Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Коробка Світлана Василівна. Розвиток малого підприємництва в сьльському господарстві. : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2009.



Анотація до роботи:

Коробка С.В. Розвиток малого підприємництва в сільському господарстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук із спеціальності 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Львівський національний аграрний університет, Львів, 2009.

У дисертаційній роботі досліджено теоретико-методологічні та науково-прикладні аспекти розвитку малого сільськогосподарського підприємництва. Розкрито зміст і сутність категорій „підприємництво”, „мале підприємництво”, „мале сільськогосподарське підприємство”, з’ясовано та обґрунтовано особливості розвитку малого підприємництва в сільському господарстві Волинської області. Виявлено основні напрями формування малих сільськогосподарських підприємств.

Вивчено динамічні тенденції в розвитку малого підприємництва в розрізі видів діяльності, організаційно-правових форм господарювання та місцерозташування. Проведено аналіз ресурсозабезпеченості малих підприємств і встановлено детермінанти їх розвитку.

Обґрунтовано чисельність і джерела формування малих підприємств у сільському господарстві, на основі SWOT-аналізу опрацьовано пріоритетні сфери діяльності малого сільськогосподарського підприємництва й стратегії їх подальшого розвитку, використання ринкових інструментів підтримки малого підприємництва на різних рівнях.

Проведене дослідження проблем розвитку малого підприємництва у сільському господарстві дозволяє зробити такі висновки:

    1. Створення малих підприємств є важливим напрямом формування ринкового середовища у вітчизняному агропромислового комплексі. Їх розвиток сприяє задіянню нових робочих місць на селі, впровадженню досягнень науково-технічного прогресу у малі форми сільськогосподарського виробництва, є важливим джерелом формування місцевих бюджетів й бюджетів селянських родин. Малі підприємства – це буферна зона, яка знижує ризики руйнування потенціалу великотоварного аграрного виробництва.

    2. Мале підприємництво – це самостійна, ініціативна, створена на власний ризик діяльність щодо виробництва продукції (робіт, послуг) і пошуку каналів їх збуту з метою отримання прибутку. Водночас основними мотивами підприємницької діяльності власників малих підприємств Волинської області були можливість реалізувати власний потенціал, особиста свобода і незалежність. Основними функціями малого підприємництва є: формування конкурентного середовища; оперативне реагування на зміни кон’юнктури ринку; розширення сфери застосування в аграрному секторі інновацій; створення робочих місць; формування середнього класу. Системний підхід до оцінки розвитку малого підприємства потребує їх взаємоузгодженого дослідження в розрізі видів діяльності, організаційно-правових форм господарювання та регіональних природно-економічних особливостей.

    3. Оцінка розвитку малих підприємств у сільському господарстві Волинської області показала, що в динаміці з року в рік їх кількість зростає. Спостерігаються значні коливання цих показників у розрізі природно-економічних зон. Найчіткішим виразником стану розвитку малого підприємництва в регіональному розрізі є концентрація малих підприємств, визначена за показниками їх кількості в розрахунку на 10 тис. осіб сільського населення, 100 км2 й часткою в загальній кількості сільськогосподарських підприємств. Найвищим є рівень розвитку малого підприємництва в Лісостеповій зоні Волині, зокрема в її приміській зоні.

    1. На кожне мале підприємство Волині припадає в середньому 35,1 га земельних угідь, 8 середньорічних працівників, один трактор (усіх марок) та 0,26 зернозбиральних комбайнів. Упродовж останніх років показники забезпеченості підприємств технічними ресурсами постійно зростали. Рівень технічної забезпеченості малих підприємств з розрахунку на одиницю площі у 2,3 раза вищий порівняно з великими сільськогосподарськими підприємствами. Однак ефективність господарської діяльності в малих підприємствах Волинської області невисока. Їх частка у валовому виробництві сільськогосподарської продукції всіма сільськогосподарськими підприємствами складає лише 20 відсотків. Значно нижчими порівняно з великими сільськогосподарськими підприємствами є показники продуктивності праці й використання земельних угідь.

    2. Основними причинами, які гальмують мале підприємництво й формують низький рівень його господарювання, на думку власників таких підприємств, є: обмежений доступ до фінансових джерел, слаборозвинута комунікаційна та ринкова інфраструктура, відсутність установ, які підтримують підприємництво, відсутність чіткої концепції розвитку регіону, недосконале правове регулювання, бюрократія і вседозволеність державних службовців та корупція. Недостатнім стимулятором розвитку підприємництва є й рівень заробітної плати, який у 2007 р. складав лише 60% середньомісячного заробітку працівників загалом в економіці області.

    1. Розрахунок перспектив розвитку малих підприємств, проведений на основі екстраполяції встановлених трендів, дозволяє зазначити, що у 2010 році їх кількість у сільському господарстві Волинської області становитиме 2226 одиниць. При цьому найшвидше створюватимуться такі підприємства в Лісостеповій зоні області. Переважно вони спеціалізуватимуться на змішаному сільськогосподарському виробництві та наданні послуг у галузі рослинництва й тваринництва Найпоширенішою організаційно-правовою формою малих підприємств будуть фермерські господарства та кооперативи. Подальше розширення малого бізнесу в сільському господарстві можливе за рахунок трансформації особистих селянських господарств, створення обслуговуючих і виробничих малих підприємств, а також шляхом збільшення земельного потенціалу на засадах оренди паїв діючих господарств.

    2. Важливе значення для становлення малого підприємництва має підприємницький дохід, який спрямовуватиметься на подальше розширення виробництва. Аналіз рівня беззбитковості виробництва дав змогу встановити, що підвищення концентрації виробництва збиткової продукції допоможе підняти доходи малих підприємницьких структур. Важливе значення має раціональне використання матеріальних ресурсів, оскільки це дозволить зменшити собівартість.

