Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв


Тарлев Василь Павлович. Науково-технічні основи сушіння кісточкових фруктів струмами високої і надвисокої частоти : Дис... д-ра наук: 05.18.12 - 2008.



Анотація до роботи:

Тарлев В.П. Науково-технічні основи сушіння кісточкових фруктів токами високої і надвисокої частоти.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальностю 05.18.12. - „ Процеси й обладнання харчових, мікробіологічних i фармацевтичних виробництв”. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005.

Дисертація присвячена науковому і практичному аналізу і удосконаленню сушіння кісточкових фруктів із застосуванням токів високої і надвисокої частоти.

Для розробки процесу сушіння кісточкових фруктів були визначені їх електрофізичні параметри, такі як tgd і , а також їх залежність від частоти поля, вологості і температури продукту. Визначена кінетика процесу сушіння кісточковіх фруктів із застосуванням ТВЧ і НВЧ для абрикосів і вишні.

Розроблено ряд математичних моделей для оптимізаціі процесу сушіння абрикосів і вишні із застосуванням ТВЧ і НВЧ.

Визначено, що застосування комбінованого енергопідведення – конвекція + ТВЧ і НВЧ – дозволяє в кілька разів інтенсифікувати сушіння.

Виявлені основні технологічні режими сушіння абрикосів і вишні.

Розроблені технологічні схеми ліній для сушіння абрикосів і вишні із застосуванням ТВЧ і НВЧ.

Подана методика оптимізаціі якісних показників висушених фруктів.

Ключеві слова: сушіння, комбіноване енергопідведення, конвекція, токи високої і надвисокої частоти, абрикос, вишня, лінія, якість.

1. Проведений глибокий всесторонній аналіз теоретичних та експериментальних досліджень процесу тепло- і масопереносу у вологих гетерогенних системах, які являють собою кісточкові фрукти, дав можливість доказати, що процес сушіння кісточкових фруктів, з точки зору термо- і вологодинаміки, може бути описано рівняннями переносу речовини та енергії Онзагера і А. Ликова.

Доведено, що у випадку сушіння кісточкових фруктів у високоінтенсивних полях з використанням струмів високої і надвисокої частоти процес тепло- і масопереносу відбувається за рахунок електродинамічної сили і градієнта внутрішнього тиску.

2. Виконаний глибокий і всесторонній аналіз існуючих технологій і техніки, а також їх реалізації у процесах сушіння кісточкових фруктів показав, що найбільше розповсюдження для сушіння широкого асортименту кісточкових фруктів отримало повітряно-сонячне сушіння, яке має, однак, серйозні недоліки. Для усування недоліків уперше запропоновано використовувати комбіноване енергопідведення, а саме: поєднання конвекції та ЕМП високих частот (СВЧ і СНЧ).

3. Уперше визначені електрофізичні параметри (tgd і e') абрикосів при використанні запропонованого методу. Проведені комплексні теоретичні та експериментальні дослідження залежності електрофізичних параметрів від частоти електромагнітного поля, температури та вологості продукту.

4. На основі узагальнення результатів теоретичних і експериментальних досліджень електрофізичних параметрів абрикосів виявлено, що найбільш сприятливою частотою електромагнітного поля для теплової обробки є частота 27 МГц.

Експериментально обгрунтовано значення вологості продукту, від якої слід продовжувати сушіння комбінованим енергопідведенням. Для абрикосів комбіноване енергопідведення слід застосовувати при досягненні 30% вологості.

5. Теоретично обгрунтована і експериментально підтверджена математична модель, яка дозволяє розраховувати електрофізичні параметри складних багатокомпонентних сумішей на основі кісточкових фруктів.

Адекватність математичної моделі було перевірено на базі порівняння розрахункових і табличних значень за критерієм Фішера.

