Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Географічні науки / Економічна, соціальна та політична географія


Запотоцький Сергій Петрович. Територіальна організація продовольчого ринку Черкаської області: Дис... канд. геогр. наук: 11.00.02 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2002. - 298арк. - Бібліогр.: арк. 192-213.



Анотація до роботи:

Запотоцький С.П. Територіальна організація продовольчого ринку Черкаської області. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук зі спеціальності 11.00.02. – економічна та соціальна географія. - Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2002.

Дисертація присвячена розробці теоретико-методологічних засад територіальної організації та комплексно-пропорційного розвитку продовольчого ринку області й обґрунтування практичних рекомендацій з його удосконалення. У роботі досліджено теоретичні аспекти становлення й розвитку обласного продовольчого ринку (сутність, склад, принципи формування, основні завдання діяльності). Систематизовано методичні підходи щодо оцінки територіальної організації продовольчого ринку області та розроблено узагальнені методичні основи дослідження з урахуванням ринкових важелів господарювання. Оцінено систему умов і чинників та механізм їх впливу на процеси становлення продовольчого ринку області. З’ясовано основні аспекти функціональної структури продовольчого ринку області. Визначено і обґрунтовано основні напрямки вдосконалення територіальної організації ринку продовольства Черкаської області. На основі застосування новітніх методів моделювання розроблено прогноз його розвитку.

1. Під продовольчим ринком (ПР) слід розуміти територіальну соціально-економічну систему, що функціонує у сфері обігу продовольчих товарів на основі взаємодії попиту, пропозиції та ціни і розвивається за відповідними економічними й суспільно-географічними законами. До основних економічних законів, що визначають функціонування ринку продовольства відносяться закони вартості та конкуренції, до основних суспільно-географічних - закони територіальної спеціалізації, комплексності, пропорційності, раціоналізації зв’язків. Обласний продовольчий ринок (ОПР) є складним інтегрованим територіальним виробничо-споживчим утворенням, що забезпечує єдність території з точки зору організаційно - економічної цілісності розміщених на ній господарських суб'єктів, й дозволяє організувати раціональний принцип управління, за якого область виступає як самостійна, комплексно-пропорційна управлінська одиниця. Територіальна організація ОПР розглядається як система форм територіального зосередження взаємозв'язаних галузей сільського господарства, харчової промисловості, торгівлі продовольчими товарами, громадського харчування, продовольчої інфраструктури. Вона охоплює певний економічний простір, в якому на основі взаємозв'язків між попитом і пропозицією формуються ринкові відносини, розвиток яких спрямований на реалізацію регіональних інтересів у продовольчій сфері.

2. Вплив території на формування обласного продовольчого ринку найповніше проявляється в системі чинників та механізмі їх впливу. Всю сукупність чинників, що впливають на становлення ПР області, з позицій суспільної географії можна поділити на 4 основні групи: природно - географічні, суспільно - географічні, економічні та екологічні. Групу природно – географічних чинників складають природні умови та різні види природних ресурсів. В умовах становлення ринкових відносин визначальний вплив на формування ПР області має група суспільно – географічних чинників. Основними складовими даної групи є суспільно-географічне положення території, форми організації виробництва, соціально-демографічні чинники, розміщення і спеціалізація переробних підприємств, інфраструктурне забезпечення продовольчого ринку області. До економічних чинників формування продовольчого ринку області слід віднести: економічну оцінку та ринок землі області, рівень інтенсивності виробництва та фінансові ресурси господарюючих суб’єктів. Четверту групу складають чинники, що визначають екологічну ситуацію в області.

3. Методика суспільно - географічного дослідження процесів формування ПР області передбачає такі етапи аналізу: перший етап – визначення і розв’язання теоретичних аспектів становлення і розвитку ОПР, який включає визначення сутності обласного продовольчого ринку, його складу, принципів формування та основних завдань діяльності; другий етап - оцінка природно - географічних, суспільно-географічних, економічних та екологічних чинників становлення продовольчого ринку області; третій етап – суспільно-географічний аналіз аспектів функціональної структури ОПР – галузевого (компонентного), територіального та управлінського, виділених на основі системно – структурного аналізу; четвертий етап – обґрунтування основних напрямків вдосконалення територіальної організації ОПР та виявлення шляхів підвищення ефективності використання зовнішньоекономічного продовольчого потенціалу області.

