Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Пилипець Андрій Зіновійович. Біохімічний склад, синтетичні й енергетичні процеси у скелетних м'язах коропа різного віку наприкінці літнього та зимового періодів: дисертація канд. с.-г. наук: 03.00.04 / Інститут біології тварин УААН. - Л., 2003.



Анотація до роботи:

Пилипець А.З. Біохімічний склад, синтетичні й енергетичні процеси у скелетних мязах коропа різного віку наприкінці літнього та зимового періодів.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 - біохімія.- Інститут біології тварин УААН, Львів, 2003.

У дисертації наведено дані про зміни вмісту білків і ліпідів та інтенсивність їх синтезу, про зміни ступеня використання глюкози, жирних кислот і амінокислот в енергетичних процесах у скелетних мязах коропа у зв’язку з віком та при зимовій перетримці. Виявлено, що з віком у скелетних мязах коропа збільшується вміст білків і триацилгліцеролів та зменшується вміст фосфоліпідів, що обумовлено зменшенням інтенсивності їх синтезу і ступеня використання глюкози, жирних кислот і амінокислот в енергетичних процесах. Протягом зимового голодування вміст білків і ліпідів у скелетних м’язах коропа зменшується, а інтенсивність їх синтезу знижується. Виявлено збільшення вмісту продуктів перекисного окислення ліпідів в скелетних м’язах коропа з віком і при зимовій перетримці.

1. Вивчено вплив віку і зимової перетримки на вміст білків та інтенсивність їх синтезу, загальний вміст ліпідів, жирнокислотний склад, концентрацію окремих класів ліпідів та інтенсивність їх синтезу, вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів та ступінь використання глюкози, жирних кислот і амінокислот в енергетичних процесах у скелетних мязах любіньського лускатого і безлуского коропа.

2. Загальний вміст білків у скелетних мязах коропа поступово підвищується з віком, а протягом зимової перетримки він зменшується на 6,0-11%.

3. Інтенсивність синтезу білків у скелетних мязах коропа in vitro при використанні як маркера [2-14С]лізину протягом перших двох років життя підвищується в 1,9 рази, а з дво- до трирічного віку знижується в 1,5 рази. Наприкінці зимової перетримки інтенсивність синтезу білків у скелетних мязах коропа вірогідно нижча, ніж у літній період.

4. Радіоактивність білків, синтезованих зрізами скелетних мязів коропа при інкубації з [6-14С]глюкозою, становить приблизно 10% радіоактивності білків, синтезованих зрізами скелетних мязів коропа при інкубації з [2-14С]лізином.

5. Загальний вміст ліпідів у скелетних мязах коропа з одно- до трирічного віку підвищується в 2,3 рази, при цьому вміст фосфоліпідів зменшується в 1,8 рази, а вміст триацилгліцеролів збільшується в 1,6 рази. Протягом зимової перетримки загальний вміст ліпідів у скелетних мязах коропа одно-дворічного віку зменшується в 1,2-1,8 рази. При цьому в ліпідах скелетних мязів коропа вірогідно зменшується вміст поліненасичених жирних кислот, особливо лінолевої кислоти. У лускатого коропа загальний вміст ліпідів у скелетних мязах вірогідно більший, ніж у безлуского коропа.

6. Інтенсивність синтезу ліпідів у скелетних мязах коропа in vitro при використанні як попередника [6-14С]глюкози і [2-14С]лізину з віком знижується, а при використанні [1-14С]пальмітинової кислоти - підвищується. Інтенсивність синтезу ліпідів у скелетних мязах коропа з [6-14С]глюкози і [1-14С]пальмітинової кислоти наприкінці зимової перетримки вірогідно нижча, ніж наприкінці літнього періоду вирощування.

7. Зміни інтенсивності синтезу окремих класів ліпідів у скелетних мязах коропа залежно від віку і наприкінці зимової перетримки специфічні для кожного класу ліпідів окремо, вони залежать від попередника ліпідів. Наприкінці зимової перетримки в скелетних мязах коропа підвищується інтенсивність синтезу триацилгліцеролів і знижується інтенсивність синтезу холестеролу та його етерифікації.

8. Вміст продуктів ПОЛ (дієнових конюгатів, гідроперекисів, малонового діальдегіду) в скелетних мязах лускатого коропа поступово підвищується з віком. Наприкінці зимової перетримки він вірогідно більший, ніж наприкінці літнього періоду вирощування.

9. Інтенсивність окиснення [6-14С]глюкози, [1-14С]пальмітинової кислоти і [2-14С]лізину in vitro в скелетних м'язах коропа з віком знижується.

Публікації автора:

1. Пилипець А.З., Янович В.Г. Використання [6-14С]глюкози, [1-14С]пальмітинової кислоти і [2-14С]лізину в енергетичних процесах у скелетних мязах коропа різного віку в умовах in vitro // Наук.-техн. бюл. Інст. біол. тварин.- Львів, 2000.- Вип.2, №1- С.79-81. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

2. Пилипець А.З., Янович В.Г. Вікові зміни вмісту ліпідів у скелетних мязах любіньського лускатого коропа з віком // Наук.-техн. бюл. Інст. біол. тварин. – Львів, 2001.- Вип.3, №1-2.- С.231-233. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

3. Пилипець А.З., Смолянінов К.Б. Вікові особливості синтезу окремих класів ліпідів у скелетних мязах коропа за умов in vitro // Біологія тварин. – Львів, 2001.- Т.3(1).- С.67-70. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

4. Пилипець А.З. Вміст перекисів ліпідів у скелетних мязах коропа залежно від віку та умов вирощування // Наук. вісн. Львів. держ. акад. вет. медицини. – Львів, 2002.- Т.4, №2.- Ч.2.- С.93-95.

5. Пилипець А.З., Янович В.Г. Зміни вмісту ліпідів і їх жирнокислотного складу в скелетних мязах коропа протягом зимової перетримки // Наук.-техн. бюл. Інст. біол. тварин. – Львів, 2002.- Вип.4, №1.- С.113-116. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).