6. Порівняльна оцінка отриманих електрофізичних параметрів абрикосів та опублікованих раніше результатів наукових досліджень параметрів слив показала, що не зважаючи на відмінність природних показників абрикосів і слив їх електрофізичні величини (значення і характер їх зміни у залежності від частоти поля, температури і вологості) практично ідентичні.

7. Доказано доцільність застосування методу нагрівання у полі СВЧ і СНЧ для оброблення суміші абрикосів і слив без серйозних змін технологічного процесу, із забезпеченням можливості заміни одного продукту на другий.

8. Дослідження кінетики процесу сушіння абрикосів із використанням комбінованого енергопідведення на основі конвекції і СВЧ довело, що процес сушіння слід проводити протягом двох етапів. Сушіння абрикосів до вологості 195% здійснюється тільки конвективним енергопідведенням при температурі сушильного агента 1000С. Від вологості 195% до кінцевої 17%, відповідно другого етапу, процес протікає в умовах комбінованого енергопідведення, тобто поєднання конвекції і СВЧ.

Аналіз проведених досліджень кінетики процесу сушіння, з урахуванням отриманих якісних показників висушених абрикосів, дозволив визначити, що найбільш сприятливим режимом сушіння абрикосів є комбінований з температурою сушильного агента t = 1000C і напруженістю електричного поля Е = 18000 В/М. Спосіб захищено патентами Республіки Молдова.

9. Визначено, що процес сушіння вишні необхідно проводити при одночасній дії конвекції і дискретно-імпульсного режиму СНЧ від самого початку і до кінця процесу сушіння.

Підтверджено, що найбільш сприятливим режимом сушіння плодів вишні є комбінований при температурі сушильного агента t = 1000С, потужності магнетрона 25% і режимі осциляції 0,2 (тривалість імпульса СНЧ – 5с, пауза між ними – 25с). Спосіб захищено патентами, зареєстрованими у Республіці Молдова.

10. Уперше застосована теорія множинної авторегресії для визначення рівнянь високого ступеня, найбільш адекватно описуючих кінетику процесу сушіння.

Перевірка адекватності математичної моделі шляхом порівняння розрахункових і табличних значень за критерієм Фішера дала позитивний результат.

11. Уперше реалізовано методику математичної обробки кінетики процесу комбінованого сушіння кісточкових фруктів на основі конвекції і СВЧ на прикладі слив і знайдено математичну модель, яка найточніше відображає характер проходження процесу сушіння.

12. Уперше реалізовано методику математичної обробки кінетики процесу комбінованого сушіння кісточкових фруктів на основі конвекції і СНЧ у дискретно-імпульсному режимі і отримано математичну модель, яка описує характер цього процесу.

13. Теоретичні і експериментальні дослідження автора дозволили розробити технологічні лінії з використанням запропонованого комбінованого способу сушіння кісточкових фруктів на основі конвекції і СНЧ. Запропоновані способи і лінії сушіння захищено авторськими свідоцтвами. Економічний ефект від впровадження технологічних лiній для сушіння кісточкових фруктів у Республіці Молдова склав більше 207 тис. у. о.

Публікації автора:

  1. Balan Iu., Lupaco A. S., Tarlev V. P. Tehnologia finei i crupelor// Manual pentru instituiile de nvmnt tehnic superior i specialiti din producie. – Chiinu: Tehnica-Info, 2003. – 312 р.

Особистий внесок: розроблено технологічні схемы для сепарування і калібрування. Надано їх оцінний аналіз.

  1. Малежик И. Ф., Тарлев В. П., Лупашко А. С. Конвективно-высокочастотная сушка косточковых фруктов. - Кишинев: UTM, 2005. -328 с.

Особистий внесок дисертанта: проведено аналіз існуючих методів сушіння кісточковых фруктів, розроблено лабораторні установки для сушіння. Проаналізовані експериментальні дані. Знайдена математична модель сушіння.

  1. Диэлектрическая поляризация и потери в косточковых фруктах / И. Ф. Малежик, В. П. Тарлев, М. Г. Рэдукан, Г. П. Осояну, А. С. Лупашко. - Кишинев: UTM, 2005. - 148 c.

