Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Гевко Ольга Борисівна. Формування стратегії брендингу машинобудівного підприємства : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2009.



Анотація до роботи:

Гевко О.Б. Формування стратегії брендингу машинобудівного підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Тернопільський державний технічний університет ім. І. Пулюя, Тернопіль, 2009.

Дисертаційну роботу присвячено розробленню науково-методичних засад і практичних рекомендацій щодо формування стратегії брендингу на прикладі машинобудівних підприємств. Удосконалено теоретичну й методичну базу аналізування брендингу, досліджено стан упровадження концепції брендингу на вітчизняних машинобудівних підприємствах. Систематизовано фактори, які визначають стратегію брендингу. Запропоновано підхід до аналізування портфеля брендів, розроблений на основі моделі GE/McKinsey. За результатами дослідження стратегій успішних вітчизняних і зарубіжних брендів сформульовано принципи формування стратегії брендингу. Розроблено концептуальну модель формування стратегії брендингу, вдосконалено модель споживчої корисності бренду. Запропоновано оцінювати стратегію брендингу на основі п’яти груп індикаторів і принципів нечіткої логіки.

У дисертаційній роботі представлено теоретичне узагальнення й науково-практичне вирішення проблеми розроблення, реалізації та оцінювання стратегії брендингу машинобудівних підприємств. Розроблені в дисертації методичні засади і практичні рекомендації дадуть змогу вітчизняним підприємствам забезпечити довготерміновий успіх їх марок на ринку, підвищити ефективність заходів щодо створення та зміцнення брендів.

За результатами дисертаційного дослідження можна зробити наступні висновки:

  1. Виявлені за підсумками проведеного експертного опитування причини недостатнього впровадження принципів брендингу на вітчизняних машинобудівних підприємствах дозволили сформулювати необхідні складові поширення цієї концепції в Україні: збільшення уваги вищого керівництва до власних торгових марок, удосконалення вітчизняної теоретично-методологічної бази брендингу з урахуванням закордонного досвіду та вітчизняних реалій, а також розвиток комплексу професійних знань з брендингу при підготовці менеджерів і маркетологів.

  2. Аналіз публікацій та результати власних досліджень дозволяють стверджувати, що аналізування брендингу є безперервним процесом вивчення існуючого становища бренду, перспектив і можливостей його поліпшення в майбутньому, дослідження оптимальності портфеля брендів та формування множини альтернативних стратегій. Об’єктами аналізування брендингу можуть бути бренд, портфель брендів, бренд-менеджмент і узагальнююча ефективність брендингу.

  3. Результати проведеного кореляційного аналізу показали, що щільність взаємозв’язків між вартістю брендів і економічними показниками вітчизняних та зарубіжних машинобудівних компаній недостатня. На цій підставі можна зробити висновок, що для оцінювання ефективності стратегії брендингу економісти й маркетологи повинні використовувати не лише показник вартості бренду, а цілий комплекс показників, серед яких частка ринку бренду, поінформованість про бренд, відповідність очікуванням споживачів і ін.

  4. Узагальнення поглядів науковців і аналіз діяльності вітчизняних машинобудівних підприємств показав, що стратегія брендингу для кожного підприємства визначається сукупністю факторів, які можна об’єднати у чотири групи: фактори оточення, фактори ринку, фактори компанії та фактори бренду. Врахування цих груп факторів дозволяє розробити стратегію, яка найбільше відповідає внутрішньому і зовнішньому середовищу компанії, а їх моніторинг необхідний на всіх етапах формування стратегії брендингу.

  5. Підхід до аналізування портфеля брендів, розроблений на основі моделі GE/McKinsey, дозволятиме маркетологам визначати позиції окремих брендів за критеріями прибутковості та конкурентоспроможності й окреслити коло альтернативних стратегій подальшого розвитку кожного бренду відповідно до його позиції у матриці. Прибутковість бренду запропоновано оцінювати як операційну рентабельність продукції даного бренду або як рентабельність інвестицій у бренд. Конкурентоспроможність бренду є інтегральним показником, який потрібно оцінювати експертним шляхом за критеріями актуальності, відповідності потребам споживачів, точності позиціювання, відповідності споживчої цінності та ціни, послідовності маркетингових заходів і їх інтеграції навколо ідеї бренду.

  6. Однією з передумов формування успішних українських брендів є зміцнення вітчизняної теоретично-методичної бази брендингу. Обґрунтовані в роботі принципи розроблення стратегії брендингу (цілісність, перманентність, орієнтація на перспективу, урахування впливу середовища, послідовність маркетингових заходів, врахування емоційної складової, наявність стійких цінностей, відповідність очікуванням споживачів) мають теоретичну цінність для висвітлення питань брендингу та дозволять керівникам підвищити ефективність управлінських рішень щодо формування стратегії брендингу.

