Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв


Горєлков Дмитро Вікторович. Розробка ресурсозберігаючого процесу очищення плодів перцю солодкого та його апаратурне оформлення : Дис... канд. наук: 05.18.12 - 2009.



Анотація до роботи:

Горєлков Д.В. Розробка ресурсозберігаючого процесу очищення плодів перцю солодкого та його апаратурне оформлення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, Харків, 2009.

Дисертацію присвячено розробці ресурсозберігаючого процесу очищення плодів перцю солодкого.

В дисертації досліджено вплив геометричних параметрів ріжучих органів, структурно-механічних властивостей плодів перцю солодкого (характеристичне число, коефіцієнт форми, модуль пружності, товщина м’якоті) на процеси прорізання м’якоті та видалення насіння з метою забезпечення реалізації розробленого процесу очищення.

Отримано рівняння для визначення зусилля осьового різання плодів перцю солодкого конусними ножами під час видалення насінника.

Отримано рівняння визначення зусилля відриву насіння в плодах перцю солодкого під час їх очищення.

Виведено рівняння розрахунку потужності на процес прорізання плодів перцю солодкого.

Визначено раціональні конструктивно-експлуатаційні параметри робочих органів розробленої машини МОСП-1 для реалізації процесу очищення плодів перцю солодкого.

Розроблено машину для очищення плодів перцю солодкого МОСП-1. Здійснено комплекс заходів щодо впровадження результатів досліджень у виробництво.

1. На підставі аналізу науково-технічної літератури, проведених патентних досліджень було зроблено висновок про низький рівень механізації процесів очищення плодів перцю солодкого, який пов’язаний з відсутністю комплексних досліджень та сучасного апаратурного оформлення. Це робить актуальним проведення досліджень структурно-механічних властивостей плодів, розробку нового способу очищення, визначення раціональних робочих параметрів процесу, визначення раціональних конструктивних параметрів робочих органів, розробку машини для очищення плодів перцю солодкого для забезпечення технологічних потреб підприємств овочепереробної промисловості.

2. Розроблено новий спосіб очищення плодів перцю солодкого, який складається з двох процесів: 1 – прорізання плодів перцю конусним ріжучим вузлом, 2 – відокремлення насіння потоком стиснутого повітря від внутрішніх стінок плодів та видалення його разом із насінником з плоду.

3. Розроблені оригінальні експериментальні методики та установки для їх проведення: методику визначення впливу геометричних параметрів плодів на зусилля осьового різання плодів перцю солодкого під час очищення та дослідження впливу конструктивних параметрів робочих органів на зусилля різання; методику дослідження впливу геометричних параметрів плодів на процес відокремлення насіння від плоду, яка базується на тензометричному методі вимірювання зусилля відриву.

4. Підтверджено вплив геометричної форми ріжучої крайки на зусилля різання плодів перцю солодкого та встановлено, що найменше зусилля різання за умов використання ножів з самовклинюючими закругленими зубцями становить 82,0…85,3 Н.

5. Встановлено, що раціональним рухом ножів є обертально-поступальний з використанням самовклинюючої закругленої форми ріжучої крайки ножа, використання якої забезпечує максимально низькі енергетичні витрати на здійснення процесу відділення насінника від плоду.

6. Доведено вплив геометричних параметрів плодів перцю солодкого на зусилля відриву насіння від плоду перцю та встановлено, що за максимального значення коефіцієнта форми 0,66 та характеристичного числа 12,110-3 м2 максимальне значення зусилля відриву 1 г насіння становить 0,64 Н. Обґрунтовано мінімально необхідну швидкість повітря, яка становить 126 м/с, та визначено мінімальні об’ємні витрати повітря для відриву насіння від плоду при середній масі насіння у плоді 2 г, які становлять 7,0510-3 м3/с.

