Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Вудмаска Ігор Васильович. Метаболізм у рубці та його вплив на жирнокислотний склад ліпідів молока корів за різного вуглеводного і ліпідного складу раціону : Дис... д-ра наук: 03.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Вудмаска І. В. Метаболізм у рубці та його вплив на жирнокислотний склад ліпідів молока корів за різного вуглеводного і ліпідного складу раціону. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук зі спеціальності 03.00.04 – біохімія. Інститут біології тварин УААН, Львів, 2008.

З'ясовано, що при збільшенні в раціоні корів вмісту зернових концентратів з 20 до 40% у складі молочного жиру зменшується кількість транс-11-18:1 і цис-9,транс-11-18:2 і зростає кількість транс-10-18:1, транс-10,цис-12-18:2 та цис-9,цис-12-18:2 жирних кислот. У молоці дещо знижується вміст жиру, проте завдяки більшим надоям вихід молочного жиру не змінюється.

При заміні в раціоні 10 % клітковини цукром в складі молочного жиру зростає кількість транс-11-18:1 та цис-9,цис-12-18:2 жирних кислот. Заміна 1 кг пшеничної соломи на 0,5 кг меляси збільшує надої, а на жирність молока не впливає.

Згодовування коровам екструдованих соняшникової макухи і соєвих бобів або обробленої 1 % розчином формальдегіду ріпакової макухи збільшує кількість поліненасичених жирних кислот у молоці. У корів на 10 % підвищуються надої, вихід молочного білка та жиру.

При додаванні до раціону ріпакової олії у складі молочного жиру корів зростає вміст всіх цис- і транс-18:1 ізомерів, за винятком цис-9-18:1. Введення до раціону корів ріпакової олії зумовлює збільшення в жирі молока кількості цис-9,транс-11-18:2 дієнового кон'югата, а додавання – кальцієвих солей жирних кислот – цис-9,цис-12-18:2 кислоти. При додаванні до раціону кальцієвих солей жирних кислот надої зросли на 15 %.

Вивчено вплив різного співвідношення структурних і неструктурних вуглеводів в раціоні корів та різних способів захисту ліпідів кормів на ферментаційні процеси і гідрогенізацію поліненасичених жирних кислот в рубці, жирнокислотний склад ліпідів молока та молочну продуктивність.

1. При заміні 20 % клітковини у раціоні корів на крохмаль (зміна відношення грубих кормів до концентрованих з 80:20 до 60:40) у вмісті рубця збільшується концентрація триацилгліцеролів (p<0,01) та пропіонової кислоти (p<0,05) і зменшується концентрація неетерифікованих жирних кислот та аміаку (p<0,05).

2. Зростання в раціоні корів частки концентратів з 20 до 40 % сухої речовини збільшує відносну кількість ненасичених жирних кислот у вмісті рубця (p<0,001), а у їх складі – частку просторових і позиційних ізомерів, що свідчить про зменшення інтенсивності біогідрогенізації С18-поліненасичених жирних кислот.

3. Згодовування коровам підвищеної кількості концентратів сповільнює синтез середньоланцюгових і розгалужених жирних кислот молочною залозою (p<0,05–0,01). При цьому в ліпідах молока зменшується частка насичених і збільшується частка ненасичених жирних кислот (p<0,05).

4. У складі молочного жиру корів, яким згодовували більшу кількість концентратів, збільшується вміст лінолевої кислоти (цис-9,цис-12 18:2), транс-10,цис-12-18:2 ізомеру лінолевої кислоти і транс-10 (p<0,001) ізомеру олеїнової кислоти та зменшується вміст цис-9,транс-11-18:2 і транс-11-18:1 ізомерів (p<0,05). Загальна кількість транс-18:1 жирних кислот була більша на 40 % (p<0,05).

5. При заміні 10 % клітковини раціону корів на цукор у вмісті рубця збільшується кількість білкового азоту (p<0,01), зменшується кількість аміаку (p<0,001) та зростає продукція коротколанцюгових жирних кислот за рахунок посилення утворення пропіонату (p<0,05). Заміна частини клітковини раціону цукром викликає зменшення інтенсивності гідролізу триацилгліцеролів корму, внаслідок чого їх кількість у вмісті рубця корів збільшується на 30 % (p<0,001).

