128. Войтович Петро Степанович. Наукове обгрунтування еколого-гігієнічних вимог до технології вирощування баштанних культур в умовах півдня України: дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / Національний медичний ун-т ім. О.О.Богомольця. - К., 2004. : табл.
Анотація до роботи:
Войтович П.С. Наукове обгрунтування еколого-гігієнічних вимог до технології вирощування баштанних культур в умовах півдня України. - Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.02.01 - гігієна, медичні науки. - Національний медичний університет ім. А.А.Богомольца, Київ, 2003.
У дисертації наведене теоретичне обгрунтування і нове вирішення наукової проблеми вирощування екологічно чистої для навколишнього середовища і безпечної для людини продукції баштанних культур. Розроблені еколого-гігієнічні вимоги до технології вирощування баштанних культур в умовах півдня України. Визначені закономірності формування максимального врожаю високої якості в залежності від технології вирощування, внесення добрив різної кількості і їх збалансованості, наявності раціонального поливу. З'ясовані особливості впливу цих технологічних прийомів на біологічну цінність (сухі речовини, цукри, пектини, вітамін С, каротин) і безпеку баштанних культур (вміст нітрату, пестицидів, солей важких металів). Встановлено, що запропонована технологія вирощування баштанних культур (кавун, гарбуз) не впливає на хімічний склад грунту, а останнє, також як і хімічний склад використаної поливної води не можуть бути джерелом забруднення продукції. Клінічне випробування баштанних культур, вирощених по новій технології, у людей старшого віку з вікозалежною патологією виявила їх високий лікувально-профілактичний ефект.
1. Розроблені еколого-гігієнічні вимоги до технології вирощування баштанних культур (кавун, гарбуз, диня) в умовах півдня України, які передбачають виконання комплексу агротехнічних прийомів у встановлені терміни, виключають застосування пестицидів, засобів захисту рослин, дозволяють отримувати високі врожаї біологічно повноцінної продукції з мінімальним накопиченням контамінантів як в об'єктах навколишнього середовища (грунт, вода), так і у вирощеній продукції.
2. На основі розроблених еколого-гігієнічних вимог створена і впроваджена у виробництво нова зональна технологія вирощування баштанних культур (кавун, гарбуз, диня) в умовах півдня України.
3. Оптимальною кількістю мінеральних добрив, що вносяться під кавун сорту Таврійський потрібно вважати ту кількість, яка розрахована (в залежності від вмісту поживних речовин в ґрунті) для отримання врожаю на рівні 60-80 т/га (N - 60-120, P2O5 - 30-100, K2О - 45-110 кг/га діючих речовин), під гарбуз сорту Гілея - для отримання врожаю на рівні 60 т/га (N - 40-100, P2O5 - 40-100, K2О - 45-110 кг/га діючих речовин), під диню - для отримання врожаю на рівні 15-20 т/га (N - 30-60, P2O5 - 20-90, K2О - 30-60 кг/га діючих речовин) в умовах зрошення при оптимальній вологості грунту 70-75 % найменшої вологоємкості.
4. Гігієнічна оцінка вирощеної продукції по новій технології дозволила встановити незначний вміст в плодах баштанних культур (нижче допустимих величин) нітратів, повну відсутність пестицидів (ГХЦГ, БІ-58, децис, метафос) при високій біологічній цінності продукції (відносно кавуна - 8,5 % сухих речовин, 9,0 % суми цукрів, 8,5 мг % вітаміну С, 0,20 мг % каротину; для гарбуза - 11,3 % сухих речовин, 4,3 % суми цукрів, 4,8 мг % вітаміну С, 14,8 мг % каротину).
5. Гігієнічна оцінка вмісту солей важких металів в плодах баштанних культур в даних умовах вирощування виявила їх концентрації набагато в менших кількостях по відношенню до допустимих величин. Відносно кавуна сорту Таврійський - 2,04±0,09 мг/кг міді; 0,080±0,005 мг/кг миш'яку, 0,16±0,04 мг/кг свинцю при відсутності кадмію і ртуті. Відносно гарбуза сорту Гілея - міді 1,32±0,04 мг/кг; миш'яку 0,093±0,007 мг/кг; свинцю 0,12±0,01 мг/кг; цинку 3,6±0,04 мг/кг при відсутності кадмію. При відповідних значеннях ДВ для всіх баштанних: міді - не більше за 5 мг/кг, миш'яку - не більше за 0,2 мг/кг, ртуті - не більше за 0,02 мг/кг, цинку - не більше за 10 мг/кг, свинцю - не більше за 0,4 мг/кг, кадмію - не більше за 0,03 мг/кг.
6. Результати гігієнічної оцінки ґрунту в залежності від внесення розрахункових кількостей мінеральних добрив, вказують на те, що вони не приводять до накопичення в ньому нітратів, нітритів, калію, фосфору, а також солей важких металів вище за ГДК. Виявлені в ґрунті кількості солей важких металів не можуть бути джерелом забруднення баштанних культур, оскільки їх величини на порядок нижче допустимих.
7. Гігієнічний аналіз зрошувальної води (Північно-Кримський канал) показав, що по своїх фізико-хімічних і токсикологічних параметрах ця вода не перевищує допустимі рівні і не впливає на якість баштанних культур.
