Гопцій Тетяна Іванівна. Агроекологічні й агротехнічні основи введення амаранту в культуру в Лівобережному Лісостепу України : Дис... д-ра наук: 06.01.09 - 2004.
Анотація до роботи:
Гопцій Т.І. Агроекологічні і агротехнічні основи введення амаранту в культуру в Лівобережному Лісостепу України . – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук
за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво. – Інститут цукрових буряків УААН, Київ, 2004.
Теоретично обґрунтована і практично доведена необхідність введення в культуру амаранту в Лівобережному Лісостепу України. Відповідно до поставленої задачі розроблені і теоретично аргументовані основні елементи технології вирощування амаранту.
З метою виділення найбільш перспективних видів для вирощування в Лівобережному Лісостепу України вивчено 19 видів амаранту, отриманих з різних ботанічних садів та ВІР. На основі аналізу впливу кліматичних умов зони на ріст, розвиток та продуктивність рослин, вивчення біологічних особливостей видів, їх адаптивного потенціалу, напрямку використання виділено три види амаранту: A.cruentus – для вирощування на кормові цілі, A.hybridus i A. hypochondriacus –універсального використання як кормового, так і насіннєвого спрямування. Доведено можливість селекційного поліпшення амаранту шляхом застосування методів добору, внутрішньовидової та міжвидової гібридизації. Теоретично обґрунтована схема селекційного процесу на основі використання періодичного добору з проведенням оцінки за потомством, практичну значимість якої доведено створенням семи сортів амаранту різних напрямків використання, занесених до Державного реєстру сортів рослин України.
На основі вивчення впливу окремих елементів технології вирощування на рівень реалізації продуктивного потенціалу видів, перспективних для умов Лівобережного Лісостепу України, представлених популяціями і сортами, розроблено технологічну схему вирощування з урахуванням фенологічних фаз розвитку рослин. Доведена можливість використання амаранту на один і два укоси. Визначені перспективні напрямки використання зеленої маси та насіння.
У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що полягає в розробці агроекологічних основ інтродукції, обґрунтуванні і практичній реалізації селекційного поліпшення амаранту, розробці технології вирощування видів амаранту, перспективних для Лівобережного Лісостепу України.
1. Агрокліматичні ресурси Лівобережного Лісостепу України за показниками природної родючості ґрунтів, умов вологозабезпеченості, температурного і світлового режиму сприятливі для реалізації потенціалу продуктивності більшості видів амаранту. Установлено, що тривалість фаз вегетації видів амаранту відносно погодних умов зони змінюється і залежить від видових особливостей амаранту.
2. Амарант не викликає ґрунтовтоми й сприяє розвитку мікроорганізмів, діяльність яких є одним з основних чинників, що забезпечують стабільність родючості ґрунту. Доведено, що застосування бактеріальних препаратів (флавобактеріну і ризоторфіну) підвищує врожайність зеленої маси амаранту на 17,9-27,4 %, а насіння – на 20,4 %.
3. Установлено диференціацію видів амаранту за рівнем солестійкості, посухостійкості, здатністю до утворення падалиці, стійкістю до хвороб і шкідників. Виділено вид A. crispus з високим рівнем солестійкості, а також доведено, що для більшості видів амаранту характерний високий рівень посухостійкості. Установлено, що білонасінні форми амаранту не утворюють падалиці і їх можна використовувати в польових і кормових сівозмінах без побоювань за негативний вплив на культуру землеробства. Визначена реакція видів амаранту на ушкодження бобовою попелицею та ураження кореневими гнилями.
4. Тривалий ювенільний період розвитку амаранту робить його агроценози нестійкими екосистемами з низькою конкурентною спроможністю домінанти (амаранту) відносно субдомінанти (бур’янів), що вимагає регулювання їх взаємодії прийомами агротехніки, спрямованими на знищення бур’янів.
5. За оцінкою адаптивного потенціалу, інтродукційною стійкістю та господарським призначенням виділено три види амаранту: A. cruentus - кормового типу, A. hybridus i A. hypochondriacus – кормового і насіннєвого напрямків використання, які заслуговують на введення в культуру.
6. Теоретично обґрунтовані принципи селекційного поліпшення амаранту, практичним результатом реалізації яких було створення семи сортів (у співавторстві): Ультра, Сем, Лєра, Харківський 1, Роганський, Надія, Вогняна кулька різних напрямків використання, занесених до Державного реєстру сортів рослин України.
