Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Лопатовський Віктор Григорович. Управління ризиками підприємств за умов нестабільного зовнішнього середовища : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Лопатовський В.Г. Управління ризиками підприємств за умов нестабільного зовнішнього середовища. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами. – Хмельницький національний університет, 2008.

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні аспекти та розроблено методичні рекомендації удосконалення процесу управління ризиками підприємств із виробництва хліба та хлібобулочних виробів. Розглядаються питання удосконалення якісного та кількісного аналізу ризиків за умов нестабільного зовнішнього оточення. Особлива увага надається виборові оптимальних методів управління ризиками. Одним із прогресивних методів зменшення ризиків розглядається створення кластерних об’єднань, взаємодія всередині яких дозволить учасникам знизити ризики їх діяльності.

У роботі пропонується удосконалити процес управління ризиками на основі запропонованого алгоритму, що дає змогу оперативно реагувати на зміни у ринковій кон’юнктурі, знижуючи при цьому негативний вплив ризиків на підприємство. Запропоновано трирівневу систему контролю управління ризиками, яка контролює роботу як окремих фахівців, так і загальний функціональний стан підприємства, порівнюючи фактичні результати із запланованими.

У дисертаційній роботі здійснено узагальнення теоретичних основ, практичних аспектів, удосконалено та розроблено нові елементи оцінки та управління ризиками за умов нестабільного зовнішнього середовища на прикладі підприємств хлібопекарської промисловості Хмельницької області. Проведене дослідження дозволяє узагальнити його результати у наступних висновках:

1. Вивчення та аналіз існуючих підходів до тлумачення категорії “ризик” засвідчили наявність значних концептуальних розходжень у представників різних економічних шкіл та напрямів. Для кращого їх розуміння було проведено систематизацію існуючих підходів, на основі якої наведено авторське визначення ризику, яке, на нашу думку, найбільш повно розкриває різні сторони цього поняття та створює необхідні передумови для подальшого дослідження особливостей виникнення та класифікації ризиків у діяльності суб’єктів господарювання обраної галузі.

2. Використовуючи принцип системності було розроблено структурно-логічну класифікацію ризиків, в основі якої лежить попередній поділ ризиків на дві великі групи у залежності від місця їх виникнення та подальша деталізація у розрізі виділених груп.

3. Оскільки дослідження показало, що основним середовищем, в якому виникають ризикові фактори є галузь, у якій працює підприємство, було виділено десять основних ризикоутворюючих галузевих чинників, вплив яких на діяльність підприємств хлібопекарської промисловості було детально проаналізовано. За результатами аналізу кожного чинника були надані рекомендації щодо підвищення захисту підприємств від їх негативного впливу. В процесі аналізу висловлено гіпотезу про наявність розгалужених зв’язків між факторами виникнення ризиків (причиною) та самими ризиками (наслідками), що дало змогу зробити висновок, що за умов нестабільної національної економіки зміна одного ризикоутворюючого фактора може потягнути за собою зміну впливу інших факторів, що потребує врахування у процесі оцінки та управління ризиками.

4. Для забезпечення ефективності функціонування підприємства одним із елементів його управління має стати ризик-менеджмент (управління ризиками), що дозволить здійснювати прийняття рішень в процесі управління підприємством з урахуванням ризиків, які впливають на його діяльність. Процес управління ризиками повинен базуватись на своєчасному інформуванні спеціалістів з ризик-менеджменту про зміни у будь-яких параметрах, які стосуються діяльності підприємства, що вимагає стабільного взаємозв’язку між його підрозділами. У процесі дослідження було представлено розроблену схему управління ризиками в системі управління підприємством. Основними його етапами є підготовчий, у ході якого здійснюється накопичення інформації про функціонування власне підприємства та його зовнішнього оточення, здійснення якісного та кількісного аналізу ризиків, вибір раціональних методів управління ризиками, затвердження програми управління ризиками та проведення постійного контролю її ефективності. Застосування контролю дозволить у разі необхідності доповнити або модифікувати існуючий процес управління ризиками у відповідності до нових обставин, що виникли після його розробки та впровадження у дію.

5. Розроблено модель основних факторів, що характеризують можливі результати взаємовідносин з контрагентом в залежності від досвіду минулої роботи з ним, його фінансової стабільності, ділової репутації та бренду продукції на ринках, впливу зовнішніх факторів, незалежних від підприємства. Визначення за допомогою експертного методу оцінки впливу кожного фактора на ризики несвоєчасного виконання зобов’язань партнерами підприємств хлібопекарської промисловості дозволяє розрахувати інтегральну оцінку цих ризиків, за результатами якої можна робити висновки про ефективність подальших взаємовідносин з певними контрагентами.

