Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв


Ободович Олександр Миколайович. Розроблення науково-технічних основ процесів перемішування і диспергування рідинних гетерогенних систем та їх апаратурне забезпечення : Дис... д-ра наук: 05.18.12 - 2009.



Анотація до роботи:

Ободович О.М. Розроблення науково-технічних основ процесів перемішування і диспергування рідинних гетерогенних систем та їх апаратурне забезпечення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» – Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України, Київ, 2008.

Дисертація присвячена вирішенню проблем енерго- та ресурсозбереження в харчовій та переробній промисловостях за рахунок впровадження вдосконалених процесів диспергування, перемішування та гомогенізації рідинних гетерогенних систем. Досліджені масоперенос та наноструктурні перетворення під час різних процесів із застосуванням методу дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ), який реалізується за допомогою роторно-пульсаційних апаратів (РПА). Детально розглянуті окремі фактори, які визначають інтенсифікацію обробки вихідної сировини. Доведені енергетичні переваги та доцільність використання запропонованих технічних рішень в різних галузях харчової та переробної промисловостей.

Розроблені науково-технічні основи одержання нових видів харчової продукції із оптимізованим складом, які ґрунтуються на використанні наноефектів структурного перетворення речовин. Проведені комплексні теоретичні та експериментальні дослідження залежності теплофізичних, структурно-механічних і реологічних властивостей дисперсних середовищ (інвертного цукрового сиропу, дріжджової суспензії, розчину крохмалю, соєвої пасти, плодоовочевої, цитрусової і ягідної сировини) від параметрів їх пульсаційної обробки. Обґрунтовані питання щодо вдосконалення технологічних процесів у бродильному виробництві, а також інтенсифікації диспергування та перемішування при гідролізі полісахаридів у відходах рослинної сировини (біомаси) в виробництві біоетанолу та його похідних.

Публікації автора:

1. Басок Б.И. Энергосберегающая безотходная технология гомогенизации плодоовощного и цитрусового сырья / Б.И. Басок, И.А. Пироженко, А.Н. Ободович, А.Р. Коба // Пром. теплотехника. – 2003. – Т. 25, № 4. – С. 90 – 93.

(Особистий внесок здобувача: опис матеріально-технічного забезпечення безвідходної технології гомогенізації плодоовочевої та цитрусової сировини, підготовка матеріалів до опублікування).

2. Басок Б.И. Дискретно-импульсный ввод энергии в технологии бродильного производства / Б.И. Басок, А.Н. Кашурин, И.А. Пироженко, А.Н. Ободович, А.Р. Коба // Пром. теплотехника. – 2004. – Т. 26, № 1 – С. 94 – 96.

(Особистий внесок здобувача: опис технологічної лінії технології бродильного виробництва із застосуванням методу ДІВЕ, підготовка матеріалів до опублікування).

3. Басок Б.И. Интенсификация технологии производства сгущеного молока с сахаром посредством роторно-пульсационных аппаратов / Б.И. Басок, М.П. Мартыненко, А.Н. Ободович, А.Р. Коба, О.А. Горячев // Пром. теплотехника. – 2005. – Т. 27, № 1. – С. 38 – 41.

(Особистий внесок здобувача: опис та розробка елементів технологічної лінії технології виробництва згущеного молока за допомогою РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

4. Басок Б.И. Диссипация энергии в активной зоне роторно-пульсационного аппарата / Б.И. Басок, Б.В. Давыденко, А.Н. Ободович, И.А. Пироженко // Доповіді Національної академії наук України. – 2006. – № 12. – С. 81 – 87.

(Особистий внесок здобувача: розробка технологічних аспектів застосування РПА в різних видах виробництва харчової та переробної промисловостей, підготовка матеріалів до опублікування).

5. Ободович А.Н. Интенсификация производства глюкозо-фруктозных сиропов за счет механохимической деструкции / А.Н. Ободович, М.А. Хибина, Л.А. Боряк, А.А. Ободович, А.И. Тесля // Пром. теплотехника. – 2006. – Т. 28, № 3. – С. 44 – 49.

(Особистий внесок здобувача: проведення досліджень механохімічної деструкції вихідної сировини, аналіз отриманих результатів, підготовка матеріалів до опублікування).

6. Ободович А.Н. Совершенствование технологии приготовления сусла из крахмалосодержащего сырья в спиртовом производстве с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии / А.Н. Ободович, Т.Л. Грабова, А.Р. Коба, О.А. Горячев // Пром. теплотехника. – 2007. – Т. 29, № 4. – С. 59 – 63.

(Особистий внесок здобувача: дослідження фізико-хімічних процесів, які відбуваються під час використання методу ДІВЕ у РПА в технології приготування сусла із крохмаловмістної сировини, підготовка матеріалів до опублікування).

