Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка природокористування і охорони навколишнього середовища


Шунтова Світлана Георгіївна. Організаційно-економічний механізм управління твердими відходами виробництва та споживання продовольчої продукції : Дис... канд. наук: 08.08.01 - 2007.



Анотація до роботи:

Шунтова С.Г. Організаційно-економічний механізм управління твердими відходами виробництва і споживання продовольчої продукції. – Рукопис.

Дисертація на одержання наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.08.01 – економіка природокористування і охорони навколишнього середовища. – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеса, 2006.

Дисертація присвячена розробці теоретико-методологічних і прикладних основ формування організаційно-економічного механізму управління відходами виробництва і споживання продовольчої продукції.

У роботі проаналізовано економіко-екологічний стан харчової промисловості. Виявлено основні причини збільшення обсягів утворення і нагромадження твердих відходів виробництва і споживання продовольчої продукції. Узагальнено європейський досвід управління відходами, зокрема, пакувальними відходами. Проаналізовано стан і законодавче забезпечення поводження з твердими відходами в нашій країні. Розроблено систему класифікації відходів виробництва і споживання харчової продукції. Запропоновано інструменти стимулювання скорочення кількості відходів для виробників, посередників і споживачів.

У дисертаційній роботі на основі проведеного дослідження запропоновано рішення актуальної науково-практичного завдання по формуванню ефективного організаційно-економічного механізму управління відходами виробництва і споживання продовольчої продукцію.

Основні висновки і результати, отримані автором у процесі дослідження полягають у такому:

1. Під час аналізу у дисертаційній роботі встановлено, що основними причинами загострення проблеми утворення і нагромадження відходів виробництва і споживання продовольчої продукції є: зростання виробництва в умовах застарілих технологій переробки продовольчої сировини, низької ефективності роботи природоохоронного устаткування; відсутність економічної зацікавленості суб'єктів господарської діяльності в переробці відходів; збільшення обсягів утворення пакувальних відходів і відсутність систем їх збору й утилізації.

2. В дисертації автором на основі загальних принципів ефективно функціонуючих європейських систем матеріальної утилізації відходів упакування розроблено рекомендації з формування подібної вітчизняної системи, здатної забезпечити скорочення кількості пакувальних відходів.

3. Доведено, що пріоритет у сфері державного регулювання поводження з відходами має належати правовим, нормативним і економічним методам управління; необхідним є використання, як заходів економічного впливу (платежів за забруднення навколишнього природного середовища, штрафів, санкцій), так і економічного стимулювання скорочення відходів для виробників і споживачів.

4. В дисертаційній роботі проведено оцінку екстернальних витрат – вартісного показника впливу надходження відходів виробництва харчової продукції в навколишнє природне середовище, що відбивають додаткові витрати, що несе суспільство в результаті забруднення навколишнього середовища, пов'язаного з відходами виробництва продовольчих товарів.

5. Здобувачем в дисертації розроблено систему класифікації відходів виробництва і споживання харчової продукції, що дозволяє вирішувати задачі формування ефективного економічного інструментарію керування відходами на всіх етапах життєвого циклу продовольчої продукції.

6. Запропоновано систему інструментів, що дозволяють ініціювати економічну зацікавленість у скороченні відходів у виробників, організацій, що займаються збутом продовольчої продукції, і кінцевих споживачів.

Публікації автора:

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Шунтова С.Г. Економіко-екологічний аналіз впливу підприємств харчової промисловості Причорноморського регіону на компоненти навколишнього природного середовища // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Вип. 188. – С. 357-362.

2. Шунтова С.Г. Организационно-экономическая стратегия стимулирования сокращения отходов производства и потребления пищевой продукции // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Вип. 194. – С. 231-241.

3. Шунтова С.Г. Экономико-экологическая оценка развития индустрии тары и упаковки для пищевой продукции // Труды Одесского политехнического университета. – Одесса. – 2005. – Вып. 1. – С. 299-302.

4. Шунтова С.Г. Економічна оцінка впливу відходів кондитерського виробництва на навколишнє середовище // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Вип. 192. – С. 1080-1086.

5. Шунтова С.Г. Організаційно-економічні інструменти екологізації продовольчого комплексу // Торгівля і ринок України : Тематичний збірник наукових праць. –Донецьк: ДонДУЕТ. – 2005. – т. 3, Вип. 19. – С. 252-256.

6. Шунтова С.Г. Економічне стимулювання екологізації продовольчого комплексу // Науковий вісник: Екологізація економіки як інструмент сталого розвитку в умовах конкурентного середовища. – Львів: НЛТУУ. – 2005. – Вип. 15.6. – С. 353-357.

Матеріали і тези конференцій:

7. Постникова И.А., Шунтова С.Г., Губанова Е.Р. Стоимостная оценка твердых промышленных отходов как фактор стимулирования их вовлечения в производственно-хозяйственные циклы // Екологічний менеджмент в загальній системі управління: Перша щорічна Всеукраїнська наукова конференція. – Суми: СумДУ. – 2001. – С.79-83 (особисто автором проведено аналіз ситуації, яка склалася в Україні у звязку із накопиченням твердих промислових відходів).

8. Шунтова С.Г., Губанова Е.Р. Проблема обращения с отходами упаковки пищевой продукции в Украине // Екологічний менеджмент в загальній системі управління: Четверта щорічна Всеукраїнська наукова конференція. – Суми: СумДУ. – 2004. – С.25-29 (особисто автором визначено напрямки розвитку механізмов управління відходами в Україні).

9. Шунтова С.Г. Управление твердым бытовыми отходами в Украине // Екологічний менеджмент в загальній системі управління: П’ята щорічна Всеукраїнська наукова конференція. – Суми: СумДУ. – 2005. – С.8-11.

10. Шунтова С.Г. Экономическое стимулирование сокращения отходов потребления пищевой продукции // V Наукова конференція молодих вчених ОДЕКУ. Матеріали конференції. – Одеса: ОДЕКУ. – 2005. – С. 59-60.

Статті в інших наукових виданнях:

11. Шунтова С.Г. Стоимостная оценка экстернальности производства кондитерской продукции // Вопросы экономического развития Украины: Сборник научных статей. Под ред. д.э.н., проф. Ковалева В. Г. – Одесса: ОГЭКУ. – 2004. – С. 64-69.