1. Вивчено вплив віку і зимової перетримки на вміст білків та інтенсивність їх синтезу, загальний вміст ліпідів, жирнокислотний склад, концентрацію окремих класів ліпідів та інтенсивність їх синтезу, вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів та ступінь використання глюкози, жирних кислот і амінокислот в енергетичних процесах у скелетних мязах любіньського лускатого і безлуского коропа. 2. Загальний вміст білків у скелетних мязах коропа поступово підвищується з віком, а протягом зимової перетримки він зменшується на 6,0-11%. 3. Інтенсивність синтезу білків у скелетних мязах коропа in vitro при використанні як маркера [2-14С]лізину протягом перших двох років життя підвищується в 1,9 рази, а з дво- до трирічного віку знижується в 1,5 рази. Наприкінці зимової перетримки інтенсивність синтезу білків у скелетних мязах коропа вірогідно нижча, ніж у літній період. 4. Радіоактивність білків, синтезованих зрізами скелетних мязів коропа при інкубації з [6-14С]глюкозою, становить приблизно 10% радіоактивності білків, синтезованих зрізами скелетних мязів коропа при інкубації з [2-14С]лізином. 5. Загальний вміст ліпідів у скелетних мязах коропа з одно- до трирічного віку підвищується в 2,3 рази, при цьому вміст фосфоліпідів зменшується в 1,8 рази, а вміст триацилгліцеролів збільшується в 1,6 рази. Протягом зимової перетримки загальний вміст ліпідів у скелетних мязах коропа одно-дворічного віку зменшується в 1,2-1,8 рази. При цьому в ліпідах скелетних мязів коропа вірогідно зменшується вміст поліненасичених жирних кислот, особливо лінолевої кислоти. У лускатого коропа загальний вміст ліпідів у скелетних мязах вірогідно більший, ніж у безлуского коропа. 6. Інтенсивність синтезу ліпідів у скелетних мязах коропа in vitro при використанні як попередника [6-14С]глюкози і [2-14С]лізину з віком знижується, а при використанні [1-14С]пальмітинової кислоти - підвищується. Інтенсивність синтезу ліпідів у скелетних мязах коропа з [6-14С]глюкози і [1-14С]пальмітинової кислоти наприкінці зимової перетримки вірогідно нижча, ніж наприкінці літнього періоду вирощування. 7. Зміни інтенсивності синтезу окремих класів ліпідів у скелетних мязах коропа залежно від віку і наприкінці зимової перетримки специфічні для кожного класу ліпідів окремо, вони залежать від попередника ліпідів. Наприкінці зимової перетримки в скелетних мязах коропа підвищується інтенсивність синтезу триацилгліцеролів і знижується інтенсивність синтезу холестеролу та його етерифікації. 8. Вміст продуктів ПОЛ (дієнових конюгатів, гідроперекисів, малонового діальдегіду) в скелетних мязах лускатого коропа поступово підвищується з віком. Наприкінці зимової перетримки він вірогідно більший, ніж наприкінці літнього періоду вирощування. 9. Інтенсивність окиснення [6-14С]глюкози, [1-14С]пальмітинової кислоти і [2-14С]лізину in vitro в скелетних м'язах коропа з віком знижується. |