7. Басок Б.И. Численное моделирование процесса перемешивания взаиморастворимых жидкостей в роторно-пульсационном аппарате / Б.И. Басок, Б.И. Давыденко, А.Н. Ободович, И.А. Пироженко // Доповіді Національної академії наук України. – 2007. – № 7. – С. 79 – 86.

(Особистий внесок здобувача: дослідження та аналіз фізико-хімічних процесів при розчиненні та змішування, які відбуваються у РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

8. Грабов Л.Н. Влияние параметров процесса гидродинамической обработки наноструктурированных систем на свойства сорбентов / Л.Н. Грабов, В.И. Мерщий, А.Н. Ободович, Т.Л. Грабова // Пром. теплотехника. – 2007. – Т. 29, № 6. – С. 28 – 32.

(Особистий внесок здобувача: дослідження та аналіз фізико-хімічних властивостей наноструктурованих систем, підготовка матеріалів до опублікування).

9. Дробот В.І. Дослідження дискретно-імпульсного вводу енергії в суспензіях хлібопекарських дріжджів / В.І. Дробот, О.М. Ободович, Б.І. Басок, О.О. Ободович // Харчова промисловість. – 2007. – №5. – С. 51 – 53.

(Особистий внесок здобувача: дослідження та аналіз фізико-хімічних властивостей суспензії хлібопекарських дріжджів, розробка технологічних процесів їх приготування, підготовка матеріалів до опублікування).

10. Басок Б.І. Аналіз методів переробки відходів рослинної сировини в технологіях виробництва гідролізного спирту, фурфуролу та лігніну / Б.І. Басок, Ободович О.М., Луніна А.О. // Пром. теплотехніка. – 2007. – Т. 29, № 6. – С. 33 – 45.

(Особистий внесок здобувача: розробка, дослідження та аналіз методів переробки рослинної сировини, опис технологічних процесів приготування спирту, фурфуролу та лігніну, підготовка матеріалів до опублікування).

11. Ободович О.М. Розробка різновидів роторно-імпульсних апаратів для реалізації процесів дискретно-імпульсного вводу енергії в рідинних дисперсних середовищах / Ободович О.М. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2007. – № 6/5. – С. 48 – 50.

12. Басок Б.И. Экспериментальные исследования массообмена при обработке углеводосодержащих сред / Б.И. Басок, Б.В. Давыденко, А.Н. Ободович // „Збірник наукових праць” Національного університету кораблебудування. – 2007. – № 5 (416). – С. 88 – 94.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, опис технологічних процесів, підготовка матеріалів до опублікування).

13. Ободович О.М. Розробка енерго- і ресурсозберігаючих теплотехнологій дискретно-імпульсного вводу енергії при підготовці хлібопекарських дріжджів для виробництва / О.М. Ободович // Енергетика: економіка, технології, екологія. – 2007. – № 2 (21). – С. 35 – 39.

14. Сорокина Т.В., Ободович А.Н. Неустойчивость рабочей среды в роторно-пульсационном аппарате типа ТФ-2 / Т.В. Сорокина, А.Н. Ободович // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2008. – № 2/4 (32). – С. 23 – 27.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, опис технологічних процесів в РПА марки ТФ-2, підготовка матеріалів до опублікування).

15. Ободович А.Н. Разработка энерго- и ресурсосберегающей технологии приготовления полуфабрикатов из плодоовощного и цитрусового сырья с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии (ДИВЭ) / А.Н. Ободович // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2008. – № 3/4 (33). – С. 47 – 50.

16. Басок Б.И. Влияние компоновки рабочих органов на технические характеристики роторно-пульсационных аппаратов / Б.И. Басок, Б.В. Давыденко, А.Н. Ободович // Пром. теплотехника. – 2008. – Т. 30, № 3. – С. 5 – 11.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, опис фізичних процесів в РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

17. Долинский А.А. Использование механизмов ДИВЭ при роторно-пульсационной обработке гетерогенных сред / А.А. Долинский, Г.К. Иваницкий, А.Н. Ободович // Пром. теплотехника. – 2008. – Т. 30, № 4. – С. 38 – 46.

(Особистий внесок здобувача: аналіз фізичних процесів в РПА, проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

18. Ободович О.М. Гідроліз кукурудзяного лушпиння 75%-ною сірчаною кислотою із застосуванням методу дискретно-імпульсного вводу енергії (ДІВЕ) / О.М. Ободович // Харчова і переробна промисловість. – 2008. – № 8-9. – С. 18 – 20.

19. Ободович О.М. Совершенствование технологии производства гидролизного спирта и его производных с применением метода ДИВЭ // Энерготехнологии и ресурсосбережение. – 2008. – № 4. – С. 59 – 62.

