Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


Грицик Олег Миколайович. Розвиток та підвищення ефективності свинарства в Черкаській області: дисертація канд. екон. наук: 08.07.02 / Миколаївський держ. аграрний ун-т. - Миколаїв, 2003.



Анотація до роботи:

Грицик О.М. Розвиток та підвищення ефективності свинарства в Черкаській області. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 –- економіка сільського господарства і АПК. Миколаївський державний аграрний університет. Миколаїв, 2003.

В дисертації досліджуються теоретичні і практичні проблеми підвищення економічної ефективності виробництва свинини в ринкових умовах. Проаналізовано результат і витрати у свинарстві, визначено основні тенденції їх зміни, виявлено закономірності формування економічної ефективності виробництва та фактори, що впливають на її рівень.

Установлено тенденції та визначено оптимальні параметри розвитку всіх складових м’ясопродуктового підкомплексу Черкаської області на наступні періоди (до 2010 р.). Розроблені та економічно обґрунтовані пропозиції щодо підвищення ефективності виробництва свинини у взаємозв'язку основних ланок мясопродуктового підкомплексу АПК. Розроблено стратегії стабілізації, а також розвитку свинарства в регіоні.

Проведені в дисертаційні роботі дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. Ефективність виробництва – економічна категорія, яка відображає суть процесу відтворення і характеризує ступінь досягнення основних цілей, які визначаються системою економічних законів відповідно до суспільного відтворення. Сутність економічної ефективності свинарства виражена через її критерії та показники. Критерії сформульовані в загальному вигляді як максимум ефекту з кожної одиниці затрат суспільної праці або мінімум його затрат на кожну одиницю. Ефективність свинарства характеризується такими основними показниками: збільшення виробництва високоякісної продукції і прибутку на 1 голову і 1 ц к. од., зменшення матеріально-грошових затрат на одиницю продукції, підвищення продуктивності праці та раціональне використання всіх засобів виробництва.

2. За останні роки виробничо-економічні показники свинарства значно знизились. Розвиток свинарства в різних сільськогосподарських підприємствах країни не однаковий. У спеціалізованих господарствах ця галузь забезпечує основну частину грошових надходжень, в інших – свинарство задовольняє тільки внутрішньогосподарські потреби. Аналіз розвитку свинарства показав, що за період 1991-2002 рр. поголів’я свиней у Черкаській області зменшилось з 711 до 251 тис. гол., середньодобовий приріст – з 195 до 171 г, затрати праці зросли з 32,8 до 92,0 люд.-год. Сільськогосподарські підприємства області від виробництва свинини в 2002р. отримали 12,4 млн. грн. збитку. Рівень збитковості склав 25,1%.

Зниження рентабельності виробництва свинини в аграрних формуваннях відбулося в зв’язку з тим, що коефіцієнт випередження темпу росту собівартості одиниці продукції над темпом росту ціни її реалізації становив 1,55.

3. В даний час в області функціонує 4 м’ясокомбінати, 2 комбікормових заводи системи хлібопродуктів та 4 міжгосподарських комбікормових заводи. Обсяги переробки м’яса промисловими підприємствами за період з 1990-2002рр. зменшились з 133,5 до 31,7 тис. т. Зменшення виробництва м’ясопродукції відбулося в основному через скорочення поголів’я тварин в сільськогосподарських підприємствах, а також у зв’язку з існуванням економічно вигідніших каналів збуту живої маси. Виробництво комбікормів за цей період зменшилось з 255,3 до 50,8тис.т.

4. Підвищення економічної ефективності свинарства можна досягти шляхом вибору певної стратегії. При маркетингових дослідженнях виділяється дві стратегії. Перша направлена на підвищення рівня ефективності галузі на основі раціонального використання наявного ресурсного потенціалу без залучення крупних інвестицій. Друга передбачає, в зв’язку з вступом України в СОТ, створення в області на перспективу високоефективної галузі свинарства, яка б могла конкурувати з виробниками свинини в розвинутих країнах.

