Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Шпильовий Віктор Андрійович. Організаційно-економічні основи забезпечення екологічної безпеки підприємств харчової промисловості : дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Європейський ун-т. — К., 2006. — 212, ХХVIIIарк. : рис., табл. — Бібліогр.: арк. 199-212.



Анотація до роботи:

Шпильовий В.А. Організаційно-економічні основи забезпечення екологічної безпеки підприємств харчової промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2006.

Дисертація присвячена вирішенню наукових і прикладних завдань забезпечення екологічної безпеки підприємств харчової промисловості. У роботі сформульовано і обґрунтовано теоретико-методологічні засади екологічної безпеки промислових підприємств і організаційно-економічні основи її забезпечення. Розроблено рекомендації щодо удосконалення організаційно-економічного механізму екологічної політики підприємства. Проаналізовано рівень екологічної безпеки підприємств харчової промисловості. Здійснено оцінку еколого-економічної ефективності промислового виробництва. Встановлено джерела фінансування заходів щодо підвищення рівня екологічної безпеки на підприємствах харчової промисловості. Розроблено прогноз екологічної безпеки харчової промисловості на довгостроковий період. Визначено основні напрями стратегічного управління екологічною безпекою підприємств.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення й новий підхід до вирішення наукового завдання, що полягає у розробці методичних і практичних підходів до забезпечення екологічної безпеки підприємств харчової промисловості. Результати дисертаційного дослідження дозволили сформулювати наступні висновки теоретико-методологічного, методичного та практичного характеру.

1. Екологічна безпека є невід’ємною характеристикою промислового підприємства, стан якої зумовлює рівень конкурентоспроможності підприємства та його економічну ефективність. Ми визначаємо екологічну безпеку як стан, за якого функціонування підприємства прямо або опосередковано не призводить до погіршення якості навколишнього природного середовища, нанесення прямих або опосередкованих збитків населенню та/або державі, підприємницьким структурам. Забезпечення екологічної безпеки передбачає управління екологічним ризиком протягом усього циклу існування підприємства відповідно до обраного сукупного ризику екологічних небезпек, що створюються промисловим підприємством. Головною умовою безпечної експлуатації промислового підприємства є дотримання встановлених проектом мінімальних умов щодо кількості, характеристик, стану, працездатності та умов технічного обслуговування систем, важливих для безпеки, за яких забезпечується дотримання меж безпечної експлуатації.

2. Удосконалення організаційно-економічного механізму екополітики має на меті поєднання ефективного державного регулювання, яке базується, з одного боку, на дотриманні внутрішнього екологічного законодавства, нормативно-правової бази й посиленні екологічних вимог на всіх рівнях державного управління та організації виробництва, а з іншого – на зростанні ролі підприємств шляхом запровадження сучасних систем екоменеджементу, зокрема в галузі стандартизації (ISO 14000 та ін.).

3. Оцінюючи вплив екологічних ризиків на витрати для забезпечення безпеки й ліквідацію наслідків реалізованих небезпек, можна виявити деяку величину прийнятного суспільством екологічного ризику на даному етапі соціального й економічного розвитку як плата за володіння об'єктом підвищеної небезпеки.

4. Доведено, що оцінку еколого-економічної ситуації та з'ясування основних причин забруднення навколишнього природного середовища доцільно здійснювати шляхом використання запропонованого в дисертаційному дослідженні індексу екологічної ефективності промислового виробництва.

5. Екологічна небезпека підприємств харчової промисловості насамперед пов’язана насамперед із функціонуванням великих м'ясокомбінатів, боєнь, консервних заводів, молокозаводів, які використовують в холодильних установках аміак як холодоагент. Ці підприємства розміщені поблизу або в межах густозаселених територій.

6. Рівень небезпеки підприємств харчової промисловості Черкаської області обумовлений особливостями історичного розвитку українського суспільства.

Найвищий рівень небезпеки серед підприємств харчової промисловості Черкаської області виявлено 16 підприємств: Іркліївський, Городищенський, Звенигородський, Шполянський, Канівський, Монастирищенський молокопереробні заводи, Ватутінський, Уманський м’ясокомбінати, Іванівський, Смілянський цукрові заводи та інші.

У процесі виробничої діяльності вони використовують велику кількість хімічно-, вибухо-, пожежонебезпечних речовин в умовах застосування застарілих технологій та устаткування.

