Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


272. Дядик Тетяна Василівна. Конкурентоспроможність виробництва молока в умовах ринку: дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Дніпропетровський держ. аграрний ун-т. - Д., 2004.



Анотація до роботи:

Дядик Т. В. Конкурентоспроможність виробництва молока в умовах ринку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Дніпропетровський державний аграрний університет, Дніпропетровськ, 2004.

Дисертація присвячена вивченню і розробці теоретичних положень, методичних і практичних рекомендацій стосовно формування конкурентоспроможного виробництва молока в умовах ринку.

У дисертації розкрито сучасний стан та причини зменшення обсягів виробництва сировинного молока в Україні і регіоні. Виявлено чинники найбільшого впливу на економічну ефективність виробництва в молочно-скотарських господарствах. Значна увага приділена вивченню нових вимог до показників якості молока, згідно введеного стандарту ДСТУ3662-97. Відповідно з ним розглянутий механізм ціноутворення, обґрунтовані його переваги для економічної ефективності виробництва молока.

Запропоновано шляхи підвищення конкурентоспроможності виробництва молока на базі ресурсоощадних технологій. Розроблені рекомендації щодо контролю та підвищення якості молока під час збирання на фермі, зберігання і транспортування; обґрунтовані та запропоновані практичні рекомендації щодо оптимальних витрат ресурсів для здешевлення кормовиробництва у молочному скотарстві, обґрунтовано організаційно-економічні засади підвищення рентабельності виробництва молока.

  1. Конкурентоспроможність виробництва – багатоаспектна економічна категорія – визначається комплексом чинників, зокрема, економічними показниками обсягів виробництва, продажу і якості продукції, собівартості, ціни реалізації та рентабельності, що взаємодіють і визначають рівень результативності господарювання в ринкових умовах.

  2. Чинники, що забезпечують конкурентоспроможне виробництво сільськогосподарської продукції, мають специфічні особливості. Їх можна розділити на дві частини: природно створена, фундаментальна частина чинників (земля, її надра, води, природна і культурна рослинність, біокліматичний потенціал, тварини птиця тощо) і штучно створена частина чинників (виробничий потенціал, попередньо створений працею людини - засоби праці, оборотні фонди, інженерні комунікації тощо).

  3. Молочне скотарство є основною ланкою розгалуженої структури виробничо-технічного потенціалу молокопродуктового підкомплексу і тісно пов’язане з кормовиробництвом, племінними господарствами, зоотехнічними, ветеринарними та іншими обслуговуючими службами, молокопереробними підприємствами тощо. Тому взаємовигідні інтереси всіх суб’єктів цього формування стають об’єднуючим чинником досягнення високих економічних результатів на ринковій основі.

  4. Основними напрямками формування конкурентоспроможного виробництва молока повинні стати: розвиток та впровадження інноваційних технологій виробництва, посилення інвестування з боку держави та приватних інвесторів; розвиток горизонтальної та вертикальної інтеграції, створення систем аналізу та прогнозування потреб споживачів, цін конкурентів, нових ринків, каналів реалізації.

  5. Протягом 1990-2002 рр. у Полтавській області відбулось суттєве скорочення обсягів виробництва молока: від 1316 тис. т у 1990 р. до 695 тис. т у 2002 р. (менше на 47,2%). Зниження обсягів виробництва молока зумовлюється суттєвим скороченням поголів’я корів. У 2002 р. порівняно з 1990 р. в усіх категоріях господарств поголів’я корів зменшилось на 47,4%. Найбільше поголів’я скоротили сільськогосподарські підприємства – в 3,1 рази. Водночас зросло поголів’я корів у особистих селянських господарствах – у 1,4 рази. Частка поголів’я корів, що утримується в останніх зросла від 19,3% у 1990 р. до 51,2% у 2002 році. Вихід приплоду на 100 корів у 2002 р. порівняно з 1990 р. в області зменшився на 16,5%, а падіж худоби збільшився на 29,4%, продуктивність корів зменшилась на 30,2%.

  6. За період 1996-2001 рр. в аграрних підприємствах Полтавської області рівень рентабельності виробництва молока зростав лише за рахунок підвищення ціни і водночас знижувався через збільшення собівартості. У 2002 р. у Полтавській області виробництво молока знову стало збитковим (-18%), більшою мірою за рахунок зниження ціни продажу молока порівняно з 2001 р. По цій же причині зменшилась рентабельність виробництва в аграрних підприємствах Полтавського району і склала лише 0,7%, хоча собівартість 1 ц молока дещо знизилась.

  7. Встановлено, що одним з головних чинників, що на сучасному етапі зумовлює неконкурентоспроможність продукції вітчизняного молочного скотарства є високий рівень ресурсозатрат на її виробництво. Більшість резервів ощадливості ресурсів при виробництві молока не потребують додаткових капітальних вкладень, та не використовуються через некомпетентність, безвідповідальність керівників і спеціалістів господарства, обслуговуючого персоналу ферм щодо організації виробничого процесу, дотримання технологічної дисципліни.

  8. Встановлено, що менш затратному утриманню худоби сприяє оптимальна структура стада, яка передбачає, що серед корів різного віку, найбільшу частку становлять найбільш продуктивні корови – 4-5 лактація, а ремонт стада первістками складає 25 відсотків.

  9. Значна економія трудових витрат відбувається за безприв’язного способу утримання корів. За прив’язного способу персонал витрачає у 5,5 раз більше енергії на доїння корів, у 3,6 раз більше на роздачу концентрованих кормів, у 1,5 рази більше на чищення тварин і прибирання кормового проходу. Такі операції, як чищення стійл і проходів, годівниць, прив’язування і відв’язування тварин за безприв’язного способу взагалі виключаються, за рахунок чого у персоналу більше часу витрачається на догляд за тваринами.

