Камінська Марта Володимирівна. Каротиногенез у різних штамів дріжджів Phaffia rhodozyma та їх застосування у живленні курей-несучок : дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / УААН; Інститут біології тварин. — Л., 2005. — 144арк. : рис., табл. — Бібліогр.: арк. 115-140.
Анотація до роботи:
Камінська М. В. Каротиногенез у різних штамів дріжджів Phaffia rhodozyma та їх застосування у живленні курей-несучок. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. – Інститут біології тварин УААН, Львів, 2005.
Робота присвячена селекції штамів дріжджів P. rhodozyma – надсинтетиків каротиноїдів, визначенню умов, що стимулюють ріст та продуктивність різних штамів, вивченню біохімічних характеристик біомаси у порівнянні з кормовими дріжджами та іншими добавками у корм птиці, дослідженню впливу добавки біомаси дріжджів P. rhodozyma до раціону курей на процеси перекисного окислення ліпідів та стан системи антиоксидантного захисту.
Методом ступінчатої селекції з використанням нітрозогуанідину отримано штами дріжджів P. rhodozyma, що продукують до 1 мг каротиноїдів на грам сухої маси клітин. Показано резистентність клітин до дії УФ-променів залежно від вмісту в них каротиноїдів.
Підібрано оптимальний склад середовища та режим культивування для отримання більшого виходу дріжджової біомаси та каротиноїдів мутантних штамів у лабораторних умовах.
Представлено хімічну характеристику біомаси селекціонованих штамів. Визначено вміст білка, жирнокислотний та фракційний склад ліпідів біомаси дріжджів P. rhodozyma.
Вперше використано як добавку до раціону курей-несучок та молодок біомасу мутантного штаму дріжджів P. rhodozyma, надсинтетика каротиноїдів. Досліджено позитивний вплив цієї добавки на процеси перекисного окиснення ліпідів, стан системи антиоксидантного захисту, продуктивність птиці та якість яєць.
У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що полягає в отриманні нових штамів дріжджів Phaffia rhodozyma з покращеним синтезом каротиноїдів, придатних для промислового використання. Підібрано оптимальні умови їх вирощування та склад середовища. Вивчено біохімічний склад біомаси вихідного та мутантних штамів, у порівнянні з кормовими дріжджами. Досліджено вплив добавки біомаси дріжджів Phaffia rhodozyma на інтенсивність перебігу процесів перекисного окиснення ліпідів та стан системи антиоксидантного захисту в організмі курей різних вікових груп. Встановлено позитивний вплив біомаси дріжджів штаму 6с на продуктивність курей та якість яєць.
Методом ступінчастої селекції з використанням хімічного мутагену нітрозогуанідину, отримано чотири штами-надсинтетики дріжджів P. rhodozyma 6с, 12а, 14а, 3с, які продукують від 0,6 до 0,9 мг каротиноїдів на грам сухої маси, що у 2 – 3 рази більше, ніж дикий штам (р<0,001).
За ознакою впливу на виживання та мутагенною активністю нітрозогуанідин переважає УФ-промені і є оптимальним для отримання мутантів дріжджів P. rhodozyma за ознакою надсинтезу каротиноїдів. При зростанні вмісту каротиноїдів у клітинах дріжджів зростає їх стійкість до дії УФ-променів.
Оптимальним середовищем для вирощування дріжджів P. rhodozyma штаму 6с є синтетичне середовище з сульфатом амонію у концентрації 0,42 г/л та добавкою ячмінного сусла (1,5 %), яке стимулює ріст культури (до 4 г/л), каротиногенез (до 600 мкг/г с. м.) та продуктивність культури (до 2,53 мг/л на 5-у добу). Температурний оптимум 20 С при аерації 0,3 лхв-1л-1 середовища.
Вміст білка у біомасі дріжджів P. rhodozyma коливається в межах 22,8 – 26,9 % залежно від штаму.
