Анотація до роботи:
Яценко С.А. Назви продуктів харчування страв і напоїв в українській мові XIV-XVII століть. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук зі спеціальності 10.02.01 – українська мова. – Інститут української мови НАН України. – Київ, 2009. У дисертації на основі широкого фактичного матеріалу досліджено тематичну групу лексики на позначення продуктів харчування, страв і напоїв у староукраїнській мові. Здійснено лексико-етимологічний аналіз виявлених номенів, визначено основні способи й засоби їх номінації та розкрито структурно-морфологічні особливості. Досліджено співвідношення власне українських і запозичених назв, простежено долю досліджуваних лексем у сучасній українській літературній мові та діалектах. Зазначено, що одним із джерел вивчення словникового складу тематичної групи слів на позначення продуктів харчування, страв та напоїв є власні назви. З’ясовано, що досліджувана тематична група лексики є багатоплановою системою, яка об’єднує лексико-семантичні групи назв продуктів харчування, страв та напоїв різних типів, узагальнююча модель яких відображає диференціацію лексики за певними ознаками. Для порівняння використано матеріали досліджень інших слов’янських мов, що дало змогу встановити взаємовпливи й одночасно яскравіше виявити особливості становлення та розвитку української лексичної системи в зазначений період. Визначено, що на кінець XVII ст. номенклатура продуктів харчування, страв і напоїв української національної кухні в загальних рисах уже була сформована. |