1. У стадах великої рогатої худоби господарств степової зони України, неблагополучних щодо туберкульозу, циркулюють як M. bovis (33,33 %), так і атипові швидкорослі мікобактерії (8,33 %). 37,5 % штамів M. bovis володіють незвичайними властивостями: формують перші колонії на другу добу культивування. У ліпідному складі швидкорослих мікобактерій, культивованих на штучних живильних середовищах із різним рН, за численних пасажів на штучному живильному середовищі та тривалого перебування у ґрунті встановлені суттєві динамічні зміни, які корелюють з вірулентністю досліджуваних штамів. Надані пропозиції позитивно впливають на підвищення ефективності діагностики мікобактеріальних інфекцій. 14 2. Епізоотичний швидкорослий штам M. bovis відрізняється від повільнорослого не тільки строками появи колоній на штучних живильних середовищах (на 2-гу добу після посіву), але й культуральними і біохімічними властивостями: здатністю рости на середовищі з 0,5 мг/см3 саліцилату натрію, кількістю загальних ліпідів, підвищеним вмістом фракцій фосфоліпідів (27,97±0,26 проти 22,70±0,41 %) та триацилгліцеролів (18,32±0,16 проти 10,43±0,28 %). 3. За якісним ліпідним складом мікобактерії не відрізняються, за винятком швидкорослих атипових мікобактерій, у той час як кількісний склад їх різний. Максимальний вміст загальних ліпідів виявлено в епізоотичного повільнорослого штаму M. bovis, дещо нижчий – в атипових мікобактерій та найнижчий – у BCG. Високий вміст пальмітинової кислоти фіксується в усіх досліджуваних мікобактерій, арахінової кислоти – у М. bovis, бегенової – в атипових мікобак-терій. Арахідонову кислоту виявлено лише в атипових мікобактерій (АТ-1 – 7,64±0,23 %, АТ-2 – 1,94±0,04 %). 4. У швидкорослого штаму М. bovis на яєчному живильному середовищі (рН 7,1) переважає вміст загальних ліпідів, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот, тоді як на синтетичному – діацилгліцеролів, стеринів, вільних жирних кислот, триацилгліцеролів, ефірів стеринів та насичених жирних кислот. 5. У швидкорослого штаму М. bovis на яєчному живильному середовищі з рН 6,5 відзначається вищий вміст фракцій фосфоліпідів, триацилгліцеролів, ефірів стеринів і окремих вільних жирних кислот (стеаринової, нонадеканової, арахінової, генейкозанової, трикозанової, тетракозанової, пентакозанової), а на середовищі з рН 7,1 – домінування загальних ліпідів, діацилгліцеролів, стеринів та ненасичених жирних кислот, скорочення довжини ланцюга жирних кислот, зменшення синтезу кислот з непарним числом атомів вуглецю. 6. У швидкорослого штаму M. bovis на синтетичному живильному середовищі з рН 7,1 виявлено більше загальних ліпідів (у 1,5 раза) та довголанцюгових жирних кислот (1,41 раза), на середовищі з рН 6,5 – триацилгліцеролів (у 1,18 раза), ненасичених (у 1,51 раза) та коротколанцюгових жирних кислот (1,34 раза), а кількість бегенової кислоти (38,46±1,16 та 32,41±1,05 % відповідно) не залежала від рН. 7. Багаторазове пасажування швидкорослого штаму M. bovis через щільне живильне середовище з рН 6,5 супроводжується зменшенням вмісту загальних ліпідів, фосфоліпідів, триацилгліцеролів, ефірів стеринів на фоні зниження вірулентності культури мікобактерій, збільшенням кількості насичених жирних кислот (пальмітинової, стеаринової) і зменшенням ненасичених. Зі збільшенням кількості пасажів зменшується вміст нонадеканової, арахінової, генейкозано- 15 вої, бегенової, трикозанової, тетракозанової, гексакозанової та гептакозанової кислот. 8. Багаторазове пасажування швидкорослого штаму M. bovis через щільне живильне середовище з рН 7,1 супроводжується зменшенням вмісту загальних ліпідів, фракцій фосфоліпідів, триацилгліцеролів, ефірів стеринів на фоні зниження вірулентності мікобактерій. У складі насичених жирних кислот найбільший вміст мають пальмітинова, арахінова, генейкозанова кислоти на 2-му пасажі, тетракозанова, гексакозанова – на 40-му і маргаринова, стеаринова, бегенова, пентакозанова – на 59-му. У складі ненасичених жирних кислот домінує олеїнова кислота. Зі збільшенням кількості пасажів збільшується вміст пентадеканової, маргаринової, стеаринової, бегенової, пентакозанової, лінолевої та ліноленової кислот, проте зменшується кількість арахінової, генейкозанової, гептакозанової та олеїнової кислот. 9. Тривале перебування M. bovis у ґрунті супроводжується подовженням терміну утворення колоній у першій генерації з 2 до 28-и діб та зменшенням вмісту загальних ліпідів у 1,34 раза, фракцій фосфоліпідів та триацилгліцеролів у 1,43 та 1,2 раза відповідно і зниженням вірулентності. 10. У M. bovis, виділених з організму морських свинок, які були заражені 9- та 30-добовою культурою, вміст фракцій фосфоліпідів, діацилгліцеролів, вільних жирних кислот не залежить від строку культивування та не впливає на ступінь вірулентності. |