Проведене дисертаційне дослідження дозволило отримати такі результати і сформулювати висновки: 1. Формування регіональних продовольчих ринків - об’єктивний історичний процес, який відбувається під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів, які визначають умови його формування як цілісної системи взаємозалежних елементів, об’єднаних єдиною метою. Регіональний продовольчий ринок – це складна система суспільних відносин між виробничою, постачальницькою, посередницькою, розподільчою, фінансовою, кредитною, інформаційною, консультаційною, управлінською діяльністю в продовольчій сфері. 2. В дисертації охарактеризовано основні групи факторів та їх вплив на формування та функціонування регіонального продовольчого ринку, зокрема ринкової кон’юктури, стан та поведінка цін, інфраструктура ринку. Основними факторами становлення та формування РПР є попит і пропозиція продовольчих товарів, які взаємодіють з врахуванням специфіки економічних законів ринку. Визначено і охарактеризовано основні функції регіонального ринку продовольства і насамперед - інтегруюча, стимулююча і інформаційна. 3. В роботі обґрунтовано систему принципів розвитку регіонального продовольчого ринку, зокрема: підвищення регулюючої ролі держави (регіону, субсидіарності, сталості, системності і комплексності, раціонального розміщення виробництва, пріоритетності, збалансованості і пропорційності, ресурсозбереження і екологічної безпеки. 4. Ринкова економіка створює всі необхідні умови для задоволення потреб ринку в продовольчих продуктах, тобто забезпечує збалансованість попиту на продукцію та пропозиції на неї. Ринок формує реальні потреби, інформує про них виробників та є місцем, де ці потреби задовольняються. Він є динамічною системою, яка постійно змінюється в часі та просторі. В дисертації визначено характеристику та тенденції формування і розвитку РПР, встановлено набір його функціональних систем, визначено ємкість продовольчого ринку області і її районів, охарактеризовано масштаби та динаміка ринку продовольства, зроблено ранжування території області по рівню розвитку продовольчих ринків. 5. В роботі надана деталізована структура регіонального споживчого ринку стосовно його предметно-матеріального наповнення, куди включений перелік, в детальному обсязі всіх видів продовольчих товарів реалізованих на регіональному ринку, склад постачальників і покупців та їх частку в товарообігу. Проведена структурна оцінка РПР, яка має важливе значення для визначення елементної і територіальної його структури та розробки напрямів удосконалення територіальної організації. 6. Формування продовольчого ринку регіону на сьогодні є найбільш важливою і соціально-вразливою проблемою для кожного регіону, зокрема для Вінницької області. Вона є одним із основних продовольчих регіонів України, основним виробником сільськогосподарської продукції в Україні, виробляючи 15% загального обсягу цукрових буряків, 5% зерна, 6,0% молока, 4,0% м’яса худоби і птиці. Однак обсяг виробленої сільськогосподарської продукції на суму 3,6 млн. грн. не забезпечує сировиною переробні підприємства області і відповідно зумовив зменшення валового продукту. Це потребує активізації діяльності у всіх сферах РПР, удосконалення територіальної структури, підвищення дієвості інвестиційно-інноваційних та маркетингових процесів. В дисертації обґрунтовано напрями підвищення інвестиційної роботи в РПР, розроблено алгоритм механізму застосування маркетингу, який включає в себе аналіз навколишнього середовища, ринкові дослідження, планування асортименту товарів і послуг та їхній збут, аналіз витрат і ціноутворення, методику управління маркетингом. 7. З метою підвищення ефективності функціонування РПР в роботі розроблено організаційно-економічний механізм, який являє собою цілісну сукупність методів та інструментів управління, за допомогою яких організуються, регулюються та координуються процеси діяльності складових продовольчого ринку. Основними завданнями організаційно-економічного механізму й активізації функціонування та підвищення ефективності регіонального продовольчого ринку є заходи організаційного характеру - ліквідація диспропорцій між сировинною і переробною ланкою; створення територіально-виробничих прогресивних інтегральних структур по схемі виробництво-переробка-торгівля; формування і впровадження нових організаційно-управлінських форм, а також застосування нової технології і техніки природо-зберігаючого характеру; формування інформаційно-консультативних структур, а також економічного характеру - цінової політики, фінансової, кредитної, стимулюючої; упорядкування цінового паритету на продукцію сільськогосподарського виробництва і продукцію промисловості, яка ним використовується. 8. Важливим є питання прийняття оптимальних рішень в розміщенні зон виробничої діяльності, а зокрема, регіональних продовольчих ринків, яке вирішувалось на основі проведеної класифікації районування продовольчих ринків по рівню їх розвитку. Вирішувалось завдання із використанням методів і прийомів економіко-математичного моделювання, виявленням причинно-наслідкових зв’язків в економіці регіону та обґрунтуванням факторів розвитку споживчого ринку. Було застосовано методи розробки багатофакторних структурних кореляційно-регресійних моделей та методики кластерного аналізу. Інформаційною базою для моделювання є значення основних показників виробництва та основних критеріїв фінансових вкладень по споживчих галузях Вінницької області у розрізі 27 районних зон. 9. Вказано на необхідність державного регулювання та підтримки як розвитку продовольчого ринку, так вітчизняного виробника продовольчої продукції. Доведена доцільність формування регіональних фондів підтримки продовольчого ринку – створення ефективної системи кредитування, страхування, закупівлі сільськогосподарської продукції. 10. Основним напрямком стратегії регіонального розвитку продовольчого ринку є удосконалення його територіально-галузевої структури на основі пріоритетного виробництва олії та молочних продуктів, обсяг яких до 2010 року зросте відповідно у 2,62 рази і 3,35 рази. Напрями розвитку РПР, які потребують без залучення додаткових коштів на відновлення матеріально-технічної бази, впровадження нових технологій та підготовки кадрового складу, включення виявлених можливих прибутків в кожній регіональній зоні, що направлені на оновлення виробничого сектору. Реалізація комплексу заходів по активізації роботи регіонального продовольчого ринку, зростання обсягу виробництва сприятиме удосконаленню функціонально-галузевої і територіальної структури ринку, забезпечення потреб населення продуктами харчування. |