Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Світове господарство і міжнародні економічні відносини


Галак Ірина Миколаївна. Підвищення конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу АПК : Дис... канд. наук: 08.00.03 - 2009.



Анотація до роботи:

Галак І.М. Підвищення конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу АПК. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. – Тернопільський національний економічний університет, Тернопіль, 2008.

У дисертації викладені результати дослідження теоретичних, методичних і практичних аспектів організаційно-економічного механізму формування і функціонування національного молокопродуктового підкомплексу в умовах ринку. Обґрунтовано сутність конкурентоспроможності, об’єктивну необхідність її підвищення та методичні засади дослідження.

Проведена структурна характеристика оцінки рівня конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу АПК України. визначено рівень конкурентоспроможності молока в суспільному секторі товарного виробництва, проаналізовано роль господарств населення у формуванні і розвитку молокопродуктового підкомплексу, встановлено рівень конкурентоспроможності молокопереробного сегменту молочної галузі.

Обґрунтовано стратегію конкурентоспроможного розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК, висвітлені пропозиції щодо запровадження об’єктивних міжгалузевих економічних взаємовідносин та раціонального поєднання державних і ринкових регуляторів ефективного функціонування молокопродуктового підкомплексу.

У дисертаційній роботі розв’язано науково-практичне завдання обґрунтування комплексу організаційно-економічних заходів щодо підвищення конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу АПК. Проведені дослідження дають підстави для наступних висновків:

1. Конкурентоспроможність молокопродуктового підкомплексу відображає стан формування, розвитку і діалектичної взаємодії ринкових компонентів, які визначають успіх галузі на ринку при скоординованих і адекватних діях держави в умовах невизначеності і непередбачуваності у збуті продукції. Конкурентоспроможність є індикатором і спонукальним механізмом формування глибоких і докорінних змін щодо динамічного розвитку і удосконалення виробництва.

2. Підвищення рівня конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу досягається за умови задіяння і збалансування в технологічному процесі всіх складових елементів. Для забезпечення комплексного розвитку молокопродуктової галузі АПК обґрунтовано алгоритмічну модель прогнозування інтегрального показника конкурентоспроможності молокопродуктів, в якій передбачено використання етапів: здійснення процесу діагностики конкурентного середовища; стану розвитку молочного скотарства і ринку молокопродуктів; визначення параметрів якості і ціни продукції, врахування конкурентних переваг молокопродуктового підкомплексу.

3. Важливу роль у формуванні конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу відіграє його переробна сфера. Враховуючи, що виробничі потужності молокопереробних підприємств України на протязі 2001-2006 рр. були завантажені в середньому на 30%, з метою формування стратегії збалансованого розвитку сировинних і переробних потужностей молокопродуктового підкомплексу, для досягнення ресурсозбереження і конкурентоспроможності виробництва, запропоновано враховувати в перспективних розрахунках нормативний рівень сировинного забезпечення процесу виробництва і використання виробничих потужностей молокопереробної сфери АПК.

4. Конкурентоспроможність молокопродуктового підкомплексу забезпечує високопродуктивне молочне скотарство. Для підвищення конкурентоспроможності молочної продукції на період до 2015 р. спрогнозовано: збільшити поголів’я молочних корів до 10 млн. гол. за рахунок їх збільшення у сільгосппідприємствах з 0,7 млн. голів до 5 млн. голів; підвищити середню продуктивність корів в усіх категоріях господарств до 4000 кг; збільшити обсяги виробництва молока орієнтовно до 41 млн. тонн; довести частину заготівель молока з сільськогосподарських підприємств до 90%, з часткою вищого ґатунку – 90% і першого ґатунку – 10%; підвищити якість заготовлюваного молока з господарств населення.

5. Формування конкурентоспроможної молочної галузі досягається на умовах концентрації, спеціалізації та агропромислової інтеграції виробництва. Визначено організаційно-економічні засади забезпечення збільшення обсягів виробництва молока і молокопродуктів, які передбачають створення великих спеціалізованих високомеханізованих молочних підприємств, покращення сервісного забезпечення дрібних виробників молока, посилення концентрації і спеціалізації виробництва в молочній галузі, організацію інтегрованих формувань на основі взаємопов’язаного єдиного ланцюга: сільгоспвиробник – переробник – підприємство торгівлі.

6. Ефективність функціонування інтеграційних формувань у молокопродуктовому підкомплексі забезпечується на основі використання об’єктивних розподільних відносин. Обґрунтовано організаційно-економічний механізм міжгалузевих розподільних відносин в умовах інтегрованого виробництва молокопродуктів, який об’єктивно враховує рівень вкладу товаровиробників молочної сировини і молокопереробного сегмента в досягненні кінцевого результату та забезпечує однаковий рівень окупності затрат у взаємопов’язаних галузях.