7. Строки сівби амаранту є важливим агротехнічним фактором реалізації рівня продуктивності, які впливають як на своєчасне одержання сходів, так і тривалість вегетаційного періоду, особливо при вирощуванні його на насіння. В умовах Лівобережного Лісостепу України оптимальним можна вважати проведення сівби в першій-другій декаді травня, при сталому прогріванні ґрунту вище 12 С.
8. При достатній забезпеченості вологою в літній період, завдяки активному розвитку бокових пагонів з пазушних бруньок, можливе використання амаранту на два укоси; перший укіс проводити у фазі бутонізації на висоту 20 см, що сприяє утворенню нових пагонів на залишках стебла.
При вирощуванні амаранту на один укіс скошування зеленої маси слід проводити у фазу цвітіння, оскільки у цей період зелена маса амаранту характеризується високою збалансованістю за вмістом протеїну завдяки значній частці листків (до 33 %), що забезпечує найбільший вихід протеїну з 1 га порівняно з іншими фазами розвитку.
9. Оптимальною глибиною загортання насіння амаранту є 3 см з обов’язковим проведенням ущільнення ґрунту до і після сівби. Проведення ущільнення ґрунту після сівби прискорює появу сходів у видів амаранту на чотири-п’ять днів, підвищує схожість на 22-26 %.
10. Доведено кращий перебіг продукційного процесу в агроценозах з площею живлення рослин 15х5, 15х10, 15х20 та 45х5 і 45х10 см з поступовим зниженням його у варіантах з розміщенням рослин за схемою 45х20, 70х5, 70х10 і 70х20 см. Рівень реалізації насіннєвої продуктивності всіх трьох видів амаранту є найвищим при розміщенні рослин за схемою 45х10 см, що на 10,7-26,0 % більше, ніж при розміщенні рослин за схемою 15х10 см.
11. Для забезпечення оптимальної густоти рослин при широкорядному способі сівби з розміщенням їх за схемою 45х10 см (220 тис./га) норма висіву повинна становити 0,55 кг (0,8 млн схожих насінин на 1 га), а при рядковому способі сівби з розміщенням рослин за схемою 15х20 см (330 тис./га) – 0,8 кг/га (1,16 млн схожих насінин на 1 га).
12. Рівень мінерального живлення визначається видом амаранту і напрямком використання. Для виду A. cruentus при вирощуванні на зелену масу кращою дозою є N60 на фоні Р60К60, яка забезпечує врожайність 57,6 т/га, для A.hybridus-N90 – 56,7 т/га, а для A hypochondriacus-N120 – 62,6 т/га. При вирощуванні амаранту на насіння оптимальною є доза азоту N60 на фоні Р60К60 для всіх видів, подальше збільшення дози азоту призводить до зайвої розгалуженості рослин і зниження насіннєвої продуктивності. Установлено високий рівень енергетичної окупності добрив при вирощуванні амаранту на зелену масу (коливання К.е.е. від 2,55 до 13,08 залежно від виду і дози добрив).
13. Сорти амаранту селекції ХНАУ мають високі поживні та фармакологічні властивості насіння. Протеїн насіння сорту Харківський 1 є ідеальним для свиней і за поживністю поступається лише сої, а олія з насіння сортів Ультра, Сем і Харківський 1 має високу протизапальну активність і протективний ефект щодо розвитку експериментальної інсулінорезистентності. Застосування зеленої маси амаранту сорту Харківський 1 для виготовлення силосу в суміші з кукурудзою в співвідношенні 1:1, поліпшує його якість, забезпечує підвищення вмісту протеїну в силосі в 1,47 раза, підвищує продуктивність тварин на 10,7 % порівняно з використанням кукурудзяного силосу, при цьому виробництво його є менш енергоємним, ніж кукурудзяного силосу.
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Кадыгроб И.В. Выращивание амаранта багряного в условиях Лесостепи Украины и основные направления селекционной работы с ним // Селекционно-генетические и биотехнические методы создания, улучшения исходного материала зерновых и зернобобовых культур: Сб. науч. тр. /Харьк. гос. аграр. ун- т. – Харьков, 1991. – С. 21-25.
Гопцій Т.І. Вирощування амаранту аргентинського в умовах Лісостепу України та основні напрямки селекційної роботи з ним // Селекція і насінництво. – К.: Урожай, 1992. – Вип. 73. – С. 85-88.
Гопций Т. И., Воронков Н.Ф. Видовое разнообразие амаранта и основные направления селекционной работы с ним // Селекционно-генетические и биотехнологические приемы повышения продуктивности с.-х. растений: Сб. науч. тр. / Харьк. гос. аграр. ун-т. – Харьков, 1994. – С. 54 – 69.