  7. Процес формування стратегії брендингу повинен об’єднувати процеси аналізування й опрацювання значних обсягів інформації, творчий підхід до розроблення стратегічних альтернатив, формалізовані процедури вибору стратегії, управлінські інструменти планування, організування, мотивування та контролю за реалізацією стратегії. Розроблена концептуальна модель формування стратегії брендингу передбачає три фази: аналітико-дослідницьку, проектно-організаційну та імплементаційну, кожна з яких містить кілька етапів, має свої завдання і характерний комплекс робіт. Її застосування дозволить бренд-менеджерам вітчизняних підприємств систематизовано підходити до процесу формування стратегії брендингу, враховувати всі важливі аспекти під час її розроблення та реалізації.

  8. Основою розроблення ефективної стратегії брендингу повинно бути врахування важливих для клієнтів критеріїв вибору товару. Удосконалена модель споживчої корисності бренду відображає п’ять складових (суб’єктивні оцінки функціональних атрибутів марочної продукції, переконання у високому рівні післяпродажного сервісу, емоційні асоціації з брендом, ступінь задоволення від володіння брендом, рівень інертності споживача) і передбачає вагові коефіцієнти складових споживчої корисності. Застосування даної моделі дозволятиме бренд-менеджерам виявляти сильні і слабкі сторони бренду з позиції споживача, порівняно з конкурентними марками, та слугуватиме основою вдосконалення стратегії брендингу.

  9. Запропоновано використовувати для оцінювання стратегії брендингу п’ять груп індикаторів, які характеризують втілення бренду, підтримання бренду, відношення споживачів до бренду, його ринкову позицію та фінансові аспекти бренду. Застосування цих груп індикаторів на засадах нечіткої логіки дозволяє робити висновок про ефективність стратегії брендингу, а також виявляти ті слабкі ланки, які потребують коригування. Даний підхід може бути адаптовано для використання на будь-якому підприємстві, незалежно від галузі, шляхом включення важливих для даної компанії та конкретного бренду індикаторів і встановлення можливих діапазонів їх значень.

  10. На підставі результатів дисертаційного дослідження можна запропонувати:

    • Міністерству промислової політики України рекомендувати для використання промисловими підприємствами у здійсненні ними маркетингової діяльності сформульовані в дисертації методичні положення щодо розроблення, реалізації й оцінювання стратегії брендингу.

    • Міністерству освіти і науки України при підготовці фахівців у сфері менеджменту й маркетингу використовувати розроблені теоретичні та методичні положення дисертації щодо формування стратегії брендингу.

Публікації автора:

Публікації у фахових виданнях

  1. Гевко О.Б. Застосування принципів стратегічного маркетингу на українських підприємствах / О.Б. Гевко, Н.І. Синькевич// Вісник ДонДУЕТ. — 2002. — №4(16). — С.84—88. [Особистий внесок: проаналізовано проблеми вітчизняних підприємств у сфері управління маркетингом, обґрунтовано необхідність застосування принципів стратегічного маркетингу].

  2. Гевко О.Б. Роль стратегії маркетингу в стратегічному наборі / О.Б. Гевко // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. т.ІІ. — Дніпропетровськ : ДНУ, 2003. — С. 338—343.

  3. Гевко О.Б. Стратегічне управління: еволюція та реалії сучасності / О.Б. Гевко // Галицький економічний вісник. — 2004. — №2.— С. 74—79.

  4. Гевко О.Б. Сутність і значення стратегії брендингової діяльності / О.Б. Гевко // Економіка: Проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. — Випуск 225: В 3 т. — Т.І. — Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. — С. 159—165.

  5. Гевко О.Б. Класифікація стратегій брендингової діяльності/ О.Б. Гевко // Галицький економічний вісник. — 2007. — №4(15).— С. 51—61.

  6. Гевко О.Б. Перспективи брендингу в Україні / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко, А.О.Оксентюк // Економіка: Проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць.— Випуск 233: В 5 т. — Т.ІІ. —Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. — С. 434—441. [Особистий внесок: обґрунтовано тлумачення понять «торгова марка», «товарний знак» і «бренд», проаналізовано динаміку реєстрації знаків для товарів і послуг].

  7. Гевко О.Б. Брендинг у машинобудуванні: стан і перспективи / О.Б. Гевко // Маркетинг в Україні. — 2008. — №6. — C. 53—57.

