Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Годівля тварин і технологія кормів


Чудак Роман Андрійович. Теоретичне та експериментальне обґрунтування використання фітобіотиків у годівлі сільськогосподарських тварин : Дис... д-ра наук: 06.02.02 - 2008.



Анотація до роботи:

Чудак Р.А. Теоретичне та експериментальне обґрунтування використання фітобіотиків у годівлі сільськогосподарських тварин.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів. – Національний аграрний університет. Київ, 2008.

У дисертації викладено теоретичний та експериментальний матеріал з використання біологічно активних добавок рослинного походження у годівлі сільськогосподарських тварин.

На основі комплексних досліджень встановлено найбільш оптимальні дози згодовування фітобіотиків. Вивчено вплив запропонованих добавок на продуктивність, збереженість поголів’я, гематологічні показники, морфофункціональний стан органів травлення, залоз внутрішньої секреції, органів розмноження, якість м’яса та його дегустаційні властивості, хімічний склад тканин і органів та ефективність виробництва продукції тваринництва.

Встановлено, що використання екстрактів рослин, сухої ехінацеї пурпурової у складі комбікормів зумовлює зростання приростів у ремонтного молодняку курок, бройлерів, кролів та риби на 6,9-24,8%, несучості курок на 26%, підвищує збереженість поголів’я, знижує витрати кормів. Встановлено, що досліджувані добавки підвищують перетравність поживних речовин корму, підсилюють гемопоез за рахунок збільшення вмісту еритроцитів, гемоглобіну та заліза у плазмі крові. Біологічно активні добавки природного походження прискорюють статеве дозрівання ремонтного молодняку курок, при цьому збільшується маса статевих органів, підвищується вміст естрадіолу та фолікулостимулюючого гормону у плазмі крові. Хімічний склад органів та тканин, яєць свідчить про більше накопичення в них протеїну, вітаміну А, каротину, заліза, цинку. Встановлено, що досліджувані добавки позитивно впливали на структуру органів травлення, що проявилось у збільшенні маси залозистого шлунка у ремонтного молодняку курок, курок-несучок та кількості сосочків у залозистому шлунку – у курчат-бройлерів. Використання біологічно активних добавок рослинного походження сприяє підвищенню дегустаційних показників м’яса бройлерів та його фізико-хімічних властивостей. Доведено економічну ефективність використання біологічно активних добавок рослинного походження у годівлі сільськогосподарських тварин.

1. На основі проведених досліджень встановлено можливість використання фітобіотиків із нетрадиційної рослинної сировини, їх біологічну дію, позитивний вплив на перетравність, обмін речовин та якість продукції при вирощуванні ремонтного молодняку курок, виробництві м’яса курчат-бройлерів, кролів, риби і харчових яєць.

2. Введення до складу раціонів сільськогосподарських тварин та риби екстрактів коріння та суцвіття ехінацеї пурпурової, елеутерококу, валеріани, полину, калгану, чаги, шипшини та добавки з бджолиного обніжжя сприяє збільшенню приросту живої маси ремонтного молодняку курок на 1,4-9,2%, курчат-бройлерів – на 4,3-12,2%, несучості курок – на 5,8-26,0%. Використання сухого коріння та суцвіття ехінацеї сприяє підвищенню приросту живої маси кролів на 17,9-24,8%, коропа – на 3,6-16,9% та зменшенню витрат кормів на одиницю приросту у бройлерів на 1,7-11,4%, кролів – на 10,5-18,8%, коропа – на 12,4-16,9%, курок-несучок (на 10 яєць) – на 5,4-20,0%.

3. Згодовування екстрактів рослин і бджолиного обніжжя супроводжується інтенсивнішим лінійним ростом птиці. Зокрема, збільшується ширина таза та довжина тулуба у ремонтного молодняку курок; у курок-несучок, вирощених на комбікормах за додавання 0,66 мл на 1 кг живої маси екстракту коріння та 0,33 мл екстракту суцвіття ехінацеї, ширина грудей збільшується на 8,6-51,7%, а за дії 0,44 мл екстракту коріння – довжина кіля на 42,1%, довжина стегна – на 22,0%, глибина грудей – на 17,3%; у бройлерів за використання екстрактів з коріння ехінацеї в дозі 0,66 мл збільшується довжина таза на 12,3%, стегна – на 11,6%, плесна – на 7,8%; полину гіркого в дозі 0,65 мл – ширина грудей на 38,8%, глибина грудей на 24,2%, ширина таза на 16,6%, довжина кіля на 15,8%; бджолиного обніжжя в кількості 0,01 г на 1 кг живої маси за добу – довжина кіля на 6,9%.