6. Для підвищення результативності функціонування підприємств у галузі було запропоновано використовувати концепцію кластерних об’єднань, що дозволить учасникам втілювати великомасштабні фінансові проекти, забезпечуючи впровадження інновацій у виробництво та зростання регіонального розвитку в цілому. Запропоновано схему кластерного об’єднання в галузі із зазначенням основних його учасників. Крім підприємств реального сектору економіки, що прямо пов’язані із хлібопекарською промисловістю, до складу кластера входять представники владних структур, навчальних, наукових та консультаційних закладів, що дозволяє зменшити силу впливу зовнішніх ризиків на функціонування підприємств.

Публікації автора:

в наукових фахових виданнях:

  1. Лопатовський В.Г. Еволюційний розвиток та сучасні підходи до поняття “ризик” // Науковий вісник. – Одеський державний економічний університет. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Науки: економіка, політологія, історія. – 2007. – № 7 (44). – С. 62–72.

  2. Лопатовський В.Г. Розробка оптимальної класифікації ризиків, що впливають на діяльність підприємства // Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. – 2007. – № 6, Т. 1. – С. 239–241.

  3. Лопатовський В.Г. Особливості взаємозв’язків між ризиками на сучасному етапі розвитку вітчизняної економіки // Прометей: регіональний зб. наук. праць з економіки – Донецький економіко-гуманітарний інститут МОН України; Інститут економіко-правових досліджень НАН України. – Вип. 3(21). – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – С. 202–204.

  4. Лопатовський В.Г. Використання управління ризиками для запобігання та зменшення втрат, викликаних впливом ризиків в процесі діяльності підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 215: в 4 т. Т. III. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 926–931.

  5. Лопатовський В.Г. Організація процесу управління ризиками на вітчизняних підприємствах // Вісник Хмельницького національного університету. – 2006. – № 4, Т. 3. – С. 184–188.

  6. Лопатовський В.Г. Дослідження галузевих чинників, що впливають на функціонування підприємств із виробництва хлібобулочних виробів Хмельницької області // Економічні науки. Серія “Економіка і менеджмент”. Зб. наук. праць. ЛДТУ. Випуск 3(10). – Ч.1. – С. 196–205.

  7. Лопатовський В.Г. Застосування контролю для підвищення ефективності системи управління ризиками // Вісник Хмельницького національного університету. – 2006. – № 2, Т. 2. – С. 105–108.

  8. Лопатовський В.Г. Кластери як ефективна форма об’єднання підприємств для боротьби із зовнішніми ризиками // Вісник Хмельницького національного університету. – 2005. – № 3, Т. 1. – С. 195–198.

  9. Лопатовський В.Г. Аналіз основних підходів до класифікації ризиків // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 205: в 4 т. Т. 1. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – С. 83–90.

  10. Лопатовський В.Г. Оцінка методів управління ризиками // Вісник Хмельницького національного університету. – 2005. – №5, Ч. 2, Т. 1. – С. 182–185.

  11. Лопатовський В.Г. Особливості застосування методів кількісної оцінки ризиків за сучасних умов господарювання // Вісник Хмельницького національного університету. – 2005. – № 6, Т. 2. – С. 117–120.

в інших виданнях:

  1. Лопатовський В.Г. Вплив податків на функціонування підприємств за сучасних умов розвитку української економіки // Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість: Зб. матеріалів ІХ Всеукр. наук-практ. конф., Київ, 25–27 квітня 2006 р.; у 5-ти т. – 2006. – Т. 4. – С. 169–171.

  2. Лопатовський В.Г. Особливості впливу зовнішніх ризиків на функціонування підприємства на різних стадіях його життєвого циклу // Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти. Матеріали ІІІ Міжн. наук.-практ. конф., присвяченої 45 річниці Полтавського університету споживчої кооперації. – Полтава: ПУСКУ, 2006. – C. 124–125.

  3. Лопатовський В.Г. Вплив факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємства // Економіка підприємства та промисловості. Матеріали Міжн. наук.-прак. конф. “Дні науки 2005”. Т. 7. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 103–106.

  4. Лопатовський В.Г. Вибір оптимальних партнерів як спосіб зменшення зовнішніх ризиків підприємства // Регіональна бізнес-економіка та управління. – 2005. – № 8. – С. 39–45.

  5. Лопатовський В.Г. Особливості якісного аналізу ризиків // Матеріали Всеукраїнської наук.-практ. Інтернет-конф. “Сучасна українська наукова думка” 6–10 червня 2005 року. Ч. 1. – С. 23–26.