5. Виходячи із розрахунків за допомогою економіко-математичних методів, при впровадженні стратегії стабілізації в сільськогосподарських підприємствах валовий збір зернових можна довести до 2,4 млн. т, або на 30,6 % більше, ніж в 2001 р., поголів’я свиней збільшиться до 395 тис. гол. Вихід поросят від основної свиноматки за рік буде доведено до 15 гол., середньодобовий приріст свиней на відгодівлі складе 300 г. При цьому м’ясокомбінати перероблять 30,3 тис. т приросту свиней. Комбікормовим заводам необхідно виробити 251,7 тис. т комбікормів для свиней, а витрати концентрованих кормів на 1 ц приросту свиней можна зменшити до 6,9 ц к.од. Сільськогосподарські підприємства отримають 41,2 млн. грн. прибутку, рівень рентабельності виробництва свинини становитиме 29,4%.

6. Виходячи на світовий рівень виробництва, аграрні формування можуть використати стратегію розвитку. За даною стратегією, поголів’я свиней у сільськогосподарських підприємствах доцільно довести до 530 тис. гол.; можна отримати від основної свиноматки за рік 22 поросяти, а середньодобові прирости на відгодівлі становитимуть 780 г. На м’ясокомбінати буде реалізовуватись 51,3 тис. т живої маси свиней. Потребу комбікормів для свиней 292,41 тис. т заводи зможуть забезпечити. Витрати концентрованих кормів на 1 ц приросту свиней становитимуть 5,7 ц к. од. Сільськогосподарські підприємства отримають від свинарства 94,5 млн. грн. прибутку, рівень рентабельності досягне 60,2%.

7. Перспективним шляхом підвищення економічної ефективності свинарства є створення вертикальних інтегрованих об’єднань між сільськогосподарськими підприємствами-виробниками свинини, переробною та комбікормовою промисловістю. Створення вертикальних інтеграційних об’єднань призведе до зростання рівня прибутків на всіх етапах виробництва свинини та продуктів її переробки.

У результаті впровадження оптимального плану виробництва, переробки та реалізації м’яса при стратегії стабілізації інтеграційне об’єднання зможе отримати 44,4 млн. грн. прибутку і рівень рентабельності становитиме 13%. При стратегії зростання інтеграційне об’єднання зможе отримати прибуток в 184,4 млн. грн., а рівень рентабельності – 36,9%. Для впровадження стратегії зростання необхідною умовою є вкладення крупних інвестицій в АПК області, в тому числі і в свинарство.

Публікації автора:

1. Грицик О.М. Свинарство ефективна галузь в сучасних умовах // Аграрний вісник Причорномор’я. 2001. № 6 (13). С. 81-84.

2. Грицик О.М. Ефективність галузі свинарства в країнах з розвинутою економікою // Зб. наук. пр. Уманської державної аграрної академії. 2001. С. 290-295.

3. Грицик О.М. Деякі особливості розвитку свинарства в Данії // Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2001. № 2 (11). С. 59-64.

4. Уланчук В.С., Грицик О.М. Шляхи підвищення ефективності свинарства в Черкаській області. Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання: Кол. монографія у двох томах. Т.1./ За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. К.: ІАЕ, 2001. С. 645-646 (особистий внесок: дослідження стану свинарства в області та визначення шляхів ефективного ведення свинарства).

5. Грицик О.М. Проблеми розвитку свинарства в Черкаській області // Вісник ХДАУ. 2001. № 9. С. 222-224.

6. Грицик О.М. Екологічні проблеми свинарства. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2001. Спецвипуск 3 (12). Т.2. С.19-21.

7. Грицик О.М. Аналіз економічної ефективності свинарства у сільськогосподарських підприємствах // Зб. наук. пр. Луганського національного аграрного університету. Матеріали міжнар. наук.-пр. конф. в 3-х томах / За ред. В.Г. Ткаченка. Луганськ: Вид-во ”Елтон-2”, 2002. - № 14 (26). Т.1. С. 406-409.

8. Грицик О.М. Роль особистих підсобних господарств населення у виробництві продукції тваринництва // Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах / За ред. П.Т.Саблука, В.Я.Амбросова, Г.Є.Мазнєва. Ч.2 Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. К.: ІАЕ, 2002. С. 320-323.

9. Уланчук В.С., Грицик О.М. Стратегія розвитку галузі свинарства в Черкаській області // Науковий вісник Національного аграрного університету. 2003. Вип. 66. С. 47-51 (особистий внесок: розробка стратегії розвитку та обґрунтування можливостей підвищення ефективності свинарства на регіональному рівні).