Агроэкологические основы использования биопрепаратов диазотрофных бактерий при выращивании ячменя и амаранта в условиях Восточной Лесостепи Украины / Наумов Г.Ф., Подоба Л.В., Гопций Т.И., Ельникова В.А., Сурикова Я.Б. // Микробиол. жур. – 1997. – Т. 59. – № 4. – С. 63-70.
Ефективність використання зеленої маси амаранту на силос / Гноєвий В.І., Циганок А.В., Бєлокопитов О.М., Дроздов С.Є., Сорокін О.С., Гопцій Т.І. // Вісник ХДАУ. (Сер. “Економіка АПК і природокористування”). – 1998. – № 4. – С. 64-70.
Ефективне розв’язування проблеми білка в тваринництві / Гноєвий В., Познякова З., Сорокін О., Циганок А., Гопцій Т., Воронков Н. // Тваринництво України. – 1998. – № 8-9. – С. 20.
7. Гопций Т.И., Воронков Н.Ф. Использование экспериментального мутагенеза в селекции амаранта // Вісник ХДАУ: Зб. наук. пр./ Харк. держ. аграр. ун-т. – Харків, 1998. – №1. – С. 106-112.
Біологічна цінність зеленої маси із сумісних посівів кукурудзи з амарантом, ефективність згодування силосів з неї / Сорокін О.С, Гноєвий В.І., Турчин В.Я., Ільченко О.М, Гопцій Т.І. // Наук.-техн. бюл. Ін-ту тваринництва і біології тварин. – Львів, 1999. – Вип.1 ( 3 ). – С. 148-150.
Гопцій Т.І. Вимоги амаранту до ґрунтових умов // Вісник ХДАУ (Сер.”Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство”). – 1999. – С. 189-196.
Гопцій Т.І. Вплив строків сівби і строків підкошування на врожайність зеленої маси амаранту в умовах Лівобережного Лісостепу України // Науч. тр. Крым. гос. аграр. ун-та. – Симферополь, 1999. – Вып. 62. – С. 116 – 121.
Біологічна цінність зерна різних зернофуражних культур / Гноєвий В.І., Варчук С.С., Товстоган В.І., Білокопитов О.М., Гопцій Т.І. // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. – 2000. – Вип. 42. – С. 118-119.
Вплив ширини міжряддя та густоти стояння рослин на врожайність зеленої маси і зерна амаранту в умовах Лівобережного Лісостепу Украіни / Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Криворученко О.М., Гноєвий В.І. // Вісник ДААУ. – Житомир, 2000. – С.17-18.
Біологічна цінність зерна різних зернофуражних культур для свиней / Гноєвий В.І., Татузян Р.О., Варчук С.С., Россо Л.М., Бєлокопитов О.М., ГопційТ.І.: Зб. наук. пр. // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. – Харків. – 2001. – Вип. 9 (33 ). – Ч. 3. – С. 163-166.
Гопцій Т.І. Перспективні напрямки використання та селекції амаранту в Лівобережному Лісостепу України // Вісник ХДАУ. –Харків, 2002. – № 5. – С. 62-68.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Криворученко О.М. Вихідний матеріал амаранту на соле- та посухостійкість: Наук. пр. Полтав. держ. аграр. академії. – Полтава. – 2002. – Т. 1(20). – С. 10-13.
Гопцій Т.І., Криворученко О.М. Пластичність і стабільність урожайності зеленої маси та зерна у видів амаранту // Вісник ХНАУ (Сер. “Біологія”). – Харків, 2002. – № 9(1). – С. 82-88.
Гопцій Т.І., Лєвченко Н., Соколова К. Морфологічні особливості й біологічні основи введення в культуру амаранту в умовах Лівобережного Лісостепу України // Вісник ХНАУ (Сер. “Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво”). – Харків, 2002. – № 6. – С. 36-51.
Криворученко О.М., Гопцій Т.І. Тривалість вегетаційного періоду колекційних зразків роду Amaranthus L. // Вісник НАУ. – К., 2002. – Вип. 48 – С. 121-130.
Гопцій Т., Криворученко О. Рівень реалізації біологічного потенціалу амаранту залежно від агрометеорологічних чинників // Наук.-практ. аспекти кормовиробництва та ефективного використання кормів. – Львів, 2003. – С.503-508.
