У дисертації наведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розробки та обґрунтування теоретичних, методичних і прикладних аспектів побудови та реалізації комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій підприємств із урахуванням їх ринкових, галузевих і продуктових особливостей. Основні результати теоретичного, методичного і науково-практичного спрямування є такими: 1. Міждисциплінарне дослідження сутності, співвідношення та взаємозв’язку основних понять конкурентного позиціонування підприємств показало, що мають місце неоднозначність, а іноді суперечливість трактувань певних термінів, відсутність їх чіткого розмежування. Автором запропоновано розрізняти поняття «ринкова конкурентна позиція», «галузева конкурентна позиція», «конкурентна позиція у напрямку діяльності (ринковому сегменті)». 2. У дисертації наведена авторська версія концепції конструкції КМЗКПП, складовими якої виступають: поняття такого механізму, принципи побудови і функціонування, властивості, характеристики. Під КМЗКПП автором запропоновано розуміти сукупність чинників, методів, ресурсів формування конкурентних переваг, забезпечення послаблення ринкової влади споживачів і постачальників та на цій основі досягнення привабливих стійких ринкових і галузевих позицій підприємств як результату адаптації до вимог зовнішнього середовища з метою забезпечення їх довгострокового успіху. В основу його побудови покладені базові принципи загальнонаукової та дисциплінарної методології (системного підходу, маркетингу, загальної теорії управління, стратегічного управління тощо), реалізація яких обумовлює наступні основні властивості КМЗКПП: комплексність і системність, циклічність функціонування, об’єктивність, динамічність, безперервність, складність, у т.ч. поліфункціональність, відкритість, гнучкість, стохастичність. 3. У відповідності до концептуальних положень побудови КМЗКПП у роботі запропоновано його модельне представлення на основі використання структурного підходу. При побудові структурної моделі автором доведено доцільність виділення субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення і субмеханізму зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємства. Поряд із цим, у дисертації зроблено наголос на тому, що перелік складових комплексного механізму за умов недосконалості субмеханізму конкуренції та ринкового ціноутворення має доповнюватись субмеханізмом державного регулювання і державної підтримки. 4. За результатами аналізу ринку м’ясо-молочної продукції національного масштабу встановлено значний рівень інтенсивності конкуренції між ринковими суб’єктами та існування тенденцій до його підвищення. Визначені основні характеристики місцевих ринків товарів дали підстави охарактеризувати їх структуру як монополістичну конкуренцію, що відзначається значним рівнем інтенсивності суперництва між конкурентами як цінового, так і нецінового характеру. Виживання криворізьких підприємств у такому середовищі вимагає концентрації їх зусиль на активному створенні, утриманні та розвитку конкурентних переваг, послабленні ринкової влади споживачів і постачальників та зміцненні їх конкурентних позицій. 5. Результати визначення складу та значущості ключових факторів успіху у діяльності місцевих підприємств м’ясо-молочної галузі та рівня реалізації цих факторів місцевими товаровиробниками виступили основою діагностування їх конкурентних позицій. Використання аналітичного інструментарію різних дисциплін, відібраного за критеріями універсальності, можливості уникнення дублювання процедур оцінки та результатів, отриманих на їх основі, дозволило зробити висновки про неоднозначність типології і високий ступінь варіативності видів конкурентних позицій досліджуваних підприємств та наявність значних резервів їх зміцнення. 6. Прогнозування споживчого попиту на продукцію криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємств дало підстави зафіксувати високий рівень імовірності очікуваної позитивної динаміки обсягів споживання більшості її видів. Прогнозоване зростання затребуваності продукції на ринку дозволило дійти висновку про доцільність впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів. Здійснена нами оцінка фінансової спроможності впровадження субмеханізму зміцнення конкурентних позицій як складової системи стратегічного управління ВАТ «Криворізький міськмолокозавод №1» засвідчує високий рівень фінансово-економічного потенціалу підприємства та існування тенденцій до його нарощення. 7. Незадовільний стан систем стратегічного управління на криворізьких м’ясо- та молокопереробних підприємствах та існування значних недоліків у практиці державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств дали підстави зробити висновок про недосконалість існуючого підґрунтя формування і налагодження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств та субмеханізму державного регулювання і державної підтримки. Це визначає специфіку процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих товаровиробників взагалі та окремих його складових зокрема. 8. У дисертації запропоновано авторську версію процесу впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів, який передбачає визначення: загальної мети цього процесу; специфіки структури комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій регіональних виробників продовольчих товарів; особливостей структурної побудови комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій досліджуваних підприємств із урахуванням їх продуктових, галузевих і ринкових особливостей; специфіки та основних складових процесу впровадження субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій на рівні підприємств; напрямків формування забезпечуючих підсистем функціонування окремих складових комплексного механізму, що впроваджується. 9. Автором пропонується субмеханізм державного регулювання і державної підтримки зміцнення конкурентних позицій місцевих виробників м’ясо-молочних продуктів представляти як інтегрований комплекс складових систем державного управління соціально-економічним розвитком регіону та державного регулювання економічного розвитку м’ясо- та молокопереробної галузі довгострокового характеру. Для перетворення цього субмеханізму на органічне доповнення інших субмеханізмів зміцнення конкурентних позицій необхідним є: введення до обов’язків і повноважень органів державної влади локального рівня функцій періодичного збору та обробки інформації відносно оцінок конкурентних позицій підприємств; здійснення переорієнтації структури комплексу методів державного регулювання і державної підтримки конкурентних позицій досліджуваних підприємств на превалювання економічних регуляторів; заміна пропорційної системи прибуткового оподаткування на прогресивну та встановлення державного контролю за розподілом прибутків підприємств. Реалізація сукупності теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій побудови та впровадження комплексного механізму зміцнення конкурентних позицій місцевих підприємств забезпечуватиме довгостроковий характер їх виживання, зростання та ринкового успіху. |