Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Плодівництво


Спрягайло Оксана Анатоліївна. Біологічні особливості та продуктивність груші залежно від сорто-підщепних комбінувань в умовах Правобережного Лісостепу України : Дис... канд. наук: 06.01.07 - 2003.



Анотація до роботи:

Спрягайло О.А. Біологічні особливості та продуктивність груші залежно від сорто-підщепних комбінувань в умовах Правобережного Лісостепу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.07 – плодівництво. – Уманська державна аграрна академія, Умань, 2003.

У дисертації викладено результати досліджень біологічних особливостей та господарських показників нових сортів і елітних гібридних форм груші в умовах Лісостепу України залежно від підщепи. Виділено зимостійкі, стійкі до хвороб, високоврожайні сорти та елітні форми груші з плодами високих смакових та товарних якостей. Для них підібрано кращі сорти-запилювачі. Вивчено тип цвітіння, строки диференціації генеративних бруньок, динаміку росту пагонів та особливості росту дерев на сильно- та слаборослій підщепах.

Встановлено фізіологічну сумісність сорто-підщепних комбінувань, тривалість зберігання плодів, визначено економічну ефективність вирощування сортів і форм. Науково обгрунтовано добір високопродуктивних, рентабельних сортів, адаптованих до культивування в інтенсивних насадженнях Лісостепу України. За результатами вивчення елітні форми 9788 і 9327 передано до Держсортовипробування під назвами Оксамит та Райдуга.

1. У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення питання вивчення біологічних особливостей та продуктивності груші залежно від сорто-підщепних комбінувань у Правобережному Лісостепу України, що виявляється у виділенні групи сортів осіннього і зимового строків достигання, які за комплексом показників істотно переважають сорти, котрі перебувають у виробництві сьогодні.

2. Встановлено, що в умовах Лісостепу України для початку вегетації нових сортів і елітних гібридних форм груші на сильнорослій підщепі необхідна сума ефективних (>5єС) температур від 20,5 до 81,0єС, на айві – від 7,8 до 58,7єС; для початку цвітіння (ІІІ декада квітня – І декада травня) на сильнорослій підщепі - від 155,1 до 227,3єС, на айві – від 132,4 до 206,0єС. Тривалість цвітіння складає 5 – 14 днів. Впливу підщепи на тривалість цвітіння не встановлено.

3. Виявлено три типи цвітіння у досліджених сортів і форм (акропетальний – у більшості сортів та форм, базипетальний і "змішаний") та варіювання елементів квітки груші: діаметр квітки у всіх сортів та форм характеризується незначною мінливістю, довжина та ширина пелюсток – незначною та середньою, а довжина квітконіжки та зав’язі – середньою. Найменше варіювання за всіма показниками мають друга і третя квітки від основи суцвіття. Виявлено суттєву різницю за розмірами квіток по роках у всіх сортів та форм і зміну типів цвітіння у деяких сортів. Впливу підщепи на розміри квітки та тип цвітіння не виявлено.

4. Рекомендовано найкращі сорти-запилювачі для шести нових та трьох районованих сортів груші: для осінніх – Золотиста мліївська, Платонівська, Лимонна мліївська; для зимових – Зеленка мліївська, Чарівниця, Новинка мліївська. Виявлено форму зі стерильним пилком (7491), один самоплідний сорт (Зеленка мліївська) і три частково самоплідних сорти (Зимова мліївська, Золотиста мліївська та Таврійська). Життєздатність пилку на сильнорослій підщепі є найвищою у Золотистої мліївської та елітної форми 9788 із осінньої групи – 75,8 і 84,3% відповідно, та у Зеленки мліївської, Новинки мліївської і Чарівниці із зимової групи – 92,6; 71,9 і 74,5% відповідно. На айві проростання пилку у всіх сортів було на 7,1– 3,1% вище.

5. Відмічено, що сила росту пагонів у різних сортів на айві на 12,2-38,7% менша, ніж на сильнорослій підщепі. Найбільш сильнорослі дерева на груші лісовій формуються у сортів Зимова мліївська, Таврійська, Бере київська і Платонівська. У 15-річному віці їх висота становила 5,2; 4,8; 4,6 і 4,5 м відповідно. На айві всі сорти і елітні форми груші мають менші розміри крони за всіма параметрами на 14,2 – 40,3%.

6. Диференціація генеративних бруньок залежно від погодних умов, підщепи, навантаження врожаєм починається у червні – липні і триває на сильнорослій підщепі від 29 до 68 днів, на айві – від 34 до 64 днів.

7. Виявлено високу фізіологічну сумісність із підщепами у більшості сортів (коефіцієнт сумісності 0,01 – 0,12). Середня сумісність з айвою А (коефіцієнт 0,21 – 0,20) характерна для елітних форм 7491 і 7487. Повної несумісності сортів з підщепами не виявлено.

8. Зимостійкість досліджених сортів і елітних форм груші на сильнорослій підщепі виявилися високою, на айві – нижчою. Стійкими до весняних заморозків є сорти Золотиста мліївська, Новинка мліївська, Чарівниця та елітна форма 9788.

9. Стійкими до збудників парші та бурої плямистості на фоні господарського захисту виявилися осіння елітна форма 9788 та зимові сорти Зеленка мліївська, Новинка мліївська і Чарівниця.

