Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Бухгалтерський облік, аналіз та аудит


Завитій Ольга Петрівна. Облік і контроль виробничих витрат у тваринництві (на прикладі сільськогосподарських підприємств Тернопільської області): Дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Тернопільська академія народного господарства. - Т., 2002. - 214арк. - Бібліогр.: арк. 170-183.



Анотація до роботи:

Завитій О. П. Облік і контроль виробничих витрат у тваринництві – (на прикладі сільськогосподарських підприємств Тернопільської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового cтупеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. –Тернопільська академія народного господарства. – Тернопіль, 2002.

У дисертації досліджено нові підходи до вирішення питань обліку і контролю виробничих витрат у тваринництві з урахуванням особливостей реформування обліку в Україні. Розкрито перспективи розвитку тваринництва в державі та досліджуваному регіоні. Вдосконалено методику і порядок проведення обліково-контрольних робіт щодо витрат у тваринництві, визначено концепцію розвитку обліку та контролю у галузі.

Подано власний варіант класифікації витрат у тваринництві, аргументовано доцільність розподілу непрямих витрат на виробництво продукції тваринництва пропорційно до вартості витрачених кормів, нарахованої оплати праці та витрат на утримання і експлуатацію основних засобів.

Вдосконалено систему збору інформації про відхилення від норм, підготовки та прийняття раціональних управлінських рішень, пов’язаних з виробничими витратами, внесено пропозиції щодо поліпшення організаційного забезпечення автоматизації обліку та контролю витрат на виробництво продукції тваринництва.

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення проблеми щодо вдосконалення організації та методики бухгалтерського обліку й контролю виробничих витрат у тваринництві відповідно до вимог нових Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що виявляється в наступних отриманих автором наукових і практичних результатах.

  1. Тваринництво України сьогодні перебуває у стані занепаду, обсяги виробництва і поголів’я тварин зменшились за останні десять років у 2-4 рази. Зруйнована значна кількість приміщень тваринницьких ферм, у критичному стані знаходиться племінна справа. У зв’язку з цим потрібна Державна програма розвитку тваринництва з акцентом на розвиток племінних якостей тварин, автоматизації виробничих процесів і створення умов для пільгового кредитування та оподаткування.

2. На організацію обліку і контролю виробничих витрат в тваринництві суттєво впливають характерні для нього технологічні особливості, зокрема:

розведення, вирощування (дорощування) та відгодівля тварин;

природно-економічна зона розведення тварин, спосіб їх утримання, масштаби сільськогосподарських підприємств, забезпеченість трудовими ресурсами, рівень механізації виробничих процесів, режим роботи тваринників;

співіснування у тваринництві різних форм власності та форм господарювання.

3. Основними напрямами удосконалення обліку в тваринництві є: оптимізація первинних документів та облікових реєстрів, вдосконалення методики, організації та практики ведення обліку і контролю; розробка та вдосконалення форм і варіантів бухгалтерського обліку, скорочення звітності, поліпшення якості та підготовки бухгалтерських кадрів (бухгалтерів основного виробництва, обліковців).

4. Витрати на виробництво продукції тваринництва рекомендується класифікувати за такими основними ознаками:

співвідношенням витрат до норм (нормативів);

рівнем складності віднесення витрат на об’єкти обліку (прямі та непрямі);

видами виробленої продукції тваринництва (витрати на основну (суміжну) продукцію та витрати на побічну продукцію);

характером витрат (виробничі та невиробничі);

центрами витрат (за групами тварин, конкретними працівниками ферми, цехами, бригадами);

відношенням до обсягу випуску продукції (умовно-постійні та змінні витрати);

калькуляційними статтями та економічними елементами витрат;

тривалістю здійснення витрат (довготривалі, повсякчасні, короткотривалі та періодичні).

5. Для вдосконалення обліку і контролю за витратами кормів рекомендується щомісячно вести “Відомість аналітичного обліку витрат кормів” за принципом побудови форми 13 “Виробництво і собівартість продукції тваринництва” (розділ 7 “Витрати кормів”) річного бухгалтерського балансу підприємства. Записи слід робити за місяць і зростаючим підсумком з початку року. Оплату праці тваринників доцільно контролювати під час перевірки правильності заповнення “Розрахунків нарахування оплати праці працівникам тваринництва”(ф. 69 с.-г.).

6. Серед непрямих витрат на виробництво продукції тваринництва домінують витрати на енергоносії (нафтопродукти, електроенергію), витрати на ремонтні роботи на фермах та амортизацію основних засобів тощо. Економія енергоносіїв досягається шляхом встановлення щомісячних лімітів і норм витрачання нафтопродуктів, електроенергії; закріпленням відповідальних осіб за режимом економії на фермі.

