Єськов Сергій Вікторович. Формування високопродуктивних посівів озимої твердої пшениці після різних попередників у передгірному Криму : Дис... канд. наук: 06.01.09 - 2007.
Анотація до роботи:
Єськов С.В. Формування високопродуктивних посівів озимої твердої пшениці після різних попередників у передгірному Криму. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво. – Південний філіал «Кримський агротехнологічний університет» Національного аграрного університету. Сімферополь – 2007 р.
У дисертації наведені результати досліджень, проведених у передгірній зоні Криму, вивчення впливу факторів зовнішнього середовища й агротехнічних прийомів на основні показники продуктивності посіву озимої твердої пшениці: польову схожість, густоту і коефіцієнт кущіння рослин, наростання біомаси, забур’яненість посіву, на елементи структури врожаю і його якість, економічну ефективність.
Більш продуктивні посіви озимої твердої пшениці формуються на парових попередниках, на яких умови росту і розвитку в більшій мірі відповідають біології даної культури. При погіршенні комплексу цих умов на непарових попередниках формуються посіви з невисокою (по кукурудзі на силос) і низькою продуктивністю (по соняшнику і паровій озимині).
Оптимізація рівня азотного живлення не впливає на зміну польової схожості і густоти рослин, але підвищує їхню продуктивність. При внесенні мінеральних добрив збільшувалися показники, що характеризують структуру посіву і його продуктивність. Значний вплив цей фактор мав і на поліпшення показників якості зерна, що визначають його товарний клас і вартість.
Найбільш раціонально при сформованій на сьогоднішній день кон'юнктурі ринку на суходолі в передгірній зоні Криму розміщувати озиму тверду пшеницю по парових попередниках (чорному та зайнятому парам).
Для проростання насіння і дружної появи сходів озимої твердої пшениці необхідною є вологість посівного шару ґрунту не нижче 22 %.
Особливо несприятливі для одержання сходів озимої твердої пшениці умови складаються при вологості посівного шару ґрунту в інтервалі від 11 до 14 % і температурі вище 10оС, що призводить до загибелі 40-60 % насіння внаслідок ураження його мікроорганізмами.
В умовах сухої осені передгірного Криму при нестачі вологи в орному шарі (менш 20 мм) температурний режим ґрунту є головним критерієм для визначення строку сівби озимої твердої пшениці. За таких умов пшеницю можна сіяти тільки при зниженні температури ґрунту нижче 15оС.
Озима тверда пшениця, в силу своїх біологічних особливостей, негативно реагує зниженням схожості на збільшення глибини загортання насіння понад 6 см, а послаблені сходи з'являються на кілька днів пізніше. При необхідності більш глибокого загортання насіння майбутнє зниження польової схожості корегується нормою висіву.
Зернівки у озимої твердої пшениці внаслідок їх більшої крупності і опуклості зародка сильніше, ніж у озимої м'якої пшениці, травмуються під час збирання й очищення, що при несприятливих умовах періоду сівби приводить до значного зниження польової схожості.
В умовах передгірного Криму в період сівби попередники озимої твердої пшениці значно розрізняються між собою за запасами вологи в ґрунті, що впливає на польову схожість насіння. Найбільш висока вона по парових попередниках, а найнижча – по стерні озимої пшениці і соняшнику.
В умовах передгірного Криму перед поновленням весняної вегетації твердої озимої пшениці під її посівами після різних попередників міститься неоднакова кількість доступної вологи й азоту нітратів, що впливає на ріст і розвиток її рослин у весняно-літній період.
Формування продуктивності посіву озимої твердої пшениці відбувається протягом усієї вегетації: у період сходів – через вологість ґрунту і його токсичність на польову схожість; у період осінньої вегетації – через температурні умови, водний, мікробіологічний і поживний режими ґрунту на кущистість рослин; у зимовий період – через погодні умови на виживаність рослин; у весняний період – через час поновлення вегетації, водний, мікробіологічний і поживний режими ґрунту на кущистість, наростання біомаси і забур’яненість посіву; у літній період – через вологозабезпеченість і поживний режим на формування продуктивного стеблостою, продуктивності колоса і якості зерна.
Критичним періодом для формування потенціалу продуктивності посіву озимої твердої пшениці в умовах передгірного Криму є осінній період, умови зволоження якого визначають густоту сходів і ступінь їхнього розвитку перед входом у зиму.
Найбільш високопродуктивні агрофітоценози, з погляду величини і якості врожаю, озима тверда пшениця в передгір'ї Криму формує після чорного і зайнятого парів, що характеризуються наступними показниками: густота рослин 336-350 шт/м2; продуктивна кущистість 1,14-1,16; число зерен у колосі 22,4-23,2 шт., маса зерна колоса 1,0-1,05 г.
Найбільший вплив на продуктивність посівів і на вміст білка в зерні озимої твердої пшениці в умовах передгірного Криму має рівень їхнього азотного живлення – 65,0 % і 66,0 %, попередник – 22,9 % і 17,9 %, менше – умови року 6,1 % і 12,8 % відповідно.
У передгірному Криму для одержання високопродуктивного посіву озимої твердої пшениці, здатного забезпечити одержання високого врожаю якісного зерна з високими показниками економічної ефективності найбільш доцільно розміщати посіви по чорному і зайнятому пару, менш ефективно – по кукурудзі на силос. По попередниках озима пшениця і соняшник розміщати посіви озимої твердої пшениці збитково.
Публікації автора:
1. Изотов А.М., Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Влияние предшественника и уровня азотного питания на урожайность твёрдой и мягкой озимой пшеницы // Сб. науч. тр. Крымского ГАТУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2002. – Вып. 78. – С. 39-43.
2. Изотов А.М. Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Структура урожая озимых мягкой и твёрдой пшениц по основным предшественникам и удобрений азотом // Сб. науч. тр. Крымского ГАТУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2003. – Вып. 80. – С. 21-26.
3. Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Всхожесть и плесневение семян твёрдой озимой пшеницы в зависимости от влажности почвы // Сб. науч. тр. Крымского ГАТУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2004. – Вып. 86. – С. 237-242.
4. Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Урожайность и качество зерна твёрдой озимой пшеницы в зависимости от предшественника и азотного питания // Сб. науч. тр. Крымского ГАТУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2006. – Вып. 94. – С. 59-62.
5. Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Условия осеннего развития твёрдой озимой пшеницы по различным предшественникам в предгорном Крыму // Сб. науч. тр. Крымского ГАУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2006. – Вып. 96. – С. 80 - 86.
6. Николаев Е.В., Тарасенко Б.А., Еськов С.В. Продуктивность и структура агрофитоценоза озимой твёрдой пшеницы в зависимости от предшественника и уровня азотного питания // Сб. науч. тр. Крымского ГАТУ. Сельскохозяйственные науки. – Симферополь, 2007. – Вып. 100. – С. 41-47.