    3. У маркетинговій діяльності малих підприємств основним завданням є організація збуту сільськогосподарської продукції, який може здійснюватись за наступними каналами: безпосереднім споживачам (переробним підприємствам та індивідуальним споживачам); посередникам (заготівельним організаціям, іншим юридичним посередницьким структурам, підприємствам торговельної мережі); через збутові кооперативи (інші формальні об’єднання виробників сільськогосподарської продукції). Основні стратегічні сфери діяльності малих підприємств у Волинській області визначаються конкурентоспроможними видами продукції, які можуть ними вироблятися. До групи продукції з високим рівнем конкурентоспроможності належать лікарські рослини, соя, продукти дрібного тваринництва (мед, козяче молоко, баранина); до групи продукції середньої конкурентоспроможності – плоди і ягоди, овочі, м'ясо свиней; до групи продукції з низькою конкурентоспроможністю – картопля, льон-довгунець, яловичина. Перспективним напрямом діяльності малих підприємств є виробництво екологічно чистої продукції.

    4. У перспективі малі підприємства повинні орієнтуватися на використання своїх сильних сторін, до яких належать: висока еластичність діяльності стосовно змін на ринку, оперативність прийняття управлінських рішень та висока мотивація. Сприятливі можливості з’являються з активізацією підприємницького клімату в державі, декларуванням нею намірів щодо інтеграційних процесів і лібералізації бізнесу, розширенням зовнішнього фінансування, зміною організаційної структури виробництва й утворенням ринкових ніш для малих сільськогосподарських підприємств.

    5. Основну роль у розвитку малих підприємств у перспективі, на думку їх власників, відіграватимуть фінансові чинники. Передусім – розширення доступу до зовнішніх джерел фінансування та зменшення податкового тиску. Це дозволило б ефективніше формувати потенціал малого підприємства, сприяти ефективному функціонуванню. Достатньо великі сподівання покладають власники малих підприємств і на співпрацю з іншими підприємствами. Це свідчить про потенціал розвитку в перспективі кооперативних та інших форм співпраці.

    6. Пріоритетами державної та регіональної політики щодо розвитку малого підприємництва в сільському господарстві повинні бути: фінансова підтримка малих підприємств, створення організаційних передумов діяльності й структур із підтримки розвитку підприємництва, регулювання експортно-імпортних операцій, створення відповідної інформаційно-комунікаційної інфраструктури, організація навчання та підготовки кадрів, інноваційна спрямованість розвитку сільського господарства.

Публікації автора:

Статті у наукових фахових виданнях

  1. Коробка С. В. Проблеми розвитку підприємництва та малого бізнесу в Україні / С. В. Коробка // Вісник ХНАУ ” – Харків, 2004. – С. 67-72. – (Серія “Економіка АПК і природокористування”).

  2. Коробка С.В. Розвиток малого підприємництва у сільській місцевості на Волині / С. В. Коробка // Вісник Львівського державного аграрного університету : економіка АПК. – 2006. – №13. – С. 366-370.

  3. Коробка С.В. Проблеми та перспективи розвитку малого підприємництва в сільському господарстві України / Коробка С. В. // Вісник Хмельницького національного університету. – 2006. – №3. – С. 102-106.

  4. Коробка С.В. Окремі аспекти фінансування розвитку малого підприємництва / С. В.Коробка // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Регіональні суспільні системи : ресурси і механізми ефективного управління: зб. наук. пр. – Вип. 2(58) / НАН України. Інститут регіональних досліджень; редкол. : відп. ред. акад. НАН України М.І. Долішній. – Львів, 2006. – С. 500-512.

  5. Коробка С.В. Розвиток малого підприємництва в сільській місцевості та його вплив на зайнятість населення / С. В. Коробка // Вчені записки Кримського інженерно-педагогічного університету : економічні науки. – Вип. 10.– Сімферополь : НІЦКІПУ, 2007. – С. 131-136.

  6. Коробка С.В. Матеріально-технічне забезпечення розвитку малого підприємництва / С. В. Коробка // Вісник Харківського нац. техн. ун-ту сільського господарства : економічні науки. – Вип. 56. – Харків : ХНТУСГ, 2007. – С.114-120

Статті в інших наукових виданнях

  1. Коробка С.В. Форми малого підприємництва в Україні / С. В. Коробка // “Студентська молодь і науковий прогрес в АПК” : матеріали 4-ї міжнародної студентської конференції. – Львів, 2004. – С.288-290.

  2. Коробка С.В. Інноваційна діяльність в малому підприємництві / С. В. Коробка // Наукові праці ІІІ міжнародної науково-практичної конференції 12 травня 2005 року у Хмельницькому економічному університеті : у 2 ч. – Ч.2. – Чернівці : Букрек, 2005. – С. 195-198.

  3. Коробка С.В. Оцінка тенденцій розвитку малого підприємництва в сільській місцевості / С. В. Коробка // Управління регіональним економічним розвитком в контексті сучасних процесів міжнародної інтеграції : матеріали Всеукраїнської міжвузівської наукової конференції студентів та молодих науковців. – Івано-Франківськ : ІФНТУНГ, 2005. – С. 209-214.

  4. Коробка С.В. Проблеми та перспективи розвитку малого підприємництва в сільському господарстві України / С. В. Коробка // Збірник тез укладено за матеріалами ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених “Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті : національна ідентичність та тенденції глобалізації” : у 2 т. – Т. 2. –Тернопіль : економічна думка, 2006. – С. 388-391.

  5. Коробка С.В. Проблеми та перспективи розвитку малого підприємництва у Волинській області / С. В. Коробка // Відтворення господарського комплексу регіону : методологія, механізми, інструментарії : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. – Т.1. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2007. – С. 99-106.