Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біотехнологія


Абдулазіз Абу Яхья Аббас. Отримання та використання глюкозооксидази в технології харчових продуктів : Дис... канд. наук: 03.00.20 - 2007.



Анотація до роботи:

Абдулазіз Абду Яхья Аббас. Отримання та використання глюкозооксидази в технології харчових продуктів. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 03.00.20 – біотехнологія. – Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, 2007.

Дисертаційна робота присвячена розробці технології отримання внутрішньоклітинної глюкозооксидази із штама гриба Аsp. niger АТСС 166808 та його використання для виробництва діабетичних фруктовоовочевих нектарів.

Встановлено параметри культивування гриба Аsp. niger на живільних середовищах, які складаються з суміші глюкози і сахарози в концентраціях 20 г/дм3 та забезпечують максимальне продукування глюкозооксидази.

Розроблено параметри екстракції внутрішньоклітинної глюкозооксидази з біомаси гриба Аsp. niger, її концентрування та очищення.

Розроблено метод імобілізації препарата глюкозооксидази в поліакриламід ний гель. Надано характеристику фізико-хімічних властивостей розчинної та імобілізованої форм фермента.

Досліджено та встановлено параметри процесу гідролізу сахарози інвертазою, визначено закономірності впливу на ступінь інверсії масової частки цукру, фермента, температури.

Досліджено процес окислення водних розчинів глюкози, інвертного сиропу глюкозоокисдазою. Встановлено оптимальні параметри: масова частка глюкози в розчині 5 г/100 г, глюкозооксидози 36,2 од/г глюкози, рН 5,0 – 5,5.

Розроблено технологію виробництва діабетичних фруктозо-глюконових сиропів та нектарів спеціального призначення з мангового та морквяного пюре. Досліджено біохімічний склад одержаних нектарів.

1. На підставі узагальнених результатів експериментальних і аналітичних досліджень обґрунтована можливість використання штаму гриба Asp. niger АТСС 166808 для одержання внутрішньоклітинної глюкозооксидази.

2. Розроблено параметри культивування гриба Asp. niger на живильних середовищах цукрів із суміші глюкози і сахарози у концентраціях 20 г/дм3, що забезпечують максимальне продукування глюкозооксидази.

3. Розроблено параметри екстракції внутрішньоклітинної глюкозооксидази з біомаси гриба Asp. niger, підданій ультразвуковій обробці протягом 10 хв при 10 кГц. Ступінь очищення препарату при осадженні ацетоном підвищився в 18,5 разів, гель-фільтрації на Сефадексі G 150 – в 51,6 разів, на ДEАE – в 53,2 рази. При цьому активність глюкозооксидази в препаратах склала відповідно 2958, 8270 і 8256 од/мг білка.

4. Розроблено спосіб імобілізації розчинного препарату глюкозооксидази в поліакриламідному гелі. Встановлено характеристику фізико-хімічних властивостей розчинної та імобілізованої форм ферменту.

5. Визначено закономірності впливу на ступінь інверсії сахарози температури, концентрації цукрів і ферменту, тривалості інверсії. Встановлено оптимальні параметри процесу гідролізу сахарози інвертазою (b-фруктофуранозидазою): концентрація сахарози 10 %, масова частка фруктофуранозидази 50 мг/100 г сахарози, температура 40 С, тривалість 2 год.

6. Визначено закономірності впливу на процес окиснення концентрації глюкози і ферменту, тривалості процесу і рН середовища. Встановлено параметри окиснення розчинів з глюкозою глюкозооксидазою: концентрація глюкози в субстраті 5 %, глюкозооксидази 36,2 од/г глюкози, рН 5,0...5,5.

7. Розроблено технологію виробництва діабетичних фруктозо-глюконових сиропів на основі продуктів окислення інвертних цукрів і технологія фруктоовочевих нектарів спеціального призначення. Розроблено нормативну документацію на діабетичні нектари. Наукова новизна підтверджена патентами на "корисну модель" "Спосіб виробництва фруктозо-глюконового сиропу" і "Нектар діабетичного призначення".

Публікації автора:

1. Безусов А.Т. Розробка технології виділення глюкозооксидази з культуральної рідини Asp. niger / А.Т. Безусов, Аббас А.Я. Абдулазіз, І.Р.Біленька // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – Одеса: 2006. – Вип. 28. – Т. 1. – С. 60 – 63.

Автором проведені дослідження впливу різних факторів на продукування грибом A. niger глюкозооксидази. Встановлено параметри екстракції внутрішньоклітинної глюкозооксидази із біомас та розроблено принципову технологічну схему отримання ферменту.

2. Безусов А.Т. Иммобилизация глюкозооксидазы из Asp. niger АТСС 166808 /А.Т. Безусов, Аббас А.Я. Абдулазиз, И.Р. Беленькая //Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007.– № 5 . – С. 24-29.

Автором встановлені оптимальні умови імобілізації глюкозооксидази шляхом включення ферменту в поліакриламідний гель. Досліджено вплив різних факторів на активність імобілізованого ферменту.

3. Безусов А.Т. Розробка технології нектарів спеціального призначення./ А.Т. Безусов, Біленька І.Р., Аббас А.Я. Абдулазіз // Харчова і переробна промисловість, квітень, 2007,–С. 23-25.

Автором проведені дослідження процесу гідроліза сахарози інвертазою, вплив різних факторів (температури, масової частки сахарози та ферменту, тривалість гідролізу) на ступінь її гідролізу. Встановлено оптимальні параметри окислення розчинів, які містять глюкозу. Розроблено принципову технологічну схему отримання діабетичних нектарів на основі фруктозо-глюконового сиропу та фруктоовочевих пюре.

4. ПАТ. 22931 Україна, МПК С 13 К ІІ/00, С 13 F 3/00 "Спосіб виробництва фруктозо-глюконового сиропу"./ Безусов А.Т., Біленька І.Р., Абдулазіз А. Я. Аббас., № 200700988, Заяв. 31.01.2007; опубл. 25.04.2007, Бюл. №5.

Автором розроблені технологічні параметри виробництва фруктозо-глюконового сиропу.

5. ПАТ. 22932 Україна, МПК С 13 К ІІ/00, С 13 F 3/00 "Нектар діабетичного призначення"./А.Т. Безусов, І.Р. Біленька, Аббас А. Я. Абдулазіз, № 200700990, Заяв. 31.01.2007; опубл. 25.04.2007, Бюл. №5.

Автором розроблено технологічні параметри виробництва нектарів із плодів манго та моркви.

6. Безусов А.Т., Абдулазіз А. Я. Аббас., Біленька І.Р. Розробка технології виділення глюкозооксидази з культуральної рідини A. niger./Тези доповідей І міжнародної науково-практичної конференції "Харчові технології – 2005" 12 – 14 вересня, 2005 р. – Одеса, 2005,- С. 59.

Автором встановлено раціональні умови виділення внутрішньоклітинної глюкозооксидази із біомаси гриба А. niger та запропонована технологічна схема отримання ферменту.

7. Абдулазіз А. Я. Аббас. Розробка способу виробництва фруктозних сиропів для лікувально-профілактичних фруктоовочевих нектарів./ Тези доповідей ІІ міжнародної науково-практичної конференції "Харчові технології – 2006" 17 – 19 жовтня, 2006 р. – Одеса, 2006. С. 216.

Автором встановлено параметри гідролізу розчину сахарози фруктозо фуранозідазою, та умови окислення глюкози інвертного сиропу. Запропонована технологічна схема отримання фруктозо-глюконових сиропів та нектарів на їх основі.