Сучасний стан становлення ринкових відносин в аграрному секторі економіки України вимагає нових підходів до проблеми економічної ефективності функціонування молочнопродуктового підкомплексу як на макро-, так і на мікрорівні. Виявлено негативні тенденції розвитку молочної галузі, її стан, причини, що зумовили зниження ефективності виробництва молока і молочних продуктів як сільськогосподарськими, так і переробними підприємствами. Зокрема обсяг виробництва молока в області за останні 13 років скоротився на 48,4 %, а рівень збитковості у 2002 р. становив – 18,4 %. Одним з основних факторів різкого спаду виробництва молочної продукції був непомірно високий тиск цін на споживчі ресурси промислового виробництва. Належне ресурсне забезпечення можливе лише при збалансованому співвідношенні цін на ресурси для сільського господарства та сільськогосподарську продукцію. У зв’язку з цим необхідно посилити вплив держави на підтримання оптимального співвідношення, як за рахунок розширення дотації, так і формуванням цін на ресурси, що поставляються сільськогосподарським товаровиробникам.
4. Все більше зростає необхідність організації обліку витрат за місцем виникнення і центрами відповідальності. Центр відповідальності слід розуміти як організаційно відокремлений об’єкт, що відповідає за отримання доходів та здійснення витрат за власним кошторисом, виконання якого контролюється керівництвом. За останніх умов поєднуються правові і організаційні аспекти діяльності центрів відповідальності. 5. Потребує посилення контроль за витратами і виходом продукції в молочному скотарстві з метою підвищення ефективності управлінських дій щодо розвитку цієї галузі. 6. На ефективність виробництва молока значний вплив має спеціалізація і концентрація. Групування господарств за даними ознаками свідчить, що з підвищенням рівня спеціалізації та концентрації поголів’я корів поліпшуються такі основні показники, як надій на одну корову, рентабельність виробництва молока, знижується собівартість. У процесі аналізу виявлено, що основною причиною високої собівартості та низького рівня рентабельності виробництва молока є низька продуктивність тварин. 7. Одним з головних чинників, що впливає на продуктивність корів, є достатнє забезпечення їх кормами. Аналіз показує на негативну динаміку зменшення рівня забезпеченості худоби кормами, особливо концентрованими. Так, в період 1990-2002 рр. витрати всіх кормів на 1 корову у с.-г. підприємствах скоротились на 9,96 ц к.од. (20,2 %), а концентрованих на 4,38 ц к.од. (37,1 %) 8. У молочній галузі при виробництві молока та його переробці, все більше проявляється тенденція сезонності, яка негативно впливає на фінансові результати підприємств. Для подолання фактору сезонності запропонована система сезонного пільгового кредитування для переробних підприємств у весняні та літні місяці. 9. Нині діюча система дотування сільськогосподарських товаровиробників через повернення ним ПДВ громіздка, мало ефективна, а тому і не раціональна. 10. Обґрунтована і запропонована більш доцільна система стимулювання виробництва молока і молокопродуктів, основою якої є гарантована мінімальна ціна на молоко, що забезпечує пороговий рівень рентабельності для його виробників. 11. Для забезпечення конкурентоспроможності молока і молочних продуктів на ринку молока доведена необхідність до 2010 р. зниження ставки ПДВ до рівня 3-5 % на молочну продукцію для молокозаводів, які закуповують молоко за встановленою гарантованою ціною. У подальшому, коли обсяги споживання молока та молочної продукції повністю задовольнять попит і пропозицію, в дану систему можна буде внести доповнення у вигляді квоти на обсяг молока, на яке буде встановлюватися гарантована закупівельна ціна, а решта молока буде реалізуватися за договірними цінами, що відповідає світовому досвіду функціонування ринку молока. Впровадження запропонованої моделі функціонування ринку молока дозволить уже в наступні два роки забезпечити рівень рентабельності виробництва молока до 13 %, а молочних продуктів більше 10 %. |