Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Єсьман Даря Володимирівна. Пероксидне окиснення ліпідів та показники обміну білків і нуклеїнових кислот в яєчнику перепілки залежно від періоду продуктивності та забезпечення вітаміном Е : Дис... канд. наук: 03.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Єсьман Д.В. Пероксидне окиснення ліпідів та показники обміну білків і нуклеїнових кислот в яєчнику перепілки залежно від періоду продуктивності та забезпечення вітаміном Е. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія – Національний аграрний університет, Київ, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню пероксидного окиснення ліпідів та білково-нуклеїнового обміну в яєчнику перепелів залежно від періоду продуктивності та забезпечення кормів раціону вітаміном Е.

Встановлено, що на початку яйцекладки відбувається підвищення інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів, зниження антиоксидантного захисту та інтенсивності білково-нуклеїнового обміну в яєчнику перепела. Згодовування кормів з вмістом вітаміну Е 20 мг/кг корму супроводжується підвищенням інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів, виснаженням системи антиоксидантного захисту й зниженням білоксинтезуючих процесів. Згодовування збільшеної в 10 та 20 разів дози вітаміну Е відносно контрольної групи птиці сприяє стабілізації процесів ліпопероксидації, підвищенню активності ферментів системи антиоксидантного захисту та білково-нуклеїнового обміну.

При тривалому згодовуванні підвищених доз вітаміну Е, спостерігається залежність між його вмістом у кормах, яєчнику та яйцях. При згодовуванні вітаміну Е в дозі 300 мг/кг і 600 мг/кг його вміст у жовтку яєць зростає в 2,9 та 5,1 раза відповідно.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що випливає з досліджень процесів пероксидного окиснення ліпідів та показників обміну білків і нуклеїнових кислот в яєчнику перепелів залежно від періоду продуктивності та впливу різних доз вітаміну Е в складі кормів раціону на живу масу, збереженість поголів’я, яєчну продуктивність та вміст вітаміну Е в жовтку яєць.

  1. Встановлено, що яєчник перепела до початку яйцекладки містить загальні і кислі білки в сполучнотканинній стромі й фолікулярному епітелії. На початку яйцекладки кислі та основні білки накопичуються в сполучнотканинній стромі, загальні ліпіди – всередині первинних ооцитів і сполучнотканинній стромі. В пік яйцекладки кислі білки переважно локалізуються в цитоплазмі ооцитів і фолікулярному епітелії, основні – в сполучнотканинній стромі, загальні ліпіди – в складі первинних ооцитів і сполучнотканинній стромі. В цитоплазмі яйцеклітин перепелів у 22-тижневому віці виявлено значне накопичення РНК. Сполучнотканинна строма характеризується вираженою реакцією на загальні нуклеїнові кислоти.

  2. При згодовуванні перепелам комбікорму з вмістом вітаміну Е 20 мг/кг корму, в яєчнику спостерігається підвищення інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів і накопичення їх продуктів: гідропероксидів – на 22-й тиждень у 2 рази (Р < 0,05), ТБК-активних продуктів – на 6-й тиждень життя в 2,4 раза (Р < 0,001) відносно контролю. Вміст загальних ліпідів вірогідно зменшується на 6-й тиждень життя на 36,6 % проти контрольного показника (Р < 0,001). В пік яйцекладки відбувається виснаження системи антиоксидантного захисту, про що свідчить зниження активності каталази в 1,5 раза (Р < 0,05) і глутатіонпероксидази – в 4,7 раза (Р < 0,001) відносно контролю.

  3. Активність аланінамінотрансферази та лужної фосфатази в яєчнику перепела зменшується при згодовуванні комбікормів з вмістом вітаміну Е 20 мг/кг корму на 6 тиждень життя в 2,6 та 1,8 раза відповідно порівняно з контрольними показниками (Р < 0,001), що свідчить про зменшення інтенсивності білкового обміну.

  4. Тривале згодовування комбікормів зі збільшеним у 10 разів вмістом вітаміну Е в кормах раціону (300 мг/кг) порівняно з нормою, сприяє стабілізації окиснювальних процесів в яєчнику перепела за рахунок зменшення вмісту дієнових кон’югатів на 13,8 % (Р < 0,05) і підвищення активності глутатіонредуктази на 58,7 % відносно контролю.

  5. В результаті включення підвищеної дози вітаміну Е (300 мг/кг) до складу кормів раціону, активність аспартатамінотрансферази, аланінамінотрансферази та лужної фосфатази зростає на 22-й тиждень життя птиці на 4,3 %, 2,2 % та 38,2 % відповідно. Вміст РНК вірогідно зростає впродовж усього періоду досліджень, що свідчить про підвищення інтенсивності білково-нуклеїнового обміну під впливом збільшеної дози вітаміну Е в складі кормів раціону.

