Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Бухгалтерський облік, аналіз та аудит


Пугаченко Ольга Борисівна. Облік процесів матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами. : Дис... канд. наук: 08.00.09 - 2008.



Анотація до роботи:

Пугаченко О.Б. Облік процесів матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). Одеський державний економічний університет. – Одеса, 2008.

Дисертаційна робота містить дослідження теоретичних питань і практичного досвіду в царині бухгалтерського обліку, що проведено з метою його вдосконалення в інтересах розвитку системи управління процесами матеріального забезпечення хлібопекарного виробництва.

Досліджено галузеві особливості хлібопекарних підприємств харчової промисловості України, які використано для формування предметноорієнтованої організаційної структури служби матеріального забезпечення, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційно-управлінські функції, та розробки облікової інформаційної моделі власних витрат на матеріальне забезпечення.

Розроблено класифікацію процесів і витрат цієї сфери. На цій основі запропоновано номенклатуру статей витрат на матеріальне забезпечення виробництва підприємств хлібопечення.

Визначено місце та значення обліку в управлінні, досліджено організаційні і методичні проблеми та можливості їх подолання на основі поглиблення взаємозв’язку функції обліку з іншими функціями управління. Здійснено постановку завдань і делегування обов’язків окремим секторам служби матеріального забезпечення в якій інтегровано оперативно-господарські та інформаційно-управлінські функції. Інформацію про сукупні витрати сфери матеріального забезпечення рекомендовано узагальнювати на окремому рахунку „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва” і списувати їх за допомогою розрахунку середнього відсотка відповідно до обраної моделі калькулювання фактичної собівартості продукції.

Основні результати дослідження використано у практичній діяльності окремих хлібопекарних підприємств та у навчальному процесі Кіровоградського національного технічного університету і Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М.П. Сая.

На основі проведеного теоретичного дослідження та узагальнення практичного досвіду обґрунтовано та запропоновано ряд наступних організаційних і методичних рішень, які сприятимуть удосконаленню практики бухгалтерського обліку виходячи з інтересів розвитку системи управління процесами матеріального забезпечення виробництва на хлібопекарних підприємствах.

1. Визначено, що галузеві особливості хлібопекарних підприємств харчової галузі переробної промисловості безпосередньо обумовлюють склад процесів, обсяг і стан запасів проте, на будову системи обліку вони суттєво не впливають. Обліковий процес у цілому не має визначальних принципових залежностей від галузевих особливостей. Вплив специфіки діяльності проявляється, в першу чергу, лише в документальному оформленні операцій із запасами.

2. Уточнено, узагальнено та узгоджено з особливостями хлібопекарних підприємств класифікації з трьох напрямків. Класифіковано процеси за стадіями придбання, зберігання, використання витрат сфери матеріального забезпечення. Відносно незначна номенклатура необхідних сировинних ресурсів, а відтак, формування оптимального їх розміру для виробництва обумовлюють недоцільність виділення окремої групи процесів – реалізації, в якій просто немає потреби. Запаси класифіковано за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром, відношенням до нормативу. Класифікацію витрат сфери матеріального забезпечення здійснено за економічними елементами, стадіями процесу матеріального забезпечення, видами робіт, центрами виникнення витрат, відповідністю кошторисам. Визначальним є групування за сферами сукупного процесу матеріального забезпечення – придбання, зберігання, використання.

3. На підставі запропонованих класифікацій обґрунтовано та розроблено інформаційні бухгалтерські моделі формування та списання сукупних витрат сфери матеріального забезпечення за різних умов визначення складу витрат виробництва та формування собівартості, що використано в обґрунтуванні підходу до калькулювання фактичної собівартості продукції як із усієї сукупності витрат, так і тільки за прямими витратами.

4. Зроблено висновок, що особливості хлібопечення не дають підстав розглядати процес постачання в значенні логістичної підсистеми. Під час виробничого процесу початкові матеріальні ресурси перетворюються у готову продукцію, номенклатура якої абсолютно нічим не схожа на первісну. Неможливо простежити момент переходу одного виду матеріального ресурсу в інший, наприклад, перехід у хлібобулочні вироби таких ресурсів як цукор, сіль, дріжджі, котрі не піддаються контролю в процесі зміни форми і якості.