Особистий внесок: визначена математична модель розрахунку ЕФП для складних гетерогенних сумішей. Обробка даних.

  1. Конвективно- диэлектрическая сушка косточковых фруктов / И. Ф. Малежик, В. П. Тарлев, М. Г. Рэдукан, Г. П. Осояну, А. С. Лупашко. - Кишинев: UTM, 2005. - 176 c.

Особистий внесок: запропоновано сушіння проводити протягом двох етапів.

  1. Schimbarea coninutului chimic al caiselor n procesul de uscare prin metode convectiv i conductiv / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, O. F. Nastas, V. P. Tarlev // Braov, 20-21 mai. 2000.

Особистий внесок: проведено експериментальні дослідженя.

  1. Сушіння гріцьких горiхiв з використанням струмiв надвисокоi частоти / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, П. И. Кирилов, Р. Церне, М. П. Берник, В. П. Тарлев // Науковi працi Українского Державного Унiверситету Харчових Технологій. № 10, - Київ: УДУХТ, 2001. – С. 129-130.

Особистий внесок: аналіз отриманих результатів.

  1. Залежність електрофiзичних характеристик слив вiд їх температури, вологостi та частоти електромагнiтного поля / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, В. П. Тарлев, П. П. Филипп // Харчова промисловiсть. - № 1. – УДУХТ, 2001. – С. 11-12.

Особистий внесок: обгрунтовано теоретичні положення залежністi.

  1. Cercetarea caracteristicilor electrice ale componenelor nucii pentru procesul de separare / A. S. Lupaco, R. rn, V. P. Tarlev, P. I. Chirilov // Meridian Ingineresc, - Nr. 2, - Chiinu, 2001. – P. 63-65.

Особистий внесок: розроблена методика вимірювання електричних параметрів.

  1. Cercetarea procesului de uscare a nucilor cu utilizarea fluxului de aer rece / A. S. Lupaco, R. rn, V. P. Tarlev, P. I. Chirilov // Meridian Ingineresc, - № 2, - Chiinu, 2001. – P. 89-90.

Особистий внесок: постановка задачі, проведення експериментальних досліджувань, розробка теоретичних положень процесу сушіння гріцьких горiхiв.

  1. Руйнування шкаралупи волоського горiха пiд час дробiння / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, В. П. Тарлев, П. И. Кирилов, Р. Церна, М. П. Берник // Науковi працi Нацiонального Унiверситету Харчових Технологiй. - № 12, - НУХТ, 2002. – С. 83-84.

Особистий внесок: розробка теоретичних положень, проведення експериментів.

  1. Тепломасообмiн при конвективному способi сушіння плодiв волоських горiхiв / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, П. И. Кирилов, Р. Церна, В. П. Тарлев // Науковi працi Нацiонального Унiверситету Харчових Технологiй. – Киiв. - НУХТ, № 12, 2002. – С. 49-51.

Особистий внесок: планування і проведення експерименту, узагальнення результатів.

  1. Использование электросепарирования для разделения продуктов дробления грецких орехов / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, В. П. Тарлев, М. П. Берник, Р. Церна // МНТК «Розроблення та виробництво продуктiв функцiонального харчування, iнновацiйнi технологii та конструювання обладнання для перероблення сiльгоспсировини, культура харчування населення України». – Київ: Харчова промисловiсть. Додаток до журналу № 3. – НУХТ, 2004. – С. 113-114.

Особистий внесок: розробка і виготовлення лабораторної установки, обробка результатів досліджень.

  1. Сушка дыни с применением микроволновой энергии / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, Г. К. Дикусар, П. Н. Стойчев, В. П. Тарлев, М. И. Божога // МНТК «Розроблення та виробництво продуктiв функцiонального харчування, iнновацiйнi технологii та конструювання обладнання для перероблення сiльгоспсировини, культура харчування населення України». – Київ: Харчова промисловiсть. Додаток до журналу № 3. – НУХТ, 2004. – С. 113-114.

