Мацай Наталія Юріївна. Агробіологічні особливості використання біопрепаратів при вирощуванні харчових підвиди кукурудзи в умовах Сходу України : Дис... канд. наук: 06.01.09 - 2003.
Анотація до роботи:
Мацай Н.Ю. Агробіологічні особливості використання біопрепаратів при вирощуванні харчової кукурудзи в умовах Сходу України. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво, Інститут зернового господарства УААН, м. Дніпропетровськ, 2003.
Дисертація присвячена питанням технологій вирощування цукрової, розлусної, кременистої кукурудзи із застосуванням біопрепаратів асоціативних азотфіксуючих та фосформобілізуючих бактерій в умовах Сходу України. Вперше розроблені агробіологічні параметри окремого та комплексного застосування різних видів, норм та способів внесення біопрепаратів під харчові підвиди кукурудзи, визначені напрямки захисту посівів від бур’янів при використанні біопрепаратів на різних ґрунтах. Для одержання найбільш стабільних і високих врожаїв качанів цукрової кукурудзи та зерна розлусної й кременистої кукурудзи необхідно поєднувати мінеральні добрива нормою N30P30 з біопрепаратами та гербіцидами - на чорноземах суглинкових – флавобактерин з ФМБ на фоні страхового гербіциду або без гербіцидів, а на чорноземах супіщаних – флавобактерин без гербіцидів нормою 200 г/га з насінням. Впровадження цих елементів технології у виробництво забезпечувало врожайність високоякісної харчової кукурудзи на рівні 45-60 ц/га качанів без обгорток цукрової, 14-20 ц/га зерна розлусної та 20-32 ц/га зерна кременистої кукурудзи при зниженні собівартості продукції й збереженні високої родючості ґрунту.
1. Ґрунтово-кліматичні умови Сходу України є сприятливими для вирощування харчових підвидів кукурудзи, але їх виробництво не розвинене не лише через слабкий розвиток насінництва та відсутність сучасної переробної промисловості, а й через недостатню розробленість технологій вирощування.
2. Біопрепарати азотфіксуючих та фосформобілізуючих бактерій при вирощуванні кукурудзи оптимізують умови росту й розвитку рослин і є додатковим джерелом постачання їм поживних речовин.
3. Застосування біопрепаратів викликає зростання мікробіологічної активності ґрунту в 0-30 см шарі на 4,3-13,4%, загальної кількості мікроорганізмів в середньому на 1,2-2,1 млн.шт./г. Спільне з біопрепаратами внесення гербіцидів забезпечувало дещо менші прибавки – 0,7-3,4% та 0,1-1,5 млн.шт./г або не давало їх зовсім.
4. Урожайність зерна кременистої кукурудзи на ділянках з біопрепаратами підвищувалася на чорноземах суглинкових на 7,8-8,6 ц/га, а на чорноземах супіщаних – на 3,0-4,7 ц/га; розлусної, відповідно, на 4,7 та 2,0 ц/га, качанів цукрової кукурудзи без обгорток – на 5,2-16,3 та 2,4-10,1 ц/га. Спільне внесення гербіцидів і біопрепаратів забезпечувало менші прирости врожайності, які не перевищували 0,2-7,2 ц/га.
5. Найбільшу активність серед біопрепаратів виявляли флавобактерин або флавобактерин у поєднанні з ФМБ, які збільшували врожайність зерна розлусної та качанів цукрової кукурудзи на 4,1-9,6 ц/га. Поєднання біопрепаратів з мінеральними добривами забезпечувало зростання врожайності качанів цукрової кукурудзи на 6,5-34,1 ц/га. Способи внесення та норми застосування біопрепаратів на врожайність кукурудзи істотно не впливали.
6. Внесення біопрепаратів підвищувало в зерні вміст білку на 0,1-0,4%, жиру – на 0,2-0,3 %, цукрів – на 0,02-1,3%. Кількість крохмалю підвищувалась у розлусної кукурудзи на 2%, у цукрової – знижувалась на 2%, що призводило до покращення якості зерна обох підвидів.
7. При вирощуванні підвидів харчової кукурудзи із застосуванням біопрепаратів урожайність качанів цукрової кукурудзи без обгорток досягала на чорноземах суглинкових 45,9-58,5 ц/га, на чорноземах супіщаних – 32,1-55,2 ц/га, зерна кременистої кукурудзи – 31,4-32,1 та 17,1-18,8 ц/га, розлусної – 16,0-20,1 та 14,3-17,1 ц/га відповідно.