4. Для порівняно глибокого пізнання ОПР, як суспільно-географічного об'єкта в роботі проаналізовано три головні складові функціональної структури: компонентну, територіальну і управлінську. Найбільш повною та адекватною ринковим умовам на нашу думку є восьмисферна компонентна структура ПР, яка входить до складу трьох великих блоків: виробничого, реалізаційного та споживчого. Черкаська область, виступаючи основним аграрно-продовольчим регіоном України за рівнем територіальної концентрації виробництва агропродовольчої продукції, відіграє важливу роль у виробництві деяких його видів, зокрема зернових, технічних культур, плодоовочевої, молочно-м’ясної продукції. Така спеціалізація в цілому відповідає природнокліматичним і соціально-економічним умовам області. Сучасні обсяги внутрірегіонального виробництва продовольства задовольняють нинішній рівень платоспроможного попиту населення області по основних видах продовольчої продукції і дозволяють значну частину продукції вивозити за межі області.

5. Територіальна структура виробництва агропродовольчої продукції в своєму розміщенні відображає внутрішню територіальну будову продовольчого ринку області, утворюючи при цьому певні форми територіального зосередження виробництва. На території області виділяються три агропродовольчих райони лісостепової зони Черкаської області: Північно-Східний (Лівобережний), Центрально-Подніпровський, Західний та Приміський агропродовольчий район, Черкаський агропродовольчий вузол, кущі, центри, пункти.

6. Організаційно-управлінська структура ОПР є складним та динамічним утворенням, що забезпечує функціонування і розвиток всіх його складових частин. Головними елементами державного управління агропродовольчим ринком Черкаської області є наступні: Головне управління сільського господарства і продовольства; Обласне управління земельних ресурсів; Інспекція по заготівлі і якості сільськогосподарської продукції тощо

7. Визначено і обґрунтовано основні напрямки вдосконалення територіальної організації ринку продовольства Черкаської області. На основі застосування новітніх методів моделювання розроблено прогноз його розвитку. Становлення ринкових відносин та вихід економіки Черкаської області з кризового стану потребує запровадження принципово нової моделі функціонування агропродовольчого сектору економіки. Головною метою такої моделі має бути формування високоефективного ринкового середовища області, що дало б змогу, на основі комплексності й пропорційності розвитку, стабілізувати агропродовольче виробництво, гарантувати забезпечення населення області продовольством, підвищити його купівельну спроможність, забезпечити вивіз продукції на зовнішній ринок.

Публікації автора:

  1. Олійник Я.Б., Олійник Т.Я., Запотоцький С.П. Регіональна продовольча політика. // Регіональні проблеми розвитку продуктивних сил АПК України. РВПС, 1997. – с. 219. Особистий внесок: проаналізовано особливості споживання основних рослинницьких продуктів харчування (автору належить 40%)

  2. Запотоцький С.П. Сутність та особливості формування продовольчих ринків. // Економічна та соціальна географія: Міжвід. наук. зб. К., 1999. – Вип. 48. - с.109-117.

  3. Запотоцький С.П. Роль демографічної ситуації у формуванні продовольчого ринку Черкаської області. // Економічна та соціальна географія: Наук. зб. К., 2000. – Вип. 49. – с. 72-79.

  4. Запотоцький С.П. Інвестиційний клімат в АПК Черкащини: сучасний стан та перспективи покращення // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія “Географія” . – Вип. 46. – с. 57-60.

  5. Запотоцький С.П. Харчова промисловість як основа формування продовольчого ринку Черкаської області. // Економічна та соціальна географія: Наук. зб. К., 2001. – Вип. 50 - с. 103-110.

  6. Баранова Л.Г., Запотоцький С.П. Особливості реформування АПК України // Суспільно-географічні проблеми розвитку продуктивних сил України. Міжн. науково-практ. конференція.(м. Київ, 17-18 трав. 1999 р.).- К., 1999. – Ч. 3.- с.22-24. Особистий внесок: визначено проблеми і перспективи реформування АПК України (автору належить 50%)

  7. Запотоцький С.П. Інвестиційна привабливість агропромислового виробництва Черкащини. // Регіональні проблеми розвитку АПК України: стан і перспективи вирішення. К., 2000.- с.193-195.

  8. Запотоцький С.П. Продовольчий ринок області як об’єкт суспільно-географічного дослідження // Географічна освіта і наука в Україні: зб. Наук. праць. К., 2000. – с.46-47.

  9. Запотоцький С.П. Регіональні особливості формування продовольчого ринку Черкаської області. // Суспільно-географічні проблеми розвитку продуктивних сил України. Міжн. науково-практ. конференція.(м. Київ, 15-16 трав. 2001 р.).- К., 2001. - с.22-24.

  10. Опорні схеми та довідкові матеріали до курсу “Економічна та соціальна географія України” (регіональна частина) / Упорядн. Л.Г. Баранова, С.П.Запотоцький, В.І.Остроух, В.Ф. Пасько, В.О.Тьорло. – К., 2001. – 44с. Особистий внесок: показано особливості розвитку АПК суспільно-географічних районів України (автору належить 20%)