Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Карпінська Ганна Володимирівна. Реструктуризація підприємств виноробства як інструмент управління їх життєвим циклом : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2009.



Анотація до роботи:

Карпінська Г.В. Реструктуризація підприємств виноробства як інструмент управління їх життєвим циклом. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук із спеціальності 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеса, 2009.

В дисертаційній роботі досліджено теоретичні і методичні питання реструктуризації і економічного діагностування підприємства. Основну увагу приділено розробці поетапно-структурованому підходу до діагностування та реструктуризації підприємств виноробства. Розроблений підхід передбачає комплекс заходів щодо: проведення діагностування підприємства, визначення етапу його життєвого циклу, визначення виду і напряму реструктуризації, коректування базової стратегії підприємства, визначення відповідних перетворень підприємства згідно нової стратегії, формування „пакету” документів з проведення реструктуризації та реалізацію програми реструктуризації. Зазначений підхід до діагностування і реструктуризації дозволяє із мінімальними втратами часу і фінансових ресурсів провести діагностування підприємства й ефективно управляти процесом реструктуризації, відслідковуючи зміни у його життєвому циклі.

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання що виявляється у розробці та вдосконаленні методичних та практичних рекомендацій з реструктуризації підприємств виноробства. За результатами проведеного дослідження сформульовано такі висновки:

1. Проведений дисертантом аналіз існуючих підходів до реструктуризації та діагностування підприємства дозволив уточнити поняття «реструктуризація підприємства», а саме - реструктуризацію підприємства визначено як цілеспрямований комплекс змін в структурі підприємства для вирішення наявних постачальницьких, виробничих, економічних, технологічних, маркетингових, соціальних та організаційних проблеми для ефективного управління його життєвим циклом;

Дослідження теоретичних засад реструктуризації дозволило поглибити їх шляхом виокремлення основних видів реструктуризації за ознакою етапу життєвого циклу підприємства: випереджуючу (етапи зростання та стабілізації), адаптаційну (етап стагнації), фінансово-оздоровчу (скорочення), санаційну (занепад) та запропонувати визначення кожного виду.

Узагальнення різних точок зору з вирішення проблеми діагностування підприємства дозволило автору запропонувати визначення економічного діагностування, розширити зміст експрес-діагностування, функціонального і комплексного діагностування підприємства.

2. Дослідження тенденцій розвитку вітчизняної виноробної галузі дозволило зробити висновок, що, незважаючи на зростання обсягів виробництва винопродукції, відбувається скорочення площ виноградних насаджень та валового збору винограду. Негативні тенденції в розвитку галузі підсилюються переважно за рахунок збільшення обсягів імпортованих виноматеріалів та за рахунок зниження якості вітчизняної продукції.

Проведений в роботі кластерний аналіз та діагностування підприємств виноробства Одеського регіону дозволив виявити характерні недоліки у роботі цих підприємств, ідентифікувати групи - кластери підприємств, які знаходяться на етапах зpостання, стабілізації, стагнації, скорочення та занепаду, розробити для кожної групи об’єктів конкретні й адресні рекомендації.

3. Запропонований поетапно-структурований підхід до діагностування та реструктуризації підприємства виноробства, відображає найважливіші етапи процесу діагностування з визначенням етапу життєвого циклу підприємства, виду та направленості реструктуризації, коректуванням базової стратегії підприємства, відповідних перетворень підприємства згідно нової стратегії, формування „пакету” документів з проведення реструктуризації та реалізацію програми реструктуризації підприємства.

Розроблений поетапно-структурований підхід до діагностування і реструктуризації підприємства виноробства дозволяє науково обґрунтувати механізм підготовки та прийняття рішень щодо реструктуризації підприємства і забезпечити ефективне управління його життєвим циклом.

4. Дослідження теоретичних підходів до економічного діагностування та методик аналізу фінансово-господарського стану підприємств дозволило запропонувати інструментарій економічного діагностування, який забезпечує визначення етапу життєвого циклу підприємства і основу вибору виду реструктуризації підприємства, адекватного до його етапу розвитку.

Розроблена методика діагностування підприємства виноробства передбачає два напрями, а саме: діагностування його внутрішнього та зовнішнього середовища. Діагностування зовнішніх і внутрішніх умов функціонування підприємства поділено на: експрес-діагностування, функціональне та комплексне діагностування. Для кожного з видів діагностування наведено відповідний інструментарій.

5. Дослідження тенденцій розвитку виноробної галузі та специфічних характеристик підприємств виноробства дозволило розробити варіанти та схеми реструктуризації підприємств, які відповідають етапам їх життєвого циклу. Запропоновані варіанти та схеми реструктуризації знайшли своє застосування в еталонних стратегіях розвитку підприємств, а саме: інтегрованого, диверсифікованого та концентрованого росту.

6. Проведене дослідження сучасних концепцій розвитку виробничих мереж на основі кластерізації, а також застосування технологій кластерного аналізу дозволило виділити найбільш привабливі групування підприємств виноробства та обґрунтувати економічну доцільність створення кластеру застосовуючи методи оцінки ефекту синергії на основі оцінки гудвіла.

