Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Фармацевтичні науки / Технологія ліків та організація фармацевтичної справи


Кучеренко Наталія Василівна. Розробка складу та технології гіполіпідемічного засобу з Плевроту черепичастого : Дис... канд. наук: 15.00.01 - 2009.



Анотація до роботи:

Кучеренко Н.В. Розробка складу та технології гіполіпідемічного засобу з Плевроту черепичастого. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 – Технологія ліків та організація фармацевтичної справи. – Національний фармацевтичний університет, Харків, 2008.

Уперше досліджено технологічні й фізико-хімічні параметри сировини гриба Плевроту черепичастого, підібрані умови її сушіння й подрібнення; для екстракції обрано оптимальний розчинник, співвідношення твердої й рідкої фаз та час їх контакту, а також умови очищення екстракту осадженням розчинником, за допомогою якого отримана нова субстанція – водорозчинний білково-полісахаридний комплекс (ВБПСК).

На підставі результатів фізико-хімічних, технологічних і мікробіологічних досліджень розроблено оптимальний склад та раціональну технологію сиропу з ВБПСК під умовною назвою «Плеуротин». Запропоновано показники якості діючої субстанції й препарату та методики їх визначення.

Встановлено, що субстанція має гіполіпідемічну активність, а сироп на її основі перевищує за дією як вихідну субстанцію, так і, за окремими параметрами, референсний препарат.

  1. У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в розробці складу, промислової технології та методів стандартизації сиропу гіполіпідемічної дії на основі водорозчинного білково-полісахаридного комплексу гриба Плевроту черепичастого.

  2. Теоретично та експериментально доведено доцільність створення лікарського засобу гіполіпідемічної дії на основі гриба Pleurotus ostreatus.

  3. Досліджено показники якості сировини гриба Плевроту черепичастого: вологість; уміст загальної золи; золи, нерозчинної в хлористоводневій кислоті; сульфатної золи; важких металів. Визначено коефіцієнт водопоглинання подрібненої сировини гриба Плевроту черепичастого, який дорівнює 2,6. Встановлено режим сушіння сировини гриба ПЧ, згідно з яким температура становить 500С, тривалість 7–8 годин при нормальному атмосферному тиску.

  4. Досліджено вплив різних чинників на процес екстракції сировини гриба Pleurotus ostreatus. Показано, що в умовах промислового виробництва екстракцію слід проводити водою питною при 500С протягом 60 хвилин. Оптимальним є співвідношення сировина/екстрагент 1:15.

  5. Проведено вивчення процесу очистки водорозчинного білково-полісахаридного комплексу гриба Плевроту черепичастого. Показано, що найефективніше ВБПСК осаджується при співвідношенні екстракт/етанол 96% 1:3.

  6. Розроблено методики визначення якісного й кількісного складу водорозчинного білково-полісахаридного комплексу гриба Pleurotus ostreatus. Для ідентифікації ВБПСК запропоновано методи тонкошарової й ексклюзивної хроматографії, а для визначення кількісного умісту діючої субстанції в сировині – метод гравіметрії, в лікарській формі – метод абсорбційної спектрофотометрії.

  7. Теоретично та експериментально обґрунтовано склад сиропу гіполіпідемічної дії на основі ВБПСК гриба Плевроту черепичастого: ВБПСК 17,8; глюкози 18,0; фруктози 18,0; сахарози 18,0; кислоти сорбінової 0,1; кислоти лимонної 0,2; харчового ароматизатора барбарисового 0,1; води очищеної до 100,0. Обґрунтовано спосіб одержання діючої субстанції, порядок уведення діючої та допоміжних речовин до складу сиропу, а також температурний режим виробничого процесу. Складено проект технологічного регламенту на виробництво лікарського препарату «Плеуротин».

