Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Левченко Ольга Петрівна. Розвиток виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Левченко О.П. Розвиток виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Дніпропетровський державний аграрний університет, Дніпропетровськ, 2008.

Дисертацію присвячено розробці науково-теоретичних засад і практичних рекомендацій щодо удосконалення і розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами. Обґрунтовано сутність та типи соціально-економічних відносин в процесі збуту продукції сільськогосподарськими підприємствами. Досліджено систему забезпечення основних економічних функцій ринку зерна.

Запропоновано прогнозувати розвиток виробництва зерна на основі рівняння Фур’є, що враховує гармоніку ряду, механізм раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва та реалізації зернових на основі бальної оцінки природно-кліматичних умов собівартості виробництва і врожайності зернових в межах адміністративних районів;

Визначено фактори впливу на соціально-економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами. Проведено аналіз чинників нерозвиненості виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами на макро- та мікрорівнях. Запропоновано механізм раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва і реалізації зернових. Розроблено заходи підвищення ефективності виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.

Удосконалені методичні підходи формування резервного фонду зерна, через встановлення його розміру з апріорно заданою вірогідністю за функцією Лапласа, з визначенням оцінки близькості емпіричного розподілу та з урахуванням врожайності зернових за критерієм Персона, а також методичні підходи визначення факторів впливу на економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами через виділення в економіко-математичній моделі чотирьох блоків. Установлено, що стійкість попиту на зерновому ринку ототожнюється із стійкістю споживання продуктів харчування, вироблених з використанням зерна. В результаті побудови двофакторної кореляційно-регресійної моделі попиту, яка враховує купівельну спроможність населення та виробництво зерна у розрахунку на 1 жителя області, встановлено, що збільшення обсягів споживання зерна залежить від зростання реальних доходів населення, а не від обсягів його

1. На підставі дослідження теоретичних основ розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами визначено такі типи економічних відносин: нерозвинені відносини; регульовані відносини; вільні відносини на ринку сучасної конкуренції. Всі вони відрізняються особливістю свого характеру, рівнем сприяння учасникам, мотивацією до розвитку виробництва, рівнем втручанням держави.

2. Сутність економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами полягає у взаємодії суб’єктів господарювання в процесі руху зернової продукції від виробника до споживача через товарний обіг під впливом законів попиту і пропозиції та адекватного державного регулювання.

3. Нерозвиненість виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами на даний час полягає у відсутності: ефективного механізму забезпечення регіональних зернових запасів; забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією на зернову продукцію; достатнього рівня продовольчого забезпечення населення.

4. На сьогодні для кожного зерновиробничого підприємства необхідно здійснювати самостійні маркетингові дослідження кон’юнктури ринку зерна. Вона повинна містити оцінку стану ринку зерна, характеристику тенденцій, закономірностей розвитку і аналізу результатів ринкової діяльності на загальнодержавному і регіональному рівні, прогнозні матеріали про можливі обсяги попиту і пропозиції по окремих видах зерна як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках, також відомості про кон’юнктуру зернового ринку.

5. У сільськогосподарських підприємствах зменшуються товарні запаси зерна через його використання на корм в не переробленому вигляді. Це призводить до відповідного збільшення перевитрат зернофуражу, собівартості м’яса та молока. В 2001 р. в Запорізькій області частка не переробленого зерна, використовуваного на корм худобі в загальному обсязі зерна, що витрачається на фуражні цілі, склала 13,6%, р., в 2003 р. – 24,8%, а в 2006 р. – 30,7%.

6. Виходячи з того, що сільськогосподарські підприємства Запорізької області знаходяться в різних природно-кліматичних умовах з виробництва зерна, що впливає на їх фінансово-економічний стан, необхідно здійснювати його закупівлі за бюджетні кошти до регіональних ресурсів з врахуванням бальної оцінки ефективності виробництва. Так, для сільськогосподарських підприємств, що знаходяться в районах з менш сприятливими умовами для виробництва необхідно закупляти зерно за спеціальною ціною, диференційованою для кожного району. При цьому має бути забезпечене просте відтворення в середньому по ефективності реалізації зерна господарству в конкретному районі. Тут закупівельна ціна зерна може виявитися значно вище ринкової. Дві третини зерна доцільно купувати в тих господарствах, які мають рівень ефективності реалізації зерна не менший за середній по району. При визначенні маржинального доходу від реалізації зернових необхідно враховувати суми грошових коштів, які одержить виробник на вкладений капітал, виходячи із його загальної суми при заданій банківській ставці річних.

