Романів Оксана Василівна. Організаційно-економічні основи регіонального розвитку молочного скотарства : Дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Львівський держ. аграрний ун-т. — Л., 2005. — 254арк. — Бібліогр.: арк. 195-214.
Анотація до роботи:
Романів О.В. Організаційно-економічні основи регіонального розвитку молочного скотарства. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК. – Сумський національний аграрний університет, м. Суми, 2005.
У дисертаційній роботі обґрунтовано теоретичні основи розвитку молочного скотарства в умовах переходу до ринку. Досліджено рівень виробництва продукції молочного скотарства й тенденції розвитку галузі. Визначено економічну та соціальну ефективність розвитку молочного скотарства. Проведено економічну оцінку використання кормів у молочному скотарстві. Обґрунтовано організаційно-економічні напрями регіонального розвитку молочного скотарства. Здійснено прогнозування основних параметрів розвитку галузі на перспективу. Показано необхідність подальшого розвитку інтеграції агропромислового виробництва, створення інтегрованих формувань ринкового типу. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення економічних взаємовідносин між суб’єктами інтеграції. Запропоновано основні напрями вдосконалення економічного механізму державного регулювання розвитку молочного скотарства, які забезпечили б підвищення його ефективності.
Розвиток молочного скотарства відбувається під впливом дії чинників, які умовно поділяються на динамічні, що можуть бути змінені в короткостроковому або середньостроковому періодах – економічні, організаційні, технологічні, і відносно статичні, які склалися впродовж багатьох років, навіть століть, і не можуть бути змінені в коротко- чи середньостроковому періодах – природнокліматичні, біологічні, соціально-культурні. При цьому природний, виробничий і науковий потенціал України сприятливий для розвитку молочного скотарства.
Сучасний кризовий стан молочного скотарства є наслідком слабкої організаційно-економічної адаптації до ринкових умов. Процес адаптації молочного скотарства до ринкових умов повинен здійснюватись на основі принципів економічної свободи, мобільності, адекватного реагування, доцільності, комерційної вигоди, експортної орієнтації, соціального партнерства, дотримання законності. Механізми адаптації поділяють на зовнішні (державний вплив на суб’єкти господарювання, цінова, кредитна та інвестиційна політика, законодавче забезпечення) та внутрішні (мотивації, диверсифікації, інновації, мінімізація ризиків). Головним критерієм адаптації є конкурентоспроможність молочної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.
Молочне скотарство є єдиною галуззю, яка складається із соціальної, економічної та технологічної підсистем. Відповідно виділяють три види ефективності розвитку галузі: соціальну, економічну, технологічну, а також три групи чинників ефективності.
В недалекому минулому Львівська область спеціалізувалася саме на розвитку молочного скотарства і мала в цьому суттєві досягнення. Упродовж 1983-1990 рр. галузь розвивалася порівняно стабільними темпами, забезпе-чувала населення області харчовими продуктами власного виробництва, а промисловість – сировиною для виробництва молочних продуктів. Цінові пропорції на сільськогосподарську і промислову продукцію дозволяли сільськогосподарським товаровиробникам вести рентабельне виробництво і розширене відтворення молочного скотарства. Починаючи з 1991 р. молочне скотарство почало занепадати. Внаслідок відсутності науково обґрунтованої програми переходу АПК до ринкових відносин і стратегії розвитку сільськогосподарського виробництва, при порушенні паритетності цін на сільськогосподарську й промислову продукцію, не відпрацьованому механізмові кредитування і недостатньому державному захисті товаровиробників та з багатьох інших причин виробництво галузі стало збитковим і скоротилося. Найдраматичніше розвиваються ці процеси в сільськогосподарських підприємствах. В особистих селянських господарствах спостерігаються деякі позитивні зрушення, проте вони не змогли компенсувати загальних втрат поголів’я і продукції.
Молочне скотарство у сільськогосподарських підприємствах протягом 1995-2002 рр. було збитковим. І лише з 2003 р. спостерігається позитивна тенденція розвитку молочного скотарства, адже виробництво молока перейшло із розряду збиткових до розряду прибуткових (рівень рентабельності виробництва становив 7,4%).
В особистих селянських господарствах, з урахуванням оплати праці рівень рентабельності виробництва молока становив 13,7%, а без урахування її – 70,8%. Однак нині і в найближчій перспективі „перекладання турбот” з виробництва молока на особисті селянські господарства свідчить лише про тимчасові та не надто переконливі вигоди, які не можна розглядати як серйозний аргумент при стратегічному плануванні розвитку молочного скотарства. Адже майбутнє молочного скотарства має бути за великими спеціалізованими господарствами різних форм власності, що доведено світовою і вітчизняною практикою.
Прогнозний обсяг виробництва молока у 2011 р. становитиме 1275 тис. тонн, що дозволить не лише забезпечити потреби населення Львівської області у молоці і молокопродуктах, а й експортувати їх. Вирішення цієї проблеми має відбуватись як за рахунок підвищення продуктивності поголів’я корів, так і за рахунок зростання їх чисельності
Економічна оцінка використання кормів у господарствах області за 1990-2002 рр. лягла в основу розробки з використанням ПЕОМ програми оптимізації виробництва кормів для ППАФ „Маяк” Кам’янка-Бузького району Львівської області. У результаті оптимізації моделі задачі з’ясовано, що тваринництво в даному господарстві має бути представлене скотарством, при цьому кількість корів становитиме 420 гол., а посівна площа, зайнята під зернофуражними і кормовими культурами, – 47,6% від площі ріллі. У цілому розрахований оптимальний варіант кормовиробництва дає можливість підняти рівень ефективності молочного скотарства.