8. Результати комплексної еколого-гігієнічної оцінки розробленої нової технології вирощування баштанних культур (кавун, гарбуз, диня) в умовах півдня України дозволяють високо оцінити її, рівно як і харчові властивості баштанних культур і рекомендувати її до впровадження в сільськогосподарське виробництво.
9. Використання вирощених по новій технології продуктів баштанництва (кавун, гарбуз) в харчуванні людей похилого і старечого віку привело до позитивних змін в показниках здоров'я (загальноклінічний статус, функціональний стан серцево-судинної системи, печінки, білковий, ліпідний, вуглеводний обмін, кислотно-лужний баланс, мікробіоценоз кишечника).
10. Розробка нової технології вирощування (мінімальний вплив на обєкти зовнішнього середовища, висока врожайність, якість і безпека) з встановленим високим біологічним ефектом відкривають широкі перспективи використання баштанних культур в раціональному і дієтичному харчуванні населення України з метою підвищення потенціалу здоров'я.
Публікації автора:
1. Антонович Е.А., Войтович П.С., Григоров Ю.Г., Диденко В.П., Соколов Д.И. Бахчевые культуры в теории и практике геродиететики//Пробл. старения и долголетия. - 1995. - 5, №1-2. - С.122-131.-проведений аналіз фактичного харчуван-ня людей старшого віку, розглянуті лікувально-профілактичні властивості баштан-них культур(антиоксидантні, імуностимулюючі, антиканцерогенні, радіопротектор-ні, протисклеротичні та інш.,)
2. Войтович П.С. Медико-биологический эффект пищевого рациона, обогащенного бахчевыми культурами//Пробл. старения и долголетия. - 1999 - 8, №3. - С.308-315.
3. Войтович П.С., Лымарь А.О., Козловская С.Г. Гигиеническая характеристика новой технологии получения экологически чистых бахчевых культур//Гигиена населенных мест. - 2001. - Вып.38, т. 1. - С. 293-300.- проведення лабораторних досліджень, гігієнічна оцінка плодів баштанних культур і об’єктів навколишнього середовища (вміст нітратів, солей важких металів, пестицидів).
4. Войтович П.С., Дубчак Л.С. Опыт лечения бахчевыми культурами лиц, прибывших на оздоровление из Чернобыльской зоны, в условия санатория "Гопри"//Мат. міжн. наук. конф. "Селекція і технологія вирощування баштанних культур". м. Гола Пристань, 20-21 лютого 1996 р.. - Гола Пристань, 1996. - С.143-145.- вивчення впливу дієтичного харчування з включенням в раціон кавуна при залізодефіцитній анемії.
5. Антонович Е.А., Григоров Ю.Г., Войтович П.С. Бахчевые культуры в теории и практике геродиететики//Мат. межд. научн. конф. "Селекція і технологія вирощування баштанних культур". г. Голая Пристань, 20-21 февраля 1996 г. - Голая Пристань, 1996. - С.128-132.
6. Grigorov Yu.G., Lumar A.O., Voitovich P.S., Kovalenko N.K. Gerotechnology of new functional food products/Abstr. IVth European Congress of Gerontology. Berlin, July 7-11, 1999//Z. Gerontologie und Geriatrie. - 1999. - v. II, Suppllement. - P.279.
7. Grigorov Yu.G., Kozlovskaya S.G., Semesko T.M., Sineok L.L., Barchuk N.Ch., Voitovich P.S. Regional features of nutrition and longevity //The XV international scientific meeting of the international epidemiological associate "Epidemiology for Sustainable Health", 31 August-4 September 1999. - Florence, Italy. - 1999. Topics 21.
8. Войтович П.С. Лечебно-профилактическая роль бахчевых культур в питании людей старших возрастов//Тез. доп. III національного конгресу геронтологів і геріатрів України. Київ, 26-28 вересня 2000 р. - Київ, 2000. - С.12.
9. Войтович П.С., Лымарь А.О. Гигиеническая характеристика новой экологически чистой технологии выращивания бахчевых//Тез. доп. III національного конгресу геронтологів і геріатрів України. Київ, 26-28 вересня 2000 р. - Київ, 2000. - С.12.
10. Войтович П.С. Бахчевые культуры в практике геродиететики// Застосування геропротекторів для попередження прискоренного старіння. Мат. науково-практичної конференції. Одеса, 19-21 червня 1996 р. - Київ, 1996. - С.142-143.
11. Войтович П.С., Лымарь А.О., Козловская С.Г., Григоров Ю.Г., Лымарь Н.А. Лечебно-профилактичесая роль тыквы в питании человека//Научно-практическая конференция "Совеременные аспекты оздоровительного питания". 29-30 октября 2002 г. - Днепропетровск, 2002. - С. 29-40.
12. Войтович П.С., Григоров Ю.Г., Лымарь А.О. Научное обоснование эколого-гигиенических требований к выращиванию бахчевых культур в условиях юга Украины//Міжнародна науково-практична конференція "Харчування як фактор формування здоров'я населення". На честь 70-річчя розвитку гігієни харчування в Україні. 15-16 травня 2003 р. Збірка тез. доповідей. - Київ, 2003. - С. 22-23.
13. Лымарь А.О., Григоров Ю.Г., Подрушняк А.Е., Козловская С.Г., Кащеев А.Я., Войтович П.С., Лымарь Н.А. Методические рекомендации получения экологически чистой, биологически полноценной продукции арбуза и тыквы с целью применения в рациональном и диетическом питании. - Киев, 2003. - 35 с.