7. Втрати від падежу тварин слід розцінювати як безповоротний брак у виробництві. Ці втрати рекомендується відображати на синтетичному рахунку 24 “Брак у виробництві”, замість рахунка 91 “Загальновиробничі витрати”.

8. Контроль за відхиленнями від норм витрат у тваринництві пропонується класифікувати за:

часом проведення (попередній, поточний і наступний контроль);

джерелами контрольних даних (документальний, фактичний контроль);

способами здійснення (розслідування, господарська суперечка, обстеження, економічний аналіз, ревізія). В процесі контролю доцільно використовувати прогресивні методи обліку та контролю, зокрема: стандарт-кост (нормативний метод), директ-кост, контролінг.

Публікації автора:

Публікації у фахових наукових виданнях

1. Олійник В. М., Завитій О. П. Бухгалтерський облік у тваринництві та можливості його поліпшення // Науковий журнал ТАНГ. – Спецвипуск №12 “Новітні тенденції розвитку бухгалтерського обліку контролю і аналізу в системі управління підприємством” Тернопіль. – 23–24 вересня 1999. – С.34-36. Особистий внесок автора: запропоновано нові підходи до організації бухгалтерського обліку в тваринництві та можливості його поліпшення. (0,5 / 0,3 д.а.).

2. Завитій О. П., Рожелюк В. М. Аналіз відхилень і бюджетний контроль підприємств суб’єктів ринкового середовища // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. В.Гнатюка.– Серія: Економіка № 7.– 2001.– С.199–202. Особистий внесок автора: розроблено систему показників, які визначають аналіз відхилень і бюджетний контроль суб’єктів ринкового середовища (0,3 / 0,2 д. а.).

3. Завитій О. П. Використання відхилень від норм для прийняття управлінських рішень в тваринництві // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету імені В.Гнатюка. – Серія: Економіка № 8. 2001.– С.178–181. (0,2 д. а.).

4. Завитій О. П. Аналіз впливу факторів на виробництво продукції тваринництва // Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу.– Випуск № 9.– Тернопіль: Економічна думка, 2001. – С.151–154. (0,2 д.а.).

5. Завитій О. П. Особливості тваринницької галузі та їх вплив на організацію обліку і контролю витрат // Науковий журнал ТАНГ. – Спецвипуск № 13 “Аграрна реформа та розвиток інфраструктури аграрного ринку”.– Тернопіль.– 3 липня.– 2001 р. – С.35–37. (0,22 д.а.).

6. Завитій О. П. Аналіз стану виробництва продукції тваринництва // Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Випуск 10. – Тернопіль: Економічна думка, 2001 р. – С.146–147. (0,12 д.а.).

Публікації в інших наукових виданнях

7. Завитій О. П., Бруханський Р. Ф. “Директ-костинг” як метод управлінського обліку // Економічні проблеми розвитку Західноукраїнського агропромислового комплексу в умовах переходу до ринкової економіки / Збірник наукових праць викладачів, студентів, аспірантів. –Тернопіль: ТАНГ, 1996.– С.24–25. (0,1 д.а.).

8. Завитій О.П. Основні напрямки вдосконалення матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств у ринкових умовах // Збірник наукових праць кафедри управління трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил ТАНГ.– Тернопіль: Економічна думка, 1998. – С.332–333. (0,15 д.а.).

9. Завитій О. П. Розвиток тваринництва Тернопільської області в період економічної нестабільності // Збірник наукових праць кафедри управління трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил ТАНГ. – Тернопіль: Економічна думка, 1999. – С. 96–99. (0,12 д. а.)

10. Завитій О. П. Особливості обліку і розподілу непрямих витрат у галузях тваринництва сільськогосподарських підприємств // Розвиток науки про бухгалтерський облік.– Матеріали Міжнародної наукової конференції.– Частина 1.– Житомир: ЖІТІ, 2000 р. – С.136–139. (0,22 д. а.).

11. Завитій О. П., Яцишин І. М., Ведашенко Н. М. Зведений облік затрат і виходу продукції основного виробництва // Шляхи активізації вітчизняного виробництва: теорія та практика, проблеми підготовки фахівців.– Матеріали Всеукраїнської наукової конференції (25–26 травня 2001 р.).– Хмельницький: ХІЕП, 2001.– С.337–342. Особистий внесок автора: проаналізовані літературні джерела з питань обліку затрат і обґрунтовано їх склад на виробництво продукції. (0,12 д.а.).

12. Завитій О. П. Особливості формування прямих матеріальних витрат на виробництво продукції тваринництва // Проблеми економіки України: Збірник наукових праць: / Відповідальний за випуск Проф. М. С. Пушкар.– Випуск № 8.– Тернопіль: Карт-бланш. 2001. – С.85-87. (0,22 д. а.).