Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Бухгалтерський облік, аналіз та аудит


Фадєєва Ганна Миколаївна. Облік і аналіз затрат в хлібопекарських підприємствах: дисертація канд. екон. наук: 08.06.04 / Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2003.



Анотація до роботи:

Фадєєва Г.М. Облік і аналіз затрат в хлібопекарських підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04.- бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, Харків, 2003.

В дисертації дослідженні актуальні проблеми удосконалення обліку та аналізу затрат в хлібопекарських підприємствах України. Визначені технологічні та організаційні особливості хлібопекарського виробництва, а також їх вплив на побудову системи обліку та аналізу виробництва та калькулювання собівартості продукції

У дисертаційній роботі визначено сутність затрат, розробка рекомендацій щодо удосконалення методології та методики обліку затрат і калькулювання собівартості продукції в сучасних умовах, в тому числі за допомогою компютеризації.

Отримано економіко-математичну модель рівня затрат на виробництво та реалізацію продукції та запропоновано на її основі методику прогнозування затрат.

У дисертаційній роботі подається теоретичне узагальнення та нове вирішення проблеми, що виявляється в дослідженні та розробці науково-методичних та практичних рекомендацій з удосконалення обліку та аналізу затрат. На основі проведеного дослідження можна зробити такі висновки:

  1. З метою проведення обєктивного економічного дослідження у дисертації розглянуто затрати як економічну категорію, їх класифікація в умовах ринку і з цієї позиції сформовано пропозиції та рекомендації з удосконалення обліку та аналізу затрат на підставі узагальнення і використання вітчизняного і зарубіжного досвіду в рішенні завдань поліпшення ефективності виробництва. Запропоновано уточнену класифікацію затрат.

  2. Запропоновано розрізняти терміни “витрати” та “затрати” для правильної побудови їх обліку та визначення фінансового результату.

  3. Конкретизовано потреби певних груп користувачів щодо інформації про затрати та запропоновані класифікації згідно мети та функцій управління.

  4. Виявлено організаційні та технологічні особливості хлібопекарського виробництва, а також їх вплив на побудову системи обліку та аналізу виробництва і калькулювання собівартості продукції.

  5. Запропоновано методичні підходи оцінки прямих затрат в хлібопекарських підприємствах, згідно з вимогами національних стандартів бухгалтерського обліку.

  6. Розроблено і запропоновано до використання в хлібопекарських підприємствах номенклатуру калькуляційних статей виробничої собівартості, яка дозволить повною мірою використовувати її як методологічну основу для розробки міжгалузевих інструкцій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції, забезпечивши однотипність в організації планової і облікової роботи із собівартості продукції.

  7. Запропоновано склад постійних та змінних загальновиробничих затрат та розроблено алгоритм їх розподілу;

  8. Розроблено рекомендації з обліку непрямих затрат хлібопекарських підприємств, запропоновано проведення податкового обліку валових витрат на окремих субрахунках.

  9. Розроблено модель з обліку затрат та калькулювання собівартості в умовах АРМБ, яка підвищить якість обліково-аналітичної інформації і дасть можливість приймати своєчасні управлінські рішення щодо формування затрат, контролю та їх аналізу.

  10. Результати факторного аналізу дозволили узагальнити та підрахувати резерви підвищення ефективності затрат і розробити заходи для їх використання шляхом усунення непродуктивних затрат.

  11. Побудовано економіко-математичну модель рівня затрат на виробництво та реалізацію продукції та запропоновано на її основі методику прогнозування затрат, яка отримала позитивні відгуки від хлібопекарських підприємств.

Публікації автора:

Статтi у провiдних наукових фахових виданнях:

  1. Тутова А.Н. Об учете затрат и калькулировании себестоимости продукции предприятий питания // Актуальнi науково-методичнi проблеми в пiдготовцi спецiалiстiв вищої кваліфікації для торгiвлi i харчування: Зб. наук. праць. Част.2 / Редкол. Оспiщев В.I.(вiдп.ред) та ін.; Харк. держ.академiя технол. та орг. харчування. - Харкiв, 1998. – С.227-230.

  2. Фадеева А.Н. О методике распределения общепроизводственных расходов в хлебопекарном производстве // Коммунальное хозяйство городов: научно-технический сборник. Выпуск 28. Серия: экономические науки. - ХГАГХ, 2001.- С.76 – 180.

  3. Фадеева А.Н. Об учете производственной себестоимости и рентабельности производства продукции. Определение цены продажи // Вiсник інженерної академії України. – Харкiв – НТУ “ХПІ”.- № 3 (частина 2), 2001.- С.267 – 272.

  4. Фадеева А.Н. О методике использования операционного анализа в хозяйственной деятельности предприятия // Економiка: проблеми теорії та практики. Збiрник наукових праць. Випуск 132. – Днiпропетровськ: ДНУ, 2002.- С.36 – 39.

Тези доповiдей:

Фадеева А.Н. О калькулировании себестоимости продукции в предприятиях пищевой промышленности в условиях национальных стандартов // Научные и практические аспекты переработки мяса и мясопродуктов: Тез. докл. междунар. науч.-практ. конф. Харьк. гос. акад. технол. и орг. питания.- Харьков: ХГАТОП, 2001.- С.198-199.