20. Ободович А.Н. Исследование процессов гомогенизации крахмалосодержащих смесей в технологиях пищевой промышленности и общественного питания с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии (ДИВЭ) / А.Н. Ободович // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2008. – № 4/5 (35). – С. 45 – 51.

21. Ободович О.М. Ефективність роторно-пульсаційної обробки соєвих бобів / О.М. Ободович // Харчова і переробна промисловість. – 2008. – № 8. – С. 51 – 56.

22. Ободович А.Н. Оборудование для гомогенизации высоковязких сред / А.Н. Ободович // Экотехнологии и ресурсосбережения. – 2008. – № 8. – С. 56 – 61.

23. Давыденко Б.В. Процессы массопереноса при перемешивании жидких сред в роторно-пульсационном аппарате / Б.В. Давыденко, А.Н. Ободович, И.А. Пироженко // Пром. теплотехника. – 2008. – Т. 30, № 5. – С. 25 – 31.

(Особистий внесок здобувача: аналіз фізичних процесів в РПА, проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

24. Ободович А.Н. Совершенствование технологического процесса выращивания товарных хлебопекарных дрожжей с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии (ДИВЭ) / А.Н. Ободович // Вібрації в техніці та технологіях. – 2008. – № 6. – С. 62 – 67.

25. Ободович А.Н. Энергосберегающая безотходная технология переработки плодоовощного и цитрусового сырья / А.Н. Ободович // Вібрації в техніці та технологіях. – 2008. – № 7. – С. 68 – 77.

26. Ободович А.Н. Дискретно-импульсный ввод энергии в технологии бродильного и хлебопекарного производства / А.Н. Ободович // Вібрації в техніці та технологіях. – 2008. – № 8. – С. 81 – 88.

27. Ободович А.Н. Влияние вязкостей сред на интенсивность процесса их перемешивания в роторно-пульсационном аппарате / А.Н. Ободович, Б.В. Давыденко, А.Н. Недбайло // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2008. – № 6/7 (36). – С. 47 – 50.

(Особистий внесок здобувача: аналіз фізичних процесів в РПА, проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, підготовка матеріалів до опублікування).

28. Басок Б.И. Температурный режим роторно-пульсационной обработки высоковязких реологических сред / Б.И. Басок, Б.В. Давыденко, А.Н. Ободович // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2009. – № 1/7 (37). – С. 44 – 47.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, співставлення результатів експериментів із теоретичними даними, підготовка матеріалів до опублікування).

29. Пат. № 64498А В01F7/28. Роторно-імпульсний апарат. / Снєжкін Ю.Ф., Басок Б.І., Ловейко В.О., Ловейко І.О., Хавін О.О., Ободович О.М.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2003065496, заявл. 16.02.04, опубл. 15.12.03, Бюл. № 2

(Особистий внесок здобувача: аналіз фізичних процесів в РПА, проведення експериментальних досліджень та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

30. Пат. № 54118А, кл. 7 С12F3/00. Спосіб зброджування сусла з сировини, що містить крохмаль. / Басок Б.І., Ободович О.М., Коба А.Р., Піроженко І.А.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2002054054, заявл. 17.05.2002, опубл. 17.02.2003, Бюл. № 2.

(Особистий внесок здобувача: опис та аналіз технологічної схеми виробництва, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

31. Пат. № 63700 А7 А23L1/212. Спосіб отримання концентратів з цитрусової та плодово-ягідної сировини. / Басок Б.И., Ободович О.М., Коба А.Р.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2003054999, заявл. 17.05.2004, опубл. 17.02.2006, Бюл. № 23.

(Особистий внесок здобувача: опис та аналіз технологічної схеми виробництва, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

32. Пат. № 57403 А, 7 23В7/02. Спосіб отримання плодоовочевих порошків. / Басок Б.І., Ободович О.М., Коба А.Р., Піроженко І.А.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2003326999, заявл. 17.05.2005, опубл. 11.06.2006, Бюл. № 3.

(Особистий внесок здобувача: опис та аналіз технологічної схеми виробництва, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

33. Пасты высокодисперсные и концентраты из фруктового и овощного сырья: ТУ У 15.3-05417118-027-2003. / Басок Б.И., Ободович А.Н., Пироженко И.А. – К.: ІТТФ НАН України, 2003, - 28 с.

(Особистий внесок здобувача: опис та аналіз технологічної схеми виробництва, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

34. Технологическая инструкция по производству высокодисперсных паст и концентратов из фруктового и овощного сырья: ТИ У 15.3-05417118-027-2003. / Басок Б.И., Ободович А.Н., Пироженко И.А. – К.: ІТТФ НАН України, 2003. - 32 с.