6. При заміні в раціоні корів 10 % клітковини цукром у складі ліпідів вмісту рубця збільшується кількість капронової, каприлової і капринової кислот (p<0,05–0,01) та зменшується кількість непарних і розгалужених жирних кислот. Сумарна частка насичених жирних кислот у вмісті рубця зменшується, а ненасичених – збільшується (p<0,05). У складі ненасичених жирних кислот зростає частка транс-ізомерів олеїнової кислоти за рахунок збільшення кількості транс-10-18:1 і транс-11-18:1 кислот (p<0,01).

7. У молочній залозі корів, у раціоні яких 10 % клітковини замінювали цукром, зменшується синтез середньоланцюгових жирних кислот (p<0,05). При цьому в складі 18:1 кислот жиру молока збільшується частка транс-6-18:1 (p<0,05), транс-9-18:1 (p<0,001), транс-11-18:1 (p<0,01) і транс-15-18:1 (p<0,05) ізомерів, а також лінолевої кислоти (p<0,01).

8. При заміні 20 % клітковини в раціоні корів однаковою за енергією кількістю крохмалю, або при заміні 10 % клітковини цукром середньодобовий надій підвищується на 5–10 %, а вміст жиру й білка в молоці суттєво не змінюється. Завдяки більшим надоям, продукція молочного білка зростає на 10–15 %, а молочного жиру – на 5–10 %.

9. При додаванні до раціону корів кормів з високим вмістом жиру, захищеного від розщеплення у рубці екструдуванням (соняшникова макуха, соєві боби) або обробкою 1 % розчином формальдегіду (ріпакова макуха), у вмісті рубця зростає співвідношення ацетат/пропіонат (p<0,05) і знижується інтенсивність біогідрогенізації поліненасичених жирних кислот. У молоці зменшується кількість середньоланцюгових і збільшується кількість поліненасичених жирних кислот (p<0,01–0,001).

10. Жирність молока корів, яким згодовували екструдовану соняшникову макуху або соєві боби, збільшується (p<0,05), а при згодовуванні захищених формальдегідом кормів – зменшується. Завдяки більшим надоям добова продукція молочного жиру при згодовуванні коровам екструдованих жиромістких кормів зростає на 10–20 % (p<0,01–0,001), а при згодовуванні кормів оброблених формальдегідом не змінюється, порівняно з контрольною групою. Як екструзія кормів, так і їх оброблення формальдегідом підвищують добову продукцію молочного білка (p<0,05).

11. При згодовуванні коровам незахищеної ріпакової олії у вмісті рубця зменшується кількість білкового азоту (p<0,05), тоді як кальцієві солі жирних кислот ріпакової олії такої дії не мають. У вмісті рубця лактуючих корів, яким згодовували кальцієві солі жирних кислот, виготовлені з ріпакової олії, порівняно з вмістом рубця корів, яким згодовували незахищену ріпакову олію, підвищується концентрація пропіонової кислоти і знижується концентрація масляної кислоти.

12. У вмісті рубця корів, до раціону яких додавали кальцієві солі жирних кислот ріпакової олії удвічі збільшується кількість ненасичених жирних кислот (p<0,001) за рахунок цис-18:1 ізомерів (p<0,001) та лінолевої кислоти (p<0,001). При згодовуванні коровам ріпакової олії у складі ліпідів вмісту рубця зменшується кількість середньоланцюгових, розгалужених і непарних жирних кислот (p<0,01–0,001), але удвічі зростає кількість транс-18:1 ізомерів (p<0,001). Серед них кількість транс-10-18:1 кислоти збільшується у 5 разів (p<0,001).

13. При додаванні до раціону корів ріпакової олії у складі ліпідів молока втричі зростає сумарна кількість транс-18:1 жирних кислот за рахунок всіх їх ізоформ (p<0,01–0,001). Кількість цис-18:1 ізомерів, за винятком олеїнової кислоти при цьому також збільшується (p<0,01-0,001). При згодовуванні коровам кальцієвих солей жирних кислот, у складі 18:1 жирних кислот виявлено подібні зміни, проте вони виражені значно менше. Додавання до раціону корів ріпакової олії зумовлює збільшення кількості рубцевої (цис-9,транс-11-18:2) кислоти (p<0,01) у складі молочного жиру, а додавання кальцієвих солей жирних кислот – збільшення кількості лінолевої (цис-9,цис-12-18:2) кислоти (p<0,001).