7. Розрахунок цін, за якими необхідно закупляти зерно до регіонального резервного фонду, пропонується здійснювати за допомогою економіко-математичної моделі з прогнозними значеннями виробництва зерна, його потребами на фуражні і продовольчі цілі, витрат населення області на купівлю хліба і хлібобулочних виробів. Це дозволить забезпечити його виробникам заданий рівень рентабельності функціонування зернової галузі, можливість не тільки визначити рівень закупівельних цін на зерно і продуктів його переробки, але й прогнозувати збут зернової продукції залежно від зміни попиту, обсягу пропозиції, стану відносин між підприємствами, обсягів державної підтримки виробників і переробників зерна, платоспроможного попиту населення регіону.

8. Встановлено, що при існуючому платоспроможному попиті населення фактичні ціни лише на житню муку і житній хліб майже повністю відповідають оптимальним. Виділена з обласного бюджету Запорізької області сума дотацій на хлібопродукти дозволяє встановити закупівельні ціни на зерно жита у розмірі 420 грн. за 1 т. А за умов, коли не знайдеться жодного сільськогосподарського підприємства, яке б погодилось переробляти зерно на муку для виробництва датованого хліба, то рекомендовано адміністрації області викупити контрольний пакет акцій будь-якого мукомельного підприємства.

9. Рівень виробництва і споживання зерна, що склався в Запорізькій області свідчить про необхідність підвищення як попиту на зерно, так і його пропозиції. Проте нарощувати виробництво і товарну пропозицію зерна необхідно в асортименті та якості, що відповідає вимогам споживачів. Пропозиція зерна і попит на нього повинні формуватися так, щоб рівень споживання хлібопродуктів і продуктів харчування тваринного походження наближалися до науково обґрунтованих норм харчування, а витрати зернової сировини на виробництво одиниці кінцевої продукції відповідали б рівню економічно розвинених країн і робили б її конкурентноздатною на ринку.

10. На державному рівні пропонується ввести мораторій на посередництво у сфері збуту, постачання, переробки, агросервісного обслуговування і торгівлі. Для цього повинна бути проведена державна атестація та акредитація працюючих в агропромисловому виробництві посередницьких організацій для встановлення відповідності їх діяльності інтересам товаровиробників і продовольчого комплексу в цілому.

Публікації автора:

у фахових виданнях:

1. Левченко О.П. Інновації – об’єктивна необхідність розвитку ринку зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 4. – С. 192-196.

2. Левченко О.П. Науково-методологічні підходи до реформування системи реалізації зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 3. – С. 166-169.

3. Левченко О.П. Необхідність вдосконалення інфраструктури зернового ринку в Україні // Збірник наукових праць Донецького державного університету управління «Маркетингова і логістична технологія управління», т. VI, вип. 54, Серія: «Економіка». – Донецьк, ДонДУУ, 2005. – С. 129-136.

4. Левченко О.П. Особливості світової практики регулювання ринків зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2005. – №6. – С. 171-176.

5. Левченко О.П. Роль державної агенції на зерновому ринку України // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 5. – С. 173-176.

6. Левченко О.П. Теоретичні аспекти економічної ефективності виробництва зерна// Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 2. – С. 144-149.

7. Макаренко П.М., Левченко О.П. Економічні відносини в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами в регіоні // Агросвіт – 2008.- № 9. – с. 14 – 18. (особистий внесок: визначено особливості економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами).

у інших виданнях:

8. Левченко О.П. Особливості зв’язків за відносинами сировинного постачання та збуту сільськогосподарської продукції // Дні науки: Зб. тез доповідей: В 4 т. / Гуманітарний університет “ЗІДМУ”, 27-28 жовтня 2005; Ред.кол. В.М. Огаренко та ін. – Запоріжжя: ГУ “ЗІДМУ”, 2005. – Т. 1. – С. 119-120.

9. Левченко О.П. Регулювання ринків зерна на прикладі розвинутих країн // Наука та інновації – 2005: Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. – Том 12. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 36-37.

10. Левченко О.П. Реформування системи реалізації зерна // Сучасний стан та проблеми розвитку підприємництва в регіоні: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – Т. 6. – С. 19-20.

11. Левченко О.П. Розвиток інфраструктури ринка зерна // Дні науки: Зб. тез доповідей: В 4 т. / Гуманітарний університет “ЗІДМУ”, 5-6 жовтня 2006; Ред.кол. В.М. Огаренко та ін. – Запоріжжя: ГУ “ЗІДМУ”, 2006. – Т. 2. – С. 220-221.