Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біотехнологія


Гіашвілі Малхаз Давидович. Розробка біотехнології отримання кормового білкового продукту з виноградних вичавок : Дис... д-ра наук: 03.00.20 - 2002.



Анотація до роботи:

Гіашвілі М.Д. Розробка біотехнології отримання кормового білкового продукту з виноградних вичавок. - Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня доктора технічних наук із спеціальності 03.00.20 - Біотехнологія. Інститут винограду і вина "Магарач" УААН, Ялта, 2001.

Дисертація присвячена проблемі промислового виробництва білкового засобу кормового призначення за основи твердих відходів промисловості виноробства. Вирішені принципові питання з наукових обгрунтовань біотехнологічного процесу твердосубстратного культивування вищих базидіальних грибів на виноградній вичавці і його апаратурного оформлення, по встановленню оптимальних параметрів передобробки субстрату. Показано, що ТСК базидіальних грибів виноградна вичавка трансформується в грибну біомасу за підвищеною біологічною, поживною і енергетичною цінністю, значно перевершуючи сировину за вмістом незамінних амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів і білка. Специфічні захисні, кормові та лікувально-профілактичні властивості, які встановлені у виробничих випробуваннях нативної вичавки, ефективно доповнюють її потенціал в якості субстрата цільового кормового продукту. Ефективність процесу біоконверсії в більшій мірі забезпечує використання екстрагованих вичавок без гребенів, які отримані з червоних технічних сортів винограду. Для визначення об'єктивної характеристики КБП розроблені і апробувані на практиці експрес-метод оцінки його якості. Нешкідливість та високі кормові якості КБП з виноградних вичавок підтверджені у компетентних висновках зоотехнічної і токсикологічної експертизи, які отримані від провідних фахівців тваринництва, кормовиробництва і ветеринарної медицини. Відзначено, що біотрансформація виноградної вичавки в білковий продукт є перспективним кільцем у проблемі безвідхідної переробки вторинної сировини виробництва, ефективним резервом протеїнового дефіциту у системі кормовиробництва за одночасним екологічним аспектом зберігання чистоти навколишнього середовища і має важливе народногосподарське значення. Кормовий білковий продукт в 5-10% дозі замість адекватної кількості злакових культур випробувано у раціоні с-г тварин і рекомендовано до застосування у складі нової рецептури комбікорму. Підтверджено, що КБП стимулює в організмі тварин процеси обміну та кровотворення, забезпечує приріст м'ясо-молочної продукції і покращує її органолептичні якості. В результаті впровадження КБП в господарствах південної України і Криму розрахункова економія складає 50-100 кг фуражного зерна на 1 т комбікорму за річним економічним ефектом 235 грн.

1. Експериментально доказані кормові та лікувально-профілактичні властивості виноградної вичавки, використання якої в раціоні годування стимулює опірність тваринного організму до вірусних і респіраторних хвороб. Кормовий білковий продукт значно перевершує її за утримання біологічно активних речовин.

2. Вивчені зміни кількості та якості легко- і важкогідролізуючих полісахаридів та лігніну в процесі трансформації вичавки у КБП, яка складається в зменшенні їх концентрацій та прирості вмісту білка, вітамінів, макро- і мікроелементів.

3. Обґрунтовані режими підготовки субстрату до процесу культивування базидіоміцетів: внесення в вичавку соломи (15%) і діамонійфосфату (5%), стерилізація під тиском пару 0,15-0,18 МПа за 2 години.

4. Розроблені режими та параметри твердосубстратного культивування базидіальних грибів на виноградній вичавці: штам ИБК-226 виду Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kummer, доза інокуляту 10%, ступінь зволоження субстрату 50-75% за гідромодулю 2,0-3,0, висота його насипного шару 10±1 см при дисперсності 1,5±0,5 см, температура 26±1оС, вихідному рН середовища 8,5.