14. Введення в раціон корів ріпакової олії збільшувало надої на 5 %, а кальцієвих солей ріпакової олії – на 15 % (p<0,05). Ці жирові добавки не впливали на вміст білка та жиру в молоці, проте за рахунок більших надоїв у корів, що отримували виготовлені з ріпакової олії кальцієві солі жирних кислот, зростає добова продукція молочного білка і жиру (p<0,001).

Публікації автора:

  1. Довідник: Фізіологічно-біохімічні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині / [Л. В. Андреєва, П. І. Вербицький, О. І. Віщур ... І. В. Вудмаска та ін.]. — Львів : ВКП "ВМС", 2004. — 399 с. (Дисертант брав участь у підготовці та оформленні до друку розділів 3, 6, 12, 13).

  2. Вудмаска І. В. Жири у годівлі високопродуктивних корів / І. В. Вудмаска // Тваринництво України. — 2006. — № 9. — С. 24–27.

  3. Вудмаска І. В. Ліпідний і жирнокислотний склад плазми крові і молока корів при згодовуванні їм кальцієвих солей жирних кислот / І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва УААН. — 2006. — № 92. — С. 19–24.

  1. Вудмаска І. В. Обмін ліпідів у рубці і молочній залозі корів при різному вуглеводному складі раціону / І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2006. — Вип. 7, № 1–2. — С. 253–257.

  2. Вудмаска І. В. Обмін ліпідів у рубці корів при збільшенні вмісту цукру в раціоні / І. В. Вудмаска // Біологія тварин. — 2006. — Т. 8, № 1–2. — C. 176–180.

  3. Вудмаска І. В. Вплив заміни частини клітковини цукром на обмін азоту і летких жирних кислот у рубці сухостійних корів / І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва. — 2007. — № 95. — С. 41–46.

  4. Вудмаска І. В. Вплив підвищеного рівня неструктурних вуглеводів у раціоні корів на показники вуглеводно-білкового обміну у вмісті рубця / І. В. Вудмаска // Аграрні вісті. — 2007. — № 2. — С. 27–29.

  5. Вудмаска І. В. Вплив співвідношення вуглеводів на ізомеризацію та гідрогенізацію жирних кислот у вмісті рубця корів / І. В. Вудмаска // Науковий вісник Львівського національного університету та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. — 2007. — Т. 9, № 4 (35), ч. 1. — С. 35–40.

  6. Вудмаска І. В. Вплив співвідношення неструктурних вуглеводів на обмін летких жирних кислот і азотних сполук у вмісті рубця корів в умовах in vitro / І. В. Вудмаска // Аграрний вісник Причорномор'я. — 2007. — Вип. 38. — С. 34–41.

  7. Вудмаска І. В. Ізомеризація жирних кислот у вмісті рубця корів при добавці до раціону ріпакової олії або кальцієвих солей жирних кислот / І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин ДНДКІ ветеринарних препаратів і кормових добавок. — 2007. — Вип. 8, № 3–4. — С. 40–45.

  8. Вудмаска І. В. Обмін речовин у рубці корів при заміні частини клітковини раціону цукром / І. В. Вудмаска // Сільський господар. — 2007. — № 5–6. — С. 9–11.

  9. Вудмаска І. В. Біогідрогенізація жирних кислот у рубці корів при заміні частини клітковини раціону неструктурними вуглеводами / І. В Вудмаска // Сільський господар. — 2008. — № 1–2. — С. 10–13.

  10. Параняк Р. П. Використання ріпакової олії в годівлі тварин / Р. П. Параняк, Р. Й. Кравців, І. В. Вудмаска // Сільський господар. — 1998. — № 1. — C. 12–14. (Дисертант опрацював літературні джерела, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  11. Вплив згодовування коровам екструдованої ріпакової макухи на обмін ліпідів у рубці і молочній залозі / І. В. Вудмаска, Ю. Я. Корінець, П. Р. Хірівський, В. А. Чаркін, О. С. Покотило // Біологія тварин. — 1999. — Т. 1, № 1. — С. 93–98. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  12. Жирнокислотний склад ліпідів запілоричного хімусу і молока корів у залежності від вуглеводного складу раціону / І. В. Вудмаска, В. А. Чаркін, Ю. Я. Корінець, П. Р. Хірівський, О. С. Покотило // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин. — 1999. — Вип. 1, № 3. — С. 107–110. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, узагальнив результати досліджень, підготував тези до друку).

