Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв


Якобчук Роман Леонідович . Розроблення процесу сушіння деструктурованих пивних дріжджів : Дис... канд. наук: 05.18.12 - 2009.



Анотація до роботи:

Якобчук Р.Л. Розроблення процесу сушіння деструктурованих пивних дріжджів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2009.

Дисертаційна робота присвячена розробленню процесу, обґрунтуванню способу та раціональних режимів сушіння деструктурованих пивних дріжджів.

На основі аналізу існуючих розпилювачів для рідких харчових продуктів розроблено нову конструкцію розпилювача, на який отримано патент на корисну модель України №24349 U від 25.06.2007р. та рекомендації щодо встановлення його в сушильній камері установки з вібропсевдозрідженим шаром інертного матеріалу.

Отримано математичні залежності для визначення структурно-механічних і теплофізичних характеристик вихідних та деструктурованих пивних дріжджів, розрахунку конструктивних параметрів і режимів роботи розпилювача сушарки з вібропсевдозрідженим шаром інертного матеріалу. Розроблено раціональні режими процесу сушіння деструктурованих пивних дріжджів у сушарках із вібропсевдозрідженим шаром інертного матеріалу.

Виконаний у даній роботі комплекс досліджень дав змогу науково обґрунтувати спосіб і розробити процес сушіння деструктурованих пивних дріжджів.

На основі виконаних аналітичних та експериментальних досліджень зроблено такі висновки:

1. Обґрунтовано доцільність деструктуризації пивних дріжджів перед висушуванням та її вплив на гігроскопічні властивості.

2. Експериментально встановлено залежності впливу температури та концентрації вихідних і деструктурованих пивних дріжджів на коефіцієнт ефективної в’язкості за зміни швидкості зсуву.

3. Встановлено залежність коефіцієнта поверхневого натягу та кута змочування від зміни концентрації вихідних і деструктурованих пивних дріжджів у межах 5 – 12% при температурі 22 С та рекомендовано використання гранул фторопласту як інертного матеріалу сушарок із вібропсевдозрідженим шаром у разі зневоднення деструктурованих пивних дріжджів.

4. Встановлено залежність кута факела розпилення від геометричної характеристики форсунки Ас, визначено основні закономірності впливу конструктивних і технологічних факторів форсунки на дисперсність крапель розпилених вихідних і деструктурованих дріжджів, рівномірність розподілу їх у факелі та одержано рівняння для визначення діаметра краплин.

5. Методом термічного аналізу встановлено характер видалення вологи з пивних дріжджів в інтервалі температур 20 – 250 С.

6. Визначено основні закономірності впливу деструктуризації пивних дріжджів на кінетику сушіння їх у тонкому шарі та краплин у потоці теплоносія і обґрунтовано доцільність застосування способу сушіння деструктурованих пивних дріжджів під час розпилювання їх у вібропсевдозріджений шар інертного матеріалу.

7. Визначено висоту зони активного теплообміну вібропсевдозрідженого шару інертного матеріалу та зміну температури по його висоті.

8. Отримано критеріальне рівняння та визначено значення коефіцієнтів теплообміну у процесі сушіння деструктурованих пивних дріжджів у вібропсевдозрідженому шарі інертного матеріалу за швидкості теплоносія 3,2 – 2,8 м/с, при його температурі 100 – 140 С та параметрах вібрації А=0,022 м, f=7,5 Гц.

9. Встановлено функціональні залежності температури теплоносія на виході із сушильної камери від його швидкості та кінцевої вологості деструктурованих пивних дріжджів .

10. Рекомендовано раціональні параметри процесу сушіння вихідних і деструктурованих пивних дріжджів у вібропсевдозрідженому шарі інертного матеріалу: температура теплоносія – 140 С, температура в шарі – 70 – 90 С, швидкість газорідинної суміші на виході із сопла відцентрово-пневматичної форсунки – 40 – 50 м/с, концентрація деструктурованих пивних дріжджів – 8 – 15%, швидкість теплоносія – 2,8 – 3,2 м/с, амплітуда коливань А=0,022 м і частота коливань газорозподільної решітки f=7,5 Гц.

11. Запропоновано нову конструкцію відцентрово-пневматичної форсунки для розпилення деструктурованих пивних дріжджів у шар інертного матеріалу (патент на корисну модель України №24349 U від 25.06.2007 р.) та рекомендовано встановлювати її в межах закінчення зони активного тепломасообміну Наз.