5. Розроблена апаратурно-технологічна схема процесу біоконверсії виноградної вичавки і відповідна нормативна документація: технологічна інструкція, технічні умови, інструкція з експлуатації біореактора і правил техніки безпеки, практичні рекомендації виробництва кормового білкового продукту з виноградних вичавок, техніко-технологічні вимоги до біореактора, процесу біоконверсії, посівного міцелію, субстрату і КБП.

6. Впроваджені виробничі та приймальні випробування біотехнології переробки вичавки у КБП, вироблені дослідні партії до кількості 1,76 т. Технологія рекомендована для впровадження. Економічний ефект впровадження кормового білкового продукту у виробництво складає 235 грн на 1 т комбікорму.

7. Розроблена та випробувана в раціоні сільськогосподарських тварин, нова рецептура комбікорму КБП у дозі 5-10%. Отримані експертні токсикологічні і зоотехнічні висновки на придатність кормового білкового продукті у годівлі.

Публікації автора:

1. Гиашвили М.Д. Производство и свойства виноградного масла: Обзорная информация /Груз.НИИНТИ пищепром. Тбилиси, 1986. -N16. - 4 с.

2. Мечитов Г.М., Псутури Д.И., Ашиян О.А., Чликадзе А.М., Хвтисиашвили Г.Д., Гиашвили М.Д., Мартыненко Э.Я. Новая технологическая схема и установка для переработки свежих виноградных выжимок // Тезисы докладов НТ конф. молодых ученых и специалистов. -Тбилиси, 1987. - Т.1. - С.43-46.

3. Ежов В.Н., Ренсевич А.А., Гиашвили М.Д., Троицкий А.С. Подбор режимов подготовки субстрата для культивирования базидиомицетов // Тезисы докладов Всес.НТ совещания. - ЦНИИПТИМЭЖ, Запорожье, 1988. - С. 61-63.

4. А.с. 1479051 СССР, МКИ4 А 23 К 1/14. Способ получения корма из винных дрожжевых осадков / А.С.Троицкий, М.Д.Гиашвили, Э.Я.Мартыненко. - N 4279311/15. Заявл.02.06.87; Опубл.15.05.89, Бюл.N 18.

5. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Баранова С.В., Горина В.А. Биотехнологические основы производства кормового и пищевого белка из отходов переработки винограда / ВНИИТЭИ Агропром, М., 1990. - серия 15.-вып. 7. - 32 с.

6. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Гержикова В.Г. Получение обогащенного белкового корма из виноградных выжимок // Виноградарство и виноделие СССР. - 1990. - Вып.4(7). - С. 52-56.

7. А.с. 1676265 СССР, МКИ5С 12 N1/14. Штамм соматических структур гриба Fomes fomentarius - продуцент кормового белка на виноградных выжимках /В.Н.Ежов, Н.И.Даниляк, А.С.Бухало, О.А.Сивочуб, В.Г.Гержикова, Л.Г.Дудченко, М.Д.Гиашвили и др. - N 4607524/13. Заявл.21.11.88; Опубл. не подлежит. 07.09.91, Бюл.N33.

8. А.с. 1676266 СССР, МКИ5С 12 N1/14. Штамм соматических структур гриба Funalia trogii - продуцент кормового белка на виноградных выжимках /В.Н.Ежов, Н.И.Даниляк, А.С.Бухало, О.А.Сивочуб, В.Г.Гержикова, Л.Г.Дудченко, М.Д.Гиашвили и др. - N 4607524/13. Заявл.21.11.88; Опубл. не подлежит. 07.09.91, Бюл.N33.

9. А.с. 1676267 СССР, МКИ5С 12 N1/14. Штамм соматических структур гриба Phanerochaete chrysosporium - продуцент кормового белка на виноградных выжимках /В.Н.Ежов, Н.И.Даниляк, А.С.Бухало, О.А.Сивочуб, В.Г.Гержикова, Л.Г.Дудченко, М.Д.Гиашвили и др. - N 4607524/13. Заявл.21.11.88; Опубл. не подлежит. 07.09.91, Бюл.N33.

