В умовах реформування аграрного сектору економіки виробництвом овочів займаються різні господарські структури, серед них близько 90% валового збору припадає на особисті селянські господарства. Ця ситуація є тимчасовою, зумовленою комплексом соціально-економічних причин, а тому головну роль в зростанні виробництва товарних овочів в перспективі повинні відігравати спеціалізовані сільськогосподарські підприємства, в яких є умови для більш ефективного ведення галузі.. Дослідження впливу зональних особливостей на рівень овочівництва відкритого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області показали, що ефективно працюють господарства, розміщені в курортній та приміській зонах. Ці господарства змогли налагодити як виробництво, так і збут власної продукції, завдяки чому мають більші прибутки від реалізації та вищий рівень рентабельності. Ефективного функціонування регіонального овочівництва в ринковій системі можна досягти лише за умов добре налагодженого виробничо-реалізаційного механізму. В теперішніх економічних умовах збут продукції часто стає головною проблемою для сільськогосподарського підприємства. Господарства Запорізької області, що займаються овочівництвом на товарній основі, самостійно шукають найбільш прийнятні для них реалізаційні схеми. Прикладом вирішенням цього питання є досвід СВК “ім. Фрунзе” Веселовського району Запорізької області, де за рахунок створення власної торгівельної мережі розмір прибутку від реалізації овочів відкритого ґрунту за період з 2000 по 2004 рік зріс на 36%. У сучасних умовах спостерігається тенденція щодо зростання впливу на характер споживчого попиту посередницьких структур. Для подібної ситуації характерна ізольованість виробника від процесу збуту кінцевої продукції, а також здатність посередника реалізовувати споживачу той товар, який він вважає потрібним продати. Переконання, що в умовах ринкових відносин споживач має свободу вибору, є вірним лише частково. В умовах ринкових трансформацій виникла реальна економічна ситуація розвитку інтеграційних процесів в аграрній сфері. Їх можливо класифікувати виходячи з суб’єкта інтегратора, що є вирішальною ланкою в конструкції, яка формується. Розглядаються два основних варіанти розвитку інтеграції: перший, коли в ролі інтегратора є переробне підприємство та другий, коли вирішальне слово в утворенні, що інтегрується, залишається за виробником сільськогосподарської продукції. Основними шляхами нарощування обсягів та підвищення ефективності виробництва овочів відкритого ґрунту є впровадження інтенсивних технологій їх вирощування у поєднанні із модернізацією реалізаційних схем. Економічна оцінка вирощування овочів відкритого ґрунту на крапельному зрошенні в умовах степової зони показала, що при затратах на гектар у 14,2 тис. грн або у 2,7 рази більше, ніж при існуючій технології, собівартість 1 ц реалізованої продукції складатиме 25,3 грн, урожайність становитиме 591,3 ц/га, рівень рентабельності – 144,9%, а за рахунок використання нових каналів реалізації буде додатково отримано 725,9 тис.грн прибутку. Визначення раціональних обсягів виробництва в зонах вирощування овочів Запорізької області свідчить, що в господарствах приміської зони раціональним для сільськогосподарських підприємств є валовий збір на рівні 8500 ц і посівної площі 40 га. За рахунок наближеності до споживачів виробники мають змогу при рівні товарності 81,2% у поєднанні із порівняно низькими затратами на 1 ц продукції ( 21,12 грн) досягати рентабельності 64,1% та розміру прибутку на 1 ц овочів – 13,54 грн.
У курортній зоні більш ефективним є виробництво овочів відкритого ґрунту в господарствах з валовим збором в обсязі 8000 ц і посівній площі 40 га. За цих умов виручка становить 219,3 тис.грн, прибуток на 1 ц продукції – грн, а рівень рентабельності – 39%. Для сільськогосподарських підприємств, розташованих у зоні переробних підприємств, найбільш раціональним є валовий збір овочів на рівні 17000 ц і посівній площі 60 га. Він дає можливість досягти ефективного співвідношення між реалізаційною ціною та собівартістю за товарності 78,1%. Загальний прибуток становитиме 87,9 тис.грн при рівні рентабельності 30,3%. Для сільськогосподарських підприємств індустріальної зони виробництво овочів є ефективним вже за умов досягнення валового збору 7000 ц і посівній площі 40 га. У цьому випадку рівень рентабельності дорівнює 29,3%, товарність – 75,4%, а розмір прибутку від реалізації – 33,9 тис. грн. Подальше зростання валового збору зменшить рівень товарності продукції, що може призвести до певних фінансових втрат. 8. Впровадження прогресивних технологій зокрема крапельного зрошення при виробництві овочів та використання нових каналів реалізації продукції дозволить збільшити валовий збір овочів в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області порівняно із середнім показником за 2002-2004 рр. на 607 тис.ц, а обсяг реалізованої продукції – на 395,6 тис.ц. Рівень працемісткості 1 ц знизиться до 3,7 люд.-год. або на 120%, а показник рентабельності зросте до 38,9%. Подальший розвиток товарного овочівництва в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області буде супроводжуватися підвищенням рівня забезпеченості населення свіжими овочами та продукцією їх переробки. |