  13. Вудмаска І. В. Ліпідний обмін у молочній залозі корів при різному співвідношенні вуглеводних компонентів у раціоні / І. В. Вудмаска, В. А. Чаркін // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин. — 2001. — Вип. 2, № 1. — С. 40–42. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив показники ліпідного обміну, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні статті).

  14. Effects of level and interrelation of carbohydrates in diets on lipid metabolism in cows / I. V. Vudmaska, V. A. Charkin, Y. J. Korinec, V. G Stoyanovsky, O. S. Pokotylo, G. V. Dronyk // Animal Biology. — 2002. — Vol. 4, N 1–2. — P. 125–131. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  15. Вплив введення до раціону корів кальцієвих солей жирних кислот на молочну продуктивність / І. В. Вудмаска, В. А. Чаркін, В. І. Кишко, Л. В. Клепач // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин. — 2004. — Вип. 5, № 3. — С. 101–106. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  16. Жирнокислотний склад ліпідів вмісту рубця і молочного жиру високопродуктивних корів при згодовуванні їм екструдованих соєвих бобів / І. В. Вудмаска, В. І .Кишко, В. А. Чаркін, Л. В. Клепач // Біологія тварин. — 2004. — Т. 6, № 1–2. — С. 92–96. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  17. Вплив співвідношення неструктурних вуглеводів до легкорозщеплюваного протеїну на процеси травлення, проміжний обмін і синтез молока у корів / В. І. Кишко, І. В. Вудмаска, Л. В. Клепач, В. А. Чаркін, В. Г. Стояновський // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2005. — Вип. 6, № 2. — С. 77–79. (Дисертант провів лабораторні дослідження, узагальнив результати, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  18. Зміни показників вуглеводного і білкового обміну у рубці корів при підвищеному споживанні цукру / І. В. Вудмаска, Л. В. Клепач, В. І. Кишко, В. А. Чаркін // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького. — 2005. — Т. 7, № 3 (26), ч. 3. — С. 17–20. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив концентрацію і співвідношення летких жирних кислот у вмісті рубця, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  19. Порівняльна характеристика жирнокислотного складу молочного жиру корів при різних способах захисту ліпідів раціону / І. В. Вудмаска, В. І. Кишко, Л. В. Клепач, В. А. Чаркін // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2005. — Вип. 6, № 2. — С. 41–43. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  20. Вплив кальцієвих солей жирних кислот на ферментативні процеси в рубці корів / І. В. Вудмаска, В. І. Кишко, В. І. Гнатів, Г. М. Галяс, В. Г. Янович // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С. З. Ґжицького. — 2006. — Т. 8. — № 1 (28). – С. 19–23. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив співвідношення летких жирних кислот та жирнокислотний склад ліпідів, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  21. Вудмаска І. В. Вміст ізомерів жирних кислот у молоці корів при введенні до раціону ріпакової олії або кальцієвих солей жирних кислот / І. В. Вудмаска, О. В. Голубець // Передгірне і гірське землеробство та тваринництво. — 2007. — Вип. 49, ч. 2. — С. 127–137. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, брав участь у визначенні жирнокислотного складу ліпідів, узагальнив результати досліджень ,написав статтю).

  22. Вудмаска І. В. Порівняльна характеристика жирнокислотного складу ліпідів вмісту рубця корів, інкубованого з крохмалем або з цукром / І. В. Вудмаска, О. В. Голубець // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2007. — Вип. 8, № 1–2. — С. 80–85. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, брав участь у визначенні жирнокислотного складу ліпідів, узагальнив результати досліджень, підготував статті до друку).

