Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Бухгалтерський облік, аналіз та аудит


Скрипник Галина Олексіївна. Обліково-аналітичне забезпечення виробничого менеджменту сільськогосподарського підприємства : Дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Кабінет Міністрів України. — К., 2005. — 218арк. — Бібліогр.: арк. 170-185.



Анотація до роботи:

Скрипник Г.О. Обліково-аналітичне забезпечення виробничого менеджменту сільськогосподарського підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Національний аграрний університет, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних та практичних проблем обліково-аналітичного забезпечення виробничого менеджменту у сільськогоспо-дарському підприємстві.

У роботі узагальнені теоретико-методологічні підходи до розкриття суті виробничого менеджменту та складових його інформаційного забезпечення – обліку і аналізу. Проведено оцінку сучасного стану розвитку тваринництва сільськогосподарських підприємств Київської області, виявлено вплив факторів на виробництво продукції. Досліджено організаційні аспекти формування обліково-аналітичної інформації у сільськогосподарських підприємствах та систему інформаційного забезпечення керівників і спеціалістів різних рівнів управління. Розроблено бухгалтерські документи з обліку якості продукції відповідно до державних стандартів, доповнено внутрішню звітність показниками якості та запропоновано окремий синтетичний рахунок для відображення витрат на забезпечення якості продукції. Для об’єктивнішої оцінки фінансових результатів підприємства, обсягу виробництва і реалізації продукції, регулювання і контролю величини і структури витрат внесені пропозиції щодо визначення критичного обсягу продаж з врахуванням періодів утримання тварин. Запропоновано методологічні підходи і практичні рекомендації щодо врахування параметрів якості при оцінці роботи і обґрунтуванні стратегії розвитку галузі молочного скотарства.

Результатом проведеного дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та розробка практичних рекомендацій щодо формування у сільськогосподарських підприємствах обліково-аналітичної інформації та обґрунтування шляхів її удосконалення. Отриманні результати дають підставу для наступних висновків:

1. В сучасних умовах господарювання важливим постає питання щодо забезпечення обліково-аналітичною інформацією виробничого менеджменту, передумови підвищення його ефективності.

На основі проведеного аналізу поглядів вчених уточнено суть категорії “виробничий менеджмент”, яка передбачає синтез управління виробничими процесами, ресурсами і результатами, підпорядкованого реалізації місії підприємства, забезпечення його стійкого соціально-економічного розвитку.

2. Виявлено, що система управління виробництвом може ефективно функціонувати лише при належному обліково-аналітичному забезпеченні, яке включає комплекс заходів, спрямованих на накопичення первинної інформації, згрупованої у певній послідовності та систематизованої з використанням способів і прийомів економічного аналізу, чим створюються умови підготовки і прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері виробничої діяльності підприємства.

Доведено, що створення чіткої системи надходження та аналітичної обробки інформації у сільськогосподарському підприємстві можливе лише за раціональної організації первинного і зведеного обліку, розробки та виконання графіку документообороту. Однак, останній в аналізованих підприємствах має ряд недоліків, а саме не достатньо передбачає збирання біологічної та зооветеринарної інформації про стан і ефективне використання тварин. Запропоновано удосконалений графік документообороту, що дасть можливість забезпечити щоденний менеджерський контроль за станом тварин, технологічним процесом, виробництвом і реалізацією продукції та її якістю, підвищити ефективність управління.

3. Встановлено, що в окремих первинних документах та звітності відсутні реквізити якості продукції тваринництва, що понижує результативність управлінських рішень. Для усунення цього недоліку пропонується у виробничих планах і звітах відображати основні параметри якості молока: жирність, білок, сорт, що сприятиме створенню досконалої підсистеми економічної інформації в комплексній системі управління якістю продукції.

4. Оцінивши потребу в оперативній інформації керівників всіх рівнів управління на основі функціональних потреб та каналів її надходження, розроблено обліково-аналітичну систему управління витратами виробництва, яка передбачає інтегрування основних його функцій: планування, обліку, контролю і аналізу собівартості продукції. Це дозволить контролювати якісний і кількісний склад поголів’я тварин, їх використання та додержання технології виробництва конкурентоспроможної продукції.

5. Використання комп’ютерних технологій на базі програмного забезпечення

обробки обліково-аналітичної інформації сприятиме надходженню оперативної інформації внутрішнім користувачам, чіткому розподілу витрат між окремими об’єктами обліку та розширить можливості аналізу формування витрат і собівартості продукції.

6. Враховуючи, що в стійловому і пасовищному періодах витрати формуються по-різному, аналіз беззбитковості виробництва продукції по періодах дозволить своєчасно визначати потенційні прибутки і збитки, оптимізувати ціну, вирішувати питання обсягу виробництва і реалізації продукції, підвищити дійовість контролю і якість регулювання величини та структури витрат.

7. Запропоновано на молочній фермі вести бухгалтерський реєстр – Журнал обліку якості молока із показниками: вміст жиру, білку, кислотність, температуру, вміст сухих речовин, ступінь чистоти, загальне бактеріальне обсіменіння, густину, кількість соматичних клітин, термостійкість. Це посилить рівень відповідальності працівників за дотримання обов’язкових вимог стандартів та технологічних умов виробництва.

8. Ведення обліку витрат на забезпечення якості продукції на окремому синтетичному рахунку “Витрати на забезпечення якості продукції” та виділення калькуляційної статті розширить можливості контролю витрат на всіх стадіях виробництва і реалізації молока.

9. Удосконалення облікової політики передбачає розробку прогностичної концепції виробництва молока, уточнення складу витрат виробництва продукції з виділенням статті “Витрати на забезпечення якості продукції”, поліпшення методики визначення собівартості продукції, як виробничої, так і повної, визначення фінансового результату від реалізації молока, що дасть змогу підприємству швидше адаптуватися до змін кон’юнктури ринку.

Публікації автора:

Статті у наукових фахових виданнях

1. Болібрух (Скрипник) Г.О. Організація обліково-аналітичного процесу в умовах застосування комп’ютерної техніки // Вісник ХДАУ. – 2001. – №8. - С.23-26

2. Болібрух (Скрипник) Г.О. Облік і аналіз як функції управління // Науковий вісник НАУ. – 2001. – Вип. 44. – С.84-87

3. Болібрух (Скрипник) Г.О. Облікова політика як передумова ефективного функціонування підприємства // Науковий вісник НАУ. – 2002. – Вип. 56. – С.219-221

4. Болібрух (Скрипник) Г.О. Обліково-аналітична інформація на сільсько-господарських підприємствах //Науковий вісник НАУ. – 2003. – Вип. 66. – С.140-143

Тези конференцій

5. Болібрух (Скрипник) Г.О. Обліково-економічна інформація – передумова високо-ефективного управління // Розвиток науки про бухгалтерський облік. Збірник тез та текстів виступів на міжнародній науковій конференції. Частина IV. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – С.10-13