Цап Марія Михайлівна. Жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м'язів коропів при додаванні до раціону продуктів олійного виробництва. : Дис... канд. наук: 03.00.04 - 2009.
Анотація до роботи:
Цап М. М. Жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м’язів коропів при додаванні до раціону продуктів олійного виробництва. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. – Інститут біології тварин УААН, Львів, 2009.
Після збагачення стандартного гранульованого комбікорму соняшниковою олією та фузом (5 % його маси) загальний вміст жирних кислот у ньому зростає в 2,4 і 2,1 разу, а кількість лінолевої кислоти – в 2,6 і 2,4 разу. При додаванні до комбікорму ріпакової олії та фузу у вказаній кількості загальний вміст жирних кислот у ньому зростає в 2,3 і 2,2 разу, а кількість лінолевої та ліноленової кислот – відповідно в 1,6–1,3 і 7–4 рази. Загальний вміст жирних кислот у хімусі товстого кишечника дворічок коропа, яким згодовували комбікорм, збагачений соняшниковою і ріпаковою оліями та їх фузами, був менший у 1,4–1,6 разу, ніж у хімусі товстого кишечника коропів контрольної групи. При згодовуванні дворічкам коропа в заключний період вирощування стандартного комбікорму, збагаченого соняшниковою і ріпаковою оліями та їх фузами, загальний вміст жирних кислот у складі ліпідів і неетерифікованих жирних кислот у печінці суттєво не змінювався або був менший, ніж у печінці дворічок коропа контрольної групи, яким згодовували комбікорм без жирових добавок. У скелетних м’язах дворічок коропа, яким згодовували комбікорм, збагачений соняшниковою і ріпаковою оліями та їх фузами, загальний вміст жирних кислот у складі ліпідів і неетерифікованих жирних кислот був в 1,4–1,6 разу більший, ніж у скелетних м’язах коропів контрольної групи. При згодовуванні коропам соняшникової олії та фузу вміст поліненасичених жирних кислот у складі ліпідів скелетних м’язів зростав головним чином унаслідок збільшення кількості лінолевої, арахідонової та докозагексаєнової кислот, а при згодовуванні ріпакової олії та фузу – за рахунок збільшення кількості ліноленової, ейкозапентаєнової, докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот.
Вивчено вплив соняшникової та ріпакової олій і фузів, одержаних при рафінуванні цих олій, за згодовування їх дворічкам коропа у заключний період вирощування у вигляді добавок до комбікорму, на його ріст і жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м’язів.
1. При додаванні до стандартного комбікорму для коропів соняшникової олії і фузу (5 % його маси) загальний вміст жирних кислот у ньому збільшився відповідно в 2,4 і 2,1 разу, кількість лінолевої кислоти – в 2,6 і 2,4 разу. Загальна кількість жирних кислот у комбікормі при додаванні до нього ріпакової олії та фузу збільшилась відповідно в 2,3 і 2,2 разу, кількість лінолевої та ліноленової кислот – у 1,6 і 1,3 та 7 і 4 рази.
2. Загальний вміст насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот у хімусі товстого кишечника дворічок коропа, яким згодовували комбікорм, збагачений соняшниковою та ріпаковою оліями, а також їх фузами, був менший у 1,4–1,6 разу, ніж у дворічок коропа контрольної групи, яким згодовували комбікорм без жирових добавок, що свідчить про вищий рівень засвоєння жирних кислот, які містяться в оліях і фузах, ніж у ліпідах комбікорму в тонкому кишечнику коропів.
3. При згодовуванні дворічкам коропа в заключний період вирощування стандартного комбікорму, збагаченого соняшниковою та ріпаковою оліями, а також їх фузами, загальний вміст жирних кислот у складі ліпідів і неетерифікованих жирних кислот у печінці був менший, ніж у печінці коропів контрольної групи, що зумовлено вірогідним зменшенням у їхньому складі кількості насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот.
4. Загальна кількість жирних кислот у складі ліпідів і неетерифікованих жирних кислот у скелетних м’язах дворічок коропа при згодовуванні комбікорму з добавками соняшникової та ріпакової олій і фузів збільшується в 1,4–1,6 разу внаслідок зростання в їхньому складі вмісту насичених, мононенасичених і поліненасичних жирних кислот, що позитивно впливає на біологічну цінність м’яса.
5. Вміст поліненасичених жирних кислот родини ліноленової кислоти (n–3), які характеризуються антихолестериногенною та антиліпогенною дією в організмі людини, зокрема, ейкозапентаєнової, докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот, у ліпідах скелетних м’язів дворічок коропа, яким згодовували ріпакову олію і фуз, був вірогідно більший, а кількість поліненасичених жирних кислот родини лінолевої кислоти (n–6), зокрема арахідонової, – менша, ніж у ліпідах скелетних м’язів дворічок коропа, яким згодовували соняшникову олію та фуз.
