Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


558. Міненко Костянтин Васильович. Економічна ефективність вирощування на м'ясо худоби різних порід в умовах Полісся: дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Харківський національний аграрний ун-т ім. В.В.Докучаєва. - Х., 2004. - 20 с.



Анотація до роботи:

Міненко К.В. Економічна ефективність вирощування на м’ясо худоби різних порід в умовах Полісся.– Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва, Харків, 2004.

У дисертаційній роботі викладено результати досліджень по визначенню економічної оцінки ефективності виробництва яловичини від худоби чотирьох м’ясних порід (українська м’ясна, волинська, поліська, вітчизняний тип абердин-ангуса) та симентальської комбінованої, вирощеної у III зоні радіонуклідного забруднення зони Полісся.

На основі аналізу стану розвитку галузі м’ясного скотарства в розвинених країнах світу і рівня виробництва яловичини в Україні, обґрунтовано доцільність розвитку в Україні на інноваційній основі галузі м’ясного скотарства, яке стане надійним додатковим джерелом виробництва високоякісної яловичини.

На підставі експериментального вивчення енергії росту, м’ясної продуктивності, якості м’яса, в т.ч. вмісту в ньому цезію-137, біоенергетичної оцінки виробництва яловичини встановлено, що всі вітчизняні породи м’ясної худоби в оптимальних умовах годівлі й утримання в III зоні радіонуклідного забруднення земель забезпечують отримання високоякісної продукції, екологічно безпечної для споживання людиною.

Досягнення в досліді високих передзабійних кондицій тварин, при оптимальному рівні використання виробничих ресурсів, зумовило досягнення різного економічного ефекту при реалізації худоби за трьома каналами. При реалізації худоби через м’ясокомбінат, комерційну структуру і експорт, рентабельність вирощування тварин різних порід була відповідно в межах від –22,2 до –16,5%; від 4,9 до -2,7% та від 26,5 до 35,7%. Це свідчить про можливість значного підвищення ефективності вирощування м’ясної худоби, за умови реалізації її за цінами, що об’єктивно відображають її високі якісні властивості. Це в свою чергу можливе тільки за умови ефективної маркетингової політики, внаслідок якої худобу реалізують за найбільш прибутковими каналами.

Одним із шляхів підвищення ефективності ведення м’ясного скотарства є обґрунтування організаційно-економічних основ та параметрів інтенсивного ведення м’ясного скотарства в господарствах.

  1. Зменшення в Україні за період 1990 – 2002 рр. кількості корів на 44,0%, зниження середньодобових приростів молодняку на 25,3% призвело до скорочення обсягів виробництва яловичини в 2,8 раза. Її споживання за останні роки на душу населення становить всього 13-14 кг за рік, що майже в 3 рази менше норми. Знизилася економічна ефективність виробництва яловичини. Витрати кормів на 1 ц приросту зросли на 16,3%, праці – в 2,6 раза. Собівартість 1 ц приросту збільшилася в 2,5 раза. Збитковість виробництва, починаючи з 1996 року, була в межах 21,4-44,3%. Одним із шляхів збільшення обсягів виробництва яловичини в Україні є інтенсифікація галузі за рахунок інноваційного фактора – прискореного розвитку м'ясного скотарства.

  2. При повноцінній годівлі худоба вітчизняних м'ясних порід характеризується високою м’ясною продуктивністю. Середньодобові прирости живої маси бугайців за період вирощування (0-18-18,6 міс.) становили 883-956 г, а жива маса – 524-554 кг. Всі породи характеризувалися високим забійним виходом – 60,0–61,5%, при виході туші 57,6-59,5%. Туші бугайців вітчизняних м’ясних порід відповідають кращим світовим стандартам. Вихід м’якоті в тушах становив 82,9–83,6%, коефіцієнт м’ясності – 5,14–5,43 .

  3. Від худоби м’ясних порід одержано найбільше м’яса вищого сорту (38,6–40,9%). Кращими були туші бугайців української м’ясної породи. М’ясо бугайців усіх порід характеризувалося високою якістю і оптимальним співвідношенням білка, жиру й вологи. М’ясо бугайців української м’ясної і симентальської порід має найвищий вміст білка 20,5 і 21,03%. Співвідношення в ньому жир/білок знаходилося в межах 1:2,74 – 1:2,97. При енергетичній цінності 1 кг 7,83 – 7,87 Мдж частка енергії туші за рахунок білка становила 52,2–53,9%.

  4. При балансуванні раціонів бугайців за макро- і мікроелементами, вітамінами, а також при контролі за рівнем надходження в організм тварин з кормами радіоцезію в умовах III зони радіонуклідного забруднення одержано м’ясо, в якому вміст цезію-137 становив 62,33–65,00 Бк/кг, що в 3,1 – 3,2 раза менше допустимого рівня. Таке м'ясо може реалізуватися без обмежень.

  5. У структурі річних витрат сукупної енергії на виробництво валової продукції ферми на 400 м’ясних корів найбільшу частку займали витрати енергії на вирощування ремонтного молодняку – 17,8–19,74% і уречевлена в кормах енергія – 62,68–63,91%. За витратами енергії на 1 кг поживних речовин м’яса (білок+жир) кращою була худоба волинської і поліської порід – 2873 і 2832 МДж. Худоба м’ясних порід ефективно використовує енергію і протеїн кормів на синтез енергії і білка продукції. Коефіцієнти конверсії енергії і протеїну кормів в енергію і білок м’яса становили відповідно 5,82 – 6,21% та 9,86-11,20%.

