Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Фармацевтичні науки / Фармацевтична хімія та фармакогнозія


Владимирова Інна Миколоївна. Фармакогностичне вивчення капусти брокколі та створення на її основі лікарських засобів : Дис... канд. наук: 15.00.02 - 2008.



Анотація до роботи:

Владимирова І.М. «Фармакогностичне вивчення капусти брокколі та створення на її основі лікарських засобів». – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.02 – фармацевтична хімія та фармакогнозія, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Київ, 2008.

Дисертація присвячена порівняльному фармакогностичному вивченню БАР трави брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда. Визначено якісний склад та кількісний вміст груп БАР в траві сортів, що досліджувались. Методами колонкової та препаративної хроматографії було виділено в індивідуальному стані 27 речовин. Винна кислота, умбеліферон, скополетин, дафноретин, лютеолін, астрагалін, кемпферол, кверцетин, мірицетин, азулен, 3-меркаптобензиловий ефір пропіонової кислоти та метиловий ефір 2,6-нонадієнової кислоти виділені з трави брокколі вперше.

Визначено оптимальні умови і розроблено способи одержання сухих екстрактів, біологічно активної рідини з трави брокколі та таблеток з екстрактом капусти брокколі, для яких визначена гостра токсичність, антимікробна, протизапальна, мембраностабілізуюча, противиразкова активність та перистальтична активність кишечника. Розроблено проекти АНД "Трава брокколі", "Сухий екстракт спиртовий з трави брокколі", "Сухий екстракт водний з трави брокколі".

1. Вперше в Україні проведено систематичне фармакогностичне вивчення капусти брокколі (Brassica oleracea L. var. italica Plenck родини капустяних Brassicaceae) сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда з дослідженням груп біологічно активних речовин, отриманням комплексів біологічно активних речовин, стандартизацією сировини та субстанцій, встановленням їх біологічної активності. Створене теоретичне та практичне підґрунтя для подальшої розробки на їх основі нових лікарських засобів.

2. За допомогою якісних реакцій, хроматографічних, спектральних методів аналізу та тривимірної скануючої спектрофлуоріметрії в траві капусти брокколі сортів, що досліджувались, виявлені полісахариди, пектинові речовини, вільні та зв’язані цукри, похідні коричної кислоти, флавоноїди, окиснювальні поліфеноли, сапоніни, органічні кислоти, ізотіоціанати, тіоціанати, сірковмісні глікозиди, кумарини, хлорофіли, каротиноїди, фосфоліпіди, стероїди, амінокислоти, жирні кислоти.

3. За допомогою фізико-хімічних властивостей вихідних речовин і продуктів їх перетворень, даних ВЕРХ, ГРХ, ХМС, УФ-, ІЧ-, ПМР-спектроскопії в траві брокколі було ідентифіковано і встановлено структуру 83 речовин: 5 похідних коричної кислоти, 6 кумаринів, 9 флавоноїдів, 2 тритерпеноїдів, 1 стероїду, 2 хлорофілів, 2 органічних кислот, 4 цукрів, 16 амінокислот, 13 жирних кислот, 15 макро- та мікроелементів, 4 ізотіоціанатів, включаючи сульфорафан, 1 сесквітерпеноїду типу гвайану, 1 похідного аліфатичних кислот, 1 меркаптосполуки та 1 похідного індолу – індол-3-карбінол. Методами колонкової та препаративної хроматографії були виділені в індивідуальному стані 27 речовин. Винна кислота, умбеліферон, скополетин, дафноретин, лютеолін, астрагалін, кемпферол, кверцетин, мірицетин, азулен, 3-меркаптобензиловий ефір пропіонової кислоти та метиловий ефір 2,6-нонадієнової кислоти виділені з трави брокколі вперше.

4. Методом атомно-абсорбційної спектрометрії визначено якісний склад та кількісний вміст макро- та мікроелементів у суцвіттях, листі, ґрунті капусти брокколі, сухому екстракті 1:5 спиртовому, сухому екстракті 1:10 водному та біологічно активній рідині. Встановлено вміст 15 елементів майже для всіх об’єктів з такою закономірністю: калій>натрій>кальцій>кремній>фосфор>магній >залізо>алюміній>марганець. Накопичення даних елементів можна пояснити високим вмістом їх у ґрунті та участю у біохімічних процесах рослини. Проведені дослідження показали, що знайдені закономірності накопичення елементів можна рекомендувати для врахування цього параметру при отриманні фітозасобів.