6. Середньодобові прирости маси тіла дворічок коропа, яким у заключний період вирощування згодовували стандартний комбікорм, збагачений соняшниковою і ріпаковою оліями та їх фузами, були на 16,8–29,3 % більші, а витрати корму на 1 кг приросту – на 10,6–14,0 % менші, ніж у коропів контрольної групи, яким згодовували комбікорм без жирових добавок.
Публікації автора:
1. Цап М. М. Концентрація неетерифікованих форм високомолекулярних жирних кислот (НЕЖК) в скелетних м’язах і ріст коропа за додавання до раціону рослинних олій та фузів / М. М. Цап // Наук.-техн. бюл. Інституту тваринництва УААН. –– Харків, 2006. –– № 94. –– С. 406–410.
2. Цап М. М. Концентрація неетерифікованих форм жирних кислот в організмі та ріст коропа за згодовування фузів та олій / М. М. Цап // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. –– Львів. –– Оброшино, 2006. –– Вип. 48, Ч. ІІ. –– С. 88–98.
3. Цап М. М. Вплив згодовування ріпакового фузу і соняшникової олії на концентрацію високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) загальних ліпідів в організмі та ріст коропа / М. М. Цап // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин УААН, ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. –– Львів, 2007. –– Вип. 8, № 1, 2. –– С. 115–125.
4. Цап М. М. Концентрація та обмінні процеси неетерифікованих високомолекулярних жирних кислот (НЕЖК) в організмі і продуктивність коропа за згодовування жирових добавок / М. М. Цап // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С. З. Ґжицького. –– Львів, 2007. –– Т. 9, № 2 (33), Ч. 2. –– С. 102–112.
5. Цап М. М. Особливості жирнокислотного живлення коропа / М. М Цап, Й. Ф. Рівіс // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин УААН, ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. –– Львів, 2006. –– Вип. 7, № 1, 2. –– С. 103–108. (Дисертант провела дослід та лабораторні дослідження відібраного матеріалу, узагальнила отримані дані, сформулювала висновки, написала статтю).
6. Цап М. М. Обмін високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) у печінці коропа за згодовування жирових добавок / М. М. Цап, Й. Ф. Рівіс // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С. З. Ґжицького. –– Львів, 2006. –– Т. 8, № 2 (29), Ч. 2. –– С. 170–173. (Дисертант провела експериментальні та лабораторні дослідження, узагальнила отримані дані, сформулювала висновки, написала статтю).
7. Цап М. М. Жирнокислотний склад скелетних м’язів і ріст коропа при додаванні до раціону рослинних олій і фузів / М. М. Цап, Й. Ф. Рівіс // Рибне господарство. –– Київ, 2006. –– Вип. 65. –– С. 157–163. (Дисертант провела дослід, лабораторні дослідження, узагальнила отримані дані, сформулювала висновки, написала статтю).
8. Цап М. М. Вміст неетерифікованих жирних кислот у печінці коропа за згодовування олій та фузів / М. М. Цап, Й. Ф. Рівіс // Рибогосподарська наука України. –– Київ, 2008. –– № 2. –– С. 61–65. (Дисертант провела експериментальні та лабораторні дослідження, узагальнила отримані дані, написала статтю).
9. Рівіс Й. Ф.Спосіб підвищення продуктивності та біологічної цінності ставкових риб / Й. Ф. Рівіс, І. І. Грициняк, М. М. Цап, О. М Блага // Аграрна наука виробництву. –– Київ, 2008. –– № 3. –– С. 25. (Дисертант провела дослід, визначила продуктивні ознаки коропа, узагальнила отримані дані, написала статтю).
10. Патент № 28798. Україна. МПК (2006) А 23К 1/00; А 01К 61/00. Спосіб підвищення продуктивності та якості продукції ставкових риб / Й. Ф. Рівіс, І. І. Грициняк, М. М. Цап, О. М. Блага / Заявка № u 2007 08246. Заявлено 19.07.2007. Опубліковано 25.12.2007. –– Бюл. № 21. –– 6 с.(Дисертант провела дослід і патентний пошук, визначила продуктивні та якісні ознаки коропа, узагальнила отримані дані, оформила патент).
11. Цап М. М. Метаболізм високомолекулярних жирних кислот родин n-6 і n-3 у печінці коропа за згодовування жирових добавок / М. М. Цап // Матеріали ІХ Українського біохімічного з’їзду, 24–27 жовтня 2006 р. –– Харків, 2006. –– Т. 1. –– С. 191–192.
12. Цап М. М. Корекція згодовуваними фузами та оліями вмісту незамінних жирних кислот у скелетних м’язах і росту коропа / М. М. Цап // Матеріали Міжнародної наукової конференції “Механізми функціонування фізіологічних систем”, 8–11 листопада 2006 р. –– Львів, 2006. –– С. 149–150.