Особистий внесок: обгрунтування використання СНЧ, участь в обробці експериментальних даних.

  1. Aspecte tehnologice ale uscrii convective a fructelor de caise / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, O. F. Lupu, V. P. Tarlev // Chiinu. – U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 2. - 2004. – P. 29-31.

Особистий внесок: постановка і проведення експериментів, обробка даних, підготовка пропозицій.

  1. Studierea procesului de uscare a viinelor prin metoda convectiv / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, O. F. Lupu, V. P. Tarlev // Chiinu. – U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 3. - 2004. – P. 59-61.

Особистий внесок: аналіз отриманих даних.

  1. Intensificarea procesului de uscare a viinelor / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, O. F. Lupu, V. P. Tarlev // Chiinu. – U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 4. - 2004. – P. 72-74.

Особистий внесок: постановка і проведення експериментів, обробка даних.

  1. Tarlev V. P. Analiza caracteristicilor cinetice ale procesului de uscare a caiselor prin metoda combinat – convecie+U.H.F. // Chiinu. –U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 4. - 2004. – P. 25-27.

Особистий внесок: постановка задачі, обробка даних, апроксимація результатів, підготовка до друку.

  1. Instalaia experimental pentru uscarea fructelor prin metoda combinat – convecie+U.H.F. / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, G. P. Osoianu, O. F. Lupu, V. P. Tarlev // Chiinu. – U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 1. - 2005. – P. 36-39.

Особистий внесок: розробка і проектування установки, постановка експериментів, обробка даних.

  1. Uscarea finei griate a seminelor de floarea soarelui prin metoda convectiv la cureni de frecven nalt / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, M. P. Bernic, V. P. Tarlev, A. S. Lupaco, P. N. Stoicev, M. I. Bojoga // Meridian Ingineresc. – № 2. - 2005. – P. 84-88.

Особистий внесок: ідея використування ТВЧ, проведення експериментів сушіння конвекцією.

  1. Tarlev V. P. Analiza caracteristicilor cinetice ale procesului de uscare a caiselor prin metoda combinat – convecia+U.H.F. // Chiinu. –U.T.M. – Meridian Ingineresc. – № 3. - 2005. – P. 26-28.

Особистий внесок: постановка і проведення експериментів, обробка даних, підготовка пропозицій до проведення процесу сушіння.

  1. Тарлев В. П., Лупу О. Ф. Конвективно-високочастотне сушіння абрикосів // Харчова промисловість. - 2005. - №4. - с. 156-159.

  2. Brevet de invenie MD1186 G2 A23L 3/40, 3/54 BOPI nr. 4/99. Procedeu de uscare a prunelor / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, M. G. Rducan, P. P. Filip.

Особистий внесок: оптимізація процесу проколювання.

  1. Brevet de invenie MD1187 G2 A23L 3/40, F26B 1/00 BOPI nr. 4/99. Procedeu de uscare a prunelor / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, M. G. Rducan, P. P. Filip.

Особистий внесок: оптимізація процесу сушіння з використовуванням СВЧ.

  1. Brevet de invenie MD1188 G2 A23L 3/54, BOPI nr. 4/99. Procedeu de uscare a prunelor / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, M. G. Rducan, P. P. Filip.

Особистий внесок: оптимізація процесу сушіння з проколюванням і ТВЧ.

  1. Brevet de invenie RM. MD.1496. G2 F26B 7/00, 3/02, 3/347; A23L 3/54 BOPI nr. 6/2000. Procedeu de uscare a seminelor de bostan / A. S. Lupaco, V. L. Plitoc, V. G. Mndra, V. P. Tarlev.

Особистий внесок: участь у розробці прикладу реалізації і формули винаходу.

  1. Brevet de invenie MD.2115. C2 A23L 3/005, 3/54, 2003.03.31. Procedeu de uscare a nucilor / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, R. rn, P. I. Chirilov.

