1. Харчова промисловість представлена сукупністю підприємств, виробництв і цехів, що спеціалізуються за єдиною однорідною технологією на виробництві високоякісних продовольчих товарів для задоволення суспільних потреб. Діалектика розвитку підприємств харчової промисловості визначається основними двома цілями цього процесу: 1) забезпечення потреб населення у продуктах харчування; 2) забезпечення отримання належної винагороди підприємствами харчової промисловості. 2. В дисертації обгрунтовано методологічні принципи розвитку підприємств харчової промисловості, що відображають об’єктивну логіку процесу розвитку і слугують підгрунтям дослідження його закономірностей і особливостей: 1) принцип поєднання економічних і соціальних чинників; 2) принцип системності; 3) принцип історизму. Розвиток підприємств харчової промисловості доцільно визначати комплексом показників, що розділяється на чотири сегменти: 1) розширення виробництва; 2) ринкова поведінка фірм; 3) ефективність господарської діяльності; 4) структурні характеристики. Сутність розвитку підприємств харчової промисловості в умовах ринку полягає у вдосконаленні інституціональних механізмів вертикальної координації, покликаних синхронізувати функціонування складових системи агробізнесу. Визначення ефективності розвитку підприємств харчової промисловості повинно грунтуватися на наступних методичних принципах: 1) врахування ступеня задоволення потреб населення у продуктах харчування; 2) врахування ефективності діяльності підприємств; 3) врахування особливостей регіонального розвитку підприємств. 3. В останні роки фізіологічні потреби населення в продуктах харчування не задовольнялися, зокрема по м'ясу і м'ясних продуктах, молоку і молочних продуктах, яйцях, рибі і рибних продуктах, овочах і баштанних культурах та ін. Це пов’язано з тенденцією значного зменшення обсягів виробництва, реалізації продукції рослинництва і тваринництва сільськогосподарськими підприємствами, скорочення надходження сировинних ресурсів для підприємств харчової промисловості. В цілому виробництво продовольчих товарів в Закарпатті в 2000 р. порівняно з 1990 р. зменшилося на 54%, в той час як наявні потужності переробних підприємств використовуються лише на 10-20%. 4. Незважаючи на зростання кількості підприємств харчової промисловості, обсяги їх продукції не набули динамічного розвитку за наступних причин: скорочення обсягів сировини; значне зниження рівня використання виробничих потужностей основних видів харчових продуктів; висока фізична і моральна зношеність їх значної частини; зменшення обсягів капітальних вкладень (яке було частково компенсоване зростанням обсягів прямих іноземних інвестицій); низький рівень прибутковості або збитковість виробництва значної частини харчових продуктів. 5. Резерви підвищення ефективності суспільного виробництва на підприємствах харчової промисловості являють собою невикористані можливості зростання кінцевих результатів суспільного виробництва (продукції, послуг високої якості, що відповідають вимогам ринку) у розрахунку на одиницю сукупних витрат живої та уречевленої праці в умовах впровадження новітніх досягнень науково-технічного прогресу. В Закарпатті наявні значні резерви підвищення ефективності вирощування сільськогосподарської сировини для виробництва харчових продуктів, які пов'язані з підвищенням урожайності сільськогосподарських культур, продуктивності тварин і птиці, їх якості і зниження витрат на їх виробництво. Значні резерви підвищення ефективності розвитку підприємств харчової промисловості пов'язані з наявними можливостями забезпечення зростання рівня віддачі всіх видів виробничих ресурсів цієї галузі, зокрема живої праці, сировинних і матеріальних ресурсів, виробничих потужностей, капітальних вкладень і зростання якості продукції. 6. Прискорення науково-технічного прогресу в харчовій промисловості обумовлює необхідність забезпечення інноваційного шляху її розвитку, що характеризується наступними особливостями: 1) підвищення ролі наукових і технологічних факторів у забезпеченні сталого функціонування промисловості; 2) збереження та ефективне використання науково-технічного потенціалу; 3) технологічне переобладнання і структурна перебудова виробництва; 4) збільшення експортного потенціалу за рахунок наукомістких галузей виробництва, зменшення залежності країни від імпорту; 5) необхідність інноваційної спрямованості функціонування підприємств харчової промисловості в контексті загального посилення інноваційних процесів в економіці. Практичне втілення інноваційної спрямованості є тривалим, суперечливим та багатоетапним процесом, що здійснюється під впливом дії системи факторів – наукових, технологічних, виробничих, соціально-економічних, екологічних та ін. Інноваційний розвиток підприємств харчової промисловості Закарпатського регіону повинен передбачати здійснення комплексу заходів щодо відновлення роботи спеціалізованих переробних підприємств, в першу чергу, м'ясних і молочних, з метою забезпечення глибокої переробки сільськогосподарської сировини, виробництва широкого асортименту продуктів харчування, у тому числі спеціального призначення. 7. Вузловим питанням вдосконалення організаційно-економічного механізму розвитку підприємств харчової промисловості є співвідношення автономного функціонування ринкових відносин і державного регулювання цього процесу. Основними складовими організаційно-економічного механізму є: 1) мета (створення чітких правил здійснення підприємницької діяльності); 2) принципи (еквівалентності, різноукладності, економічної відповідальності і заінтересованості, державного регулювання, соціальної спрямованості); 3) напрями (законодавчий, економічний, технологічний); 4) структурні рівні (загальнодержавний, регіональний, рівень підприємства); 5) сукупність конкретних заходів, що відповідає специфіці кожного рівня. 8. В дослідженні обгрунтовано механізм активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств харчової промисловості, що являє собою сукупність організаційно-економічних заходів, спрямованих на вдосконалення функціонування окремих структурних складових зовнішньоекономічної діяльності з метою досягнення загальносистемного ефекту. Основними складовими механізму є наступні функціональні сфери зовнішньоекономічної діяльності: експортно-імпортні операції, залучення іноземного капіталу, інформаційне і інфраструктурне забезпечення, в рамках кожної з яких здійснюються етапи аналізу поточного стану, визначення цілей, розробка стратегій, планування і прогнозування, реалізація стратегій і контролю за кінцевими результатами зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Для забезпечення конкурентних переваг підприємств харчової промисловості Закарпатського регіону у відповідності з наявними природними і потенційними можливостями необхідно: 1) підвищити ефективність розвитку сировинної бази; 2) здійснити докорінне оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості; 3) забезпечити впровадження дійового ринкового економічного механізму управління їх діяльністю. |