Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Бухгалтерський облік, аналіз та аудит


Сиротенко Наталія Анатоліївна. Функції обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва (на прикладі підприємств кондитерської галузі) : Дис... канд. наук: 08.00.09 - 2008.



Анотація до роботи:

Сиротенко Н. А. Функції обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва (на прикладі підприємств кондитерської галузі). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). – Одеський державний економічний університет, Одеса, 2007.

Дисертацію присвячено дослідженню і вдосконаленню організаційно-методологічних засад обліку та контролю матеріального забезпечення кондитерського виробництва.

У роботі зясовано сутність категорії матеріальні ресурси, введено поняття екологічно чисті матеріальні ресурси. Досліджено вплив галузевих особливостей на побудову обліково-контрольної системи матеріальних ресурсів. Запропоновано багаторівневу модель класифікації матеріальних ресурсів. Рекомендовано зосередження усіх управлінських функцій у відділі матеріально-технічного постачання. Удосконалено моделі аналітичного обліку матеріальних ресурсів для підприємств кондитерської галузі, що працюють на давальницьких і недавальницьких умовах, розроблено підхід до організації обліку та контролю матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів та екологічно чистих матеріальних ресурсів, визначено склад та підхід до обліку та контролю транспортно-заготівельних витрат. Поглиблено методику проведення внутрішнього контролю на окремих стадіях руху матеріальних ресурсів.

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та практичні рекомендації, спрямовані на удосконалення методологічних і організаційних засад задля створення наукових передумов подальшого розвитку функцій обліку та контролю в системі управління процесом матеріального забезпечення виробництва на підприємствах кондитерської галузі України. Отримані положення свідчать про досягнення поставленої мети і завдань дослідження та дають підстави зробити такі висновки:

1. При розгляді літературних джерел щодо понятійно-категоріального апарату системи матеріального забезпечення підприємств кондитерської галузі уточнено поняття – матеріальні ресурси, оборотні засоби, запаси, предмети праці, сировина, давальницькі матеріальні ресурси, матеріали та вперше надано формулювання категорій – еталонні екологічно чисті матеріальні ресурси, екологічно чисті матеріальні ресурси.

2. На підставі аналізу організаційно-технологічних особливостей кондитерського виробництва вказано на проблеми матеріального забезпечення кондитерського виробництва.

3. Розроблена багаторівнева класифікаційна модель з відправною позицією – стан ресурсів (статичний, динамічний), здатна показати різноманітні відхилення на етапах руху матеріальних ресурсів та значно поліпшити змістовне наповнення інформаційних потоків процесу управління.

4. Розгляд переваг і недоліків існуючих підходів – діалектичного, процесного, функціонального та інших показав доцільність застосування в проведенні економічних досліджень у сфері управління матеріальним забезпеченням виробництва на підприємствах кондитерської галузі як сфери прикладення функцій обліку та контролю, системного підходу.

5. При зясуванні складу чинників, що впливають на систему обліку та контролю, за допомогою використання фасетної системи класифікації побудовано власну класифікацію чинників, з включенням нових групувальних ознак – ступінь спільності для різних підприємств, час дії, можливість виміру. При вивченні поняття передумови, що впливають на розвиток обліково-контрольної системи зясовано його економічну сутність, узагальнено представлені в літературі класифікації передумов, запропоновано власну класифікацію за ознакою характеру дій з поділом на: внутрішні передумови, повязані з групами чинників організаційного та виробничо-технологічного характеру й зовнішні передумови, що розкриваються за допомогою груп чинників економічних, правових, науково-технічного прогресу тощо.

13

6. При ознайомленні зі складом та змістом інформаційних функцій: доведено, що інформаційна функція управління – функція, яка здатна на підґрунті власної теоретико-методологічної бази сформувати й надати дані щодо тих процесів, що відбуваються на підприємстві; обґрунтовано, що облік, контроль, економічний аналіз – відносно відокремлені інформаційні системи.

7. Для зясування особливостей функції обліку та функції контролю використано логічну послідовність: стандарти постулати принципи правила вимоги методика види мета завдання напрями вирішення. На її підставі проведено трьохступеневу деталізацію систем обліку та контролю. Для кожного з елементів, які входять до системи, наведено власне тлумачення й конкретизовано їхній зміст.

8. У результаті визначення переваг і недоліків централізованої та децентралізованої форм обліку доведено раціональність для кондитерських фабрик підходу з наближенням функції обліку до центрів прийняття рішень, тобто із розміщенням у складі відділу матеріально-технічного постачання усіх управлінських функцій – планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання, що дозволить усунути дублювання інформації й наблизити ці функції до центрів прийняття рішень.