Особистий внесок: участь у розробці прикладів реалізації.

  1. Brevet de invenie. Hotrre pozitiv nr.4030 din 2004.09.08.-B1.2003 0287 A23 B 7/005, 7/01. Procedeu de uscare a viinelor / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, V. P. Tarlev, M. P. Bernic, V. V. Chiaburu.

Особистий внесок: участь у розробці прикладів реалізації.

  1. Brevet de invenie. Hotrre pozitiv nr.4102 din 2004.11.05.-B1.2003 0288 A23 B 7/005, 7/01. Procedeu de uscare a viinelor / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, V. P. Tarlev, M. P. Bernic.

Особистий внесок: участь у розробці прикладів реалізації.

  1. Brevet de invenie MD.2094 C2 A23L 3/005, 3/54,2003.03.31. BOPI nr. 3/2003. Instalaie pentru spargerea nucilor / A. S. Lupaco, P. I. Chirilov, R. rn, V. P. Tarlev.

Особистий внесок: розробка конструкції пристрою для дроблення.

  1. Brevet de invenie MD.2400 C2 B03C 7/00, 2004.03.31. BOPI nr. 3/2004. Procedeu de separare a miezului de nuc / A. S. Lupaco, P. I. Chirilov, R. rn, V. P. Tarlev, M. P. Bernic.

Особистий внесок: участь в розробці конструкції сепаратора та оптимізації формули винаходу.

  1. Lupaco A. S., Tarlev V. P., Rducan M. G. Intensificarea procesului de uscare a prunelor cu coaja perforat // Teze la conf. na. de termotehnic -Piteti: Universitatea din Piteti, 1998. – P. 377-386.

Особистий внесок: обгрунтування використування проколювання, постановка і аналіз результатів експериментів.

  1. Lupaco A. S., Tarlev V. P., Rducan M. G. Cinetica procesului de uscare a prunelor cu energie combinat // Teze la conf. na. de termotehnic -Piteti: Universitatea din Piteti, 1998. – P. 367-372.

Особистий внесок: постановка і проведення експериментів.

  1. Influena umiditii prunelor asupra parametrilor electrofizici / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, M. G. Rducan, P. P. Filip, I. F. Malejic // Teze la conf. na. de termotehnic -V. I. – Craiova, 1999. – P. 141-152.

Особистий внесок: теоретичне обгрунтування, розробка висновків.

  1. Descrierea matematic a modificrii parametrilor electrofizici ai prunelor / A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. P. Filip, I. F. Malejic // Teze la conf. na. de termotehnic -V. I. – Craiova, 1999. – P. 153-166.

Особистий внесок: розроблення теоретичних положень, розроблення теоретичної моделі.

  1. Математическое описание способа сушки плодов шиповника с использованием конвекции и ТВЧ / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, Н. Я. Цислинская, М. П. Берник, В. П. Тарлев // Тез. На Х Международной конференции (Совершенствовани е процессов и аппаратов химических и пищевых производств). – Львов, 1999. – 72 с.

Особистий внесок: розроблення теоретичних положень та теоретичної моделі.

  1. Математическое описание зависимости электрофизических параметров слив от различных факторов / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, В. П. Тарлев, П. П. Филип // Тез. На Х Международной конференции (Совершенствование процессов и аппаратов химических и пищевых производств). – Львов, 1999. – 86 с.

Особистий внесок: розроблення теоретичних положень.

  1. Вплив вологостi слив на їх електрофiзичнi параметри / И. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, В. П. Тарлев, П. П. Филип, М. Г. Радукан // Тез. докл. на 6-й Мiжнародній науково-технiчній конференцiї (Проблеми та перспективи впровадження нових ресурсо- та енергоощадних технологiй, обладнання в галузях харчової переробної промисловостi). – Київ. – УДУХТ, 2000. – С. 114-115.