(Особистий внесок здобувача: опис та аналіз технологічної схеми виробництва, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

35. Деклараційний патент на винахід № 65400 А. Україна, МПК В01F7/02. Роторно-пульсаційний апарат. / Долінський А.А., Басок Б.І., Гартвіг А.П., Ободович О.М., Піроженко І.А.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2003087257, заявл. 01.08.2003, опубл. 15.03.2004, Бюл. № 3.

(Особистий внесок здобувача: розробка та опис конструкції РПА, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

36. Деклараційний патент на корисну модель № 3180, МПК А23В7/02, А23С23/00. Спосіб виробництва натуральних фруктових і/або овочевих порошків. / Долінський А.А., Малецька К.Д., Басок Б.І., Ободович О.М., Коба А.Р.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №2004021385, заявл. 26.02.2004, опубл. 15.10.2004, Бюл. № 10.

(Особистий внесок здобувача: розробка та опис конструкції РПА, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

37. Деклараційний патент на корисну модель № 3886, МПК А23L1/064. Спосіб приготування плодово-ягідного пюре. / Басок Б.І., Хибина М.А., Ободович О.М., Коба А.Р., Турчина Т.Я.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №20040402802, заявл. 15.04.2004, опубл. 15.12.2004, Бюл. № 12.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

38. Деклараційний патент на корисну модель № 6901, МПК А23В7/02. Спосіб виробництва натурального абрикосово-морквяного порошку. Долінський А.А., Басок Б.І., Малецька К.Д., Грабов Л.М, Ободович О.М.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №20041210784, заявл. 27.12.2004, опубл. 16.05.2005, Бюл. № 5.

(Особистий внесок здобувача: аналіз органолептичних властивостей продукту, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

39. Деклараційний патент на корисну модель № 9399, МПК С13К3/00. Спосіб приготування інвертного цукрового сиропу. / Ободович О.М.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №200503039, заявл. 04.04.2005, опубл. 15.09.2005, Бюл. № 9.

40. Патент на корисну модель № 250917, МПК (2006) В01F7/02. Робочий вузол роторно-пульсаційного апарату. Басок Б.І., Давиденко Б.В., Луніна А.О., Мікульонок І.О., Ободович О.М., Піроженко І.А., Степанюк А.Р.; заявник та патентоволодар Інститут технічної теплофізики НАН України. – №u200702188, заявл. 01.03.2007, опубл. 25.07.2007, Бюл. № 11.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

41. Материалы конференции «Проблемы энергосбережения и экологии в судостроении» / Басок Б.І., Піроженко І.А., Ободович О.М., Коба А.Р. Энергосберегающие технологии и оборудование для перерабатывающей промышленности. – Николаев.: НКА ім. А. Макарова, 2002. – С. 78 – 79.

(Особистий внесок здобувача: розробка та опис конструкції РПА, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, технологічні випробування РПА).

42. New Trends in Quality Food Prod., Int. Sci. Conf. Reports / Б.И. Басок, М.А. Хибина, А.Р. Коба. Безотходная энергосберегающая технология приготовления плодово-ягодного пюре. – Jelqava, 2004. – P. 115 – 118.

(Особистий внесок здобувача: розробка та опис конструкції РПА, проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

43. 1-я Международная научно-практическая конференция «Современные энергосберегающие тепловые технологии (сушка и термовлажностная обработка материалов)»: труды конференции / Басок Б.И., Кашурин А.Н., Ободович А.Н., Коба А.Р., Горячев О.А. Механоактивация хлебопекарных дрожжей посредством дискретно-импульсного ввода энергии. – М.: 2002. – Т. 3. – С. 25 – 28.

(Особистий внесок здобувача: проведення експериментальних досліджень, обробка та аналіз їх результатів, опис технологічної схеми виробництва, підготовка матеріалів до опублікування).

44. Тези доповідей міжнародної науково-методичної конференції: «Стратегічні напрямки розвитку підприємств – харчових виробництв і торгівлі» / Басок Б.И., Пироженко И.А., Ободович О.М., Коба А.Р. Интенсификация спиртового брожения методом ДИВЭ – Харків, 2002. – С. 79 – 81.

(Особистий внесок здобувача: опис технологічної схеми виробництва, розробка конструкції РПА, підготовка матеріалів до опублікування).

45. Міжнародна науково-технічна конференція до 110-річчя Національного аграрного університету «Проблеми електроенергетики і автоматики АПК» / Ободович А.Н. Совершенствование технологии приготовления сусла из крахмалосодержащего сырья в спиртовом производстве с применением метода ДИВЭ – Київ, 2008. – С. 37 – 39.