  6. Виявлено, що збільшений в 20 разів відносно контролю вміст вітаміну Е (600 мг/кг) в складі кормів раціону сприяє стабілізації процесів ліпопероксидації та підвищує антиоксидантний статус в яєчнику перепелів за рахунок зростання активності супероксиддисмутази і глутатіонредуктази. Вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів зменшується: гідропероксидів ліпідів – на 22-й тиждень у 2,8 раза (Р < 0,001) та ТБК-активних продуктів – на 6-й тиждень життя в 1,8 раза проти контрольного показника (Р < 0,001).

  7. Згодовування збільшеної в 20 разів відносно контрольної групи дози вітаміну Е (600 мг/кг) в кормах раціону сприяє підвищенню активності амінотрансфераз і лужної фосфатази в яєчнику перепелів. Вміст загального білка в яєчнику птиці в 6-тижневому віці незначно перевищує контрольний показник. Вміст сечової кислоти перевищує контрольний показник у 22-тижневому віці в 2,3 раза (Р < 0,001), що свідчить про посилений розпад білків і може бути ознакою Е-гіпервітамінозу. Впродовж усього періоду досліджень відбувається активний синтез РНК.

  8. В результаті згодовування підвищеної дози вітаміну Е (300 мг/кг), спостерігається прямопропорційна залежність між вмістом його в кормах і яєчнику (r = 0,60), кормах і жовтку яєць (r = 0,70), яєчнику та жовтку яєць (r = 0,99). При згодовуванні збільшеної в 10 і 20 разів дози вітаміну Е його вміст у жовтку яєць зростає в 2,9 і 5,1 раза відповідно (Р < 0,001).

  9. При підвищенні вмісту вітаміну Е в комбікормі раціону (300 мг/кг), зростає економічна ефективність перепелівництва за рахунок росту середньодобових приростів з 1-ї по 70-у добу досліду на 9,2 %, збереженості поголів’я на 5,0 %, яйценосності на 3,8 % у порівнянні з контрольними показниками.

Публікації автора:

  1. Кононський О.І., Муравка (Єсьман) Д.В. Перекисне окиснення ліпідів і білково-нуклеїновий обмін у статевих органах самки-перепілки // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького. – 2005. – Т. 7, № 2, ч. 2. – С. 111 – 114. Дисертантом проведені експериментальні дослідження, статистична обробка одержаних даних, написано основний текст статті.

  2. Муравка (Єсьман) Д.В. Вплив періоду становлення яйцекладки на показники пероксидного окиснення ліпідів в яєчнику самки перепела // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького. – 2005. – Т. 7, № 3 (26), ч. 2. – С. 135 – 138.

  3. Муравка (Єсьман) Д.В., Кононський О.І. Білково-нуклеїновий обмін у тканинах яєчника перепелів у період дозрівання в них яйцеклітин // Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. – 2005. – № 2. – С. 130 – 132. Дисертантом проведені експериментальні дослідження, статистична обробка одержаних даних, написано основний текст статті.

  4. Муравка (Єсьман) Д.В., Кононський О.І. Морфометричні та гістохімічні показники яєчника перепілки в постнатальному онтогенезі // Вісник проблем біології і медицини. – 2006. – Вип. 2. – С. 256 – 259. Дисертантом проведені експериментальні дослідження, статистична обробка одержаних даних, написано основний текст статті.

  5. Єсьман Д.В., Кононський О.І. Про- та антиоксидантний стан яєчника перепілки під дією вітаміну Е у період формування і в пік яйцекладки // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2007. – Вип. 2 (18). – С.44 – 45. Дисертантом проведені експериментальні дослідження, статистична обробка одержаних даних, написано основний текст статті.

  6. Єсьман Д.В. Вікові зміни деяких гістохімічних показників яєчника перепілки // Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. – 2007. – Вип. 2, ч. 2. – С. 92 – 97.

  7. Kononskiy O., Tsehmistrenko S., Simonenko M., Chubar O., Muravka (Iesman) D., Ponomarenko N. Antioxidant status of poultry organs and tissues in postnatal ontogenesis period and under the influence of stress factors // Український біохімічний журнал. – 2005. – Т. 77, № 5. – С. 166.

  8. Кононський О.І., Сімоненко М.М., Єсьман Д.В. Пероксидне окиснення ліпідів в організмі курей і перепелів // Матеріали ІX Українського біохімічного з’їзду.., Харків, 24 – 27 жовтня 2006 р. – Харків, 2006. – Т. 1. – С. 80.

  9. Муравка (Єсьман) Д.В. Деякі показники пероксидного окиснення ліпідів в яєчнику перепілки під час становлення яйцекладки // Матеріали науково-практичної конференції молодих вчених „Теоретичні й практичні досягнення молодих вчених аграріїв”. Дніпропетровськ. – Дніпропетровськ, 2006. – С. 206 – 208.

  10. Єсьман Д.В. Вплив вітаміну Е на ферментативну активність тканин яєчника перепілки // Матеріали VI Державної науково-практичної конференції молодих вчених, аспірантів та докторантів “Наукові пошуки молоді у третьому тисячолітті”. Біла Церква. – Біла Церква, 2007. – С. 74.