Особистий внесок: теоретичне визначення вологих діелектриків.

  1. Caracteristica viinei cultivate n Moldova ca obiect al procesului de uscare / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, V. P. Tarlev // Simpozionul Naional de tiina Alimentelor. – Galai, Romnia, noiembrie 2001. – P. 252-253.

Особистий внесок: визначення сорту вишні, необхідної для сушіння.

  1. Eficacitatea economic a instalaiei de zdrobire a nucilor / A. S. Lupaco, M. P. Bernic, V. P. Tarlev, N. I. islinschi, P. I. Chirilov, R. arn, A. G. Coman // Primul Simpozion Naional de tiina Alimentelor. – Galai, Romnia, noiembrie 2001.

Особистий внесок: порівняльний аналіз конструкцій подрібнювачів.

  1. Uscarea nucilor cu utilizarea SHF / A. S. Lupaco, M. P. Bernic, P. I. Chirilov, R. arn, V. P. Tarlev // Lucrrile Conferinei Naionale de Termotehnic cu participare Internaional, Ediia a XI-a, Galai 17-19 mai 2001. – P. 123-127.

Особистий внесок: постановка експерименту, обробка результатів, висновки.

  1. Lupaco A. S., arn R., Tarlev V. P. Trennungskriterium von Walniissen im elekt-rishen Feld mit der Koronaentladung // Buletinul institutului Politehnic din Iai, Tomul XLVIII (LII), Supliment II, 2002. – P. 186-187.

Особистий внесок: теоретичне обгрунтування електросепарування.

  1. Интенсификация процесса сушки слив с использованием ТВЧ / И. Ф. Малежик, А. C. Лупашко, В. П. Тарлев, П. П. Филипп // Тез. докл. на Международной научно-практической конференции «Современные энергосберегающие тепловые технологии СЭТТ-2002». – Москва. – МГАУ, 2002.

Особистий внесок: планування експерименту, узагальнення результату.

  1. О применении электрофизических методов для сушки плодов косточковых / А. С. Лупашко, Г. К. Дикусар, О. Ф. Настас, А. А. Мошану, В. П. Тарлев // Тез. докл. на Международной научно-практической конференции «Современные энергосберегающие тепловые технологии СЭТТ-2002». – Москва. – МГАУ, 2002.

Особистий внесок: наукове обгрунтування, переваги.

  1. Комплексное исследование процессов в технологии переработки грецких орехов / А. С. Лупашко, П. И. Кирилов, Р. Церна, В. П. Тарлев, М. П. Берник // Тез. докл. на Международной научно- практической конференции «Современные энергосберегающие тепловые технологии СЭТТ-2002». – Москва. – МГАУ, 2002.

Особистий внесок: об’єктивна оцінка результатів досліджень.

  1. Ruperea cojii nucilor n procesul de zdrobire a lor / A. S. Lupaco, M. P. Bernic, R. arn, V. P. Tarlev, A. G. Coman // Teze la „Materiale I- Simpozion Internaional Biochimie i Biotehnologii n Industria Alimenter”. – Chiinu: Tehnico-Info, 2002. – P. 219-221.

Особистий внесок: обгрунтування теоретичних положень, розроблення математичної моделі.

  1. Uscarea fructelor smburoase prin metoda convectiv, cu aplicarea microundelor / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, O.F. Lupu, V. P. Tarlev, Iu. Balan, V. V. Rojco, C. Movileanu // Teze la „Materiale I- Simpozion Internaional Biochimie i Biotehnologii n Industria Alimentar”. – Chiinu: Tehnico-Info, 2002. – P. 222-225.

Особистий внесок: теоретичне обгрунтування, обробка результатів досліджень.

  1. Thermal processing of sun-flower seeds with use of UHF / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, M. P. Bernic, A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. N. Stoicev, G. C. Dicusar // Thesis 30th of IASC of the Military Tehnical Academy „Modern Techonolies in the 21 th Century”. – Bucharest: MTA, 2003. – P. 69-71.