  10. Обґрунтовано, що значна економія матеріально-грошових, трудових та енергетичних ресурсів відбувається за впровадження нових технологій переробки кормових засобів, що направлені на зниження втрат кормів у процесі заготівлі, зберігання, приготування і згодовування.

  11. Розрахований оптимальний план виробництва кормів і структура кормового балансу для молочного скотарства НДГ „Ювілейний” Полтавського району, що забезпечує одержання визначеного обсягу молока при мінімальних витратах ресурсів. За критерій оптимальності взято мінімум посівних площ, матеріальних затрат та мінімум затрат праці. Порівняння фактичних витрат ресурсів на кормовиробництво та оптимізованих витрат показують, що для оптимального забезпечення корів (продуктивністю 4000 кг) кормами, підприємству буде достатньо кормових площ 531 га (за 1-им варіантом), 569 га (за 2-им), 564 га (за 3-ім), що на 30-40% менше фактичної площі. Затрати праці відповідно до варіанту знизяться на 16,4%, 32,7%, 34,6%; матеріальні витрати на 20,4%, 25,4%, 19,4%. У всіх випадках всього на корову в рік витрачається 45,9 кормових одиниць, а вміст перетравного протеїну в 1 к. од. – 105-113 г.

  12. У процесі досліджень комплексно проаналізовані вимоги нового стандарту ДСТУ 3662-97 до якості сирого молока та обґрунтовані заходи і шляхи по підвищенні якості молока на фермі, при зберіганні і транспортуванні. Встановлено, що відповідність показників якості молока до вимог нового стандарту є основним чинником підвищення рентабельності виробництва, оскільки зростає його ціна. Встановлено, що при кожному збільшенні вмісту жиру на 0,1% (за незмінного вмісту білка), приріст рівня рентабельності складає 1,5 відсоткових пункти, а при зростанні базисного вмісту білка на 0,1% (за незмінного вмісту жиру), приріст рівня рентабельності складає 2,5 відсоткових пункти, тобто при одночасному збільшенні вмісту жиру і білка у молоці приріст показника рентабельності у кожному випадку становить 4,0 пункти.

  13. Підтверджено розрахунками те, що формування ціни молока за новою методикою (співвідношення вартості жиру та білка в ціні 1 т молока як 40:60) дає кращий результат для товаровиробника, ніж коли фізична маса молока переводилась у залікову, і саме за неї споживач платив виробникові. Оскільки при кожному зростанні вмісту жиру у молоці на 0,1% приріст рівня рентабельності складав 3,75 пунктів.

  14. При визначенні економічної ефективності купівлі нової техніки для підвищення якості виробленої продукції необхідно згідно розробленої методики прорахувати мінімальну ціну молока, за якої можливо зберегти уже досягнутий рівень рентабельності виробництва та забезпечити сталість конкурентоспроможності продукції.

  15. Визначено, що кожен відсоток збільшення ціни молока дає однаковий приріст показника рентабельності, то при зниженні собівартості на 1% приріст збільшується не на однакову величину, а має тенденцію до зростання.

  16. Рішення лінійної множинної кореляції впливу затрат кормів, оплати праці, концентрації поголів’я, продуктивності корів та трудових витрат на рівень рентабельності молока по агарних підприємствах Полтавського району дало значення коефіцієнтів, які вказують, що найбільший вплив на функцію чинять затрати кормів у розрахунку на 1 ц молока і рівень оплати праці 1 люд. –год.

Публікації автора:

  1. Дядик Т.В. Теоретичні аспекти забезпечення конкурентоздатності виробництва молока // Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах. / За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва Ч.4. Стабілізація доходів сільських товаровиробників в умовах ринку. – К.: ІАЕ, 2002. – С. 207-210.

  2. Дядик Т.В. Розвиток молочного продуктового підкомплексу України та економіко-організаційний механізм забезпечення конкурентоспроможного виробництва молока // Держава та регіони. Науково-виробничий журнал. Серія: Економіка та підприємництво – 2003. – № 4. – С. 102-106.

  3. Дядик Т.В. Деякі аспекти забезпечення конкурентоспроможного виробництва молока в аграрних підприємствах Полтавщини // Наукові праці: Науково-методичний журнал. Т. 30. Вип. 17. Економічні науки. – Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П. Могили, 2004. – С. 76-80.

  1. Дядик Т. В. Підвищення якості молока – один із головних чинників забезпечення конкурентноздатного виробництва // Вісник Полтавської державної аграрної академії. Науково-виробничий, фаховий журнал. – 2003. – №6 (31). – С. 131-133.

  2. Дядик Т.В. Чинники забезпечення конкурентноспроможного виробництва молока // Вісник Полтавської державної аграрної академії. Науково-виробничий, фаховий журнал. – 2004. – №1. – С. 92-94.

  3. Дядик Т. В. Шляхи удосконалення виробництва і використання кормів у молочному скотарстві // Збірник наукових праць „Економіка: проблеми теорії і практики”. Випуск 191. – 2004. – С. 293-298.

  4. Дядик Т.В. Основні принципи ресурсоощадних технологій виробництва молока // Матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта 2004”. Том 65 „Економіка підприємства”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 74-76.

  5. Дядик Т.В. Шляхи удосконалення виробництва і використання кормів у молочному скотарстві // Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції „Економіка підприємства: проблеми теорії і практики”. Том 1. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 24-25.

  6. Дядик Т.В. Ресурсоощадні принципи в галузі молочного скотарства – основа конкурентоспроможного виробництва // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Формування конкурентноздатності підприємств АПК в умовах ринкової трансформації економіки”. – Полтава: Полтавська ТПП, ПП „Форпіка”, 2004. – С. 27-29.