  8. Гевко О.Б. Споживча корисність бренду / О.Є. Кузьмін, О.Б. Гевко // Інвестиції: практика та досвід. — 2009. — №1. — С.34—37. [Особистий внесок: удосконалено модель споживчої корисності бренду, запропоновано методичний прийом вибору значущих атрибутів бренду].

Інші публікації

  1. Гевко О. Б. Брендинг / О.Б. Гевко, Н.І. Синькевич // Матеріали шостої наукової конференції ТДТУ ім.І. Пулюя. — Тернопіль, ТДТУ, 2002. —С.188. [Особистий внесок: обґрунтовано актуальність концепції брендингу, проаналізовано особливості формування брендів у різних сферах діяльності].

  2. Гевко О.Б. Багаторівневий підхід до розробки стратегії підприємства / О.Б. Гевко // Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції [“Наука і освіта 2004”]. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. — С. 34—35.

  3. Гевко О.Б. Три кроки до розуміння стратегії / О.Б. Гевко // Матеріали VIII наукової конференції ТДТУ ім. І. Пулюя (Тернопіль, 11-12 травня 2004 року). — Тернопіль: ТДТУ, 2004. — С. 194.

  4. Гевко О.Б. Роль теорії потреб у розробці маркетингової стратегії фірми / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко // Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції [“Науковий потенціал світу”], (Дніпропетровськ, 1-15 листопада 2004р). Том 14. Маркетинг та менеджмент. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. — С. 196. [Особистий внесок: обґрунтовано застосування теорії потреб А.Маслоу в розробленні маркетингової стратегії фірми].

  5. Гевко О.Б. Застосування концепції стратегічних карт в малому та середньому бізнесі / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко // Матеріали Х наукової конференції ТДТУ ім. І. Пулюя. — Тернопіль : ТДТУ, 2006. — С. 234. [Особистий внесок: сформульовано переваги та обґрунтовано передумови успішного впровадження концепції стратегічних карт на підприємствах малого та середнього бізнесу].

  6. Гевко О.Б. Проблеми формування лояльності клієнтів/ В.Л. Гевко, О.Б. Гевко // Матеріали Х наукової конференції ТДТУ ім. І. Пулюя. — Тернопіль: ТДТУ, 2006р. — С. 235. [Особистий внесок: обґрунтовано необхідність дослідження потреб клієнтів з метою формування лояльності до торгової марки].

  7. Гевко О.Б. Характерні риси локальних та глобальних брендів / О.Б. Гевко // Матеріали ХІ наукової конференції ТДТУ ім. Пулюя (Тернопіль, 16-17 травня 2007р.), Тернопіль: ТДТУ, 2007. — С.224

  8. Гевко О.Б. Стратегічна система оцінювання брендингової діяльності / О.Б. Гевко // Матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених [«Розвиток соціально-економічних відносин в умовах трансформації економіки України»]. — Т.І. Хмельницький: ХНУ, 2007. — С. 115 —117.

  9. Гевко О.Б. Стратегічний підхід до брендингової діяльності / О.Б. Гевко // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції [«Дні науки – 2007»]. Том 2. Економічні науки. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2007. — С. 26.

  10. Гевко О.Б. Комерційний та соціальний підходи до брендингу / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко // Матеріали ІV Міжнародної науково-практичної конференції [«Теорія і практика економіки та підприємництва»], (Алушта, 10-12 травня 2007 року). — Сімферополь, 2007. — С.169—170. [Особистий внесок: на підставі аналізу публікацій виділено соціальний на комерційний погляди на брендинг щодо перспектив у ринковій економіці та ролі в суспільстві]

  11. Гевко О.Б. Ознаки класифікації стратегій брендингової діяльності / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко // Четверта міжнародна науково-практична конференція [«Соціально-економічні реформи в контексті інтеграційного вибору України»]. Збірник наукових праць. Том 4. — Дніпропетровськ: ПДАБА, 2007. — С.17—19. [Особистий внесок: систематизовано ознаки класифікації стратегії брендингової діяльності].

  12. Гевко О.Б. Актуальність брендингу для вітчизняних підприємств / О.Б. Гевко, В.Л. Гевко // Матеріали ХІІ наукової конференції ТДТУ ім. І. Пулюя (14-15 травня 2008р.). — Тернопіль: ТДТУ, 2008. — С. 256. [Особистий внесок: обґрунтовано актуальність брендингу для промислових підприємств ]

  13. Гевко О.Б. Фактори, які визначають стратегію брендингу / О.Б. Гевко // Матеріали І міжнародної науково-практичної конференції молодих учених [«Теоретична та прикладна економіка: задачі та перспективи»]. — Тернопіль: ТДТУ, 2008. — С. 94.