7. Фінансування природоохоронної діяльності на промислових підприємствах має здійснюватися відповідно до принципів платності, наукової обґрунтованості, економічної відповідальності, трансформування зовнішніх економічних ефектів у внутрішні екологічні витрати. Зростання обсягів фінансування за рахунок власних коштів підприємств повинно також передбачати використання позичених коштів на безвідсотковій та безповоротній основі, в тому числі з держфондів охорони природи, інвестиційних фондів.

8. Запровадження страхування відповідальності за забруднення навколишнього середовища потребує розробки методики розрахунку страхового тарифу; визначення форми страхування, страхового поля потенційно небезпечних об’єктів та встановлення джерела уплати страхових внесків. Запропонований методичний підхід дає змогу проводити групування підприємств за рівнем екологічної безпеки, що покладено в основу розрахунку ризикової надбавки при обчисленні страхового тарифу. Стимулююча роль страхування полягає в застосуванні тарифної ставки, розмір якої залежить від рівня екологічної безпеки промислового підприємства.

9. Показник еколого-економічної ефективності промислового виробництва, розрахований на основі статистичної інформації про динаміку викидів у атмосферне повітря, накопичення твердих відходів на підприємствах та обсяги виробленої продукції, дозволяє виявити ефективність обраної стратегії забезпечення екологічної безпеки промислового підприємства. На основі показника запропоновано встановлення додаткового коригуючого коефіцієнта сплати підприємством збору у разі значного переважання приросту забруднення підприємством навколишнього природного середовища над приростом виробництва.

10. Розбудова ефективного організаційно-економічного механізму розвитку харчової промисловості в Україні пов’язана, насамперед, з освоєнням прогресивних технологій виробництва; оптимізацією цінової, податкової, кредитно-фінансової політики у сфері виробництва продуктів харчування; формуванням економічного механізму становлення й розвитку внутрішніх і міжгосподарських зв'язків; стимулюванням підприємницької діяльності в харчовій промисловості; забезпечення її висококваліфікованими кадрами.

11. Стратегічною метою розвитку харчової промисловості країни та її регіонів є перехід галузі до інноваційно-інвестиційної моделі, більш повне використання та диференціація її експортного потенціалу, підвищення ефективності менеджменту на підприємствах з державною формою власності, пріоритетний розвиток традиційних галузей спеціалізації виробництва продовольчих товарів, зниження тиску з боку промислових підприємств харчової промисловості на навколишнє природне середовище.

Публікації автора:

  1. Шпильовий В.А. Деякі аспекти екологічної безпеки виробництва продуктів харчування // Екологія і ресурси: Зб. наук. праць. Вип. 8. – К.: Український інститут досліджень навколишнього середовища, 2003. – С.91–94.

  2. Сахаєв В.Г., Хроненко Л.Ф., Шпильовий В.А., Степова С.В. Вдосконалення системи еколого-економічного моніторингу і аудиту як фактор екологічної безпеки на підприємстві // Екологія і ресурси: Зб. наук. праць. Вип. 9. – К.: Ін-т проблем національної безпеки, 2004. – С.76–83.

  1. Шпильовий В.А. Місце і роль харчової промисловості в забрудненні навколишнього природного середовища // Зб. наук. праць. Вип. 13. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С.66–71.

  2. Шпильовий В.А. Аспекти якості та екологічної безпеки продуктів харчування // Зб. наук. праць. Вип. 14. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С.256 –260.

  3. Шпильовий В.А. Аналіз ринку плодоовочевої консервної продукції України // Наук. праці Нац. ун-ту харчових технологій. Вип. 17. – К.: НУХТ, 2005. – С.146 –149.

  4. Шпильовий В.А. Аналіз ефективності змін у оподаткуванні суб’єктів малого бізнесу у 2005 році // Фінансове та інституційне забезпечення підприємництва в Україні: Зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2005. – С.100–103.

  5. Шпильовий В.А. Удосконалення обліку нематеріальних активів підприємства // Економіка і управління. Вип.4. – К., 2005. – С. 61 – 68.

  6. Шпильовий В.А. Екологічна ефективність харчової промисловості Черкаської області: підходи до оцінки та напрямки стратегії забезпечення екологічної безпеки // Зб. наук. праць. Вип. 15. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С. 322 – 326.

  7. Шпильовий В.А. Екологізація землекористування як підґрунтя екологічної безпеки виробництва продуктів харчування // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю. Матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С.214–216.

  8. Крисюк В.І., Шпильовий В.А., Юрченко О.В., Безкревна А.В. Аналіз та аудит фінансової звітності підприємств з використанням комп’ютерних технологій. Навч. посіб. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2006. – 367 с.