Трачова Дар'я Миколаївна. Напрями підвищення економічної ефективності овочівництва закритого грунту : дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" УААН. - К., 2006.
Анотація до роботи:
Трачова Д.М. Напрями підвищення економічної ефективності овочівництва закритого ґрунту.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – ННЦ „Інститут аграрної економіки”, Київ, 2006.
У дисертації викладено теоретичні і методичні засади формування економічної ефективності виробництва овочів закритого ґрунту в ринкових умовах.
На підставі проведеного по підприємствах Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей та Автономної Республіки Крим дослідження розроблено основні напрямки підвищення ефективності роботи тепличних комплексів. Серед них збільшення розмірів виробничих площ, вибір оптимальної технології виробництва, застосування нових культиваційних споруд, удосконалення організації виробництва і скорочення виробничого персоналу.
Запропоновано включати до складу матеріальних витрат вартість штучних субстратів пропорційно роках у разі їх багаторічного використання якщо вони не включаються до складу матеріальних витрат.
На підставі фіксованого розміру норми прибутку обґрунтовано розмір державної дотації для вирівнювання умов реалізації овочів закритого ґрунту вітчизняними та іноземними виробниками.
Дослідження розвитку виробництва овочів закритого ґрунту в зоні Південного Степу та напрямів підвищення його ефективності дозволяють зробити наступні висновки:
У 80-ті роки минулого століття овочівництво закритого ґрунту було високорентабельною галуззю. Нарощування обсягів виробництва здійснювалося шляхом запроваджування передових на той час прийомів агротехніки, що забезпечувало збільшення врожайності й підвищення продуктивності праці. З переходом до ринкових відносин почався нестримний ріст вартості виробничих ресурсів і, відповідно, собівартості продукції, що призвело до зниження ефективності виробництва продукції. Починаючи з 2000 року, спостерігається відродження галузі.
Показники ефективності виробництва овочів закритого ґрунту, починаючи з 2000 року, поступово зростають. Так, у 2004 році рентабельність виробництва огірків дорівнювала 13,6%, томатів – 50,1%.
Ефективність виробництва овочів закритого ґрунту визначається взаємодією технологічних, організаційних і економічних факторів, а також залежить від факторів зовнішнього середовища та функціонування ринку. Підвищення економічної ефективності забезпечується за рахунок концентрації та інтенсифікації виробництва, підвищення продуктивності тепличних комбінатів шляхом запровадження сучасних технологій за умов орієнтації їх на вимоги ринку. Норма прибутку є одним з основних показників ефективності виробництва овочів закритого ґрунту. Він враховує вартість штучного субстрату, яка за існуючої методики не включається до складу матеріальних витрат у разі багаторічного їх використання. Спираючись на досвід функціонування тепличних комбінатів європейських виробників овочів закритого ґрунту, встановлено граничний розмір норми прибутку на рівні 10%.
Аналіз овочівництва закритого ґрунту в Південному Степу показав, що низька ефективність виробництва позасезонних овочів обумовлена кількома факторами. Перш за все це ресурсоємні технології виробництва, що зумовлюють низьку врожайність овочів і великі витрати на виробництво. Коливання собівартості одиниці продукції зумовлені змінами цін на матеріали й енергоносії. Другим фактором, який теж обумовлений технологією виробництва, є недосконалість строків надходження продукції. Технологічні перерви організують саме в той час, коли попит на продукцію зростає (грудень-січень). У цей період на ринок надходить імпортна продукція.
Доведено, що при існуючих технологіях, із збільшенням виробничих площ підвищується ефективність виробництва овочів закритого ґрунту. Так, при урожайності огірків 19,0 кг/м2 і томатів 16,7 кг/м2 на провідних підприємствах і фіксованій виручці від реалізації у розрахунку на 1 га, рівень рентабельності збільшується з 16,69% у комбінатах площею 6 га, до 37,87% – на 24 гектара; окупність основних виробничих фондів скорочується з 42 до 5 років. Це особливо важливо для підприємств закритого ґрунту, де обладнання фізично зношується, морально застаріває і потребує своєчасної модернізації.
Порівняння вихідної ціни вітчизняних виробників і ввізної ціни імпортованої продукції довело неконкурентоспроможність українських овочів (в українських товаровиробників – у 1,7 по томатах, а по огірках – у 2,5 рази вища). У зв`язку з цим досліджено умови виробництва й реалізації овочів закритого ґрунту в країнах Західної Європи. Вивчено, що провідні технології тепличного овочівництва забезпечують урожайність овочів на 78% більше ніж у середньому по Південному Степу. Також закордонні виробники отримують від 7 до 11 євро дотації на кожен 1 м2 теплиць, мають пільгові тарифи на енергоносії.
