1. Вивчення хімічного складу печінки, м'язів і гонад чорноморської камбали-калкана Psetta maeotіca виявило за низкою показників суттєві тканинні та статеві розходження, тісно пов'язані з функціональними особливостями дослідженого виду. 2. Печінка калкана в порівнянні з м'язами характеризується максимальним відносним вмістом (в % та мг% до сирої маси тканини) сухої речовини, тотальних ліпідів, глікогену, усіх структурних і резервних ліпідних класів (фосфоліпідів, триацилгліцеринів, холестерину і його ефірів, неестерифікованих жирних кислот), дезоксі- і рибонуклеїнових кислот, а також функціонально найбільш активних жирних кислот ФЛ і ТАГ (18:1 і 22:6). Це свідчить про високий рівень енергетичного і речовинного метаболізму в печінці в порівнянні з м'язами. 3. Особливо чітко функціональна роль печінки виявляється при дозріванні статевих продуктів калкана. У цей період життєвого циклу риби в печінці накопичується велика кількість усіх перелічених речовин і білка, що трансформуються, з одного боку, у структурні компоненти гонад, а, з іншого, що забезпечують генеративний синтез енергією. 4. Білі м'язи, на відміну від печінки, характеризуються низьким відносним вмістом тотальних ліпідів, глікогену, всіх ліпідних класів, кислот 18:1 і 22:6 у ТАГ і ФЛ, нуклеїнових кислот. Навпаки, вміст білка вищий, ніж у печінці. Враховуючи велику масу білих м'язів можна затверджувати, що незважаючи на низький вміст, саме в цих м'язах зосереджені основні запаси резервних ліпідів (ТАГ) калкана. 5. Червоні м'язи калкана займають проміжне положення між печінкою і білими м'язами за вмістом білка, тотальних ліпідів, глікогену, всіх ліпідних класів, кислот 18:1 і 22:6 у ТАГ і ФЛ. Вміст нуклеїнових кислот можна зіставити з білими м'язами. Особливості хімічного складу червоних м'язів свідчать про більш високий рівень метаболізму в порівнянні з білими м'язами, що, можливо, пов'язане з забезпеченням рухової активності калкана. 6. Гонади калкана (як сім'яники, так і яєчники) мають найнижчий у порівнянні з печінкою і м'язами вміст сухої речовини, білка та глікогену (за рахунок високої обводненості) і найвищий вміст ДНК (у зв'язку з інтенсивними процесами дуплікації). Вміст тотальних ліпідів і всіх ліпідних класів нижчий, ніж у печінці і в червоних м'язах, але вищий, ніж у білих. 7. Статеві розходження хімічного складу соматичних тканин за окремими показниками виражені чітко, а за іншими - відсутні. У самців вищий: в печінці - вміст сухої речовини, тотальних ліпідів і більшості структурних і резервних ліпідних класів (ФЛ, ТАГ і ЕС); у білих м'язах - тріацилгліцеринів. У самок вищий: в печінці - вміст нуклеїнових кислот (РНК і ДНК); у червоних м'язах - вміст холестерину. Інші показники хімічного складу між самцями і самками, вірогідно, не розрізняються. 8. Сім'яники і яєчники за хімічним складом розрізняються досить сильно. В сім'яниках вищий вміст глікогену, ТАГ, НЕЖК, ФЛ та ДНК; в яєчниках - сухої речовини, ТЛ, ХЛ і ЕС, РНК. Підвищений вміст глікогену і кислоти 22:6 у ТАГ та ФЛ в сім'яниках можуть свідчити про їхню наступну роль у забезпеченні рухової активності сперматозоїдів; підвищений вміст РНК в яєчниках - про більш інтенсивні процеси білкового біосинтезу, зов'язаного зі зростанням генеративної тканини. В процесі дозрівання у калкана відбувається збільшення абсолютного вмісту всіх компонентів хімічного складу гонад, який у самок у кілька разів вищий, ніж у самців. 9. Дуже низький вміст тотальних ліпідів, усіх ліпідних класів (як структурних, так і резервних), 18:1 і 22:6 жирних кислот у ФЛ і ТАГ у порівнянні з м'язами активних і малорухомих риб (ставриди та скорпени) свідчить про те, що чорноморський калкан є формою із вкрай низькою руховою активністю. При цьому калкан - риба з дуже високою плідністю. Очевидно, низькі енерговитрати на рух у калкана "перерозподіляють" енергетичний "потік" на забезпечення високого генеративного синтезу, що є прикладом метаболічної компенсації, яка сприяє біологічному прогресу виду. 10. Простежується тенденція зв'язку деяких показників хімічного складу печінки і м'язової тканини у самців ІV стадії зрілості з відповідними показниками хімічного складу гонад. Це стосується вмісту білків і НЕЖК у печінці та в червоних м'язах, ЕС у червоних м'язах, ХЛ у печінці. Це, має мабуть, пов'язано з перерозподілом і транспортом структурних речовин і енергосубстратів з печінки і м'язів у гонади при дозріванні. Виявлені кореляції можуть характеризувати рівень підготовленості калкана до нересту у природі та при штучному розведенні, що дозволяє використовувати їх у прикладних цілях. |