Публікації автора:

Статті у наукових фахових виданнях

1. Карпинская А.В. Модель разработки программы реструктуризации предприятий пищевой промышленности // Труды Одесского политехнического университета : статьи / А.В. Карпинская, Р.К. Кузанашвили. – Одесса, 1999. – Вып. 3(9). – С. 273-277. Особистий внесок здобувача: Визначена сутність складових моделі реструктуризації підприємств харчової промисловості.

2. Карпинская А.В. Развитие сущностных сторон управления производством в современных условиях // Труды Одесского политехнического университета : статьи / А.В. Карпинская, Ф.З. Мардаровский. – Одеса, 2001. – Вып. 4(16). – С. 234-238. Особистий внесок здобувача: Досліджено питання співвідношення державної, колективної та приватної форми власності з позиції дієвого управління виробництвом.

3. Карпінська Г. В. Реструктурізація виробництва і управління як один з напрямків підвищення ефективності виробництва // Вісник соціально-економічних досліджень ОДЕУ : Зб.наук. праць: статті / Г.В. Карпінська. – Одеса, 2002. – Вип. 12. –– С.171-174.

4. Карпинская А.В. Качество, как важнейший фактор повышения конкурентоспособности продукции // Збірник наукових праць Дніпропетровського національного університету : статті / А.В. Карпинская, Т.Н. Волошина, О.Б. Ткаченко. – Дніпропетровськ, 2005. – Т. 2, вип..205. – С. 369-378. Особистий внесок здобувача: Виконані маркетингові дослідження ринку виноробної продукції, досліджені передумови реструктуризації ТОВ „ПТК Шабо”

5. Карпинская А.В. Инновационная деятельность предприятия, как путь повышения конкурентоспособности продукции Одесского завода шампанских вин // Збірник наукових праць Дніпропетровського національного університету : статті / А.В. Карпинская, Т.Н. Волошина, О.Б. Ткаченко. – Дніпропетровськ, 2006. – Т. 1, вип. 218. – С.369-378. Особистий внесок здобувача: Виконані маркетингові дослідження ринку шампанської продукції, досліджені передумови реструктуризації Одеського заводу шампанських вин.

6. Карпинская А.В. Реструктризация предприятий виноделия, как одно из направлений повышения их конкурентоспособности // Збірник наукових праць Дніпропетровського національного університету : статті / А.В. Карпинская, Т.Н. Волошина. – Дніпропетровськ, 2007. – Т 5, вип.. 232. – С.1232-1238. Особистий внесок здобувача: Розкрито зміст категорії „реструктуризація підприємства”, обґрунтована доцільність здійснення випереджальної реструктуризації підприємства.

7. Карпінська Г.В. Діагностування підприємств виноробства при здійсненні їх реструктуризації // Вісник соціально-економічних досліджень ОДЕУ : Зб.наук. праць : статті / Г.В. Карпінська, А.І. Ковальов. – Одеса, 2008. – Вип. 31. –– С.153-158. Особистий внесок здобувача: Розроблено інструментарій економічного діагностування підприємства.

8. Карпінська Г.В. Кластер як перспективна форма реструктуризації підприємств виноробства // Регіональний збірник наукових праць з економіки „Прометей” : статті / Г.В. Карпінська, Є.В. Лазарєва Є.В. – Донецьк, 2008. – № 2(26). –С.114–119. Особистий внесок здобувача: Здійснено кластерний аналіз діяльності підприємств виноробства Одеської області та проведено розрахунок ефекту синергії підприємств, які запропоновані до складу виноробного кластера.

Матеріали наукових конференцій

9. Карпинская А.В. Инновационная деятельность предприятия, как путь повышения конкурентоспособности продукции Одесского завода шампанских вин/ А.В. Карпинская, Т.Н. Волошина, О.Б. Ткаченко // Пищевые технологии -2006: Междунар. науч.-практ. конф., 17-19 октября 2006г.: тезисы докл. – Одесса, 2006 - С. 137 Особистий внесок здобувача: Виконані маркетингові дослідження ринку шампанської продукції, досліджені передумови реструктуризації Одеського заводу шампанських вин.

10. Карпінська Г.В., Ковальов А.І. Кластер як форма реструктуризації підприємств виноробства / Г.В. Карпінська Г.В., А.І. Ковальов // Новітня цивілізація: проблеми становлення і трансформації : міжнар. наук. конф., 22-23 травня 2008р. : тези доповідей. – Дніпропетровськ, 2008. – С. 190-191. Особистий внесок здобувача: Обґрунтована доцільність реструктуризації підприємств виноробства шляхом створення комбінованої структури – кластера виновиробників.

Статті в інших наукових виданнях

11. Карпинская А.В. Приватизация, как один из экономических рычагов регулирования отношений „производитель- потребитель” // Сборник научных статей „Пути повышения эффективности хранения и переработки сельскохозяйственной продукции” : статьи / А.В. Карпинская, Ф.З. Мардаровский. – Одесса, 1999. – С.106-109. Особистий внесок здобувача: Обґрунтована необхідність реорганізації підприємств на основі зміни відносин власності.

12. Карпинская А.В. Повышение уровня функционального согласования в системе управления предприятий // Труды Украинской академии экономической кибернетики (Южный научный центр) : статьи / А.В. Карпинская, Ф.З. Мардаровский – Одеса, 1999.– Вып. 1 ч.2. – С. 3-9. Особистий внесок здобувача: визначені основні складові функціонального узгодження в системі управління підприємством.