5. За допомогою спектральних, титриметричних та гравіметричного методів аналізу визначено кількісний вміст основних груп БАР у суцвіттях та листі брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда. Кількісний вміст флавоноїдів в суцвіттях (та листі) різних сортів брокколі складав від 0,93 % до 2,32 % (від 0,41 % до 1,17 %), суми окиснювальних фенолів – від 8,11 % до 14,29 % (від 5,23 % до 13,90 %), аскорбінової кислоти – від 0,11 % до 0,13 % (від 0,10 % до 0,13 %), гідроксикоричних кислот – від 0,66 % до 4,52 % (від 1,63 % до 2,93 %), органічних кислот – від 3,94 % до 6,75 % (від 2,32 % до 4,66 %), ізотіоціанатів – від 0,39 % до 0,41 % (від 0,38 % до 0,39 %), тіоціанатів – від 0,91 % до 0,94 % (від 0,92 % до 0,95 %), сірковмісних глікозидів – від 3,47 % до 3,49 % (від 3,49 % до 3,51 %), пектинових речовин – від 16,95 % до 25,51 % (від 17,23 % до 22,50 %), полісахаридів – від 4,80 % до 12,15 % (від 10,15 % до 18,30 %). Одержані фракції полісахаридів з трави брокколі сортів, що досліджувались: водорозчинні полісахариди, пектинові речовини та геміцелюлози. Методом ГРХ визначено якісний склад та кількісний вміст амінокислот в траві брокколі та встановлено наявність 16 амінокислот, 8 з яких є незамінними.

6. Методом ГРХ в ліпофільних фракціях з трави брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда встановлено якісний склад та кількісний вміст жирних кислот. Переважаючими компонентами для всіх сортів є ненасичені жирні кислоти, а з них – лінолева та ліноленова з домінуванням останньої.

7. Вперше методом ГХМС проведено вивчення БАР біологічно активної рідини з трави брокколі і встановлено наявність 1 похідного індолу та 6 сірковмісних сполук, з яких 1 меркаптосполука та 5 глюкозинолатів: 4 алкілглюкозинолати та 1 арилглюкозинолат.

8. Вивчено на моделях in vitro та in vivo фармакологічну активність отриманих біологічно активних субстанцій. Встановлені антимікробна, протизапальна та мембраностабілізуюча дії для сухого екстракту 1:5 спиртового; противиразкова, протизапальна та антимікробна – для сухого екстракту 1:10 водного, посилення перистальтичної активності кишечника – для біологічно активної рідини, противиразкова дія для таблеток з екстрактом капусти брокколі. Результати проведеного дослідження противиразкової активності таблеток свідчать про здатність препарату прискорювати процес репарації виразки, що дозволяє рекомендувати його для профілактики і лікування виразкових уражень різних відділів ШКТ.

9. Вперше проведено вивчення анатомічної будови зі встановленням анатомічних діагностичних ознак стебла, листа, черешка листа та суцвіття капусти брокколі. Встановлено основні відмінні ознаки сировини, що досліджувалась.

10. Розроблено проекти АНД "Трава брокколі", "Сухий екстракт спиртовий з трави брокколі", "Сухий екстракт водний з трави брокколі" та ТУ У 15.8-31062507:2008 "Таблетки з екстрактом капусти брокколі".

Публікації автора:

  1. Владимирова І.М. Виділення та вивчення мономерного складу пектинових речовин в капусті брокколі / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Медична хімія. – 2005. – Т.7., № 4. – С.30-31. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, узагальнення результатів, написання статті).

  2. Владимирова І.М. Вивчення амінокислотного та елементного складу капусти брокколі та її використання в медичній практиці / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики: Зб. наук. ст. – Запоріжжя: вид-во ЗДМУ, 2006. – Вип. 15, Т.1 – С.186-191. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, узагальнення результатів, написання статті).

  3. Владимирова І.М. Вивчення ліпофільних фракцій капусти брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Медична хімія. – 2007. – Т.9, № 2. – С. 42-45. (Особистий внесок – отримання ліпофільних фракцій, написання статті).

  4. Кисличенко В.С. Одержання та стандартизація сухого екстракту з капусти брокколі / В.С. Кисличенко, І.М. Владимирова, В.Б. Дємьохін // Запорожский мед. журн. – 2007. – № 3. – С. 95-98. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання статті).

  5. Владимирова І.М. Дослідження ліпофільних речовин капусти брокколі сортів Романеска, Лінда / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Ліки України. – 2007. – №112. – С. 123-124. (Особистий внесок – отримання ліпофільних фракцій, написання статті).