Гноєвий В.І., Білокопитов О.М., Гопцій Т.І., Криворученко О.М. Цінність насіння амаранту селекції Харківського аграрного національного університету при використанні на продовольчі та кормові цілі // Наук.-техн. бюл. ін-ту тваринництва –Харків, 2003. – Вип. 83. – С. 38-43
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Клочко М.К. Вплив азотних добрив на продуктивність амаранту // Вісник ХНАУ (Сер.”Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство”). – Харків, 2004. – № 6.– С. 252-258.
24. Гопцій Т.І., Наумов Г.Ф. Амарант – високобелковое растение // Вестник агропромсовета. – Харьков, 1990. – № 2. – С. 13-14.
25. Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Григорьев В.И. Амарант: возделывание, перспективы использования / Укр НТИ. – Харьков, 1992. – 29 с.
26. Гопцій Т. І. Амарант - культура великих можливостей // Пропозиція. – 1997. – № 10. – С. 18-19.
27. Якість амарантового силосу та ефективність його використання у раціонах с.-г. тварин / Карташов М.І., Гноєвий В.І., Познякова З.М. Сорокін О.С., Циганок А.В., Кутіков Є.С., Дроздов С.Є., Гопцій Т.І // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. – Харків, 1999. – Вип. 5 (29 ). – Ч.1. – С. 183-189.
28. Використання силосу на основі амаранту у раціонах поросних свиноматок / Гноєвий В.І., Познякова З.М., Дроздов С.Є., Гопцій Т.І. // Аграрна наука виробництву (основні наукові розробки інституту тваринництва для впровадження ). – Харків, 1999. – С. 60.
Гопцій Т.І. Хвороби і шкідники амаранту: Зб. наук. пр. НДІ фітосанітарного моніторингу. – Харків, 1999. – Т. 1. – Вип. 1. – С. 82-86.
Ефективний спосіб покращання якості кукурудзяного силосу / Сорокін О.С., Гноєвий В.І., Познякова З.М., Гопцій Т.І., Воронков М.Ф.. // Вісник ХНАУ (Сер. “Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво”). – Харків, 2002. – № 5 – С. 99-101.
До методики вивчення мітозу у Amaranthus hybridus / Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Криворученко Н.І , Криворученко О.М // Вісник ХНАУ (Сер. “Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво”). – Харків, 2002. – № 5. – С. 18-22.
Матеріали наукових конференцій
Гопцій Т.І., Наумов Г.Ф, Воронков М.Ф., Кадигроб І.В. Вивчення видової різноманітності амарантів з метою селекції // Тез. доп. респ. наук.-виробн. семін. “Досвід вирощування та впровадження нетрадиційних кормових рослин на Україні“. – Кам'янець-Подільський, 1990 . – С.8.
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Чалая В.А. Выращивание амаранта багряного в условиях Лесостепи Украины // Амарант: агроэкология, переработка, использование. – Казань, 1991. – С.7-8.
Гопций Т.И. Популяция амаранта аргентинского и основные направления селекционной работы с ней // Тез. докл. 4-й Всесоюз. науч. конф. ''Экологическая генетика растений, животных и человека". – Кишинев: Штиинца, 1991. – С.241.
Гопций Т.И., Воронков Н.В.Особенности химического мутагенеза у амаранта // Тез. докл. 6-го съезда Укр. общ. генетиков и селекционеров.- Полтава, 1992. – Т.11. – С.113.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф. Видова різноманітність амаранту // Тез. доп. 9-го з'їзду Укр. ботан. т-ва. – 1992. – С. 191.
Гопций Т.И., Киптенко Г.И. Значение амаранта, перспективы использования и селекция // Материалы 1-й и 2-й Междунар. конф. нетрадиционных культур и нетрадиционных технологий. – Симферополь, 1992, 1993 . – С. 43.
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Киптенко Г.И. Качество зерна амаранта и способы его улучшения // Матеріали Першої наук.-практ. конф. – Вінниця, 1993. – С. 38.
Гопций Т.И., Лысенко В.Ф. Перспективы использования амаранта в условиях Лесостепи Украини // Тез. докл. 3-й Междун. конф. по селекции, технологии возделывания и переработке нетрадиционних растений. – Алушта, 1994. – С. 173.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф. Селекція зернового амаранту в Україні // Матеріали Першої Всеукр. (міжнар.) конф. з проблеми “Корми і кормовий білок “. – Вінниця, 1994. – С. 38
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Жулай И.Е. Перспективы использования амаранта в кормопроизводстве // Перша Всеукр. наук.-практ. конф. по проблемі вирощування, переробки і використання амаранту на кормові, харчові і інші цілі. – Вінниця, 1995. – С. 87
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Сытник Л.И., Волкова Т. Использование отдаленной гибридизации в селекции амаранта // Матеріали наук. конф. ХДАУ. – Харків, 1995. – С. 27-28.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф. Характер формоутворюючих процесів у амаранту під впливом мутагенних факторів // Перша Всеукр. наук.-практ. конф. по проблемі вирощування, переробки і використання амаранту на кормові, харчові і інші цілі. – Вінниця, 1995. – С. 29.
