1. Вперше проведено фітохімічне вивчення чумизи сорту Дніпровська, що культивується в Україні, досліджено якісний склад та кількісний вміст біологічно активних речовин у траві та плодах рослини, основні з яких виділені в індивідуальному стані та ідентифіковані. Отримано рідкий екстракт з трави чумизи, стандартизований за вмістом біологічно активних сполук, що виявляє діуретичну та протизапальну активність і кваліфікується як потенційний лікарський засіб. 2. За допомогою якісних реакцій, хроматографічних, спектральних методів аналізу, тривимірної скануючої спектрофлуориметрії в траві та плодах чумизи виявлено полісахариди, вільні та зв`язані цукри, амінокислоти, органічні кислоти, прості феноли, дубильні речовини, гідроксикоричні кислоти, кумарини, флавоноїди, сапоніни, хлорофіли, каротиноїди, жирні кислоти та стерини. 3. Отримано ліпофільні фракції з трави та плодів чумизи, вихід з трави чумизи складає 2,97 %, з плодів – 9,6 %. 4. Методом ТШХ визначено наявність хлорофілів та каротиноїдів в ліпофільних фракціях трави та плодів чумизи. 5. За допомогою фізико-хімічних властивостей вихідних речовин і продуктів їх перетворень, даних ГРХ, ГХ/МС, УФ-, ІЧ-, ПМР-спектроскопії в траві та плодах чумизи ідентифіковано 56 речовин, з них виділено в індивідуальному стані та встановлено структуру 18 фенольних сполук: 5 гідроксикоричних кислот (кавової, ферулової, хлорогенової, неохлорогенової, п-кумарової), 5 похідних кумарину (умбеліферону, скополетину, ізоскополетину, дафніну, 4-пропеноксикумарину), 8 флавоноїдів (апігеніну, лютеоліну, цинарозиду, кверцетину, вітексину, орієнтину, гомоорієнтину, сапонаретину); 2 ангідроцукрів (1,6-ангідро--D-галактофуранози, 1,6-ангідро--D-глюкопіранози); 24 жирних кислот; 12 стеринів. Встановлено наявність та кількісний вміст 16 амінокислот, 27 мікро- та макроелементів в сировині, що досліджувалась. 6. За допомогою спектрометричних, спектроскопічних, титриметричних та гравіметричного методів аналізу визначено кількісний вміст основних груп БАР в траві та плодах чумизи. Кількісний вміст полісахаридів у траві чумизи становить 9,19 %, в плодах – 20,18 %; кількісний вміст полісахаридів за фракціями у траві чумизи становить: ВРПС – 7,18 %, ПР – 1,8 %, ГЦ – 17,9 %; в плодах чумизи – ВРПС – 24,6 %, ПР – 4,94 %, ГЦ – 2,35 %; кількісний вміст в плодах чумизи 1,6-ангідро--D-глюкопіранози складає 1,242 мг/кг, 1,6-ангідро--D-галактофуранози – 3,740 мг/кг; визначено кількісний вміст 16 амінокислот в траві та плодах чумизи; кількісний вміст флавоноїдів у траві чумизи становить 1,19 %, в плодах – 0,21 %; кількісний вміст поліфенолів, що окиснюються у траві чумизи становить 6,11 %, в плодах – 2,26 %; кількісний вміст гідроксикоричних кислот у траві чумизи складає 1,65 %, в плодах – 0,65 %; визначено кількісний вміст 16 мінеральних елементів у траві та коренях чумизи та 27 – в плодах; визначено кількісний вміст 9 жирних кислот в ліпофільній фракції плодів чумизи та 4 – в ліпофільній фракції трави методом газорідинної хроматографії; визначено кількісний вміст 24 жирних кислот в ліпофільній фракції плодів чумизи методом газової хроматографії/мас-спектрометрії; визначено основні хімічні числові показники ліпофільних фракцій трави та плодів чумизи: кислотне число, число омилення, ефірне число, йодне число; кількісний вміст каротиноїдів у ліпофільних фракціях трави чумизи складає 3,95 мг/%, плодів – 69,25 мг/%; кількісний вміст хлорофілів у ліпофільних фракціях трави чумизи складає 5,39 %, плодів – 0,01 %; масова доля вітаміну Е складає 4,7 мг/%, вітаміну А – 7,9 МО в 1 г ліпофільної фракції плодів чумизи; визначено кількісний вміст 12 стеринів в ліпофільній фракції плодів чумизи методом газової хроматографії/мас-спектрометрії; кількісний вміст органічних кислот у траві чумизи становить 0,68 %, в плодах – 0,31 %; кількісний вміст кислоти аскорбінової у траві чумизи становить 0,41 %, в плодах – 0,15 %; кількісний вміст кумаринів у траві чумизи становить 0,35 %, в плодах – у слідових кількостях. 7. Визначено технологічні параметри трави чумизи, розроблено спосіб одержання рідкого екстракту з трави чумизи (новизна розробленого оригінального фітозасобу підтверджена поданою заявкою до Укрпатенту на корисну модель № u 2007 13310 від 29.11.2007 (Рішення про видачу патенту на корисну модель від 19.12.2007). 8. Вперше проведено вивчення анатомічної будови зі встановленням анатомічних діагностичних ознак трави і плодів чумизи. 9. Вивчено фармакологічну активність рідкого екстракту з трави чумизи. Проведено визначення гострої токсичності, протизапальної та діуретичної активності. Рідкий екстракт з трави чумизи віднесено до практично нетоксичних речовин, він виявляє виражену протизапальну та діуретичну активність. 10. За результатами проведених досліджень розроблені проекти АНД на «Траву чумизи», «Плоди чумизи» та «Рідкий екстракт з трави чумизи». |