  6. Владимирова І.М. Дослідження елементного складу брокколі сортів "Романеска" та "Лінда" / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Фармацевтичний часопис. – 2007. – № 4. – С. 21-22. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, узагальнення результатів, написання статті).

  7. Кисличенко В.С. Вивчення жирнокислотного складу брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда / В.С. Кисличенко, І.М. Владимирова // Фармаком. – 2007. – № 4. – С. 30-33. (Особистий внесок – отримання ліпофільних фракцій, написання статті).

  8. Кисличенко В.С. Перспективность разработки биологически активной добавки – специального пищевого продукта на основе капусты брокколи (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) / В.С. Кисличенко, И.Н. Владимирова, О.А. Махотина // Фитофарм 2006: Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов растительного происхождения: Х Междунар. съезд, 27-30 июня 2006 г. – СПб., 2006. – С. 127-132. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання статті).

  9. Кисличенко В.С. Капуста брокколи - Brassica oleracea L. var italica Plerck. Аналитический обзор / В.С. Кисличенко, І.М. Владимирова // Провизор. – № 11. – 2007. – С.8-11. (Особистий внесок – узагальнення даних літератури, написання статті).

  10. Зарудко И.Н. Определение числовых показателей сырья соцветий брокколи / И.Н. Зарудко, В.С. Кисличенко // Наукові основи створення лікарських засобів: Тез. доп. міжвуз. студ. конф., 14-15 квіт. 2005 р. – Х.: Вид-во НФаУ, 2005. – С.75. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, узагальнення результатів, написання тез).

  11. Владимирова І.М. Вивчення якісного складу листя капусти брокколі / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів: Матеріали 1-ї Міжнар. наук.-практ. конф., 6-7 квіт. 2006 р. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2006. – С.35. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання тез).

  12. Владимирова І.М. Фітохімічне вивчення листя капусти брокколі / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко, В.Б. Дємьохін, О.О. Махотіна // Створення, виробництво, стандартизація, фармакоекономічні дослідження лікарських засобів та біологічно активних добавок: Матеріали 2-ї Між нар. наук.-практ. конф., 12-13 жовт. 2006 р. – Х.: вид-во НфаУ, 2006. – С.42-43. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання тез).

  13. Владимирова И.Н. Перспективы применения масла капусты брокколи в косметологии / И.Н. Владимирова, В.С. Кисличенко // Косметичні і парфумерні засоби та технології майбутнього: Тез. доп. наук.-практ. конф., 8 груд. 2006 р. – Х.: вид-во НфаУ. – 2006. – С.17. (Особистий внесок – узагальнення даних літератури, участь у написанні тез).

  14. Владимирова І.М. Порівняльне фармакогностичне дослідження брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко // Ліки та життя 2007: Фармакотерапія та розробка лікарських засобів: Міжнар. мед.-фармац. конг., 6-9 лют. 2007 р. – К., 2007. – С.90. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання тез).

  15. Кисличенко В.С. Капуста брокколі – незамінний харчовий продукт дієтопрофілактики раку / В.С. Кисличенко, І.М. Владимирова, О.О. Махотіна // Віддалені наслідки впливу іонізуючого випромінювання: Тез. доп. міжнар. наук.-практ. конф., 23-25 трав. 2007 р. – К.: ЗАТ «НІЧЛАВА», 2007. – С.283-284. (Особистий внесок – узагальнення даних літератури, написання тез).

  16. Kislichenko V.S., Vladymyrova I.N. The determination of mustards oils in the broccoli cabbage. – 7th International Symposium on the Chemistry of Natural Compounds. Abstracts (October, 16-18, 2007, Tashkent, Uzbekistan) – S. Yunusov Institute of the Chemistry of Plant Substances. – 2007. – p. 246. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання тез).

  17. Vladymyrova I.N., Kislichenko V.S. The phytochemical study of Broccoli cabbage and development of biologically active substances on its basis // Материалы VII Международной конференции «Студенческая медицинская наука XXI века» (1-2 ноября 2007 г., Витебск). – Витебск, 2007. – С. 253-255. (Особистий внесок – отримання експериментальних даних, написання тез).

  18. Владимирова І.М. Порівняльна характеристика протизапальної активності фітозасобів брокколі / І.М. Владимирова, В.С. Кисличенко, Л.М. Малоштан, І.О. Тимошина // Клінічна фармація в Україні: Тез. доп. VII Всеукраїнської науково-практичної конференції, 15 листоп. 2007 р. Х., – 2007. – С. 131. (Особистий внесок – отримання сухого екстракту та біологічно активної рідини брокколі, участь у написанні тез).