Загальний вміст ліпідів штамів дріжджів P. rhodozyma зростає за рахунок збільшення вмісту каротиноїдів, що зв’язані з ліпідами у клітинах. У мутантних штамів відзначено в 1,5 – 2 рази більшу (р<0,01) кількість триацилгліцеролів та на 5 – 15 % (р<0,05-0,001), в залежності від штаму, меншу кількість фосфоліпідів.
У мутантних штамів дріжджів P. rhodozyma на 7 – 10 % є більший вміст ненасичених жирних кислот, у порівнянні з вихідним штамом; збільшення ненасиченості ліпідів відбувається за рахунок збільшення вмісту лінолевої та ліноленової кислот.
Введення до раціону молодняку курей та курей-несучок біомаси каротинсинтезуючих дріжджів P. rhodozyma стабілізує стан системи антиоксидантного захисту та інгібує процеси перекисного окиснення ліпідів у їхньому організмі.
При згодовуванні біомаси каротиносинтезуючих дріжджів P. rhodozyma курям-несучкам зросла їх продуктивність на 4 % та збільшився вміст каротиноїдів у жовтку яєць у 2,3 раза (р<0,001).
Публікації автора:
Камінська М. В. Вплив різних доз УФ-опромінення на мутагенез у клітинах дріжджів Phaffia rhodozyma // Біологія тварин. – 2003. – Т. 5, Вип. 1–2. – С. 253–256.
Камінська М. В. Вибір оптимальних джерел вуглецю та азоту для мутантного штаму 6с каротинсинтезуючих дріжджів Phaffia rhodozyma // Наук.-тех. бюл. Ін-ту біології тварин. – Львів, 2004. – Вип.5, №1–2. – С. 171–173.
Камінська М. Вплив умов культивування на ріст та каротиногенез мутантного штаму 6с дріжджів Phaffia rhodozyma // Вісник Львівського університету, серія біологічна, 2004. – Вип. 38. – С. 161–164.
Камінська М. В., Борецька Н. І. Ступінчаста селекція дріжджів Phaffia rhodozyma – надсинтетиків каротиноїдів // Наук.-тех. бюл. Ін-ту біол. тварин. – Львів, 2000. – Вип. 2. – С. 48–50. (Дисертант особисто провела визначення каротиноїдів та дослідила дію мутагену, опрацювала результати, оформила статтю).
Індукування мутацій у дріжджів Phaffia rhodozyma за допомогою N–метил–N-нітро–N-нітрозогуанідину / М. М. Стенчук, М. В. Гнідь, Н. І. Борецька, Н. І. Цепко // Наук.-техн. бюл. Ін-ту землероб. і біол. тварин (серія фізіол. і біохім.). – Львів, 1999. – Вип. 1(3). – С. 230–233. (Дисертант особисто провела обробку штамів мутагеном, статистично опрацювала результати, проаналізувала отримані дані).
Камінська М., Сологуб Л. Каротинсинтезуючі дріжджі Phaffia rhodozyma // Вісник Львівського університету, серія біологічна. – 2004. – Вип. 35. – С. 3–12. (Дисертант брала участь у пошуку літератури, написанні та оформленні статті).
Патент №6089 на корисну модель, Україна, 7А23К1/00. Спосіб підвищення продуктивності і якості продукції курей-несучок / Г. В. Колісник, Є. С. Шах, Г. М. Стояновська, А. В. Гунчак, А. Є. Шах, Н. І. Борецька, М. В. Камінська, Н. І. Цепко, Ю. В. Небиловський – Заявл. 14.09.2004; Опубл. 15.04.2005, Б.”Промислова власність”, № 4, С. 5.6.
Камінська М. В. Селекція високопродуктивних штамів каротин-синтезуючих дріжджів Phaffia rhodozyma для використання в якості кормової добавки // Збірник тез II Всеукраїнської науково-практичної конференції “Біотехнологія. Освіта. Наука”. – Львів. – 2004. – С. 120.