  8. Визначено органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні та технологічні показники якості препарату «Плеуротин». Різні серії препарату характеризуються стабільними показниками якості. Розроблено методики ідентифікації та кількісного аналізу діючої субстанції (водорозчинного білково-полісахаридного комплексу), на підставі чого розроблено аналітичну нормативну документацію для контролю якості сиропу «Плеуротин» в процесі його виробництва та зберігання.

  9. Встановлено термін зберігання сиропу «Плеуротин» протягом 1,5 року при температурі 18±20С у скляних контейнерах.

  10. Проведено фармакологічні дослідження сировини, водорозчинного білково-полісахаридного комплексу гриба Плевроту черепичастого й препарату «Плеуротин». Доведено гіполіпідемічну дію досліджуваних об’єктів. Встановлено, що допоміжні речовини покращують активність сиропу порівняно з дією ВБПСК в чистому вигляді.

Публікації автора:

  1. Дем’яненко В.Г. Гіполіпідемічна дія сухого екстракту гриба Pleurotus ostreatus / В.Г. Дем’яненко, Н.В. Кучеренко, Ю.В. Столєтов // Клінічна фармація. – 2006. - № 1. – С. 36-39. (Особистий внесок: підготовка зразків, участь у експерименті, узагальнення результатів, підготовка статті).

  2. Кучеренко Н.В. Дослідження умов вилучення діючих речовин і товарознавчий аналіз сировини гриба Плевроту черепичастого / Н.В. Кучеренко, В.Г. Дем’яненко // Фармацевтичний журнал. – 2006. - № 3. – С. 86-90. (Особистий внесок: планування експерименту, підготовка зразків, експериментальна частина досліджень, узагальнення та статистична обробка результатів, підготовка статті).

  3. Кучеренко Н.В. Вивчення динаміки вилучення діючих речовин із сировини гриба Плевроту черепичастого / Н.В. Кучеренко, В.Г. Дем’яненко // Фармацевтичний журнал. – 2006. - № 4. – С. 74-77. (Особистий внесок: планування експерименту, підготовка зразків, експериментальна частина досліджень, узагальнення та статистична обробка результатів, підготовка статті).

  1. Кучеренко Н.В. Розробка методик стандартизації водорозчинного білково-полісахаридного комплексу, отриманого з гриба Pleurotus ostreatus / Н.В. Кучеренко, А.В. Мартинов, В.Г. Дем’яненко // Фармацевтичний журнал. – 2008. - № 1. – С. 92-95. (Особистий внесок: планування експерименту, підготовка зразків, експериментальна частина досліджень, узагальнення та статистична обробка результатів, підготовка статті).

  2. Дем’яненко В.Г. Розробка препарату з гриба Вьошенка звичайна / В.Г. Дем’яненко, Н.В. Кучеренко // Фармація ХХІ століття: Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., Харків, 23-24 жовтня 2002 р. – Х., 2002. – С.40-41.

  3. Кучеренко Н.В. Роль і місце сучасних вітчизняних лікарських препаратів гіпохолестеринемічної дії в системі сімейної медицини / Н.В. Кучеренко, Н.Ф. Бенюх, О.П. Гудзенко // Перспективи розвитку фармації та медицини в Україні: Матеріали наук.-практ. конф. молодих учених і студентів, Луганськ. – Український медичний альманах. – 2003. – Том 6, №6 (додаток). – С.85-86.

  4. Кучеренко Н.В. Розробка технології гіпохолестеринемічного засобу з гриба Вьошенка звичайна / Н.В. Кучеренко, В.Г. Дем’яненко // Досягнення та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України: Матеріали VІ Національного з’їзду фармацевтів України, Харків, 28-30 вересня 2005 р., - Х., 2005. –С.742.

  5. Кучеренко Н.В. Дослідження показників якості сиропу гіполіпідемічної дії на основі гриба Pleurotus ostreatus / Н.В. Кучеренко, В.Г. Дем’яненко // Наука та інновації – 2007: Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., Дніпропетровськ, 16-31 жовтня 2007 р. – Софія, 2007. – С. 30-31.