Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Степанов Максим Володимирович. Маркетинг інновацій на підприємствах України : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Степанов М.В. Маркетинг інновацій на підприємствах України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04. - Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – ДВНЗ „Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Київ, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню питань створення організаційно-економічного механізму маркетингового забезпечення інноваційних процесів на підприємствах. Узагальнено теоретичні передумови та практичний досвід управління інноваційною діяльністю підприємств. Розроблено комплексну модель маркетингового забезпечення інноваційного процесу, яка дозволяє вносити коригування в процес впровадження нововведення у тих випадках, коли спостерігаються зміни в пріоритетності споживання. Обґрунтовано методику маркетингового забезпечення підприємства на стадіях пошуку та розробки інноваційної ідеї, яка опирається на розрахунок конкурентоздатності нововведення та на оцінку технологічної мінливості нововведення. Деталізацію етапів маркетингових досліджень ринкового середовища наведено у залежності від новизни інноваційної ідеї та від технологічної складності розробки інновації. Розроблено концепцію маркетингу інноваційного проекту автотранспортного підприємства для комерціалізації інноваційного продукту на регіональному ринку.

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення та запропоноване вирішення наукового завдання щодо розроблення та поглиблення теоретичних, методичних і прикладних засад розвитку концепції маркетингу інновацій на підприємствах. В результаті дослідження стало можливим сформулювати такі висновки та пропозиції:

  1. Уточнено понятійний апарат щодо суджень термінів „інновація” і „інноваційна діяльність”, а також запропоновано розширену класифікацію інновацій як засобу визначення особливостей маркетингових систем розподілу й просування продуктів.

  2. Розроблено загальну модель інноваційного процесу, що спирається на етапи життєвого циклу продукту у маркетинговому контексті.

  3. Встановлено, що життєвий цикл інновації напряму впливає на величину прибутку її виробників та посередників.

  4. Розроблено комплексну модель маркетингового забезпечення інноваційного процесу, яка дозволяє у максимальній мірі реалізувати комерційний потенціал нововведення.

  5. Розроблено алгоритм обґрунтування інноваційних проектів, який доводить тотожність між методикою вибору інноваційної стратегії фірми та етапами проведення маркетингових досліджень і НДДКР.

  6. Доведено, що розробка маркетингової концепції підприємства на стадіях пошуку і розробки інноваційної ідеї повинна включати прогнозний розрахунок конкурентоздатності нововведення та оцінку технологічної мінливості нововведення, що дасть можливість визначити ефективність маркетингових і кон’юнктурних досліджень ще до комерціалізації інновації.

  7. Обґрунтовано та схематично проілюстровано необхідність адаптації системи маркетингу в комплексний процес розробки інноваційного проекту.

  8. Деталізація маркетингових досліджень ринкового середовища залежить від новизни інноваційної ідеї та технологічної складності розробки інновації. Тому для обґрунтування діапазону маркетингових досліджень запропоновано матрицю, що дозволяє визначити тип вимог до деталізації маркетингового дослідження.

  9. Дослідження питань комерціалізації інновації дозволяє стверджувати, що вибір нововведення, яке забезпечує конкурентну позицію підприємства на ринку та ефективність діяльності, потребує оцінки його комерційного потенціалу. Як правило, програма виведення нового продукту на ринок охоплює лише технологічний аспект і не втілює аспекту комерціалізації, тому існують певні ризики адаптації нововведення на ринку споживачів. Запропонована автором модель маркетингового забезпечення оцінки комерційного потенціалу нововведення дозволяє за допомогою засобів маркетингу мінімізувати комерційний ризик інновації шляхом прогнозування ступеню її відторгнення споживачем.

  10. Розроблена модель вибору маркетингової стратегії комерціалізації інноваційного проекту підприємства вимагає розгляду концептуальних основ стратегії конкуренції (теорії конкурентної раціональності Діксона), розгляду питань досягнення стратегічних альтернатив між освоєнням нових продуктів та освоєнням нових ринків (матриця Ансоффа), вивчення питань досягнення стратегічних альтернатив між прибутковістю та сегментацією ринку (матриця Портера). Запропонована автором модель дозволяє обирати маркетингову стратегію в залежності від підходу до оцінки ефективності інновацій: економічний підхід (прибутковість інновації) або технологічний підхід (привабливість інновації).

  11. На підприємствах, що розвиваються у інноваційному напрямку та дотримуються маркетингової стратегії розвитку продуктів, необхідно розширювати організаційну структуру маркетингу інновацій додатковим структурним підрозділом, який забезпечує інноваційний процес на підприємстві.

  12. Для реалізації інноваційного задуму у підприємства можуть виникати фінансові труднощі, уникнути яких дозволяє нова схема розрахунків між партнерами транспортної мережі, яка базується на поворотному лізингу та його компенсаційній формі і створює передумови для вирішення проблеми комерціалізації інновацій та активізації інноваційних процесів без залучення грошових коштів.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

  1. Степанов М.В. Основні аспекти інноваційних напрямів розвитку підприємства // Стратегія розвитку України (економіка, соціологія, право): Науковий журнал. – К., 2005. – №5. – С.76-81. – 0,5 д.а.

  2. Степанов М.В. Значення маркетингу в забезпеченні інноваційної діяльності // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 214. В 4 т. Том 1. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – с.83-90. – 0,4 д.а.

  3. Степанов М.В. Маркетингові дослідження інноваційних підприємницьких проектів // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. - Вип.4 (59). - К., 2006. – с.52-57. – 0,6 д.а.

  4. Степанов М.В. Модель стратегії маркетингу інноваційного проекту // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування: Зб. наук. праць. - Випуск 2 (38). Економіка. – Рівне, 2007. – с.271-278. – 0,4 д.а.

  5. Степанов М.В. Фактори конкуренції для оцінки й вибору нововведень// Формування ринкової економіки: Збірник наукових праць. Спец.випуск: Маркетинг: теорія і практика. – Ч.1. – К.: КНЕУ, 2007. – с.310 – 316. – 0,33 д.а.

У інших виданнях:

1. Степанов М.В. Маркетинг як засіб виявлення напрямів інноваційної діяльності: Розділ в колективній монографії „Стратегії інноваційного розвитку України: наукові концепції та практика реалізації” / О. М. Галенко, О. С. Герасименко, Г.В.Булкот, М.А.Бурський, М.В.Степанов, І.Б.Черкаський; Керівник авт. колективу і наук. ред. О.М.Галенко. – К.: КНДУ «НДІРоМ», 2007. – 344 с. – С.201-С.267. – 3,4 д.а.

  1. Степанов М.В. Концепція розвитку інноваційних процесів у сфері виробничої інфраструктури //Матеріали І Міжвідомчої наукової конференції „Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин”, м.Київ, 17 травня 2006 року. – К.: НДІ МВ НАУ, ІСЕМВ НАН України, 2006. – с.181 – 187. – 0,2 д.а.

  2. Степанов М.В. Комплексна модель маркетингового забезпечення інноваційного процесу// Матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки”, м.Алушта, 11 вересня 2006 року. – К.: ЦИПИН ім..Г.Доброва НАН України, 2006. – с.511 – 517. – 0,44 д.а.

  3. Степанов М.В. Розробка концепції інноваційної стратегії для обґрунтування інноваційних проектів підприємств// Матеріали ІХ Всеукраїнської науково-практичної конференції „Наукові концепції і практика реалізації стратегій інноваційного розвитку України та її регіонів”, м.Донецьк, 22 березня 2007 року. – с. 112 – 116. – 0,27 д.а.