4. Застосування у годівлі курчат-бройлерів екстрактів ехінацеї, полину, валеріани, шипшини, калгану, родіоли, чаги сприяє підвищенню маси напівпатраної тушки у курчат-бройлерів на 3,9-14,1%, курок-несучок – на 5,2-28,8%.

Вирощування ремонтного молодняку курок на комбікормах з додаванням екстракту елеутерококу сприяє підвищенню маси легень на 93,8%; коріння ехінацеї і полину – маси серця на 19,2-21,1%; буркуну – маси нирок і серця на 33,3 і 23,0%.

Додавання до комбікорму екстрактів ехінацеї викликає збільшення маси серця риби на 9,5-23,8%.

За використання сухого суцвіття і коріння ехінацеї забійна маса кролів зростає на 13,7-18,7%.

5. Збагачення раціонів ремонтного молодняку курок екстрактами суцвіття ехінацеї в дозах 0,33 і 0,44 мл/кг живої маси за добу сприяє збільшенню в 1,8-4,4 раза відкладення внутрішнього жиру.

Екстракти коріння і суцвіття ехінацеї та полину в дозах відповідно 0,66 ;0,44; 0,65 мл/кг живої маси сприяють зниженню вмісту холестерину в жовтку курячих яєць на 13,1-26,3%, у той час як екстракти елеутерококу (0,4; 1,2 мл), полину (0,36 мл), буркуну (4,4; 6,6; 8,8 мл) викликають підвищення його на 15,7-44,7%.

6. За дії екстрактів шипшини, калгану та родіоли суттєво зростає інтенсивність забарвлення грудних м’язів, а за дії суцвіття ехінацеї, полину і бджолиного обніжжя – ще й стегнових.

Екстракти коріння ехінацеї, елеутерококу, валеріани і чаги у складі комбікормів зменшують вміст жиру у білому м’ясі на 30,3-42,4%; під впливом екстрактів ехінацеї, елеутерококу, полину, валеріани, шипшини, родіоли та бджолиного обніжжя – у червоному м’ясі на 5,0-35,0%.

Використання екстрактів рослин і бджолиного обніжжя у годівлі бройлерів підвищує дегустаційні якості бульйону, вареного і смаженого м’яса.

7. Введення до комбікормів ремонтного молодняку курок екстракту елеутерококу викликає збільшення маси залозистого шлунка на 17%; екстракту коріння і суцвіття ехінацеї, полину та буркуну – маси порожньої кишки на 13,6-27,6%; екстракту коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу та полину – маси дванадцятипалої кишки на 22,7-43,5%.

У курок-несучок за споживання екстрактів елеутерококу та суцвіття ехінацеї відзначається збільшення маси залозистого шлунка на 16,6-33,3%; коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину і буркуну – м’язового шлунка на 4,5-51,5%; полину гіркого у дозі 0,65 мл/кг живої маси за добу – потовщення серозно-м’язової оболонки м’язового шлунка на 41,6%.

У бройлерів за дії екстрактів суцвіття ехінацеї, полину, валеріани та калгану збільшується кількість сосочків залозистого шлунка на 15,9-31,8%; суцвіття ехінацеї, полину, калгану та чаги – маса м’язового шлунка на 27,2-60,8%; коріння і суцвіття ехінацеї, полину, валеріани, калгану, родіоли та чаги – збільшення лінійних промірів м’язового шлунка; суцвіття ехінацеї, елеутерококу, родіоли – потовщення слизової оболонки дванадцятипалої кишки на 8,3-14,3%; коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину, валеріани, шипшини, калгану, чаги та добавки з бджолиного обніжжя – зменшення товщини стінки сліпої кишки на 17,1-42,6% за рахунок слизової оболонки.

8. Використані у годівлі ремонтного молодняку курок екстракти коріння ехінацеї (0,88 мл/кг живої маси) збільшують діаметр ядер печінки на 9,8%, а суцвіття ехінацеї (0,55 мл) та елеутерококу – зменшують відповідно на 7,7 та 13,7%. У курок-несучок за дії екстрактів коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу та буркуну зменшується маса печінки на 9,1-23,0%, у бройлерів за дії коріння і суцвіття ехінацеї, валеріани, родіоли – на 12,7-25,5%. Добавки з коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину, чаги та бджолиного обніжжя збільшують діаметр ядер підшлункової залози на 14,7-32,3%; валеріани, калгану та родіоли, навпаки, зменшують їх розмір – на 14,7-26,4%.