7. Рівень конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу в значній мірі формується на стадії експорту молока і молокопродуктів. З метою ефективного розвитку молокопродуктового підкомплексу на основі формування експортноорієнтованого конкурентоспроможного попиту і пропозиції молокопродукції на зовнішніх ринках, запропоновано механізм визначення, з використанням економіко-математичних розрахунків, відповідного рівня оптимальної ринкової ціни для переробного сегменту молокопродуктового підкомплексу України, при якій рівень національних конкурентних переваг (товарообігу) стане найвищим.

8. В умовах членства України в СОТ важливе значення для конкурентоспроможного функціонування молокопродуктового підкомплексу на національному рівні має запровадження внутрішнього фінансового стимулювання товаровиробників молока, в контексті чого у дисертації запропоновано здійснювати субсидування товаровиробників молока, в основу розрахунку якого покладено рівень ціни на молоко на світовому ринку.

Публікації автора:

у наукових фахових виданнях

1. Галак І.М. Актуальні аспекти вирішення продовольчої безпеки Тернопільщини / І.М. Галак, Я.М. Галак // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету – Черкаси: ЧДТУ. – 2004 – Випуск 11. – С. 146-150. Особистий внесок здобувача – 0,14 д.а.: проведено аналіз конкурентоспроможного функціонування молочної промисловості в умовах неплатоспроможного попиту населення.

2. Галак І.М. Проблеми вирішення продовольчої безпеки Тернопільщини та подолання бідності / І.М. Галак, Я.М. Галак // Збірник наукових праць Подільського державного аграрно - технічного університету. – Кам’янець – Подільський: ПДАТУ. – 2004. – Вип. 12. Том ІІ. – С. 42-46. Особистий внесок здобувача – 0,10 д.а.: розкрито проблему формування низького рівня споживання молочної продукції та накреслено шляхи її вирішення.

3. Галак І.М. Проблеми залучення інвестицій в харчову промисловість Тернопільщини / І.М. Галак // Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Тернопіль: “Економічна думка”. – 2004. – Вип. 13. – С. 139-143.

4. Галак І.М. Шляхи удосконалення економічних механізмів в молокопродуктовому підкомплексі в умовах невизначеності / І.М. Галак // Економіка: проблеми теорії і практики: Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський національний університет. – 2005. – Вип. 204. Том ІІІ. – С. 701-705.

5. Галак І.М. Проблеми зростання виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції в умовах ринку / І.М. Галак; Я.М. Галак // Збірник наукових праць Подільського державного аграрно - технічного університету. – Кам’янець - Подільський, ПДАТУ. – 2005. – Вип. 13. – С. 354 –357. Особистий внесок здобувача – 0,14 д.а.: проведено аналіз формування конкурентоспроможного товарного виробництва молока в розрізі категорій товаровиробників.

6. Галак І.М. Упровадження механізму інтенсифікації виробництва молока як фактор підвищення конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу / І.М. Галак // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія: економіка АПК і природокористування. – 2006. – № 1. –

С. 72-77.

7. Галак І.М. Механізм дотування товаровиробників молока / І.М. Галак, А.М. Стельмащук // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія: економіка АПК і природокористування. – 2006. – № 9. – С. 259-263. Особистий внесок здобувача – 0,13 д.а.: розкрито місце і роль державного регулювання в сфері товарного виробництва молока для підвищення його конкурентоспроможності.

8. Галак І.М. Порівняльна оцінка конкурентоспроможності регіональних молокопереробних підприємств в умовах ринку / І.М. Галак // Наукові праці Національного університету харчових технологій – 2006. – №18. – С. 97-99.

9. Галак І.М. Оцінка конкурентної стратегії молокопереробних підприємств на національному рівні: сутність та механізм реалізації / І.М. Галак // Вісник Хмельницького національного університету. – 2006. – №5. – С. 263-268.

10. Галак І.М. Тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва в системі формування експортоорієнтованого конкурентоспроможного ринку молочної продукції / І.М. Галак // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія: економіка АПК і природокористування. – 2007. – №5. –

С. 85-91.

11. Галак І.М. Основні тенденції розвитку молокопереробної галузі в умовах конкурентного середовища: аналіз національного і регіонального рівня / І.М. Галак // Вісник Львівського університету ім. І. Франка. Серія економіка. – 2007. – Вип. 37. – С. 267-271.

12. Галак І.М. Оцінка технологічного рівня молочнотоварних ферм / І.М. Галак // Збірник наукових праць Подільського державного аграрно - технічного університету. – Кам’янець – Подільський: ПДАТУ. – 2007. – Вип. 15. –

С. 424-428.

13. Галак І.М. Ресурсний потенціал господарств населення як важливий чинник формування конкурентоспроможного виробництва молока у молокопродуктовому підкомплексі / І.М. Галак // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія: економіка АПК і природокористування. – 2007. – №9. – С. 93-97.