5. Наведено додаткові докази, що облік – одна з основних функцій управління. Вона повинна не просто забезпечити необхідною інформацією управлінський персонал підприємства, а інтегруватися в систему управління, органічно взаємодіючи з іншими його функціями – плануванням, контролем, економічним аналізом, регулюванням, стимулюванням в інтересах досягнення загальних цілей управління та одержання високого синергійного ефекту.

У дисертації визначено системну логіку дослідження, що передбачає розв’язання цієї проблеми в управлінні процесами сфери матеріального забезпечення.

6. Автор дійшов висновку, що концепція управлінського обліку, має багато дискусійного, невирішеного. Припущено підміну понять, немає чітких меж, які відділяють його від фінансового. Є хибним первісне посилання, що на відміну від управлінського фінансовий облік ведеться в інтересах зовнішніх користувачів інформації та складання фінансової звітності. Але, беззаперечно, сильна сторона концепції управлінського обліку – це принципово виправдане прагнення усунути організаційну та інформаційну неузгодженість функцій планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання і стимулювання та посилити взаємодію персоналу різної функціональної спеціалізації.

У дисертації запропоновано відповідні рішення цієї проблеми шляхом інтеграції оперативно-господарських та інформаційно-управлінських функцій в службі матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств.

7. Визначено завдання та обов’язки структурних підрозділів служби матеріального забезпечення – секторів закупок, зберігання та руху запасів, економічного за умов упровадження організаційної структури, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційно-управлінські функції. Подальше узагальнення і обробку планової та облікової результатної інформації, методичне керівництво економічним сектором служби, контроль тощо має бути покладено на відповідні підрозділи бухгалтерії або іншої структури вищого рівня управління.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

  1. Пугаченко О.Б. Бухгалтерський облік загальновиробничих витрат // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. – вип. 3. – Кіровоград: КДТУ, 2002. – С. 264-269. (0,31 друк.арк.)

  2. Пугаченко О.Б. Оперативне управління запасами підприємства // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. - вип. 4. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 383-388. (0,32 друк.арк.)

  3. Пугаченко О.Б. Оцінка запасів згідно національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 6. – Кіровоград: КНТУ, 2004. – С. 258 – 263. (0,38 друк.арк.)

  4. Пугаченко О.Б. Економічні об’єкти системи матеріального забезпечення підприємств хлібопечення – класифікаційний підхід до розгляду // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 19 / Одес. держ. екон. ун-т. – Одеса: ОДЕУ, 2005. – С. 243-249. (0,88 друк.арк.)

  5. Пугаченко О.Б. Системний підхід до розвитку обліку в системі управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 8. – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 383-388. (0,69 друк.арк.)

  6. Пугаченко О.Б. Нормування виробничих запасів як складова раціональної побудови системи управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 7, ч. І – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 406-412. (0,42 друк.арк.)

  7. Пугаченко О.Б. Місце та значення функції обліку в управлінні матеріальним забезпеченням хлібопекарного виробництва // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 301-306. (0,75 друк.арк.)

  8. Фоміна Т.В., Пугаченко О.Б. Тести внутрішнього контролю: прикладний аспект // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць Вип.. 5 (60) / Наук. ред. І.К. Бондар. – К., 2006. – С. 22-27 (0,71 друк.арк., особистий внесок здобувача: розроблено підхід до складання тестів внутрішнього контролю – 0,35 друк.арк.)

  9. Пугаченко О.Б. Облікова модель витрат сфери постачання хлібопекарних підприємств: проблема, можливості розв’язання // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 218: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 447-454 (0,52 друк.арк.).

В інших виданнях:

  1. Пугаченко О.Б. Оперативне управління запасами підприємства // Тези доповідей І Всеукраїнської науково-практичної конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю”: Кіровоград, 22-23 травня 2003 р. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 122-125. (0,21 друк.арк.)

  2. Пугаченко О.Б. Методи нормування виробничих запасів // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”: Тернопіль-Мукачево-2004 – Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 286-288. (0,17 друк.арк.)