9. На підставі підходу до побудови номенклатурного номеру матеріальних ресурсів підготовлено Фрагмент з Робочого Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобовязань і господарських операцій підприємств кондитерської галузі, у якому розглянуто особливості ведення аналітичного обліку матеріальних ресурсів для кондитерських підприємств, які працюють на давальницьких умовах та підприємств, які переробляють сировину і матеріали самостійно; уточнено й доповнено статті транспортно-заготівельних витрат; деталізовано субрахунки до рахунків 20 Виробничі запаси, 63 Розрахунки з постачальниками і підрядниками, 80 Матеріальні витрати; розроблено підходи для створення обліково-контрольної інформації про рух екологічно чистих матеріальних ресурсів та матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів із використанням субрахунків 026 Виробничі запаси на лабораторному обстеженні, 201Е Екологічно чиcта сировина й матеріали, 027 Повернуті кондитерські вироби, 202.2 Напівфабрикати, утворені з повернутих кондитерських виробів.

10. При здійсненні внутрішнього контролю обґрунтована доречність проведення перевірки за стадіями руху ресурсів, що сприяє узагальненню та вивченню наявних порушень.

Доцільність практичного використання одержаних у дисертаційному дослідженні результатів підтверджується позитивною оцінкою та впровадженням у практику діяльності вітчизняних підприємств кондитерської галузі.

Публікації автора:

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Сиротенко Н. А. Питання класифікації матеріальних ресурсів промислового підприємства // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2002. – Вип. 12. – С. 142-146. – 0,31 друк. арк.

2. Сиротенко Н. А. Удосконалення обліку транспортно-заготівельних витрат // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. – Одесса, 2002. – Вып. 2(18) – С. 307-311. – 0,48 друк. арк.

3. Сиротенко Н. А. Удосконалення системи класифікації матеріальних ресурсів на підприємствах // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2003. – Вип. 14. – С. 279-283. – 0,33 друк. арк.

4. Сиротенко Н. А. Чинники, які впливають на систему бухгалтерського обліку // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – Вип. 4. – С. 421-430. – 0,33 друк. арк.

5. Сиротенко Н. А. Застосування системного підходу в управлінні матеріальними ресурсами промислового підприємства // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – Черкаси: ЧДТУ, 2004. – Вип. 10. – С. 225-232. – 0,66 друк. арк.

6. Сиротенко Н. А. До питання про вибір організаційних форм управління підприємств кондитерської промисловості // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2004. – Вип. 16. – С. 268-273. – 0,47 друк. арк.

7. Сиротенко Н. А. Напрямки удосконалення організації управління матеріально-технічним забезпеченням підприємств кондитерської галузі // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. – Одесса, 2004. – Спецвыпуск: в 3-х т. – Т. 2. – С. 209-213. – 0,31 друк. арк.

8. Сиротенко Н. А. Проблемні питання і напрямки розвитку системи бухгалтерського обліку та контролю матеріальних ресурсів на кондитерських підприємствах // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. – Кіровоград: КНТУ, 2005. – Вип. 7, ч. ІІ.– С. 432-439. – 0,65 друк. арк.

9. Сиротенко Н. А. Передумови розвитку системи бухгалтерського обліку та контролю матеріальних ресурсів // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2005. – Вип. 19. – С. 296-301. – 0,46 друк. арк.

10. Сиротенко Н. А. Особливості обліку повернутих виробів на підприємствах кондитерської галузі // Фінанси, облік і аудит: Наук. зб. – К.: КНЕУ, 2005. – Вип. 6 – С. 327-334. – 0,31 друк. арк.

11. Сиротенко Н. А. Проблеми забезпечення матеріальними ресурсами кондитерської галузі // Науковий вісник: Зб. – Одеса: ОДЕУ, 2006. – Вип. № 6 (26). – С. 169-176. – 0,33 друк. арк.

Публікації в інших виданнях:

12. Сиротенко Н. А. Проблеми визначення управлінського обліку і його місця у загальній інформаційній системі промислового підприємства // Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі: Міжнародна науково-практична конференція. – Львів: ПП Компакт-ЛВ, 2004. – С. 303-307. – 0,21 друк. арк.

13. Сиротенко Н. А. Облік матеріальних ресурсів промислового підприємства // Збірник наукових праць Державної академії статистики, обліку та аудиту. – К., 2004. – С. 79-86. – 0,4 друк. арк.

14. Сиротенко Н. А. Екологічно чиста сировина, особливості її обліку та контролю на підприємствах кондитерської галузі // Сучасні проблеми фінансово-господарського контролю: Матеріали Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції (30 березня 2005 р.). – Кривий Ріг: 2005. – С. 305-306. – 0,12 друк. арк.

15. Сиротенко Н. А. Нормативно-методичне забезпечення бухгалтерського обліку матеріальних ресурсів – сучасність та перспективи // Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих учених (27-28 квітня 2005 р.). – К.: КНЕУ, 2005. – С. 67-69. – 0,17 друк. арк.

16. Сиротенко Н. А. Інтеграційні процеси в управлінні матеріальним забезпеченням виробництва // Матеріали Міжнародного Форуму молодих вчених Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн. – Х.: ХНТУСГ, 2005. – Т. 2. – С. 195-196. – 0,05 друк. арк.