10. А.с. 1676268 СССР, МКИ5С 12 N1/14. Штамм соматических структур гриба Cerrena maxima - продуцент кормового белка на виноградных выжимках /В.Н.Ежов, Н.И.Даниляк, А.С.Бухало, О.А.Сивочуб, В.Г.Гержикова, Л.Г.Дудченко, М.Д.Гиашвили и др. -N 4607524/13. Заявл.21.11.88; Опубл. не подлежит. 07.09.91, Бюл.N33.

11. А.с. 1676269 СССР, МКИ5С 12 N1/14. Штамм соматических структур гриба Coriolus villosus - продуцент кормового белка на виноградных выжимках /В.Н.Ежов, Н.И.Даниляк, А.С.Бухало, О.А.Сивочуб, В.Г.Гержикова, Л.Г.Дудченко, М.Д.Гиашвили и др. - N 4607524/13. Заявл.21.11.88; Опубл. не подлежит. 07.09.91, Бюл.N33.

12. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Бойко В.А., Клечак И.Р. Получение и оценка кормового белкового продукта из виноградных выжимок // Тезисы докладов респ.НТ конф.- КТИПП. Киев,1991.- С. 98.

13. Гиашвили М.Д., Бойко В.А., Клечак И.Р. Биотехнология получения кормового белкового продукта из отходов переработки винограда и проблемы аппаратурного оформления // Достиж. биотехнологии - агропром. комплексу: Тезисы докладов Всес. конф.- Черновцы, 1991. - С.34.

14. Валуйко Г.Г., Ежов В.Н., Гержикова В.Г., Гиашвили М.Д., Клечак И.Р. Производство обогащенных кормовых продуктов из виноградных выжимок на основе микробного биосинтеза // Сб. трудов ВНИИВиВ "Магарач". - Ялта, 1991. - С.29-30.

15. Гиашвили М.Д., Ежов В.Н., Бойко В.А., Андруцкая О.В. Технологические и экономические аспекты производства кормового белкового продукта // Виноградарство и виноделие СССР. -1991.-N5. - С.66-69.

16. Приоритет на заявку 50226994 МКИ5С 12 N1/14, Россия. Способ получения кормового белкового продукта / М.Д.Гиашвили, С.А. Кишковская, В.Н.Ежов, О.В.Андруцкая. 29.12.91.

17. Yezhov V.N., Giashvili M.D., Bojko V.A., Klechak J.R. State and prospects the apparatus provision for process of basidiоmycetes solid substrate cultivation on grape pomace // Mixing in chemical and bioreactors: Intern.simposium. Riga, 1992.- P.7.

18. Бойко В.А., Танащук Т.Н., Гиашвили М.Д. Опыт использования нетрадиционных добавок - отходов в кормопроизводстве // Тезисы докладов м/н НП конф.- Ялта, 1993. - С.41-42.

19. Бойко В.А., Коба А.П., Гиашвили М.Д., Танащук Т.Н. Эксперимент на биореакторе по получению белковой массы // Тезисы докладов м/н НП конф.- Ялта, 1993. - С.42-43.

20. Ежов В.Н., Клечак И.Р., Гиашвили М.Д., Бойко В.А. Производство посевного мицелия вешенки обыкновенной на экстракте из виноградных выжимок // Тезисы докладов IY респ. совещания. - Донецк, 1993. - С.36.

21. Єжов В.М., Гiашвiлi М.Д., Бойко В.А., Клечак I.Р., Коба О.П. Виробництво кормового бiлкового продукту з виноградних вичавок та проблеми його апаратурного оформлення // Тезиси докладiв м/н НТ конф. - Киiв, 1993. - С.35.

22. Дьяченко Л.С., Сахно А.В., Гиашвили М.Д. Биоконверсированные виноградные выжимки - новый кормовой белковый продукт в рационе свиней // Материалы ПК: тематика науч. исслед.и их результ. в первые годы независ. государства. - Херсон, 1994. - ч.1. - С.53-54.

23. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Черноусова И.В. Биоконверсия растительных отходов высшими базидиальными грибами и проблемы их использования в переработке отходов виноделия / ИВиВ "Магарач".- Ялта, 1994. - 60 с.

24. Єжов В.М., Гiашвiлi М.Д., Толоконiков Ю.О. Новi iнгредiенти для профилактичного кормовиробництва // Вiсник аграрноi науки. -1994. -N10. -С.66-70.

25. Толоконников Ю.А., Ежов В.Н., Гиашвили М.Д. Перспективы использования виноградной выжимки в качестве профилактического кормового продукта // Виноградарство и виноделие. - 1994. - N1. - С.144-148.

26. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Бойко В.А. и др. Состояние и перспективы производства кормового белкового продукта на основе виноградных выжимок // Биотех-95: Тезисы докладов м/н конф. - Днепропетровск, 1995. - С.3.

27. Ежов В.Н., Гиашвили М.Д., Толоконников Ю.А. Виноградная выжимка в качестве профилактического кормового продукта // Аграрная наука: Тезисы докладов м/н НП конф.- Винница, 1995. С. 472-473.

28. Гиашвили М.Д., Дьяченко Л.С., Бойко В.А., Танащук Т.Н. Потребляемость комбикорма с включением КБП из виноградных выжимок // Аграрная наука: Тезисы докладов м/н конф. - Винница, 1995. - С. 473.

29. Дяченко Л.С., Жебель Р.В., Сивик Т.Л., Сахно О.В., Свистула М.М., Єжов В.М., Гiашвiлi М.Д. Новi замiнники зерна в комбикормах для великоi рогатоi худоби i свиней/ Аграрна наука: Тезиси докладiв м/н конф. - Винниця, 1995. - С. 474.

30. Дяченко Л.С., Сахно О.В., Гiашвiлi М.Д. Вiдходи переробки винограду - поживний корм для тварин // Твариництво України. - 1995. - N 3. - С. 29.

31. Гиашвили М.Д., Бойко В.А., Дьяченко Л.С., Сахно А.В. Баланс азота и переваримость в организме животного при использовании кормового белкового продукта // Виноградарство и виноделие. - 1995. - N2. - С. 75-78.

32. Гиашвили М.Д., Ежов В.Н., Клечак И.Р. и др. Аппаратура для биоконверсии виноградных выжимок // Тезисы докладов IY м/н конгресса, Ассоциация "Биоконверсия". - Киев, 1996. - С. 29-30.

33. Гиашвили М.Д., Ежов В.Н., Сахно А.В. Результаты испытания продукта биоконверсии виноградных выжимок в рационе животных // Тезисы докладов IY м/н конгресса, Ассоциация "Биоконверсия". - Киев, 1996. - С. 170.

34. Патент 9027 А Украина, МПК5С 12 N 1/14. Способ получения кормового белкового продукта / М.Д.Гиашвили, С.А. Кишковская, В.Н.Ежов, О.В.Андруцкая. Заявл. 18.02.93. Опубл. 30.09.96, Бюл. N3.

35. Гиашвили М.Д., Клечак И.Р., Скорикова Т.К. Метод оценки качества кормового белкового продукта //Виноградарство и виноделие. -1996.-N1.-С.80-82.

36. Гиашвили М.Д. Лечебно-профилактические свойства виноградной выжимки// Виноград и вино России. - 1997. - N4. - С. 20.

37. Патент 20499 А Украина, МПК6С 12 Q 1/06. Устройство для непрерывного определения концентрации микроорганизмов при жидкофазном культивировании /Е.Н.Сергеев, В.Н.Ежов, У.М.Панахов, Т.К.Скорикова, М.Д.Гиашвили и др. - N95062775. Заявл.14.06.95; Опубл.15.07.97.

38. Гиашвили М.Д. Роль структурных частей и сортового состава виноградной выжимки в формировании ее кормовой ценности // Вiсник аграрноi науки. - 1997. - N7. - С. 69-70.

