Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Максимович Ігор Ярославович. Гормональний та антиоксидантний статус, показники обміну білків та ліпідів у поросят за дії хрому : Дис... канд. наук: 03.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Максимович І. Я. Гормональний та антиоксидантний статус, показники обміну білків та ліпідів у поросят за дії хрому. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 — біохімія. — Інститут біології тварин УААН, Львів, 2007.

Робота присвячена дослідженню впливу різних форм хрому на гормональний та антиоксидантний статус, обмін білків і ліпідів в організмі поросят. На основі одержаних результатів вдосконалено рецептуру комбікорму для поросят у період відлучення.

Встановлено, що у разі додаткового введення поросятам перед відлученням від свиноматок тривалентного хрому, в крові вірогідно збільшується вміст загального білка, альбумінів, -глобулінів та глутатіону, середньодобові прирости підвищуються на 7,0 %. Додаткове введення поросятам перед відлученням тривалентного хрому призводить до підвищення у плазмі крові концентрації загальних ліпідів, моно-, ді- та триацилгліцеролів та зниження концентрації вільного холестеролу.

Введення поросятам перед відлученням тривалентного хрому супроводжується послабленням процесів пероксидного окиснення ліпідів (зменшувалась концентрація малонового діальдегіду та гідропероксидів ліпідів) та посиленням ферментативної ланки системи антиоксидантного захисту (збільшується активність супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази).

Розроблено спосіб підвищення стресостійкості та продуктивності поросят у виробничих умовах.

Отримано нові дані про динаміку зміни обміну білків, ліпідів, активності системи АОЗ, гормональний і метаболічний профіль крові поросят після відлучення їх від свиноматок та під час додаткового введення їм до відлучення хлориду хрому та хром метіоніну (Cr3+).

  1. Внутрішньом’язове введення поросятам хлориду тривалентного хрому та хром-метіоніну сприяє збільшенню вмісту загального білка у плазмі крові на 32,3 та 15,0 % (р<0,01 – р<0,001), збільшення масової частки альбумінів на 18,40–34,21 % (р<0,01), b-глобулінів на 6,09–10,65 % (р<0,01), g-глобулінів на 9,97–21,57 % (р<0,01), підвищенню активності АЛТ на 13,0–22,0 % (р<0,01 – р<0,001), АСТ на 48,0–85,0 % (р<0,01 – р<0,001), зниженню вмісту сечовини на 14,0–18,0 % (р<0,01 – р<0,001).

  2. Введення поросятам перед відлученням CrCl3 та Cr-метіоніну призводить до збільшення рівня моно- і діацилгліцеролів на 7,0–11,0 % (р<0,01 – р<0,001) та триацилгліцеролів на 10,0–11,0 % (р<0,01 – р<0,001), зменшення вмісту вільного холестеролу на 6,5–8,0 % (р<0,01 – р<0,001) у плазмі крові поросят після відлучення їх від свиноматок.

  3. Введення поросятам перед відлученням від свиноматки неорганічних та органічних сполук хрому призводить до зниження вмісту МДА на 31,6–36,0 % (р<0,01 – р<0,001) у плазмі крові після відлучення, активації ферментів АОЗ організму — каталази на 24,0–28,0 % (р<0,01 – р<0,001), глутатіонпероксидази – на 31,0–39,0 % (р<0,01 – р<0,001).

  4. Введення поросятам перед відлученням неорганічної та органічної сполук хрому спричиняє зменшення концентрації інсуліну на 23,0–24,0 % (р<0,001) і кортизолу на 9,0–10,0 % (р<0,001) після відлучення, а концентрація трийодтироніну та тироксину не змінюється, зменшення у плазмі крові вмісту глюкози на 35,0–40,0 % (р<0,01 – р<0,001), підвищення активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази на 17,0–20,0 % (р<0,01 – р<0,001) та збільшення кількості сегментоядерних нейтрофілів на 24,0–31,0 % (р<0,01).

  5. За своєю біологічною дією на організм поросят у період відлучення від свиноматок хлорид хрому та хром метіонін (Cr3+) істотно не відрізняються.

  6. Введення поросятам перед відлученням хлориду хрому сприяло підвищенню приростів маси тіла на 7,56 % (р<0,01), а хром метіоніну на 6,97 % (р<0,01).