  23. Голубець О. В. Визначення співвідношення триацилгліцеролів молочного жиру методом газової хроматографії / О. В. Голубець, І. В. Вудмаска // Біологія тварин. — 2007. — Т. 9, № 1–2. — С. 275–280. (Дисертант опрацював результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  24. Обмін жирних кислот у рубці корів за різного вуглеводного складу раціону / І. В. Вудмаска, О. В. Голубець, І. М. Ткач, І. В. Невоструєва // Біологія тварин. — 2007. — Т. 9, № 1–2. — С. 156–161. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив співвідношення летких жирних кислот і жирнокислотний склад ліпідів, узагальнив результати досліджень, підготував статтю до друку).

  25. Голубець О. В. Ізомерний склад жирних кислот молока корів при заміні частини клітковини раціону цукром / О. В. Голубець, І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2008. — Вип. 9, № 1–2. — С. 89–93. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, брав участь у визначенні жирнокислотного складу ліпідів, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  26. Вудмаска І. В. Вплив екструзії зернових кормів і обробки формальдегідом соняшникової макухи на ферментаційні процеси у рубці корів / І. В. Невоструєва, Г. М. Галяс, І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2008. — Вип. 9, № 1–2. — С. 116–121. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив співвідношення летких жирних кислот, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  27. Ткач І. М. Вплив співвідношення структурних і неструктурних вуглеводів в раціоні корів на показники азотного обміну і утворення ЛЖК у рубці / І. М. Ткач, Н. В. Голова, І. В. Вудмаска // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. — 2008. — Вип. 9, № 1–2. — С. 133–137. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив співвідношення летких жирних кислот, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні статті до друку).

  28. Використання ріпакової олії в годівлі сільськогосподарських тварин : методичні рекомендації / [В. Г. Янович, С. Й. Вовк, О. Я. Захарів, В. І. Гнатів, А. І. Шибистий, В. В. Іваняк, Р. П. Параняк, Б. Б. Кружель, І. В. Вудмаска, А. А. Долинський, Ю. О. Шурчкова, Ю. Д. Ніколаєв] — Львів, 1991. — 19 с. (Дисертант підготував розділи "Ріпакова олія в годівлі телят" і "Використання ріпакової олії в годівлі корів").

  29. Вудмаска І. В. Жири в годівлі високопродуктивних корів : методичні рекомендації / [І. В. Вудмаска]. — Львів, 2008. — 20 с.

  1. Вплив згодовування лактуючим коровам екструдованої ріпакової макухи на деякі показники ліпідного обміну / І. В. Вудмаска, Ю. Я. Корінець, В. А. Чаркін, П. Р. Хірівський, І. З. Гложик // Біологічні основи живлення сільськогосподарських тварин : міжнар. конф., 15–18 вер. 1998 р. — Львів, 1998. — С. 25. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив співвідношення класів ліпідів, узагальнив результати досліджень, брав участь у написанні та оформленні тезів до друку).

  2. Вудмаска І. В. Вплив різних способів обробки кормів на жирнокислотний склад молока корів / І. В. Вудмаска // XV з’їзд фізіол. України, 12–15 трав. 1998 р. : тези допов. — Львів, 1998. — С. 38.

  3. Вудмаска І. В. Вплив кальцієвих солей жирних кислот на жирнокислотний склад вмісту рубця та молока корів / І. В. Вудмаска, В. І. Кишко // матер. IX Українського біохімічного з’їзду, 24–27 жовт. 2006 р. — Харків, 2006. — С. 111–112. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, підготував тези до друку).

  4. Вудмаска И. В. Обмен жирных кислот в рубце и молочной железе коров в конце лактации в зависимости от углеводного состава рациона / И. В. Вудмаска // Достижения и перспективы развития животноводства : междунар. науч.-практ. конф., 28–29 сен. 2006 г. — Молдова, 2006. — P. 56–60.

  5. Vudmaska I. Effect of dietary buffer addition on the concentration of trans-18:1 fatty acids and conjugated linoleic acid (CLA) in the milk of dairy cows / I. Vudmaska, O. Golubets, V. Vlizlo // Jubilee World Duiatrics Congress, Budapest. — July 6–11, 2008. — P. 19. (Дисертант теоретично обґрунтував концепцію, визначив жирнокислотний склад ліпідів, підготував тези до друку).