7. Здійснено комплекс заходів із впровадження наукових розробок у виробництво та оцінено їх економічну ефективність. Виготовлено експериментальні зразки робочих органів машини для очищення плодів перцю солодкого, розроблено проект технічних умов на виготовлення машини для очищення плодів перцю солодкого МОСП-1 (ТУ У 29.5-24800107-002:2007). Апробацію розробки проведено на підприємствах ТОВ «Донспецтех» та ТОВ «Гора-Україна». Економічна ефективність впровадження машини у виробництво реалізується за рахунок зниження енерговитрат на очищення 1 т сировини і складає 491,9 грн.

Публікації автора:

1. Терешкін О. Г. Напрямки вдосконалення апаратурного оформлення процесу очищення солодкого перцю / О. Г. Терешкін, Д. В. Горєлков // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць / Дон. держ. ун-т екон. і торг. ім. М. Туган-Барановського. – Донецьк, 2005. – Вип. 12., Т. 1. – С. 83–87. (Здобувачем проаналізовано та запропоновані шляхи удосконалення обладнання для реалізації процесу очищення плодів перцю солодкого).

2. Терешкін О. Г. Дослідження процесу прорізання плодів солодкого перцю, як одного з етапів його очищення / О. Г. Терешкін, В. В. Дуб, Д. В. Горєлков // Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробництв : Вісник Харк. нац. техн. ун-т сільськ. госп. ім. П. Василенка. – Харків, 2005. – Вип. 45. – С. 215–220. (Здобувачем проведено аналіз чинників, що впливають на процес різання плодів перцю солодкого, визначено характер руху ріжучого органу).

3. Терешкін О. Г. Аналіз та розробка машини для попередньої обробки перцю / О. Г. Терешкін, Д. В. Горєлков // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць / Дон. держ. ун-т екон. і торг. ім. М. Туган-Барановського. – Донецьк, 2006. – Вип. 14. – С. 71–76. (Здобувачем запропоновано конструкцію механізму для забезпечення руху ріжучого вузла).

4. Терешкін О. Г. Форма ріжучого ребра як вагомий чинник у процесі очищення плодів солодкого перцю / О. Г. Терешкін, В. В. Дуб, Д. В. Горєлков // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. праць / Харк. держ. ун-т харч. та торг. – Харків, 2006. – Вип. 2 (4). – С. 294–298. (Здобувачем обґрунтовано форму ріжучого ребра ріжучих пристроїв).

5. Терешкін О. Г. Моделювання процесів механічної обробки солодкого перцю та їх дослідження / О. Г. Терешкін, Д. В. Горєлков // Вісник Східн. нац. ун-т ім. В. Даля. – 2006. – № 10 (104). – С. 225–228. (Здобувачем розроблено експериментальну установку дослідження сил зв’язку насіння з м’якоттю плодів перцю солодкого).

6. Терешкін О. Г. Розробка експериментальної установки для дослідження процесу прорізання плодів перцю солодкого під час їх очищення / О. Г. Терешкін, Д. В. Горєлков // Вісник Східн. нац. ун-т ім. В. Даля. – 2007. – № 1 (107). – С. 445 – 448. (Здобувачем розроблено експериментальну установку дослідження процесу прорізання плодів перцю солодкого).

7. Терешкін О. Г. Дослідження процесу відриву насіння солодкого перцю від плоду / О. Г. Терешкін, О. Г. Дьяков, Д. В. Горєлков // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. пр. / Дон. держ. ун-т екон. і торг. ім. М. Туган-Барановського. – Донецьк, 2007. – Вип. 17. Т. 2. – С. 183–187. (Здобувачем встановлено вплив сортових особливостей солодкого перцю та вологості на зусилля відриву насіння в плодах перцю солодкого).

8. Горєлков Д. В. Дослідження впливу структурно-механічних характеристик плодів перцю солодкого на процес видалення насіння / Д. В. Горєлков // Наукові праці ОНАХТ : зб. наук. праць / Одеська нац. акад. харч. техн. – Одеса, 2008. – Вип. 34., Т. 2. – С. 45–48. (Здобувачем досліджено вплив структурно-механічних властивостей (характеристичного числа, коефіцієнта форми, товщини м’якоті) плодів перцю солодкого на процес відокремлення насіння від м’якоті).