39. Гиашвили М.Д. Биоконвертированные твердые отходы виноделия для питания животных // Виноград и вино России. - 1997. - N6. - С. 48-49.

40. Гиашвили М.Д. Установление питательной ценности кормового белкового продукта // Вiсник аграрноi науки. - 1997. - N12.-С.60-61.

41. Дьяченко Л.С., Гиашвили М.Д., Ежов В.Н., Коба А.П. Перспективы применения кормового белка из виноградных выжимок в животноводстве // Сб. научных трудов ИВиВ "Магарач". - Ялта, 1997. - С. 61-63.

42. Патент 23176 А Украина, МКИ5А 01 G 1/04. Аппарат для культивирования мицелия высших грибов /А.П.Коба, В.П.Тихонов, В.Н.Ежов, В.А.Бойко, Т.Н.Танащук, И.Р.Клечак, М.Д.Гиашвили. - N 96093480. Заявл. 06.09.96; Опубл. 29.05.98.

43. Патент 23177 А Украина, МКИ5А 01 G 1/04. Способ культивирования высших базидиальных грибов /А.П.Коба, В.П.Тихонов, В.Н.Ежов, В.А.Бойко, Т.Н.Танащук, И.Р.Клечак, М.Д.Гиашвили. – N 96093480. Заявл. 06.09.96; Опубл. 29.05.98.

44. Гиашвили М.Д. Биотехнологические основы производства кормового белкового продукта из виноградных выжимок /ИВиВ "Магарач". -Ялта, 1998.-30 с.

45. Єжов В.М., Баранова С.В., Танащук Т.М., Гiашвiлi М.Д., Погорельска А.Н. Виробництво харчового, кормового бiлка i органiчного добрива з вiдходiв переробки сировини // Виноград.Вино.- 1999. - N 1. - С. 14.

46. Гiашвiлi М.Д. Бiореактор випробувано //Виноград.Вино. -1999. -N1.-С.27.

47. Гиашвили М.Д. Современное состояние переработки отходов виноделия во Франции // Виноградарство и виноделие: Сб. научных трудов. - Ялта, 1999. - Т.30. - С.75-80.

48. Гиашвили М.Д. Перспективы использования твердых отходов виноделия в кормопроизводстве // Виноград и вино России. –1999. –N3. –С. 26.

49. Коба А.П., Гиашвили М.Д. Аппаратура для производства кормового белкового продукта // Биоконверсия органич. отходов и охрана окруж. среды, Ассоциация "Биоконверсия": Тезисы докладов Y м/н конгресса. - Ивано-Франковск, 1999. - С. 172.

50. Кишковская С.А., Иванова Е.В., Гиашвили М.Д. Биоконверсия яблочной кислоты винограда комплексным препаратом при производстве вин и кормового белка // Биоконверсия органич. отходов и охрана окруж. среды, Ассоциация "Биоконверсия": Тезисы докладов Y м/н конгресса. – Ивано-Франковск, 1999. –С.182.

51. Гіашвіли М.Д., Голуб Ю.С. Апробація виноградної вичавки з лікувально-профілактичною метою/ Виноград. Вино. –2000. -№1. –С.19.

52. Гіашвіли М.Д., Малінін О.О. Результат токсикологічної експертизи кормового білкового продукту з виноградних вичавок/ Виноград. Вино. –2001. –№2-3. –С.24.

53. Бобров О.Г., Гиашвили М.Д. Охрана окружающей среды в биотехнологическом производстве/ Магарач. Виноградарство и виноделие. –2001. –№3. –С.39.

54. Сергеев Є.М., Гіашвіли М.Д. Автоматизована інформаційна система для біореактора/ Бюлетень УААН "Аграрна наука-виробництву". –2001. -№2. –С.29.

55. Бобров О.Г., Тихонов В.П., Виноградов В.А., Лачков Н.Ф., Боброва Е.А., Гиашвили М.Д., Шутко Я.Я. Производство органических удобрений из отходов виноделия/ Труды НЦ виноградарства и виноделия. Ялта, 2001, т.III. –С.67-71.