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф. Исходный материал в селекции амаранта // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф.” Селекція, насінництво і технологія вирощування польових культур” . – Чернівці: Буковина, 1996. – С. 87.
Гопций Т.И., Воронков Н.Ф., Криворученко Н.И., Загоруйко О.Н. К методам изучения митоза у амаранта // Матеріали наук. конф. ХДАУ. – Харків, 1996. – С. 8-9.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф. Інтродукція амаранту в умовах Лівобережжя Лісостепу України // Материалы, методологические основи формирования, ведения и использования коллекции генетических ресурсов растений: Материалы Междунар. симпозиума. – Харьков, 1996. – С. 146.
Гопций Т.И., Криворученко О.И. Селекция амаранта в условиях Лесостепи Украины // Новые и нетрадиционные растения и перспективи их практического использования: Материалы Второго Междунар. симпозиума. – Пущино, 1997. – Т. 1. – С. 75-76.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Криворученко О.М. Характер кореляційних зв'язків між ознаками у амаранту // Наукові основи стабілізації виробництва продукції рослинництва. – Харків, 1999. – С. 26-27.
Гопцій Т.І., Воронков М.Ф., Криворученко О.М. Внутрішньовидова мінливість амаранту // Матеріали Х1 з’їзду Укр. бот. т-ва. – Харків, 2001. – С. 96-97.
19. Гопций Т.И., Криворученко О.Н., Воронков Н.Ф. Коллекция интродуцируемых видов амаранта как исходный материал в селекции // Материалы І Междунар. науч.-практ. конф. “Растительные ресурсы для здоровья человека ( возделывание, переработка, маркетинг )”. – М., 2002. – С 34-37.
20. Криворученко О.М., Гопцій Т.І., Воронков М.Ф. Вихідний матеріал для створення сортів олійного амаранту: Зб. тез міжнар. конф. ”Современные вопросы создания и использования сортов и гибридов масличных культур”. – Запорожье, 2002. – С. 23.
Gorshunska M., Gorbenko N., Ivanova O., Gopcziy T. Amaranth oil ameliorates dexamethasone-induced glucose intolerance in aging rats // Diabetologia. – 1998. – Vol. 41. – suppl. 1-P. – A 198, A. 774.
Методичні рекомендації
Рекомендации по возделыванию амаранта в условиях Лесостепи УССР / Наумов Г.Ф., Шапоренко П.Д., Гопций Т.И., Курбацкий В.И. – Харьков, 1991. – 12 с.
Рекомендації з технології вирощування амаранту в умовах Лісостепу України / Гопцій Т.І. , Воронков М.Ф., Гноєвий В.І., Подоба Л.В. – Харків, 1995. – 14 с.
Гопций Т.И., Гноевой В.И., Цыганок А.В, Белокопытов А.И., Дроздов С.Е., Сорокин А.С. Выращивание амаранта в совместных посевах с кукурузой // Информ. листок № 39-99. – Харків, 1999. – 2 с.
Авторські свідоцтва
Сорт амаранту Ультра: А.с. № 757 / Т.І. Гопцій, М.Ф. Воронков, Г.І.Кіптенко, Н.Є. Жулай. – № 93099003; Заявлено 30.11.93; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 1998 р.
Сорт амаранту Надія : А.с. №1066 / Т.І. Гопцій, М.Ф. Воронков.–№97099002; Заявлено 27.02.97; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 2000 р.
Сорт амаранту Харківський 1: А.с. №1474 ./ Т.І. Гопцій, М.Ф. Ворнков, Н.І. Горбенко.– № 97099001; Заявлено 28.02.97; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 2001 р.
Сорт амаранту Вогняна кулька: А.с. № 1645 / Т.І. Гопцій, М.Ф. Воронков, О.М. Криворученко.– №00393001; Заявлено 21.12.2000; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 2002 р.
Сорт амаранту Роганський: А.с. № 1311 / Т.І. Гопцій, М.Ф. Воронков, О.М. Криворученко.– № 98099001;Заявлено 12.01.98; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 2001 р.