9. Застосування рослинних екстрактів у годівлі молодняку курок стимулює розвиток статевих органів. За дії екстрактів коріння і суцвіття ехінацеї та елеутерококу розміри лівого яєчника збільшуються за рахунок більшої його ширини на 30,0-60,0% та довжини – на 29,4-47,0% за дії коріння і суцвіття ехінацеї та буркуну. За дії екстрактів рослин довжина яйцепроводу збільшується у 1,3-2,0 раза, а його білкова частина – на 36,0-76,0%.

Введення до комбікормів ремонтних курчат екстрактів суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину та буркуну підвищує вміст у крові естрадіолу відповідно на 20,5; 35,1; 24,1-26,4 та 6,0-23,3%, що свідчить про підсилення інкреторної діяльності яєчників. За цих умов зростала також активність гіпофізу.

10. Комбікорми з екстрактами коріння ехінацеї, елеутерококу, полину та буркуну прискорюють інволюцію фабрицієвої сумки, що свідчить про настання статевої зрілості, а екстракти суцвіття ехінацеї підвищують її масу.

11. Використання добавок полину, шипшини, калгану, родіоли та бджолиного обніжжя у складі комбікормів курчат-бройлерів супроводжується збільшенням накопичення цинку у стегнових м’язах на 17,5-76,4%; екстрактів елеутерококу, полину, валеріани, шипшини, родіоли, чаги та бджолиного обніжжя – вмісту марганцю у стегнових м’язах – в 1,4-2,2 рази; всіх рослинних екстрактів та бджолиного обніжжя – вмісту заліза у стегновій кістці бройлерів на 34,6-78,5%, та зниженням марганцю – на 45,7-92,9%.

12. За дії рослинних екстрактів збільшується накопичення заліза і цинку в білку курячих яєць відповідно у 1,5-2,0 і у 1,3-2,6 раза та знижується на 37,2-51,1% вміст кальцію у м’язовій тканині курок-несучок. За дії екстрактів коріння і суцвіття ехінацеї та елеутерококу, введених у дозах відповідно 0,88; 0,55; 1,2 мл/кг живої маси, рівень накопичення кальцію у білку курячих яєць підвищується на 4,7-9,5%, а за дії екстрактів суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину і буркуну вміст фосфору зростає відповідно на 18,7-25,0%, 12,5-68,7%, 56,2-75,0%, 43,7-68,7%.

Під впливом спожитих несучками екстрактів ехінацеї, елеутерококу, полину та буркуну у жовтках курячих яєць зростає вміст вітаміну А на 9,2-72,2%, каротиноїдів – на 14,6-58,5% та жиру – на 1,4-6,7%.

13. Використання екстрактів рослин у годівлі курок-несучок сприяє зростанню перетравності сухої речовини комбікорму на 5,7-17,7%, органічної речовини – на 7,2-16,5%, протеїну – на 6,6-12,9%, жиру – на 5,3-33,3%. За дії елеутерококу (1,2 мл/кг живої маси) підвищується перетравність клітковини на 17,1%, водночас за споживання екстрактів полину та буркуну вона знижується відповідно на 5,2-6,2% та 9,9-10,3%.

14. Додавання до комбікормів сільськогосподарським тваринам фітобіотиків зумовлює зростання вмісту еритроцитів у крові ремонтного молодняку на 9,5-50,0%; у курчат-бройлерів – на 22,5-54,8%; у кролів – на 20,0%; у коропа – на 30,0-80,0%.

Вміст гемоглобіну зростає: у курок-несучок на 11,1-17,6%; курчат-бройлерів – у 1,3-2,0 рази; кролів та коропа – відповідно на 5,1-13,4% та 6,0-18,0%.

У курок-несучок, курчат-бройлерів та коропа фітобіотики стимулюють процеси лейкопоезу, про що свідчить збільшення кількості лейкоцитів в їх крові на 5,5-37,3%.

15. Введення до комбікормів ремонтного молодняку курок, курок-несучок, кролів та коропів фітобіотиків викликає підвищення вмісту білка у сироватці крові на 2,4-63,3%.

У ремонтного молодняку курок, курок-несучок, курчат-бройлерів встановлено підвищення обміну ліпідів за рахунок їх більшого вмісту у плазмі крові.