  7. Введення поросятам перед відлученням хлориду хрому та хром метіоніну сприяло підвищенню їх збереженості на 6,0 %.

Публікації автора:

1. Максимович І. Я. Співвідношення білкових фракцій та лейкоцитарний профіль крові поросят до та після застосування сполук хрому // Наук.-техн. бюлетень Інституту біології тварин УААН і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. Львів, 2005. — В 6. — № 1. – С. 85–89.

2. Максимович І. Я., Іскра Р. Я. Перекисне окиснення ліпідів та стан антиоксидантної системи у лейкоцитах поросят після відлучення їх від свиноматок за дії різних сполук хрому // Наук.-техн. бюлетень Інституту біології тварин УААН і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. Львів, 2007. — В. 8. — № 1, 2. – С. 44–49. (Дисертант виділив лімфоцити та нейтрофільні гранулоцити крові поросят, провів визначення вмісту малонового діальдегіду, гідропероксидів ліпідів та відновленого глутатіону, активності супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази у них, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

3. Максимович І. Я., Іскра Р. Я., Салига Н. О. Вплив хрому на стан антиоксидантної системи в організмі поросят після відлучення від свиноматки // Біологія тварин. Львів, 2005. — Т. 7, № 1–2. — С. 94–97. (Дисертант провів визначення вмісту малонового діальдегіду та гідропероксидів ліпідів, активності глутатіонпероксидази та каталази, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

4. Максимович І. Я., Іскра Р. Я., Снітинський В. В. Особливості змін деяких показників обміну білків у поросят до та після введення їм неорганічної та органічної сполук хрому // Наук.-техн. бюлетень Інституту біології тварин УААН і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. Львів, 2005. — В. 6. — № 2. – С. 145–149. (Дисертант провів визначення вмісту загального білка, сечовини, глюкози, активності аланінамінотрансферази та аспартатамінотрансферази плазми крові, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

5. Вплив хрому на стан антиоксидантної системи у поросят в період відлучення їх від свиноматок / О. М. Бучко, І. Я. Максимович, В. В. Снітинський, В. В. Данчук / Наук.-техн. бюлетень Інституту біології тварин УААН. Львів, 2004. — В. 5. — № 3. —С. 87–90. (Дисертант провів визначення вмісту малонового діальдегіду та гідропероксидів ліпідів, активності глутатіонпероксидази та каталази, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

6. Wpyw chromu na niektre wkaniki metabolizmu u odsadzonych prosit / I. Ya. Maksymowicz, R. A. Iskra, V. V. Snityski, N. L. Tsepko / Rocz. Nauk. Zoot., Supl., z. 22 (2005). — S. 219–222. (Дисертант провів визначення вмісту загальних ліпідів та співвідношення окремих їх класів, інсуліну, кортизолу, тироксину та трийодтироніну, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

7. Промислова технологія вирощування свиней / В.В. Снітинський, Р.Я. Іскра, Ю.В. Микитин, І.Я. Максимович / Методичні рекомендації. – Львів, 2006. – 40 с. (Дисертант написав розділи годівлі поросят-сисунів, відлучених поросят, норми мікроелементного живлення свиней, проаналізував одержані дані).

8. Заявка № U200708993: Спосіб підвищення продуктивності та стресостійкості поросят. Рішення про видачу деклараційного патенту на корисну модель прийнятого 7.11.2007 р.

9. Вплив сполук хрому на антиоксидантну систему тварин / І. Я. Максимович, Н. О. Салига, Р. Я. Іскра, Н. Л. Цепко / Матеріали Міжнар. наук. конф. — Львів, 2006. — С. 93–94. (Дисертант провів визначення вмісту малонового діальдегіду та гідропероксидів ліпідів, активності глутатіонпероксидази та каталази, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).

10. Стан антиоксидантної системи в імунокомпетентних клітинах за умов стресу після застосування сполук хрому / Н. О. Салига, Р. Я. Іскра, І. Я. Максимович, О. З. Сварчевська / Матеріали IX Українського біохімічного з’їзду. — Харків, 2006. — Т. 1. — С. 172–173. (Дисертант провів визначення вмісту малонового діальдегіду, гідропероксидів ліпідів та відновленого глутатіону, активності супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази, статистично опрацював результати, проаналізував одержані дані).