10. Високою і стабільною врожайністю на обох підщепах відзначаються елітна форма 9788 і Золотиста мліївська (осіння група) та сорти Чарівниця, Зеленка мліївська і елітна форма 9327 (зимова група). На айві відмічено збільшення врожайності у різних сортів від 11,9 до 39,9%.

Високими якісними та смаковими показниками і тривалістю зберігання, а також товарністю плодів після зберігання на сильнорослій підщепі відзначаються сорт Золотиста мліївська та елітна форма 9788 (осіння група) і зимовий сорт Новинка мліївська. На айві середня маса плодів, вихід вищого та першого сорту плодів були у різних сортів на 3,7-57,9% вище, а тривалість зберігання плодів на 5-20 днів меншою.

11. Економічна ефективність вирощування нових сортів груші найвища на айві. Прибуток на гектар плодоносних насаджень у сорту Золотиста мліївська та форми 9788 становить 29,1 тис. грн та 33,7 тис. грн, рентабельність складає 384,4 і 377,0%; собівартість плодів коливається в межах 321,0– 322,6 грн/т. Зимові сорти Зеленка мліївська, Чарівниця і елітна форма 9327 дали 32,6; 29,9 і 31,1 тис. грн/га при рівні рентабельності 430,0; 429,9 і 423,3% відповідно. Прибуток на гектар насаджень на сильнорослій підщепі у сорту Золотиста мліївська та елітної форми 9788 становить 17,7 і 22,3 тис. грн, рентабельність – 293,0 і 362,4%; у сорту Зеленка мліївська і елітної форми 9327 (зимова група) прибуток складає 23,8 і 25,9 тис. грн, рентабельність – 378,9 і 380,3 % відповідно.

12. До Державного сортовипробування у 2001 році за комплексом господарсько-цінних ознак передано два сорти груші – Оксамит (9788) і Райдуга (9327). Внесок автора дисертаційної роботи – 50%.

Публікації автора:

1. Кучер А.О., Спрягайло О.А. Зимостійкість нових сортів і гібридних форм груші селекції Мліївського інституту садівництва ім.Л.П.Симиренка // Зб. наук. пр. Уманської державної аграрної академії. – 2001.– Вип. 53.– С.92 – 98 (70% – здобувачем проведено дослідження та узагальнено результати).

2. Спрягайло О.А, Кучер А.О. Динаміка росту пагонів нових сортів груші залежно від підщепи // Садівництво. – К.: Урожай, 2002.– №53.– С. 140 – 146 (80% - проведено дослідження, узагальнено результати, сформульовано висновки).

3. Спрягайло О.А, Кучер А.О. Продуктивність та товарні якості плодів нових сортів та гібридних форм груші // Зб. наук. пр. Уманської державної аграрної академії. – 2002. – Вип. 54. – С. 131 – 141 (75% – здобувачем проведено дослідження, узагальнено отримані результати).

4. Спрягайло О.А, Кучер Р.А. Особливості росту нових сортів груші залежно від підщепи // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2002. – №50. – С. 104 – 106 (80% – здобувачем вивчено показники росту, сформульовано висновки).

5. Кучер Р.А., Спрягайло О.А. Результати оцінки фізіологічної сумісності сорто-підщепних комбінувань груші // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2002. – №57. – С. 225 – 227 (70% – дисертантом проведено частину експериментальної роботи та узагальнення результатів).

6. Спрягайло О.А., Кучер А.О. Перспективні сорти груші // Вирощування груші в Лісостепу України (Реком. агр. сад., садів. аматорам та фермерам). – Мліїв, 1999.– С. 12 – 15 (50% – опис п’яти сортів).

7. Спрягайло О.А., Кучер А.О. Перспективні сорти груші // Нові мліївські сорти плодових та ягідних культур. – Черкаси, 1999.– С. 10 – 12 (50% – опис п’яти сортів).

8. Кучер А.А., Кучер О.А. [Спрягайло О.А.] Краткая характеристика новых сортов груши // Состояние сортимента плодовых и ягодных культур и задачи селекции: Тез. докл. и выступ. на междунар. научно-метод. конференции (Орёл, 2 – 5 мая 1996 г.). – Орёл. – 1996. – С. 145 – 147 (50% – опис чотирьох сортів).

9. Кучер А.О., Спрягайло О.А. Стійкість до парші нових сортів та гібридних форм груші селекції Мліївського інституту садівництва ім. Л.П.Симиренка // Матеріали Всеукраїнської наук. - практ. конференції ”Сучасний стан і перспективи захисту плодово-ягідних культур і винограду від шкідливих організмів”, 21 – 25 травня 2001р. – Харків. – 2001. – С. 142 – 147 (80% – здобувачем проведено дослідження, узагальнено результати).

10. Слободяник З.Д., Спрягайло О.А. Особливості квітування нових сортів та гібридних форм груші селекції Мліївського інституту садівництва ім. Л.П.Симиренка // Матеріали ІІІ Всеукраїнської студентської наук. конференції ”Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді”, 31 травня – 1 червня 2001 р. – Черкаси. – 2001. – Ч.1. – С. 12 (80% – здобувачем проведено експериментальну роботу та узагальнено результати).

11. Спрягайло О.А. Самоплідність та перехресна плодовитість нових сортів груші // Матеріали Всеукраїнської науково - практ. конференції молодих вчених і спеціалістів з проблем виробництва зерна в Україні (Дніпропетровськ, 5 – 6 березня 2002р.) – Дніпропетровськ. – 2002. – С. 95 – 96.