9. Терешкін О. Г. Дослідження процесу різання плодів перцю солодкого конусними ножами із зубчастою ріжучою крайкою / О. Г. Терешкін, О. Г. Дьяков, Д. В. Горєлков // Обладнання та технології харчових виробництв: темат. зб. наук. праць / Дон. держ. ун-т екон. і торг. ім. М. Туган-Барановського. – Донецьк, 2008. – Вип. 19. – С. 75–80. (Здобувачем наведено вплив структурно-механічних характеристик (характеристичного числа, коефіцієнта форми, товщини м’якоті) на зусилля різання плодів перцю солодкого ножами із самовклинюючою закругленою формою ріжучої крайки).

10. Пат. 19157 Україна, МПК A 23 N 4/00. Машина для очищення плодів солодкого перцю / Дейниченко Г. В., Терешкін О. Г., Горєлков Д. В. ; заявник та патентовласник ХДУХТ. – № 200603491 ; заявл. 31.03.2006 ; опубл. 15.12.2006, Бюл. № 12. – 5 с. (Здобувачем запропоновано конструкцію машини для очищення плодів перцю солодкого).

11. Пат. 79635 Україна, МПК A 23 N 4/00. Пристрій для очищення солодкого перцю / Дейниченко Г. В., Терешкін О. Г., Горєлков Д. В.; заявник та патентовласник ХДУХТ. – № 200503382 ; заявл. 11.04.2005 ; опубл. 10.07.2007, Бюл. № 10. – 4 с. (Здобувачем розроблено спосіб очищення плодів перцю солодкого та конструкцію пристрою для його реалізації).

12. Терешкін О. Г. Розробка нового різального вузла пристрою для очищення перцю / О. Г. Терешкін, С. В. Журавльов, Д. В. Горєлков // Актуальні проблеми харчування: технологія та обладнання, організація і економіка : міжнар. наук.–техн. конф., 8–9 вересня 2005 р. : тези доп. – Святогірськ, 2005. – С. 76–77. (Здобувачем визначена раціональна форма ріжучого пристрою для реалізації процесу очищення плодів перцю).

13. Терешкін О. Г. Аналіз процесу очищення солодкого перцю та його моделювання / О. Г. Терешкін, Д. В. Горєлков // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : 72 – ї наук. конф. молодих учених, аспірантів та студентів, 17–18 квітня 2006 р. : тези доп. – К., 2006. – С. 44. (Здобувачем проведено аналіз процесів очищення та запропоновано метод їх моделювання).

14. Терешкін О. Г. Обґрунтування визначення коефіцієнта форми плодів перцю солодкого для дослідження процесів його механічної обробки / О. Г. Терешкін, О. Г. Дьяков, Д. В. Горєлков // Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі : міжнар. наук.–практ. конф., присвячена 40-річчю ХДУХТ, 17 жовтня 2007 р. : тези доп. – Х., 2007. – Ч. 1. – С. 251–252. (Здобувачем проведені дослідження геометричної форми плодів перцю солодкого).

15. Дмитревський Д. В. Дослідження впливу внутрішньої будови плодів перцю солодкого на величину та напрямок повітря / Д. В. Дмитревський, Д. В. Горєлков, О. Г. Терешкін // Технологія – 2007 : Х всеукр. наук.–практ. конф., 19–20 квітня 2007 р. : тези доп. – Сєвєродонєцк, 2007. – Ч. 3 – С. 31. (Здобувачем запропоновано конструкцію експериментальної установки для дослідження величини та напрямків повітря під час очищення плодів перцю солодкого).

16. Терешкін О. Г. До питання дослідження параметрів тиску повітря під час очищення плодів перцю солодкого / О. Г. Терешкін, О. Г. Дьяков, Д. В. Горєлков // Актуальні проблеми харчування : технологія та обладнання, організація і економіка : міжнар. наук.–техн. конф., 2007 р. : тези доп. – Святогірськ, 2007. – С. 122–123. (Здобувачем встановлено раціональні параметри тиску повітря для видалення з плодів перцю солодкого насінника та насіння).