  6. Бугайці всіх порід характеризувалися високою ефективністю використання кормів. Витрати кормів на 1 ц приросту (без урахування корів) знаходилися в межах 6,46 ц корм.од. (українська м’ясна) – 6,79 ц корм.од. (волинська). З урахуванням корів ці показники становлять 12,1–12,7 ц корм. од. У бугайців симентальської породи ці показники вищі відповідно на 10,8-5,5 та 8,3-3,1%.

  7. Найвищий рівень рентабельності вирощування бичків на м’ясо забезпечено ціною, за якою живу худобу реалізували на експорт. Вона була на 62% вищою за ціну реалізації на переробне підприємство та на 30%, запропоновану комерційною структурою. У цілому ж середня ціна в досліді перевищувала ціну на велику рогату худобу в живій масі по Україні на 48%. Від продажу туш різних порід за цінами супермаркету встановлено, що збільшення виручки від реалізації м’ясної худоби проявляється при реалізації за відрубами.

  8. У підприємствах, які мають питому частку природних кормових угідь у структурі сільськогосподарських угідь 50 і 80%, посіви зернофуражних культур повинні становити відповідно 53 і 63%, кормові – 47 і 37%. При виробництві 25,7 і 17,1 ц корм.од. з 1 га на 100 га сільгоспугідь можна утримувати по 87 і 57 голів худоби всього, у тому числі 32 та 21 корову; виробляти по 172 і 113 ц приросту і реалізувати по 182 і 119 ц яловичини (в живій масі).

  9. Порода худоби має значний вплив на економічну ефективність її вирощування. При вирощуванні худоби української м’ясної та абердин-ангуської порід, при однаковій щільності поголів’я, виробництво приросту на 100 га сільськогосподарських угідь може становити відповідно в товарних господарствах 174 і 156 ц, в племінних – 167 і 140 ц, а реалізація худоби в живій масі – відповідно 185 і 164 та 178 і 157 ц. При цьому собівартість 1 ц живої маси худоби становитиме: по абердин-ангуській породі – 538 і 562 грн, по українській м’ясній – 477 і 498 грн. При досягненні зазначеного рівня собівартості в господарствах, з урахуванням прийнятого в 2004 р розміру державних доплат, рентабельність вирощування худоби української м’ясної і абердин-ангуської порід становитиме: у товарних господарствах 10,5 і –2,1%; у племінних – 61,8 і 42,8%.

Публікації автора:

1. Шкурин Г.Т., Міненко К.В. Економічна оцінка ефективності вирощування на м’ясо бугайців м’ясних порід в умовах Полісся України //Наук.–техн. бюл. – Х.:ІТ УААН, 2000.– №76.- С. 85–88. (Обґрунтовано актуальність досліджень, розроблено методику досліджень, написано статтю).

2. Міненко К.В. Ефективність використання кормів бугайцями різних порід. Організаційно-економічні проблеми ринку АПК .У 4–х частинах.- Ч. 4 /За редакцією П.Т. Саблука.– К., 2001.– С.179–183.

3. Вміст радіоцезію у м’ясі і печінці бичків при вирощуванні в третій зоні радіоактивного забруднення /Шкурин Г., Міненко К., Шуст П. та ін. //Тваринництво України.– 2001.- №6. – С.23–24. (Проведено науково-господарський дослід, контрольні забої, опрацьовано і проаналізовано результати лабораторних досліджень, написано статтю).

4. Міненко К.В. Ефективність виробництва яловичини від худоби різних порід за енергетичною оцінкою/ Ринкова трансформація економіки АПК. Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва.- Ч. 2.– К., 2002.– С.562–567.

5. Шкурин Г.Т., Міненко К.В. М’ясна продуктивність бугайців різних порід, вирощених в зоні Полісся //Наук.–техн. бюл.– Х.:ІТ УААН, 2000.- №78.- С.93–96. (Проведено науково-господарський дослід, два контрольні забої тварин, обраховані результати забоїв і написано статтю).

6. Міненко К.В., Амбросов В.Я. Основні параметри і нормативи підприємств по виробництву яловичини від худоби м’ясних порід на Поліссі України //Вісник ХНАУ. Матеріали міжнар. наук. практ. конф. молодих учених і студентів. –Х.-2002.- №8.– С.86–89. (Зібрано, проаналізовано і визначено вихідні дані, на основі яких обґрунтовано основні параметри і нормативи підприємств. Проаналізовано одержані результати і написано статтю).

7. Організаційно-виробничі параметри та нормативи невеликих тваринницьких формувань /Кравцов Е.К., Кукла Л.І., Поладян З.А., Глущенко Д.П., Трончук А.І., Міненко К.В. //Економіка АПК.– 2002.- №1.– С.24–29. (Визначено основні параметри і нормативи при вирощуванні на м’ясо молодняку великої рогатої худоби).

8. Міненко К.В. Ефективність виробництва м’яса великої рогатої худоби при різних каналах збуту //Економіка АПК.– 2003.- №9.– С.70–72.

9. Міненко К.В. Якісні шкури – додаткове джерело прибутку від реалізації м’ясної худоби //Наук.–техн. бюл.– Х.:ІТ УААН, 2003.- №85.- С.72–75.