8. Вихід валової енергії при використанні біопрепаратів збільшувався на 1,3-13,4 тис. МДж/га, а витрати сукупної енергії порівняно з технологією без біопрепаратів підвищувалися лише на 6,9-7,2 МДж/га й складали 9,4-11,6 тис. МДж/га. Енергетичний коефіцієнт коливався на чорноземах суглинкових у межах 2,6-4,9, а на чорноземах супіщаних 2,9-4,0. Умовно-чистий прибуток та рентабельність підвищувалася в 1,1-1,5, а собівартість знижувалася в 1,0-1,2 рази.
Публікації автора:
Конопля М.І., Мацай Н.Ю., Конопля О.М. Ріст і розвиток підвидів харчової кукурудзи залежно від умов живлення та строків сівби // Бюлетень Інституту зернового господарства. – 1999. – № 10. – С. 36-41. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Конопля О.М. – редагування.)
Конопля Н.И., Евтушенко Г.А., Мацай Н.Ю., Конопля О.Н. Малораспространенные подвиды кукурузы на пищевые цели // Кукурудза харчова та кормова. – Луганськ: СУДУ, 1999. – С. 28-32. (Конопля М.І. – керівник, Евтушенко Г.О. – проведення дослідів, Мацай Н.Ю. – обробка літературних джерел, Конопля О.М. – редагування.)
Мацай Н.Ю., Конопля О.Н. Различные формы биопрепаратов под пищевую кукурузу // Збірник наукових праць Луганського державного аграрного університету. Сільськогосподарські науки. – 2000. – № 6 (15). – С. 64-67.
(Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Конопля О.М. – редагування.)
Мацай Н.Ю. Совместное применение биопрепаратов и гербицидов под сахарную кукурузу // Збірник наукових праць Луганського державного аграрного університету. Сільськогосподарські науки. – 2000. – № 7 (19). – С. 67-69.
Конопля М.І., Мацай Н.Ю. Особливості боротьби з бур’янами при застосуванні біопрепаратів у посівах харчової кукурудзи // Збірник наукових праць Луганського державного аграрного університету. – 2001. – № 11 (23). – С. 53-55. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Конопля Н.И., Мацай Н.Ю. Кукурудза на пищевые цели // Кукуруза и сорго. – 2002. – № 4. – С. 7-8. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Конопля Н.И., Мацай Н.Ю., Кучеров К.А. Биопрепараты и гербициды при выращивании лопающейся кукурузы // Кукуруза и сорго. – 2002. – № 6. – С.18-19. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Кучеров К.О. – редагування.)
Маслійов С.В., Євтушенко Г.О., Мацай Н.Ю. Економічна та біоенергерична ефективність вирощування цукрової кукурудзи // Бюллетень Інституту зернового господарства. – Дніпропетровськ, № 18-19. – 2002. – С. 87-88.
(Маслійов С.В., Євтушенко Г.О. – редагування, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Конопля Н.И., Мацай Н.Ю., Конопля О.Н. Способы и нормы внесения биопрепаратов под пищевую кукурузу // Вісник Луганського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. – 2000. – № 3 (23). – С. 33-36. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Конопля О.М. – редагування.)
Конопля Н.И., Беликов Е.И., Мацай Н.Ю. Отзывчивость сортов сахарной кукурузы на биопрепараты в условиях Востока Украины // Вісник Луганського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. – 2000. – № 11 (31). – С. 34-36. (Конопля Н.И. – керівник, Беликов Е.И. – проведення дослідів, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Конопля Н.И., Конопля О.Н., Мацай Н.Ю. Биологические особенности и технология возделывания малораспространенных подвидов пищевой кукурузы // Тр. 3 Междунар. симпозиума "Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования". – Т. 3. – М.: Пущино, 1999. – С. 229-231. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Конопля О.М. – редагування.)
Конопля Н.И., Мацай Н.Ю. Агроэкологические аспекты применения биопрепаратов // Збірник праць "Фальцфейнівські читання", 2001. – Херсон: Терра, 2001. – С. 77-78. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Конопля Н.И., Мацай Н.Ю. Биопрепараты в технологии выращивания сахарной кукурузы // Тр. 4 Междунар. симпозиума "Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования". – Т. 1. – М.: Пущино, 2001. – С. 294-295. (Конопля М.І. – керівник, Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті.)
Мацай Н.Ю., Маслийов С.В. Биопрепараты при выращивании пищевой кукурузы // Материалы международной научно-практической конференции "Экономические аспекты интенсификации сельскохозяйственного производства". – Т. 1. – Пенза, 2002. – С. 227-228. (Мацай Н.Ю. – проведення дослідів, аналіз одержаних результатів, написання статті, Маслийов С.В. – редагування.)