Для модернізації діючих комбінатів або спорудження нових запропоновано комплекс технічних і організаційних заходів, які дозволять підвищити урожайність овочів до 40 кг/м2, знизити затрати праці на 30%, підвищити рівень рентабельності до 58 %. Витрати на модернізацію теплиць окуповуються за 7 років. Для переобладнання підприємств необхідне залучення вітчизняних і закордонних інвесторів до співпраці з виробниками овочів закритого ґрунту. Досліджено, що оптимальним розміром тепличного комбінату є 30 га. При вирішенні завдання забезпечення населення овочами закритого ґрунту зроблено висновок, що необхідність у додатковому будівництві тепличних споруд скоротиться з 674,11 га при збереженні рівня урожайності 2004 року до 150,3 га при можливому підвищенні урожайності до 40-45 кг/м2.
Основним важелем споживчого ринку позасезонних овочів є купівельна спроможність населення. Однак із вступом України до СОТ і уникненням митних бар`єрів, обсяги імпорту овочів будуть збільшуватися. В цій ситуації завданням вітчизняного овочівництва закритого ґрунту є пошук напрямів створення рівних умов реалізації вітчизняної продукції з іноземною, шляхом зниження ціни овочів до закордонного рівня. Для цього пропонується застосовувати заходи державної підтримки у вигляді дотацій на виробництво у розмірі 2,3 тис. грн./т для огірків і 1,3 тис./т для томатів Це є єдиною передумовою стабільного функціонування тепличних комплексів у сучасних умовах господарювання.
Показники ефективності виробництва овочів закритого ґрунту неможливо розглядати окремо, не враховуючи особливості функціонування тепличних підприємств у ринкових умовах. Будь-які заходи щодо удосконалення виробничого процесу, які ведуть до збільшення обсягів виробництва, можуть бути зведені нанівець несприятливою ринковою ситуацією. З цього виникає необхідність пошуку місць зберігання, удосконалення каналів збуту продукції, проведення моніторингу ринку позасезонних овочів. В даний час немає системного підходу до інфраструктури товарного ринку свіжих овочів, який би враховував усі особливості роботи тепличних комбінатів. Тому пропонується доповнити інфраструктуру товарного ринку зовнішньоекономічною підсистемою. Це набуває актуальності у зв`язку з перспективою вступу України до СОТ.
Досліджено, що нині тепличні комплекси самостійно виконують виробничу, збутову (власні магазини, торговельні місця на муніципальних ринках), фінансову (накопичення власних коштів на будь-які операції, відсутність бажання користування банківськими кредитами) функції, самостійний моніторинг ринку позасезонних овочів у регіоні. Вважається необхідним звільнити товаровиробника від функцій збутових організацій шляхом відновлення роботи овочевих баз, створення спеціалізованих посередницьких структур, діяльність яких охоплює всі підсистеми інфраструктури товарного ринку свіжих овочів.
Публікації автора:
Фахові публікації
Катюха Д.М. Економіко-фінансові аспекти та технологічні основи виробництва екологічно-чистої продукції овочівництва закритого ґрунту // “Вісник аграрної науки Причорномор’я”. – спец. випуск 3(12), том 2. –Миколаїв, 2001. – С. 156 – 160
Катюха Д.М. Економічний стан та перспективи розвитку галузі овочівництва закритого ґрунту // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2001. – №43. – С. 223 – 225.
Трачова Д.М. Енергозбереження як передумова функціонування тепличних підприємств // Ринкові трансформації та розвиток продуктивних сил аграрного сектора / Вісник ХНАУ 2004. – №9. – С. 217 – 221
Інші публікації
Катюха Д.М. Екологічний аудит на підприємствах закритого ґрунту // Організаційно-економічні проблеми розвитку АПК / За ред. П.Т. Саблука.- Т.3. – К.:ІАЕ, 2001. – С. 177 – 179
Трачова Д.М. Проблеми ефективності виробництва овочів закритого ґрунту // Вісник ХНТУСГ. – 2004. – №32. – С. 257-260
Тези конференції:
Вороновська О.В., Катюха Д.М. Раціональне використання енергії в сільськогосподарському виробництві // Економічні аспекти аграрного сервісу в умовах реформування АПК. Тези доповідей міжнародній науково-практичної конференції. – Мелітополь: ТДАТА, 2001. – С. 34 – 36 (Автором проаналізовано рівень ефективності енергозберігаючих технологій.)
Катюха Д.М. Сучасний стан овочівництва закритого ґрунту // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2002. – №51. –
С. 109 – 111
Трачова Д.М. Методи та особливості обчислення і обліку витрат на виробництво в овочівництві закритого ґрунту // Зб. наук. праць міжрегіональної практичної конференції „Облік і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю”. – Мелітополь: ТДАТА, 2005. – С. 163 –167