14. Галак І.М Формування конкурентних переваг молокопродуктового підкомплексу АПК в особистих підсобних господарств населення: в секторі товарного виробництва сировини / І.М. Галак //Актуальні проблеми на сучасному етапі та перспективи розвитку фінансово-кредитного механізму: збірник наукових праць. – Кам’янець – Подільський: ПДАТУ. – 2007. – Вип. 15. Том 3. – С. 258-263.

В інших виданнях

15. Галак І.М. Проблеми формування інвестиційних ресурсів в молокопродуктовому підкомплексі / І.М. Галак, Я.М. Галак // Актуальные проблемы финансового менеджмента на предприятиях: материалы междун. научн.-практ.конф. молодых ученых. – Донецк: ДонНТу. – 2003. – С. 37-40. Особистий внесок здобувача – 0,18 д.а.: здійснено аналіз напрямів формування інвестиційних ресурсів в молокопродуктовому підкомплексі.

16. Галак І.М. Вплив цінового механізму на ефективність взаємовідносин в молокопродуктовому підкомплексі / І.М. Галак / Теорія і практика управління розвитком персоналу вітчизняних підприємств та організацій: матеріали ІІ міжвуз. студ. наук. конф. – Львів. – 2003. – С. 8-11.

17. Галак І. Проблемні аспекти регулювання цін в продовольчій сфері// / І.Галак // Наука молода: зб. наук. праць ради молодих вчених Тернопільської академії народного господарства. – Тернопіль, ТАНГ. – 2004. – Випуск 2. –

С. 20–24.

18. Галак І.М. Сучасні проблеми ефективного використання інвестиційних ресурсів / І.М. Галак // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: матеріали П’ятої Міжнар. наук.-практ. конф. – Донецьк: ДНУ. – 2003. – С. 117-118.

19. Галак І.М. Проблема подолання бідності та забезпечення населення продовольством / І.М. Галак // Динаміка наукових досліджень – 2004: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. – Т. 51. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Т. 51. – С. 8-11.

20. Галак І.М. Шляхи подолання бартерно-кризових розрахунків в умовах ринку / І.М. Галак // Науковий потенціал світу – 2004: матеріали Першої Міжнар. наук.-практ. конф. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Т. 24. – С. 13-15.

21. Галак І.М. Економічні механізми вирішення конкурентоспроможності в молокопродуктовому підкомплексі / І.М. Галак // Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: зб. тез доп. Другої між нар. наук.-практ. конф. молодих вчених. – Тернопіль: ТДЕУ. – 2005. – С. 138 -140.

22. Галак І.М. Організаційно-економічна роль господарств населення у формуванні товарного ринку молокопродуктів / І.М. Галак // Організаційно-правові та фінансово-економічні проблеми адаптації підприємств АПК до ринкових умов господарювання та шляхи їх вирішення: зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф. – К. : НУХТ. – 2005. – С. 22-23.

23. Галак І.М. Основні аспекти зростання асортименту і споживчого попиту в умовах становлення конкурентоспроможного молоко продуктового ринку / І.М. Галак // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – К.: Київський національний торговельно- економічний університет. – 2005. – С. 144-147.

24. Галак І.М. Економічний підхід до формування стратегії підприємницьких структур молокопереробної галузі в аспекті підвищення її конкурентноздатності / І.М. Галак // Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: зб. тез доп. П’ятої між нар. наук.-практ. конф. молодих вчених. – Тернопіль: ТНЕУ. – 2007. – С. 184-186.

25. Галак І.М. Організаційно–управлінське забезпечення розвитку конкурентних відносин в молокопродуктовому підкомплексі / І.М. Галак // Інтенсифікація і сталий сільськогосподарського виробництва: матеріали міжнар. наук.- практ. конф. – Харків: ХНАУ. – 2006. – С.220-222.

26. Галак І.М. Роль розвитку інфраструктурних утворень в підвищенні конкурентоспроможності молокопродуктового підкомплексу / І.М. Галак // Ефективність використання ресурсного потенціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства: зб. тез доп. міжнар. наук.-практ. конф. – Харків: ХНАУ. – 2007. – С. 106-108.

27. Галак І.М. Міжнародні перспективи реалізації національних конкурентних переваг молокопродуктового підкомплексу в контексті вступу України до СОТ / І.М. Галак, Я.М. Галак, А.М. Стельмащук // Теоретико-методологічні і практичні аспекти розвитку економіки України: зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф. – Тернопіль: Тернограф. – С.184-187. Особистий внесок здобувача – 0,05 д.а.: розроблено заходи щодо формування конкурентних переваг вітчизняного молокопродуктового підкомплексу в умовах членства України в СОТ.