Велике майбутнє належить інтеграції виробництва і переробки молока на кооперативній основі, яка відкриває нові можливості для поглиблення спеціалізації, запровадження прогресивних ресурсоощадних технологій і нових методів менеджменту, які охоплюють усі технологічні стадії виробництва, переробки продукції і доведення її до споживача. Пропонується створити інтегровану структуру, яка об’єднає товаровиробників і переробників сировини з метою взаємовигідного поєднання їх інтересів у спільному виробництві, заготівлі, переробці молока і реалізації готової продукції. До її складу можуть входити на договірних засадах обслуговуючі підприємства, фінансові установи, страхові товариства, інші фізичні та юридичні особи, включаючи зарубіжних інвесторів.
Державна підтримка є неодмінною умовою стабільного розвитку молочного скотарства. Необхідно встановити систему пільг, стимуляційні закупівельні ціни, збільшити дотації для продукції молочного підкомплексу; ввести механізм здешевлення ставок за користування кредитами; запровадити бюджетне відшкодування 70% ставок за кредитами, виданими сільськогосподарським товаровиробникам на покриття затрат щодо формування основного стада. Неодмінною передумовою прискореного розвитку молочного скотарства та всього молокопродуктового підкомплексу АПК повинно стати зростання грошових доходів населення, що забезпечить розширення попиту на молоко.
11. Виходячи з актуальності і значимості в господарській практиці питань ціноутворення на продукцію сільського господарства, особливо в нинішній нестабільний період формування ринкових відносин, для господарств Львівської області застосовано нормативний метод визначення собівартості 1 ц молока, на основі чого було визначено мінімально допустиму та еквівалентну його ціну. Так, мінімально допустима ціна 1 ц молока при річному надої молока на корову 3372 кг складає 723,82 грн., еквівалентна ціна – 843,52 грн., а рівень рентабельності 22,4 %.
Публікації автора:
Фахові публікації
Романів О.В. Молочне скотарство Львівщини: стан і перспективи // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип.180. – С.321-329 (0,56 друк.арк.).
Романів О.В. Стан і напрями розвитку молокопродуктового підкомплексу Львівщини // Вісн.Львів.держ.аграр.ун-ту: Економіка АПК. – 2003. - №10 (2). – С.52-58 (0,44 друк.арк.).
Романів О.В. Відродження молочного скотарства на Львівщині та напрями його подальшого розвитку // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип.186: В 4 т. – Т.3. – С.694-702 (0,58 друк.арк.).
Романів О.В. Аналіз розвитку ринку молока та молокопродуктів у Львівській області // Економіка АПК. – 2004. - №11. – С.117-123 (0,46 друк.арк.).
Інші публікації
Романів О.В. Ефективність виробництва молока у Львівській області // Наук.вісн. Львів. держ. академії ветеринарної медицини ім.С.З.Гжицького, 2002. – Т.4 (№2). – С.186-188 (0,19 друк.арк.).
Романів О.В. Стратегічні орієнтири в розвитку молочного скотарства на Львівщині // Наук. вісн. Львів. держ. академії ветеринарної медицини ім.С.З.Гжицького, 2003. – Т.5 (№1). – С.74-77 (0,18 друк.арк.).
Романів О.В. Вплив рівня годівлі корів на ефективність виробництва молока // Наук. вісн. Львів. держ. академії ветеринарної медицини ім.С.З.Гжицького, 2003. – Т.5 (№3). – С.67-72 (0,32 друк.арк.).
Науково-практичні конференції
Романів О.В. Інтеграція виробництва і переробки продукції молочного скотарства // Еколого-економічні проблеми розвитку АПК: Матеріали Міжнарод.наук.-практ.конф.25-27 вересня 2002 р. – Т.2. - Львів: Львів. держ. аграр. ун-т, 2002. – С.441-446 (0,40 друк. арк.).
Романів О.В. Шляхи підвищення ефективності виробництва молока у Львівській області // Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи: Матеріали Всеукр.наук.конф. студентів, магістрів та аспірантів, 19-20 лютого 2003 р.: У 2 т. – Т.1. - К.: ІАЕ УААН, 2003. – С.370-371 (0,06 друк. арк.).
Романів О.В. Розвиток кормовиробництва в період реформування агропромислового комплексу // Науково-практичні аспекти кормовироб-ництва та ефективного використання кормів: Матеріали Міжнарод. наук.-практ. конф., 16-18 вересня 2003. - Львів: Львів. держ. аграр. ун-т, 2003. – С.82-86 (0,25 друк. арк.).
Романів О.В. Організаційно-технологічні засади підвищення ефективності виробництва молока на Львівщині // Динаміка наукових досліджень '2003: Матеріали ІІ Міжнарод. наук.-практ. конф. 20-27 жовтня 2003 р. – Т.12. Сільське господарство. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - С.24-26 (0,19 друк. арк.).
Романів О.В. Стабілізація і відродження молочного скотарства у сільськогосподарських підприємствах Львівської області // Наука і освіта ’2004: Матеріали VII Міжнарод. наук.-практ. конф., 10-25 лютого 2004 р. – Т.68. Сільське господарство. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.17-18 (0,08 друк. арк.).
Романів О.В. Державне регулювання ринку молочної продукції та основні напрями його удосконалення // Науковий потенціал світу ’2004: Матеріали І Міжнарод. наук.-практ. конф., 1-15 листопада 2004 р. – Т.24. Економіка АПК. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.47-50 (0,26 друк. арк.).