12. Економічна ефективність сушіння пивних дріжджів у сушарках з вібропсевдозрідженим шаром інертного матеріалу на пивоварних заводах становить 214414 грн./рік.

Публікації автора:

1. Якобчук, Р.Л. Пивні дріжджі як об’єкт сушіння / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий // Харч. пром-сть. – 2005. – № 4. – С. 178–179.

Особистий внесок дисертанта: проведення аналітичного огляду, опрацювання результатів.

2. Якобчук, Р.Л. Дослідження термічних та фізико-хімічних властивостей дріжджів пивних / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий // Наук. пр. НУХТ, 2006. – № 18. – С. 52–53.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання результатів.

3. Яровий, В.Л. Дослідження в’язкості пивних дріжджів / В.Л. Яровий, Р.Л. Якобчук // Харч. пром-сть. – 2007. – № 5. – С. 8–10.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання та аналіз результатів.

4. Якобчук, Р.Л. Дослідження закономірності кінетики сушіння пивних дріжджів / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий, К.Д. Малецька // Наук. пр. НУХТ. – 2007. – № 20. – С.35–38.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання та аналіз результатів.

5. Якобчук, Р.Л. Дослідження кута змочування та поверхневого натягу дріжджів пивних / Р.Л. Якобчук, І.В. Житнецький, В.Л.Яровий // Харч. пром-сть. – 2008. – № 6. – С. 15–17.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання та аналіз результатів.

6. Якобчук, Р.Л. Дослідження процесу зневоднення пивних дріжджів / Р.Л. Якобчук, В.Л.Яровий // Програма і матеріали 70-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті”. – К.: НУХТ, 2004. – Ч. 2. – С. 52.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання та, аналіз результатів, підготовка матеріалів до друку.

7. Якобчук, Р.Л. Залишкові пивні дріжджі – перспектива використання / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий // Матеріали 71-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів „Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людини у ХХІ столітті”. –К.: НУХТ, 2005. – Ч. 2. – С. 48.

Особистий внесок дисертанта: проведення аналітичного огляду, опрацювання та аналіз результатів, підготовка матеріалів до друку.

8. Якобчук, Р.Л. Результати термічного аналізу дріжджів пивних / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий // Матеріали 72-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів „Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людини у ХХІ столітті”. – К.: НУХТ, 2006. – Ч. 2. – С. 47.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання та аналіз результатів.

9. Якобчук, Р.Л. Дослідження фізико-механічних властивостей пивних дріжджів / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий // Матеріали 73-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів „Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людини у ХХІ столітті”. – К.: НУХТ, 2007. – Ч. 2. – С. 48.

Особистий внесок дисертанта: виконання експериментів, опрацювання результатів.

10. Якобчук, Р.Л. Вплив фізико-механічних властивостей дріжджів пивних на процес розпилення та плівкоутворення на поверхні інертного матеріалу / Р.Л. Якобчук, В.Л.Яровий // Матеріали 74-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів „Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людини у ХХІ столітті”. – К.: НУХТ, 2008. – С. 247.

Особистий внесок дисертанта: проведення аналітичного огляду, опрацювання та аналіз результатів, підготовка матеріалів до друку.

11. Деклараційний патент на винахід 63512 А Україна, F26B11/00, C12C13/00. Барабанний апарат для сушіння сипких продуктів / В.Л. Яровий, Р.Л. Якобчук, О.І. Свідерська (Україна). – Опубл. 15.01.2004, Бюл. №1.

Особистий внесок дисертанта: розроблення конструкції, підготовка матеріалів до друку.

12. Деклараційний патент на винахід 70090 А Україна, F26B17/00, А21В, А23С12. Пристрій для сушіння дріжджів / А.І. Соколенко, В.Л. Яровий, Р.Л. Якобчук (Україна). – Опубл. 15.09.2004, Бюл. №9.

Особистий внесок дисертанта: розроблення конструкції, підготовка матеріалів до друку.

13. Патент на корисну модель 24349 U Україна, F26B21/00, F26B23/00, B05B7/04, B05B7/02, B05B7/24. Пневматична форсунка / Р.Л. Якобчук, В.Л. Яровий, В.А. Хомічук (Україна). – Опубл. 25.06.2007, Бюл. № 9.

Особистий внесок дисертанта: проведення аналітичного огляду, опрацювання результатів, розроблення конструкції, підготовка матеріалів до друку.