Особистий внесок: планування експериментів, обробка даних, розробка висновків.

  1. Influence of temperature on dielectric parametersof the sunflower seeds / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, M. P. Bernic, A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. N. Stoicev // Thesis 30th of IASC of the Military Tehnical Academy „Modern Techonolies in the 21 th Century”. – Bucharest: MTA, 2003. – P. 72-75.

Особистий внесок: теоретичне обгрунтування, аналіз отриманих даних.

  1. The use of sunflower nuleus grist for the backery products sprinkling / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, M. P. Bernic, A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. N. Stoicev, G. C. Dicusar // International conference „Advanced manufacturing technologies” Bucureti, „Politehnica”, 2003. – P. 189-195.

Особистий внесок: планування експериментів, обробка даних, розробка висновків.

  1. Analysys of the dielectric characteristics of sunflower seeds / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. N. Stoicev // International conference „Advanced manufacturing technologies” Bucureti, „Politehnica”, 2003. – P. 189-195.

Особистий внесок: теоретичне обгрунтування поставленої проблеми, оцінка факторів впливу на ЭФП насіння соняшнику.

  1. Modificarea parametrilor electrofizici ai caiselor n urma proceselor de uscare n cmpul curenilor de nalt frecven / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu, O. F. Lupu, V. P. Tarlev // Lucrrile Simpozionului Internaional „EuroAliment 2003”, Galai, - P. 272-274.

Особистий внесок: планування експериментів, аналіз отриманих даних.

  1. Cercetri privind uscarea finii griate a seminelor de floarea-soarelui prin metoda combinat / G. P. Ganea, G. P. Osoianu, A. S. Lupaco, V. P. Tarlev, P. N. Stoicev, M. P. Bernic // Academia Tehnic Militar. Teze la al VIII-lea simpozion cu participare internaional „Management i educaie. Provocri ale secolului XXI” Bucureti, 2004. – 118 p.

Особистий внесок: планування експериментів, обробка даних, розробка висновків.

  1. Modelul matematic al procesului de uscare combinat ai viinelor cu folosirea microundelor / A. S. Lupaco, G. C. Dicusar, A. A. Moanu // Lucrrile publicate. Conferina tiinific Internaional TMCR 2005. –vol. 2. – Chiinu, 2005. – P. 185-188.

Особистий внесок: обгрунтування теоретичних концепцій, розробка і реалізація математичної моделі .

  1. Tarlev V. P. Programul naional „Satul Moldovenesc” – prioritate fundamental a dezvoltrii rii // Conferina Naional „Comunitile rurale i renaterea satului”. – Chiinu. – ASM, 2005.

55.Tarlev V. P. Cinetica transferului de mas la uscarea fructelor smburoase prin metoda convectiv //Lucrrile publicate. Conferina tiinific Internaional TMCR 2005. – vol.2. – Chiinu, 2005. – P. 285-289.

56.Tarlev V. P. Influena metodelor de uscare la rehidratarea viinelor uscate // Lucrrile publicate. Conferina tiinific Internaional TMCR 2005. – vol. 2. – Chiinu, 2005. – P. 290-294.

57.Tarlev V. P. Influena metodelor de uscare asupra gradului de pstrare a vitaminei C n viine uscate // Lucrrile publicate. Conferina tiinific Internaional TMCR 2005. – vol. 2. – Chiinu, 2005. – P. 295-298.

58. Установка для дослідження кінетики процесу сушіння / І. Ф. Малежик, А. С. Лупашко, М. П. Берник, В. П. Тарлев, Н. Я. Цислинська, М. Г. Редукану, Г. П. Осояну, П. М. Стойчев // Матеріали IX Міжнародної науково-технічної конференції “Нові технології та технічні рішення в харчовій та переробній промисловості”. – Київ, -НУХТ, 2005.

Стендові доповіді на виставках:

43 стендова доповідь на виставках.