Вміст холестерину у крові курчат-бройлерів за споживання добавок екстрактів коріння ехінацеї, елеутерококу та чаги зростає відповідно в 2,5; 1,8 і 1,9 раза; у курок-несучок за дії екстракту буркуну – на 36,3% та знижується на 24,2 і 30,3% за дії відповідно коріння ехінацеї і елеутерококу; у кролів за дії сухої подрібненої маси ехінацеї цей показник знижується на 10,5%.

16. Добавки фітобіотиків до комбікормів підсилюють обмін кальцію у курок-несучок за рахунок збільшення його вмісту в крові у 1,3-2,0 раза, а екстрактів елеутерококу та полину знижують вміст фосфору відповідно на 1,4 та 1,5 раза. У кролів використання добавок з ехінацеї сприяє зростанню вмісту кальцію в крові на 13,6%, неорганічного фосфору – на 28,0% та заліза – на 27,1%; за споживання цих добавок коропом підвищується вміст кальцію у крові на 37,5-50,0% та глюкози – на 13,0-26,0%.

17. Введення до раціонів курок-несучок екстрактів коріння і суцвіття ехінацеї, елеутерококу, полину та буркуну підвищує активність аспартат-амінотрансферази на 55,5-96,2%, лужної фосфатази – в 1,7-2,0 раза. У ремонтного молодняку курок за дії екстрактів елеутерококу, полину і буркуну зростає активність АсАТ у 1,7-3,3 раза; за споживання екстрактів коріння і суцвіття ехінацеї та полину активність АлАТ збільшується у 2,4-3,1 раза, за дії екстракту суцвіття ехінацеї активність лужної фосфатази у 2,7 раза. У курчат-бройлерів за дії коріння ехінацеї, полину, чаги та бджолиного обніжжя активність АсАТ зростає на 52,3-86,9%, чаги (активність АлАТ) – у 3,5 раза.

18. Екстракти рослин, добавки з бджолиного обніжжя та сухої маси коріння і суцвіття ехінацеї у складі повнораціонних комбікормів забезпечують підвищення економічного ефекту на 1 грн. затрат у курок-несучок на 3,9-11,1%; бройлерів – на 3,8-7,0%; рентабельності виробництва м’яса кролів – на 2,0-22,0%; коропа – на 3,0-26,0%.

Публікації автора:

Статті:

1. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М., Бережнюк Н.А. Морфофункціональний стан ендокринних залоз курчат, яким згодовували екстракт елеутерококу // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2002. - Вип. 12. - С. 96-101. (Обґрунтування, проведення та розробка схеми досліду, визначення показників, аналіз результатів, підготовка статті).

2. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Зміни морфологічних показників крові курчат за дії екстракту елеутерококу // Корми і кормовиробництво. Міжвідомчий тематичний науковий збірник - Київ: Аграрна наука. - 2002. - № 49. - С. 168-172. (Проведення досліду, узагальнення експериментального матеріалу та написання статті).

3. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Зміни морфо-функціонального стану ендокринних залоз ремонтного молодняку курей за дії ехінацеї пурпурової // Корми і кормовиробництво. - 2003. – Вип. 51. - С. 354-357. (Планування, постановка і проведення експериментальних досліджень, опрацювання показників та написання статті).

4. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огроднічук Г.М., Бережнюк Н.А., Царук Л.Л. Вплив біологічно активних добавок з ехінацеї на картину крові ремонтних курчат яєчних порід // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2003. - Вип. 14. - С. 106-110. (Проведення і аналіз результатів досліду та написання статті).

5. Чудак Р.А. Вплив ехінацеї пурпурової на забійні якості та фізико-хімічні показники м'яса курчат породи Ломанн-браун // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2004. - Вип. 16. - С. 138-142.

6. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Вплив екстракту ехінацеї пурпурової на морфологічний і функціональний стан статевої системи курчат яєчної породи // Тваринництво України. -2004. - № 1-2. - С. 24-26. (Проведення досліду, опрацювання одержаних результатів та написання статті).

7. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Вплив згодовування ехінацеї пурпурової на гістоструктуру і синтез трийодтироніну щитовидною залозою курчат // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім.Гжицького. - 2004. - Том. 6, № 1. - Ч. 2. - С. 94-97. (Проведення досліду, узагальнення експериментального матеріалу та написання статті).

8. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Морфологічна характеристика органів травлення молодняку курей при згодовуванні ехінацеї пурпурової // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім.Гжицького. - 2004. - Том. 6, № 2. - Ч. 2. - С.148-154. (Проведено експериментальну частину досліду, біометричну обробку, їх аналіз та написання статті).

9. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Особливості розвитку статевої системи курчат при згодовуванні біологічно-активної добавки з ехінацеї пурпурової // Науковий вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2004. - №1. - С. 24-26. (Проведення досліду, узагальнення експериментального матеріалу та написання статті).

10. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Продуктивність та якість м'яса бройлерів, вирощенних на раціонах із добавкою з екстракту полину гіркого // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2004. - Вип. 18. - С. 30-35. (Проведення досліду, обробка даних, їх узагальнення та написання статті).

11. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Продуктивність, забійні та м'ясні і якості бройлерів, вирощених на раціонах із добавкою полину гіркого // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького - 2004. - Том. 6 (№3) -Ч.5 - С. 62-68. (Розроблено схему досліду та проведено дослід, проаналізовано експериментальний матеріал та написано статтю).

12. Чудак Р.А. Вплив екстракту буркуну на продуктивність, перетравність поживних речовин раціону та ретенцію мінеральних речовин у курей-несучок // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2004. - Вип. 19. – С. 27-30. (Організовано і проведено дослід, отримано та узагальнено експериментальний матеріал, написано статтю).

13. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Картина крові курчат при використанні у раціонах буркуну жовтого // Науковий вісник Національного аграрного університету. - 2004. – Вип. 79. - С. 191-195. (Аналіз одержаних матеріалів, статистична обробка та написання статті).

14. Чудак Р.А. Продуктивність, перетравність поживних речовин та баланс біогенних мінеральних елементів у курей-несучок за дії ехінацеї пурпурової // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2005. - №1. - С. 72-74.

15. Чудак Р.А. Вплив бджолиного обніжжя на продуктивність та якість м'яса бройлерів кросу “Кобб-500” // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. - 2005. - Вип. 20. - С. 40-47.

16. Чудак Р.А. Засвоєння мінеральних елементів від дії екстракту елеутерококу та вплив його на продуктивність курей // Тваринництво України. - 2005. – № 4. – С. 29-30.

17. Чудак Р.А. Продуктивність та структура органів травлення бройлерів за дії родіоли рожевої // Збірник наукових праць ВДАУ. - 2005. - Вип. 22. - С. 107-111.

18. Чудак Р.А. Продуктивність та якість м’яса бройлерів за дії екстракту калгану // Збірник наукових праць ВДАУ. - 2005. - Вип. 21. - С. 43-48.

19. Чудак Р.А. Продуктивність та картина крові у курей-несучок за дії екстракту буркуну // Тваринництво України. - 2005. - №8. - С. 28-30.

20. Чудак Р.А. Вплив екстракту полину гіркого на продуктивність, перетравність поживних та ретенцію мінеральних речовин у курей // Тваринництво України. - №10. - 2005. - С. 29-30.

21. Чудак Р.А. Структура органів травлення у кролів при згодовуванні ехінацеї пурпурової // Збірник наукових праць ВДАУ. - 2005. - Вип. 23. - С. 54-58.

22. Чудак Р.А., Мельникова Т.В., Огороднічук Г.М. Продуктивність та картина крові коропа лускатого за дії біологічно активної добавки з ехінацеї пурпурової // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2005. - №2. - С. 78-81. (Проведення досліду, обробка даних, їх узагальнення та написання статті).

23. Чудак Р.А. Вплив екстракту буркуну жовтого на морфо-функціональний стан залоз внутрішньої секреції курчат кросу Ломанн-браун // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. – 2006. - Вип. 27. - С. 78-81.

24. Чудак Р.А. Чим корисна ехінацея для кролів // Тваринництво України. – 2007. - №1– С. 38-40.

25. Чудак Р.А. Ехінацея пурпурова у раціонах курей-несучок // Тваринництво України. – 2007. - №3– С. 21-23.

Патенти:

26. Чудак Р.А. Деклараційний патент на корисну модель. Спосіб підвищення продуктивності бройлерів. А 23 к 1/00 А 23 к 1/14 №4 20041210872. - Заявлено 28.12.2004; Опубліковано 17.10.05, Бюл. №10.

27. Чудак Р.А. Деклараційний патент на корисну модель. Рослинний стимулятор яйценосності курей. А 23 к 1/00 №20041109547. - Заявлено 22.11. 2004; Опубліковано 17.10.05, Бюл. №10.

Рекомендації:

28. Науково-практичні рекомендації з використання біологічно активних добавок природного походження у годівлі сільськогосподарських тварин / І.І. Ібатуллін, Р.А. Чудак. – Київ, 2007. – 41 с.