У дисертації відповідно до поставленої мети і завдань отримано нові дані про вплив різного рівня обмінної енергії та кількості вітаміну Е у раціонах різного складу для японських перепелів на ліпідний і жирнокислотний склад, процеси перекисного окиснення ліпідів, вміст жиророзчинних вітамінів у тканинах, а також на їх продуктивність та якість яєць. 1. Дослідженнями органо-тканинних особливостей вмісту загальних ліпідів, співвідношення окремих ліпідних фракцій та жирнокислотного складу встановлено, що вміст тотальних ліпідів у тканинах японських перепілок зростає у такій послідовності: плазма крові, 12-пала кишка, підшлункова залоза, м’язи стегна, печінка, жовток яйця. Ліпіди всіх досліджуваних тканин за винятком м’язів стегна і плазми крові характеризуються високим рівнем фосфоліпідів (21,93–27,54 %) і триацилгліцеролів (30,05–36,43 %). Найнижчий вміст фосфоліпідів при найвищій кількості триацилгліцеролів виявлено у м’язах стегна, відповідно 10,28 % і 50,23 %. Сумарний вміст ненасичених жирних кислот є найбільшим у 12-палій кишці, підшлунковій залозі, м’язах стегна і жовтках яєць, а вміст поліненасичених жирних кислот найбільший у 12-палій кишці та підшлунковій залозі. 2. Інтенсивність процесів ПОЛ у тканинах, судячи з концентрації гідроперекисів ліпідів, пов’язана з рівнем фосфоліпідів і вільних жирних кислот. Найвища концентрація гідроперекисів ліпідів простежувалась у тканинах печінки та підшлункової залози, а малонового діальдегіду — у м’язах стегна. 3. Підвищення рівня сирого жиру в стандартному раціоні для японських перепілок за рахунок додавання 3 % соняшникової олії або такої ж кількості соняшникової олії й одночасному збільшенні кількості вітаміну Е до 40 г/т комбікорму, призводить до підвищення вмісту фосфоліпідів у тканинах 12-палої кишки (р<0,05), м’язах стегна (р<0,001) і жовтку яйця (р<0,05). При цьому зберігається зворотний зв’язок між вмістом фосфоліпідів і триацил–гліцеролів у печінці і жовтках яєць. 4. Введення до раціону 3 % соняшникової олії окремо або разом з 20 г/т комбікорму вітаміну Е, призводить до зменшення кількості олеїнової кислоти у тканинах 12-палої кишки, підшлункової залози, печінки та жовтку і збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот, в основному, за рахунок лінолевої та ліноленової жирних кислот. 5. Додавання до стандартного раціону японських перепілок 3 % соняшникової олії або такої ж кількості соняшникової олії та збільшення в ньому кількості вітаміну Е до 40 г на 1 т комбікорму сповільнює інтенсивність процесів перекисного окиснення ліпідів у тканинах 12-палої кишки, печінки і м’язів стегна, що проявляється у зменшенні концентрації гідроперекисів ліпідів (р<0,001) та малонового діальдегіду (р<0,01–0,001). 6. Згодовування перепілкам стандартного комбікорму, що містить соняшникову олію у кількості 3 % і вітаміну Е 40 г/т комбікорму, сприяє зростанню вмісту вітаміну Е у печінці на 79,34 %, (р<0,001) та жовтках яєць на 15 % (р<0,001). 7. Порівняльний аналіз впливу різного складу раціону (стандартного та кукурудзяно-бобового з добавкою 3 % соняшникової олії) показав, що при згодовуванні кукурудзяно-бобового комбікорму зростає кількість моно- і диацилгліцеролів на 56,2 % (р<0,001), вільних жирних кислот на 58,78 % (р<0,001) та зменшується рівень триацилгліцеролів на 33,37 % (р<0,001) у печінці перепілок. У жовтках яєць при цьому зростає кількість моно- і диацилгліцеролів на 20,38 % (р<0,05), триацилгліцеролів на 12,43 % (р<0,05) та зменшується відносний вміст вільного холестеролу на 30,29 % (р<0,001), вільних жирних кислот на 22,19 % (р<0,01) та етерифікованого холестеролу на 24,47 % (р<0,01). 8. Згодовування перепілкам кукурудзяно-бобового комбікорму з до–бавкою 3 % соняшникової олії, у порівнянні зі стандартним, викликало зменшення у ліпідах плазми крові і тканин печінки вмісту пальмітоолеїнової кислоти (р<0,05–0,01), у складі ліпідів жовтка пальмітоолеїнової (р<0,01) і олеїнової кислот (р<0,001) та збільшення у печінці та жовтках яєць лінолевої і гадолеїнової кислот (р<0,05–0,001). 9. У перепілок, яким кількість соняшникової олії у кукурудзяно-бобовому комбікормі збільшували з 3 % до 4,5 %, а вітаміну Е з 20 до 40 г/ т комбікорму в ліпідах печінки зростав вміст поліненасичених жирних кислот за рахунок ліноленової та ейкозатриєнової жирних кислот. У складі ліпідів жовтків яєць при цьому підвищувався рівень арахідонової кислоти на 42,77 %. 10. Згодовування перепілкам кукурудзяно-бобового комбікорму з вмістом 4,5 % соняшникової олії, а також вітаміну Е у кількості 40 г/т комбікорму, в порівнянні зі згодовуванням кукурудзяно-бобового комбікорму, що містив 3 % соняшникової олії і 20 г/т комбікорму вітаміну Е, зменшувало інтенсивність процесів перекисного окиснення ліпідів у їх організмі та покращувало стан неферментативної системи антиоксидантного захисту, про що свідчить зменшення вмісту гідроперекисів ліпідів (р<0,001), і малонового діальдегіду (р<0,05–0,001), в тканинах печінки та жовтках яєць і зростання вітаміну Е у печінці на 80 % (р<0,001), а у жовтках яєць — на 16,25 % (р<0,001). 11. Додавання до стандартного раціону перепілок 3 % соняшникової олії підвищувало їх продуктивність на 4,2 %, а при згодовуванні перепілкам комбікорму з добавкою 3 % соняшникової олії і вмістом вітаміну Е у кількості 40 г/т комбікорму несучість зросла на 5,8 %. Чистий прибуток при цьому становить 1,1 грн. з розрахунку на 100 перепілок за один день. Згодовування перепілкам кукурудзяно-бобового комбікорму з добавкою 4,5 % соняшникової олії та з вмістом 40 г/т вітаміну Е підвищувало їх несучість на 3,7 %, у порівнянні з перепілками, що отримували стандартний комбікорм. Чистий прибуток при цьому становить 1,18 грн. з розрахунку на 100 перепілок за один день. |